Ο «θησαυρός» του Αταμάν δεν λέγεται ούτε Λάρκιν, ούτε Μίτσιτς!
- Η μεγάλη ευκαιρία που άρπαξε από τα μαλλιά!
- Πως ο Σανλί βελτιώνει την έκρηξη της περιφερειακής γραμμής της Εφές!
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η γνωριμία τους έγινε στην κοινή θητεία που είχαν στην ομάδα της καρδιάς του Εργκίν Αταμάν, την Γαλατασαράι. Ο ύψους 2,13 και αρκετά δυσκίνητος σέντερ είχε υπογράψει 5ετές συμβόλαιο σε ηλικία 19 ετών και είχε επιστρέψει στον σύλλογο της Κωνσταντινούπολης μετά από έναν εξάμηνο δανεισμό στην Τόφας Μπούρσα. Η προϊστορία της μεταξύ τους σχέσης λέει ότι τότε, μπασκετικά, ο νυν coach της Εφές (του οποίου την μεγάλη συνέντευξη στο gazzetta.gr, παραμονές των playoffs, μπορείτε να διαβάσετε εδώ) δεν πίστευε καθόλου στον νεαρό Τούρκο ψηλό αλλά του αναγνώριζε την εργατικότητα και την μεγάλη επιθυμία του να βελτιωθεί.
Σ' αυτό το πλαίσιο κι αφού τον κράτησε για μία χρονιά στην ομάδα (χρησιμοποιώντας τον ελάχιστα), το καλοκαίρι του 2013 συμφώνησε να δοθεί δανεικός στην Γκαζιαντέπ και εν συνεχεία στην Ουσάκ για να πάρει χρόνο συμμετοχής, να ψηθεί και να σταθεί στα πόδια του ως μπασκετμπολίστας. Η λήξη του συμβολαίου του (2015), τον βρήκε να μετακομίζει στην Τράμπζονσπορ και η παρ' ότι η πρόοδός του ήταν περισσότερο αργή αλλά σταθερή και λιγότερο θεαματική, στην αμέσως επόμενη σεζόν (2016-17), η Μπεσίκτας αποφασίζει να τον εμπιστευθεί σε ρόλο back-up center!
Αυτό αποτέλεσε το λεγόμενο turning point της καριέρας του, που λένε και οι Αμερικανοί. Μέσα σε έναν χρόνο, ο γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ανδριανούπολη (Εντιρνέ) που απέχει μόλις 10 λεπτά από το συνοριοφυλάκιο στις Καστανιές, βελτιώθηκε τόσο πολύ που απέκτησε θέση βασικού με αξιοπρόσεκτα νούμερα (μ.ο. 9,2π., 3,7ρ., 1,0ασ. & 1,0κοψ. με 56% διπ. & 83,5% βολ.). Η εκτόξευσή στο «χρηματιστήριο» του τουρκικού μπάσκετ, δεν έμελλε να φέρει μόνο την πρόσκληση στην Εθνική ομάδα και την συμμετοχή στο Eurobasket του 2017!
Το μεγάλο καμπανάκι για την ολική επαναφορά της καριέρας του έγινε το αμέσως επόμενο καλοκαίρι όταν ο Αταμάν τον κάλεσε στην Εφές, προκειμένου να είναι ο ψηλός που θα ξεκουράζει τον Ντάνστον στα παιχνίδια του τουρκικού πρωταθλήματος! Κοινώς, δεν θα είχε παρά ελάχιστη συμμετοχή στην Euroleague, κάτι που φάνηκε και από τα νούμερα που είχε (έπαιξε συνολικά 31'52" σε 9 αγώνες με μ.ο. 2,0π., 0,4ρ. και 7/8 διπ. & 4/5 βολ.) στην πρώτη του σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Η μεγάλη ευκαιρία που άρπαξε από τα μαλλιά!
Ο λόγος για τον αναπάντεχο ήρωα της τουρκικής ομάδας, τον Σερτάκ Σανλί, ο οποίος, εν τω μεταξύ, είχε χάσει κιλά, είχε βελτιώσει την κίνησή του χωρίς την μπάλα, είχε αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκινησία, ενώ όποτε του δινόταν η ευκαιρία σούταρε με πολύ υψηλό ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα! Μέσα από την εξαιρετική παρουσία που είχε στις εγχώριες υποχρεώσεις της σεζόν 2018-19 (μ.ο. 6,3π. & 3,1ρ. με 77% βολ., 60% διπ. & 41,2%), ο 55χρονος Τούρκος προπονητής άρχισε σταδιακά να αλλάζει γνώμη για τον σιωπηλό γίγαντα και να του δίνει περισσότερο χρόνο στα ευρωπαϊκά ματς, μέχρι που προέκυψε ο τραυματισμός του Ντάνστον (υπέστη εγκαύματα μετά από παγοθεραπεία), που τον έθεσε νοκ-άουτ για 4 μήνες!
Αυτό ήταν! Η μεγάλη ευκαιρία του ήταν γεγονός και όπως αποδείχτηκε από την επίδρασή του στο παιχνίδι της ομάδας του, σε ρόλο βασικού, ο Σανλί αποτέλεσε μία εσωτερική μετεγγραφή, που ούτε ο ίδιος ο Αταμάν δεν περίμενε ότι θα έχει τόσο αποτελεσματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 7ο παιχνίδι της περυσινής κανονικής περιόδου (αμέσως μετά τέθηκε νοκ-άουτ ο Ντάνστον) με τον απολογισμό της ομάδας να είναι στο 5-2, ο Τούρκος ψηλός είχε παίξει μόλις στα τελευταία 1'09" της εύκολης νίκης επί του Ερυθρού Αστέρα!
Τι επακολούθησε; Δεκατρείς πόντοι σε 17 λεπτά στη νίκη επί της Ζενίτ, δεκαεπτά σε 18 λεπτά στην άνετη επικράτηση επί της Μπάγερν, ατομικό ρεκόρ με 18 πόντους σε 17 λεπτά στο θριαμβευτικό "διπλό" επί της Μπασκόνια και κομβική απόδοση (15π. & 5ρ. σε 22') στην εκτός έδρας νίκη επί της Φενέρ. Για να μην σας ζαλίζω με τους αριθμούς της περυσινής σεζόν, με τον Τούρκο σέντερ στην βασική πεντάδα (μ.ο. 7,0π. & 2,2ρ. με 78,8% βολ. & 67,9% διπ.), η Εφές είχε ρεκόρ 19-1 αλλά η διακοπή της αγωνιστικής δράσης, λόγω πανδημίας δεν της επέτρεψε να κεφαλαιοποιήσει την εξαιρετική της πορεία.
Πως ο Σανλί βελτιώνει την έκρηξη της περιφερειακής γραμμής της Εφές!
Και φτάνουμε στην εφετινή σεζόν και στο ματς της 5ης αγωνιστικής στο ΣΕΦ, όπου ο Μπράιαντ Ντάνστον ξανατραυματίζεται, αυτή τη φορά στο μάτι και χάνει 6 παιχνίδια (τέθηκε εκτός για περίπου 35 μέρες). Η εικόνα των παικτών της τουρκικής ομάδας, όμως, απέχει παρασάγγες από την «πυραυλοκίνητη» της περυσινής χρονιάς και ο απολογισμός των 2 νικών και 3 ηττών, μετά από 5 αγώνες, εκπέμπει ανησυχία!
Ως τότε, ο Σανλί έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα (συνολικά 9'14") και τα πεπραγμένα του είναι πενιχρά: μ.ο. 2,6π. με 3/5 διποντα & 2/2 βολές. Κοινώς, non factor! Κάποιες ενοχλήσεις, μάλιστα, σε παλαιότερο τραυματισμό δεν του επιτρέπουν να μπει αυτόματα στο rotation και χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι την έναρξη του 2ου γύρου και το ματς με την Βιλερμπάν, για να αισθανθεί 100% ετοιμοπόλεμος και να τεθεί πλήρως στην διάθεση της τεχνικής ηγεσίας.
Αν η αρχή στη Λιόν ήταν ενθαρρυντική (8π. & 2ρ. σε 13'), η συνέχεια ήταν ολοένα και πιο απολαυστική σε σημείο, σε 11 από τα 17 ματς του 1ου γύρου ήταν βασικός, ενώ ο μέσος χρόνος συμμετοχής του, σταθεροποιήθηκε στα 16-18 λεπτά ανά αγώνα! Μόνο στο 2ο μισό της κανονικής περιόδου, ο 29χρονος διεθνής Τούρκος σέντερ είχε μ.ο. 9,2 πόντους, 2,6 ριμπάουντ με 71,8% βολές, 70,1% δίποντα & 41,6% τρίποντα!
Το σημαντικότερο απ' όλα και το οποίο φάνηκε και στα δύο πρώτα ματς της προημιτελικής σειράς με την Ρεάλ (2-0 υπέρ της Εφές), δεν είναι μόνο ότι ο Σανλί έχει εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο seven-footer, που σουτάρει αποτελεσματικά από μέση και μακρινή απόσταση και μπορεί να μαρκάρει!
Είναι ότι ο τρόπος που παίζει, αναγκάζοντας τον προσωπικό του αντίπαλο να βγει μακριά για να τον μαρκάρει και να του δυσκολέψει το μακρινό σουτ, ανοίγει περισσότερους χώρους για τους ταχύτατους guards της ομάδας και κάνει ευκολότερη την δουλειά στους Μίτσιτς, Λάρκιν και Μπομπουά που διεισδύουν πολύ συχνά και κατά συνέπεια αυξάνουν τις πάσες στην περιφέρεια και τα ελεύθερα σουτ του Σίμον!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με τον Σερτάκ Σανλί (μ.ο. 11,5π., 5,5ρ. & 1,0κοψ. με 100% βολ., 50% διπ. & 50% τριπ.) στο παρκέ για 20 λεπτά, η Εφές έκανε τα δύο καλύτερα εντός έδρας παιχνίδια της κόντρα στην «βασίλισσα» και πλέον βρίσκεται με το ενάμιση πόδι στο Final 4 της Κολωνίας.
Στο Game 1 (90-63) και το Game 2 (91-68), η τουρκική ομάδα σκόραρε κατά 6,5 περισσότερο σε σχέση με την κανονική περίοδο (μ.ο. 84,03π.), δέχτηκε κατά μ.ο. 11,3 πόντους λιγότερους από το μέσο παθητικό της (76,8π.), ενώ η 4άδα Λάρκιν, Μίτσιτς, Μπομπουά και Σίμον είχε 50 και 62 πόντους αντίστοιχα! Κι όλα αυτά με τον Ντάνστον σε ρόλο back-up center (μ.ο. 8,5π. & 4,0ρ. με 66,7% διπ. σε 16,7').
Υγ.1: Θεωρώ ότι η Εφές έχει «ήδη» προκριθεί στο Final 4 και δύσκολα δεν θα «σκουπίσει» την Ρεάλ στην Μαδρίτη.
Υγ.2: Αντίθετα, πιστεύω ότι αν η Μπάγερν νικήσει το Game 3 στο Μόναχο (τα δύο πρώτα ματς έδειξαν ότι μπορεί), τότε θα δυσκολέψει πολύ το έργο της Αρμάνι, που μετά το 2-0, έχει θέσει τις βάσεις για την επίτευξη του μεγάλου της στόχου και την επιστροφή στους "4" της Ευρώπης μετά από 29 χρόνια!
Υγ.3: Προπονητάρα από τις λίγες ο Τρινκιέρι, αλλά λίγος αυτοσεβασμός όσον αφορά την συμπεριφορά του προς τους διαιτητές αλλά και όλους τους παράγοντες του παιχνιδιού δεν βλάπτει! Εκείνη η ειρωνεία στην reporter του flash interview στο ημίχρονο, καλό θα ήταν να είχε αποφευχθεί. Μόνος του χαλάει την εικόνα του...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αταμάν: «Ώρες-ώρες ένιωθα σαν τον Στιβ Κερ στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς!» (gTV)
Αναντολού Εφές – Ρεάλ 91-68: Σκορπάει τρόμο και ετοιμάζεται για Κολωνία! (vid)
Ρεάλ Μαδρίτης: Ζει μέρες του 2016 και είναι με την πλάτη στον τοίχο!
Αναντολού Εφές-Ρεάλ 91-68: Έτσι οι Μίτσιτς και Λάρκιν «εκτέλεσαν» τους Μαδριλένους (vids)
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.