Η Ρεάλ βλέπει τη... σκούπα της Εφές και τρομάζει

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Ρεάλ βλέπει τη... σκούπα της Εφές και τρομάζει
Η Ρεάλ Μαδρίτης ζει τον δικό της εφιάλτη καθώς κινδυνεύει – για δεύτερη φορά – να «σκουπιστεί» σε σειρά Playoffs και η Euroleague Greece εστιάζει στην περίπτωση της ισπανικής ομάδας η οποία χρίζει διερεύνησης γιατί πολύ απλά είναι ακατανόητη.

Το… ακατανόητο του πράγματος δεν βρίσκεται μόνο με τα φετινά πεπραγμένα της «Βασίλισσας» στην Euroleague αλλά σε συνάρτηση και με τα αντίστοιχα στο ισπανικό Πρωτάθλημα. Πώς είναι δυνατόν δηλαδή μια ομάδα που πλησιάζει να σπάσει τα ρεκόρ στην ACB με την απίστευτη επίδοση του 31-1, να την «χτυπάνε» σαν το χταπόδι στα βράχια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, σε σημείο μάλιστα να βρίσκεται μια ανάσα από την απομυθοποίηση. Προφανώς υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις, δικαιολογημένα μπορεί να ισχυριστεί κανείς τον κρότο που προκάλεσαν οι αποχωρήσεις σημαντικών παικτών αλλά αυτές επηρέασαν τη Ρεάλ της Euroleague και όχι αυτή της Ισπανίας;

Η ιδέα της «σκούπας» από την Εφές είναι τρομακτική, αλλά όχι πρωτόγνωρη. Υπό την έννοια ότι συνέβη και το 2016 με δράστη μια άλλη τουρκική ομάδα, την (τότε) τρομερή Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ήταν η αρχή μιας διετίας… πελατειακών σχέσεων που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο ομάδων καθώς η Φενέρ κέρδισε τους έξι από τους οκτώ αγώνες, οι τέσσερις εξ’ αυτών, σε Playoffs αλλά και σε ημιτελικό Final Four.

Της πήρε τον αέρα

Για κακή τύχη της ισπανικής ομάδας, φαίνεται ότι το ίδιο σκηνικό υπάρχει και στους αγώνες με την Αναντολού Εφές. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η τελευταία μετρά πέντε νίκες στους τελευταίους έξι αγώνες, αλλά ότι η Ρεάλ εμφανίζεται ουδόλως ανταγωνιστική με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συνολική διαφορά στις τρεις τελευταίες νίκες της Εφές αγγίζει τους 75 πόντους. Δηλαδή, η Ρεάλ χάνει με διαφορά 25 πόντων κατά μέσο όρο!

 

Για ομάδες του δικού της βεληνεκούς αυτές οι ήττες στοιχειοθετούν «διασυρμό». Αθλητικός εγωισμός σίγουρα υπάρχει, αμφισβητείται όμως η ικανότητα επιστροφής σε μια σειρά η οποία δείχνει χαμένη και απέναντι σε μια ομάδα η οποία σε βάθος διετίας έχει αποδείξει ότι είναι καλύτερη. Ο Πάμπλο Λάσο δεν θέλησε να κοιτάξει πιο μακριά από το αμέσως επόμενο παιχνίδι (27/4, 20:00) καθώς μίλησε για «τελικό» αποφεύγοντας τη χρησιμοποίηση πληθυντικού. Αντιλαμβάνεται όμως ότι η ομάδα του είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Γιατί δεν θέλει με τίποτε την επανάληψη ενός 3-0, ξέρει επίσης ότι είναι τρομερά δύσκολη η επιστροφή από το 0-2.

Ο Μάιερς και οι δύο φορές που πήγε σε πέμπτο παιχνίδι

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο στόχος της Ρεάλ είναι να οδηγήσει τη σειρά σε πέμπτο παιχνίδι, αυτό προϋποθέτει όμως δύο νίκες στη Μαδρίτη. Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, μόλις δύο φορές πήγε δική της σειρά σε πέμπτο αγώνα. Τουλάχιστον εκεί έχει την παράδοση με το μέρος της καθώς είχε αποκλείσει τους Βαλένθια (2010-11) και Ολυμπιακό (2013-14), αλλά αυτό το σενάριο μοιάζει πολύ μακρινό (έως ανέφικτο) στην παρούσα φάση.

Από την έναρξη της Euroleague, η Ρεάλ συμμετείχε δώδεκα φορές στα Playoffs. Επτά φορές προκρίθηκε και πέντε δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο Final Four. Η πρώτη είχε μάλιστα ιστορικό χαρακτήρα γιατί εκείνη η εμφάνιση του σπουδαίου Κάρλτον Μάιερς στον τρίτο αγώνα πρόκρισης για την ΠΑΦ Μπολόνια είναι από τις καλύτερες στην ιστορία των Playoffs της διοργάνωσης καθώς ο Ιταλός είχε σημειώσει 41 πόντους και συγκέντρωσε 45 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Στην τελευταία πενταετία, βρίσκει στον δρόμο της είτε τον Παναθηναϊκό είτε τουρκική ομάδα. Απέκλεισε (3-1) την Αναντολού Εφές το 2015, «σκουπίστηκε» από τη Φενέρμπαχτσε έναν χρόνο αργότερα, πέρασε με ευκολία το εμπόδιο της Νταρουσάφακα το 2017, ενώ το 2018 και 2019 απέκλεισε τον Παναθηναϊκό.

Πώς θα αποφύγει το «σκούπισμα»;

Ρητορικό ερώτημα. Η Ρεάλ ξέρει τι πρέπει να κάνει, αμφισβητείται όμως το αν μπορεί. Στους δύο πρώτους αγώνες, η τριάδα Λάρκιν-Μίτσιτς και Μπομπουά πρόσφερε συνολικά 95 πόντους (με 34/69 σουτ) και 17 ασίστ. Προφανέστατα είναι υποχρεωμένη να περιορίσει τη δράση τους γιατί από τη δική τους δημιουργία εξαρτάται ο επιθετικός μηχανισμός της Εφές. Όταν αυτοί οι τρεις είναι «καλά», αυτομάτως γίνονται καλύτερα και οι αποδέκτες της πάσας, παίκτες δηλαδή όπως οι Σανλί, Μοερμάν, Ντάνστον, ειδικά ο πρώτος. Οι καλές εμφανίσεις του Τούρκου σέντερ (πλέον) δεν προκαλούν έκπληξη γιατί εξελίχθηκε σε αγωνιστική σταθερά της Εφές, δικαιώνοντας έτσι και τον Εργκίν Αταμάν ο οποίος άργησε αλλά τελικώς πίστεψε στον έμπειρο ψηλό.

Πέραν της αμυντικής προσπάθειας που αποτελεί βασική προϋπόθεση αποφυγής του «σκουπίσματος» (σ. σ. η Εφές σκόραρε 90.5 πόντους κατά μέσο όρο στους δύο πρώτους αγώνες), η Ρεάλ είναι αναγκαίο να γίνει συνεπής και την επίθεση. Μένοντας στις επιδόσεις της στα δύο πρώτα παιχνίδια, το ποσοστό ευστοχίας της στο μακρινό σουτ είναι απογοητευτικό καθώς μετά βίας ξεπερνά το 24% με 14/58 προσπάθειες. Επίσης, το ποσοστό 46.9% στα σουτ εντός παιδιάς επίσης είναι χαμηλό για ομάδα που θέλει να προκριθεί στο Final Four της Euroleague. Είναι συνέπεια της δυσλειτουργίας που παρουσιάζει η περιφερειακή γραμμή της καθώς οι Γιουλ, Φερνάντεζ, Κοζέρ, Τέιλορ και Λαπροβίτολα εμφανίζονται ουδόλως αποτελεσματικοί, πλέον όμως είναι υποχρεωμένοι να υψώσουν ανάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

EuroLeague: Οι 11 ομάδες – μέτοχοι θα έχουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων

Ρεάλ-Φενέρ-Μπάγερν για το θαύμα: Δεν επέστρεψε ποτέ ομάδα από το 2-0! (vids)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.