Εφές-ΤΣΣΚΑ: Ξεχάστε ό,τι είδατε στην κανονική διάρκεια

Εφές-ΤΣΣΚΑ: Ξεχάστε ό,τι είδατε στην κανονική διάρκεια
Αναντολού Εφές και ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα διεκδικήσουν θέση στον τελικό του Final Four και η Euroleague Greece καταγράφει τα πεπραγμένα των δύο αγώνων της κανονικής διάρκειας που μάλλον δεν στοιχειοθετούν δείγμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων…

Το τελευταίο συμπέρασμα αντλείται περισσότερο από την τελική διαφορά των δύο αγώνων καθώς σε αγώνα Final Four σπανίως συναντά κανείς νίκης με 30+ πόντους. Για να συμβεί αυτό σε ομάδες επιπέδου σαν και του λόγου τους, θα πρέπει ο ένας να πιάσει το μέγιστο της απόδοσής του και ο άλλος να είναι για να τον… κλαίνε οι ρέγκες. Στην πραγματικότητα αυτό συνέβη στα δύο παιχνίδια στην κανονική διάρκεια καθώς το +35 (100-65) της ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα μάλλον σχημάτισε μια μαγική εικόνα περί της δυναμικής της Εφές, ομοίως και το +30 (100-70) της Εφές στην Κωνσταντινούπολη.

Βέβαια, ακόμη και εξωπραγματικά σκορ σαν τα δύο παραπάνω εμπεριέχουν εξήγηση και μάλιστα την έδωσε ο Δημήτρης Ιτούδης στις δικές του… προγραμματικές δηλώσεις. Υπό την έννοια ότι μια ομάδα η οποία θεωρείται η καλύτερη στις pick n roll επιθέσεις, όπως η Εφές, δεν κατάφερε να βγάλει περισσότερες από 3-4 σχετικές φάσεις στη συντριβή που γνώρισε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. Η τουρκική ομάδα στηρίζεται στο παιχνίδι υψηλής ταχύτητας και μπόλικων συνεργασιών, αλλά εκείνη τη νύχτα στη Μόσχα περιορίστηκε στις 11 ασίστ και είδε τους τρεις (Λάρκιν, Μπομπουά, Μίτσιτς) από τους τέσσερις δημιουργούς της να τελειώνουν το παιχνίδι με μόλις τέσσερις τελικές πάσες. Ο Κρούνοσλαβ Σίμον αποτέλεσε την εξαίρεση αλλά ποιος είπε ότι «ένας κούκος μπορεί να φέρει την άνοιξη»;

Το ίδιο βράδυ, ο Δημήτρης Ιτούδης είδε την ΤΣΣΚΑ εμφανίζει σε ποσοστό 100% το επιθετικό ταλέντο της κι όταν αυτό συνδυάζεται με ακρίβεια στην εκτέλεση, κρίμα σ’ αυτόν που θα βρεθεί απέναντί της. Το ποσοστό ευστοχίας στα σουτ εντός παιδιάς ξεπέρασε το 70% και σαν να μην έφτανε αυτό , συνδυάστηκε με παραπάνω από 40% στο μακρινό σουτ σε σύνολο 31 προσπαθειών. Αυτοί οι αριθμοί είναι ευλογία για μια ομάδα και κατάρα για τον αντίπαλο. Κυρίως όμως, μια ομάδα όχι μόνο δεν χάνει αλλά θριαμβεύει όταν πέντε παίκτες της έχουν 19+ στο σύστημα αξιολόγησης το οποίο καλύπτει το σύνολο της στατιστικής εικόνας.

 

Όταν η Εφές βρίσκει ρυθμό…

Όταν συμβαίνει αυτό, φεύγοντας, μάλλον χρειάζεσαι ένα τσουβάλι για να μαζέψεις τα κομμάτια σου και η ΤΣΣΚΑ το είχε ανάγκη στον αγώνα της 4ης του Μάρτη. Τουλάχιστον «κατάφερε» να κρατήσει τη διαφορά για παν ενδεχόμενο, ασχέτως του ότι δεν της φάνηκε χρήσιμη στο τελικό ταμείο. Σ’ εκείνο το παιχνίδι δεν κατάφερε να σταματήσει τη δημιουργία της Εφές (σ. σ. γι’ αυτό ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για έναν μπούσουλα από τους αγώνες της κανονικής διάρκειας και κυρίως τον πρώτο στη Μόσχα), γεγονός που έδωσε στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν ρυθμό στην επίθεση και καταπληκτικά ποσοστά ευστοχίας όπως το 73.7% που είχε στα δίποντα. Το 37% στα τρίποντα δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, αλλά δεν είναι και μικρό όταν πρόκειται για 27 προσπάθειες. Στο ίδιο παιχνίδι, η Εφές ξεπέρασε τον μέσο όρο της σε κατοχές μπάλας λόγω των λαθών (σ. σ. 19) του αντιπάλου, κυρίως όμως παρουσίασε την αγωνιστική ταυτότητά της καθώς έξι παίκτες (Λάρκιν, Μπομπουά, Σίνγκλετον, Σανλί, Μίτσιτς, Σιμόν) τελείωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων.

Γιατί οι δύο αγώνες δεν είναι ασφαλές δείγμα;

Γιατί, πλέον, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πορεύεται δίχως τον Μάικ Τζέιμς και ο Δημήτρης Ιτούδης εξήγησε τους λόγους σε συνέντευξή του στο gazzetta.gr. Με τα καλά και τα στραβά του, ο Αμερικανός δεν ήταν απλά «παράγοντας» στο παιχνίδι της ομάδας του αλλά και ο ακρογωνιαίος λίθος. Βέβαια, όσοι είχαν εκτιμήσει ότι η ρώσικη ομάδα δεν θα άντεχε δίχως αυτόν Τζέιμς διαψεύστηκαν πανηγυρικά καθώς δεν βρήκε απλά τον τρόπο να διατηρήσει το επίπεδο αποτελεσματικότητά της, αλλά είναι παρούσα στο Final Four για να διεκδικήσει το τρίτο τρόπαιο σε βάθος εξαετίας. Στα δύο παιχνίδια με την Εφές, ο Τζέιμς είχε 16 πόντους με 4/19 σουτ αλλά δίπλα σ’ αυτήν την κακή επίδοση ακουμπούν και οι 18 ασίστ που μοίρασε.

Ασχέτως του ότι έμαθε να ζει με την απώλεια του, μεγαλύτερο πρόβλημα στον αγωνιστικό χαρακτήρα της ΤΣΣΚΑ προκάλεσε η απουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ καθώς είχε πολύ ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία της ομάδας του και στις δύο πλευρές του παρκέ, πέραν των επιπλέον κατοχών που έδινε μέσα από την ικανότητά του στο επιθετικό ριμπάουντ.

Η κυριαρχία του Ιτούδη

Η αποψινή αναμέτρηση είναι η 11η των δύο προπονητών σε επίπεδο Euroleague και η σχέση που δημιούργησε ο Δημήτρης Ιτούδης χαρακτηρίζεται κυριαρχική καθώς κέρδισε τα οκτώ από τα δέκα παιχνίδια που προηγήθηκαν, ξεκινώντας από την εποχή κατά την οποία ο Εργκίν Αταμάν ήταν στον πάγκο της Γαλατάσαραϊ. Μάλιστα, απέναντι στον Αταμάν, ο Ιτούδης είδε δύο φορές την ομάδα του να εκτελεί με απίστευτη ακρίβεια έξω από τα 6.75. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 2017-18 και στην εμφατική νίκη (110-79) στη Μόσχα επί της Εφές με το τρομερό 66.7%. Η δεύτερη ήταν στον τελικό του Final Four το 2019 όπου η ΤΣΣΚΑ σούταρε με 63.4% από τη γραμμή του τρίποντου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βατούτιν στο gazzetta.gr: «Ο Ιτούδης μπορεί να γίνει ο Ομπράντοβιτς της ΤΣΣΚΑ» (vid)

Βόβορας: «Το post παιχνίδι της Μπαρτσελόνα και ο ρυθμός της Εφές»

Ναουμόσκι: «Έκανα μια εβδομάδα να κοιμηθώ»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.