Ολυμπιακός: Με τη δύναμη της συνήθειας

Ολυμπιακός: Με τη δύναμη της συνήθειας

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την εύκολη πρόκριση του Ολυμπιακού και στέκεται σε ορισμένα σημεία που επιβεβαιώνουν πως τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η αλήθεια είναι πως όταν ένα παιχνίδι ολοκληρώνεται με 31 πόντους διαφορά δεν χρειάζεται και πολλά να αναλύσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Ολυμπιακός για να φτάσει σε αυτό το 82-51 κόντρα στον Άρη δεν χρειάστηκε να κάνει πράγματα στο παρκέ.

Μερικές φορές λες και πατάνε το «Play» και μπαίνουν στο παρκέ. Οι αυτοματισμοί, η ταχύτητα της πάσας, η εντυπωσιακή άμυνα έχουν γίνει τόσο πολύ κτήμα τους που αρκετός κόσμος πιστεύει πως οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν στον αυτόματο. Αμ δε, αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται είναι προϊόν δουλειάς και αμέτρητων ωρών προπόνησης.

Γενικά η συνήθεια είναι μεγάλο πράγμα στο μπάσκετ. Μέσα από την καθημερινότητα της ομάδας αποκτούν παίκτες, προπονητές, διοικητικοί συνήθειες μέσα από τις οποίες «χτίζουν» τη νοοτροπία τους. «Όπως προπονείσαι, παίζεις» λένε οι Αμερικανοί προπονητές και στον Ολυμπιακό πορεύονται με τέτοιο τρόπο.

ΜακΚίσικ

Αντιμετωπίζουν κάθε αντίπαλο με σεβασμό

Αυτό το οποίο με εντυπωσιάζει στον Ολυμπιακό είναι η σοβαρότητα και ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης με τον οποίο αντιμετωπίζει τα παιχνίδια στην Ελλάδα. Στην Euroleague να το καταλάβω, αλλά στα περισσότερα ματς των εγχώριων διοργανώσεων τα οποία κερδίζει με 25+ πόντους, αποτελεί κατόρθωμα. Και τα εύσημα ανήκουν και στον Μπαρτζώκα ο οποίος έχει πείσει τους παίκτες του για αυτή τη συνήθεια και στους παίκτες που έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό είναι.

Ετσι και με τον Άρη. Μπήκαν μέσα και έτρεξαν ένα 20-0 σερί σβήνοντας κάθε ελπίδα για τους Θεσσαλονικείς. Η άμυνά τους ήταν τρομακτική στο πρώτο δεκάλεπτο. Δεν το αναφέρω αυτό μόνο γιατί ο Άρης σκόραρε 4 πόντους σε αυτό το διάστημα, αλλά παρακολουθώντας τη μέσα από το παρκέ αισθανόμουν να σφίγγεται ο δικός μου λαιμός. Φανταστείτε πώς αισθάνονταν οι παίκτες του Άρη. Ειλικρινά σε περίπου 7-8 κατοχές είτε υπέπεσαν σε παράβαση 24’’ είτε σούταραν απλά για να προλάβουν τη λήξη του χρόνου επίθεσης.

Γουόκαπ

Η επίθεση γίνεται απλή

Ο Ολυμπιακός φημίζεται για την άριστη κυκλοφορία της μπάλας στην μπροστινή πλευρά του γηπέδου, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι πώς με τόση διαφορά ποιότητας που χώριζε τις δύο ομάδες τα πράγματα απλοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο.

Ο Γιάννης Καστρίτης τον οποίο θεωρώ πολύ καλό προπονητή και τρέφω απεριόριστη εκτίμηση προς το πρόσωπό του, αρέσκεται να αλλάζει άμυνες. Ετσι και στον προημιτελικό. Όταν μετέτρεπε το man to man σε match up ζώνη προβλημάτιζε τους «ερυθρόλευκους» για 1-2 κατοχές και μετά ήταν τόσο καλή η κυκλοφορία της μπάλας που έβρισκαν οι λύσεις.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας σίγουρα έμεινε ικανοποιημένος όχι μόνο για την πρόκριση, αλλά και για την εξέλιξη του αγώνα η οποία τον βοήθησε να μην πιέσει ορισμένους παίκτες του τους οποίους επιθυμεί να δει πιο φρέσκους στον ημιτελικό. Επίσης επέστρεψε με νορμάλ τρόπο ο Σλούκας στη δράση. Πιέστηκε τόσο όσο χρειαζόταν προκειμένου κι αυτός να βρει λίγο ρυθμό για την πιο απαιτητική συνέχεια.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός δεν κοιτάζει τι συμβαίνει στον Παναθηναϊκό. Ασχολούνται μόνο με τη δική τους δουλειά. Ο μεταξύ τους (λογικά) ημιτελικός είναι ένα νοκ άουτ παιχνίδι στο οποίο όλα μπορούν να συμβούν ανεξαρτήτως της κατάστασης των δύο ομάδων. Κάποτε είχαν βρεθεί σε πρώτο γύρο play offs ως ζευγάρι 1-8 και ο Ολυμπιακός θα νικούσε στα Πατήσια αν δεν εμφανιζόταν «από μηχανής Θεός».

ΥΓ 2: Νομίζω πως στον ημιτελικό ο Μπολομπόι θα πάρει τη θέση του Μπλακ. Ταιριάζει καλύτερα νομίζω, αλλά θα δούμε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.