Ποιοι Σέλτικς και ποιοι Χιτ θα εμφανιστούν στο Game 7;

Ποιοι Σέλτικς και ποιοι Χιτ θα εμφανιστούν στο Game 7;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την συγκλονιστική σειρά των τελικών της ανατολικής περιφέρειας, που έχει καταρρίψει κάθε προγνωστικό και παρ' ότι η λογική λέει... Βοστόνη, πιστεύει ότι το Μαϊάμι θα παίξει τα ρέστα του.

Έχοντας παρακολουθήσει τις δύο πρωτες νίκες των περυσινών φιναλίστ (στο Game 4 και 5) επί αμερικανικού εδάφους και ακούσει τα περισσότερα σχόλια των εκπομπών και των αναλυτών του TNT και του ESPN, πριν και μετά τους αγώνες, μπορώ να σας πω ότι η... κωλοτούμπα είχε την απόλυτη τιμητική της σε όλη την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Με βάση το τι ισχύει στην Ευρώπη και ειδικότερα στην «ψωρωκώσταινα», αν ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο Σακίλ και ο Κένι Σμιθ (αλλά και οι Στίβεν Έι Σμιθ, Τζέιλεν Ρόουζ και Τιμ Λέγκλερ όλου του κόσμου), σέβονταν τον εαυτό τους, θα έπρεπε να είχαν πάρει ήδη άδεια άνευ αποδοχών και να κλείσουν για λίγο τους λογαριασμούς τους στα social media, για να γλιτώσουν από το «κράξιμο».

Φυσικά και αστειεύομαι, πολύ απλά επειδή το διαδικτυακό bullying στην αμερικανική κουλτούρα και ειδικότερα στα σπορ, δεν έχει τις διαστάσεις που λαμβάνει στην «Γηραιά Ήπειρο» και ειδικότερα στην χώρα μας. Ίσα-ίσα που οι άνθρωποι αυτοσαρκάζονται μέσα και από τις όποιες λανθασμένες εκτιμήσεις τους και η χαλαρότητα, το χιούμορ και το εύθυμο κλίμα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων που βγαίνουν μπροστά στις κάμερες.

Έκανα αυτή την εισαγωγή για να καταδείξω μία ακόμη διαφορά στον τρόπο παρουσίασης των αθλητικών γεγονότων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επίσης και για να σας βάλω λίγο διαφορετικά στο κλίμα της μπασκετικά και καθηλωτικά επικής τελικής σειράς των playoffs στην Ανατολή.

 

Λοιπόν, όπως θα γνωρίζουν όλοι στενά μυημένοι με τα δρώμενα στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ, αυτά που έχουν γίνει σε αυτή την σειρά, δεν έχουν προηγούμενο. Εν αρχή, οι Χιτ, που με φόρα από τον ηχηρό αποκλεισμό των Μπακς, που – στο τελείωμα της κανονικής περιόδου – θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, πέταξαν έξω τους Νικς και φάνηκαν να σαρώνουν στο πέρασμά τους και τους Σέλτικς.

Ο «τυφώνας από την South Beach

Με τον Μπάτλερ να είναι ανθρωπίνως αδύνατον να επαναλάβει την οργιώδη σειρά που έκανε στον 1ο γύρο απέναντι στο Μιλγουόκι (μ.ο. 37,6π., 6,0ρ. & 4,8ασ. με 59,7% στα σουτ), τα κλειδιά της αρχικής κυριαρχίας των παικτών του Σπόλστρα, ήταν:

Πρώτον, το «κατέβασμα» της επίθεσης της Βοστόνης στους 107,6 πόντους κατά μέσο όρο στα πρώτα τρία ματς (από τους 121,1 που σκόραρε εναντίον των Χοκς και τους 110,7 απέναντι στους Σίξερς).

Δεύτερον, το 47,8% με το οποίο σούταραν πίσω από τα 7,25 (44/92 τριπ.).

Τρίτον τα μόλις 10,3 λάθη στα οποία υπέπεσαν.

Και τέταρτον, το εντυπωσιακό step up του Γκέιμπ Βίνσεντ (μ.ο. 17,6π. με 55,5% τριπ.) και του Κέιλεμπ Μάρτιν (μ.ο. 19,3π. & 3,6ρ. με 47,6% τριπ.) σε άμυνα κι επίθεση, οι οποίοι έφτασαν να παίζουν από 37 και 32 λεπτά αντίστοιχα ανά παιχνίδι, ενώ στην regular season, ο πρώτος έπαιζε 25 και ο δεύτερος 29 λεπτά.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν στο Game 1 (123-116), το Game 2 (111-105) και το Game 3 (128-102), μετά τα οποία ο οργανισμός της Φλόριντα βρέθηκε μία νίκη μακριά από την πρόκριση στους τελικούς του ΝΒΑ. Ήταν τόσο ολοκληρωτική η κυριαρχία των Χιτ και τόσο αποκαρδιωτική η εικόνα των Σέλτικς, που πραγματικά τίποτε δεν προδίκαζε αυτό που επακολούθησε.

Πως ανατράπηκαν τα δεδομένα

Δεν σας κρύβω ότι τα «σοβαρά ζόρια» για την έκβαση της σεζόν των «ελαφιών», μου δημιουργήθηκαν μετά τον εντός έδρας διασυρμό (99-140) της 31ης Μαρτίου από τους Σέλτικς, που εκείνο το βράδυ είχαν 22/43 τρίποντα (51,2%), πήραν 70 πόντους από το δίδυμο Τέιτουμ-Μπράουν και το κυριότερο «έπνιξαν» με την άμυνά τους την τότε ομάδα του Μπουντενχόλτζερ!

Το πιο εντυπωσιακό με τους Κέλτες που από τον Φεβρουάριο και μετά έκαναν μία «κοιλιά» κι απώλεσαν τα πρωτεία στην Ανατολή, ήταν ότι πέτυχαν τρεις πεντακάθαρες νίκες επί των Μπακς στην διάρκεια της regular season (η μικρότερη ήταν με +12), ενώ η μοναδική τους ήττα από το πλήρες Μιλγουόκι, ήταν στο πρώτο ματς που έγινε στο “Fiserv Forum”, όπου κι έχασαν στην παράταση χωρίς τους Τέιτουμ, Μπράουν και Σμαρτ!

Αναλύοντας λεπτομερώς την πορεία της ομάδας του rookie coach Τζο Μαζούλα, θα δούμε ότι η διαφορά της αμυντικής της συγκέντρωσης απέχει παρασάγγες από τον 1ο στον 2ο γύρο και από τα πρώτα τρία ματς των τελικών μέχρι τα τρία τελευταία.

Κοινώς, οι Σέλτικς που βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο μακρινό σουτ, δέχτηκαν μ.ο. 114,5 πόντους στο 4-2 επί των Χοκς, 101,8 ανά παιχνίδι στο 4-3 επί των Σίξερς και «βυθίστηκαν» στους 120,6 στους πρώτους τρεις αγώνες με τους Χιτ (0-3). Σε αυτά τα τρία παιχνίδια, μάλιστα, υπέπεσαν κατά μ.ο. σε 15 λάθη, ενώ σούταραν με 29,2% πίσω από τα 7,25 (31/106 τριπ.).

Η ισοφάριση της παρτίδας, με το τρομερό follow του Ντέρικ Γουάιτ, επήλθε μέσω:

Κατά πρώτον της αδιανόητης βελτίωσης στην ομαδική άμυνα (το μέσο παθητικό τους κατέβηκε κατά 21 πόντους και έφτασε στους 99,6).

Κατά δεύτερον, χάρη στον σημαντικό περιορισμό της επιθετικής δράσης του διδύμου Μπάτλερ-Αντεμπάγιο, που στο «θρυλικό» Game 6, είχαν μαζί 35 πόντους με 9/36 σουτ.

Κατά τρίτον, στην βελτίωση του ποσοστού ευστοχίας στα τρίποντα (34,5% με 41/119).

Και κατά τέταρτον, στο επιβλητικό step up του διδύμου Γουάιτ-Σμαρτ, που συνεισέφερε κατά μ.ο. 35 πόντους ανά παιχνίδι, έχοντας συνολικά 47,9% στα τρίποντα (23/48).

Τι θα γίνει στο Game 7

Όταν το 0-3 γίνεται 3-3, μοιραία το momentum είναι ξεκάθαρα με το μέρος της ομάδας που έφερε την παρτίδα στα ίσα! Πολλώ δε μάλλον όταν το τελευταίο παιχνίδι θα διεξαχθεί μέσα στην έδρα της και μπροστά στους οπαδούς της.

Ωστόσο, το σχεδόν ισορροπημένο ρεκόρ των δύο αντιπάλων στην διάρκεια της εφετινής postseason (οι Σέλτικς έχουν 5-5 εντός και οι Χιτ 5-4 εκτός), σε συνδυασμό με την μπασκετικά εντελώς αλλοπρόσαλλη έκβαση του Game 6 (η Βοστόνη ήταν καλύτερη παρ' ότι σούταρε 7/35 τρίποντα και το Μαϊάμι πήγε να «κλέψει» το ματς με αποκαρδιωτικούς τους Μπάτλερ και Αντεμπάγιο), δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για προβλέψεις.


Η μπασκετική λογική λέει ότι οι Κέλτες δείχνουν πνευματικά και ψυχολογικά πιο δυνατοί την δεδομένη χρονική στιγμή και έχουν την εμπειρία (μετρούν ρεκόρ 6-1 σε Game 7 από το 2016 και μετά) για να επιστρέψουν στους τελικούς. Από την άλλη πλευρά, όμως, το παιχνίδι τους εξαρτάται τόσο πολύ από την περιφερειακή ευστοχία που δεν μπορείς να ποντάρεις με σιγουριά πάνω τους.

Ειδικότερα όταν ακούς τον Σπόλστρα και τον Μπάτλερ να είναι καθησυχαστικοί και ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή το Μαϊάμι μπορεί να «φάει σίδερα» και να ανατρέψει την κατάσταση, ακόμη και όταν όλοι το θεωρούν τελειωμένο...

Κοντός ψαλμός αλληλούια...

Υγ.: Για την ιστορία, αν υπάρχει κάποιος τηλεπαρουσιαστής που από την αρχή των αγώνων πίστευε στην ανάκαμψη των Σέλτικς και στο 0-3 δεν δίστασε να πει ότι θα γίνουν η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ (το μέχρι στιγμής ποσοστό είναι 0/150), που θα πάρει την πρόκριση έχοντας χάσει και τα τρία πρώτα ματς, αυτός είναι ο Μάικ Γκρίνμπεργκ της πρωινής αθλητικής ζώνης του ESPN, “Get up”, ο οποίος ζει και αναπνέει για το αποψινό Game 7!

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!