Εθνική Μπάσκετ, Αντετοκούνμπο: Η χρησιμοποίησή του από τον Σπανούλη

Εθνική Μπάσκετ, Αντετοκούνμπο: Η χρησιμοποίησή του από τον Σπανούλη

Γιάννης αντετοκούνμπο

bet365

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Εθνική ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ρίχνει αναλυτική ματιά στα πεπραγμένα του έως τώρα με τη γαλανόλευκη.

«Επόμενη στάση, Παρίσι». Αυτό ήταν το μήνυμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αμέσως μετά το τελευταίο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής στη Σερβία. Τώρα είναι η ώρα για Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον Γιάννη να εκπροσωπεί ως σημαιοφόρος την ελληνική αποστολή.

Ο Greek Freak σφράγισε την πρόκριση της Ελλάδας μέσω του Προολυμπιακού και θέλει να την οδηγήσει μακρύτερα από τον όμιλο, όπου βέβαια υπάρχουν τα δυσκολοκατάβλητα εμπόδια των Καναδών, των Αυστραλών και των Ισπανών.

Με τον Γιάννη να έρχεται από απραξία 1,5 μήνα και να μπαίνει στο Προολυμπιακό έχοντας μόνο μια συμμετοχή σε φιλικό. Και πλέον με πέντε παιχνίδια στην καλοκαιρινή του περιπέτεια με την Εθνική, αναλαμβάνει να οδηγήσει την ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Gazzetta στέκεται στα δικά του πεπραγμένα και τον τρόπο που τον χρησιμοποίησε ο Βασίλης Σπανούλης, κάτι που ενδεχομένως να συνεχιστεί και στη Λιλ.

Τι έκανε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κόντρα στη Σερβία

Το τεστ με τη Σερβία του Νίκολα Γιόκιτς ήταν ένα μήνυμα για την Εθνική. Μια ομάδα που έχει το μέγεθος, τα κορμιά, το ταλέντο και τη χρόνια καθοδήγηση από τον πάγκο, έβαλε δύσκολα στην Εθνική. Με την απουσία του Νικ Καλάθη να κάνει ακόμα μεγαλύτερο το επιθετικό πρόβλημα.

Ο γκαρντ της Μονακό (πλέον) αποτελεί τον… μαέστρο της ομάδας του Σπανούλη και δίχως αυτόν δε μειώνεται μονάχα η δημιουργία, αλλά και το διάβασμα, οι σωστές αποφάσεις στην επίθεση. Και φυσικά η συνεργασία με τον Γιάννη. Ο Greek Freak ολοκλήρωσε την αναμέτρηση απέναντι στους Σέρβους με 17 πόντους, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές διπλές και τριπλές καλύψεις με αρκετό… μπασκετικό ξύλο. Παιχνίδι που άλλωστε οι Σέρβοι γνωρίζουν καλά!

Ο Γιάννης ολοκλήρωσε με 8 πόντους σε 7 iso κατοχές το τελευταίο φιλικό της Εθνικής. Και λειτούργησε για πρώτη φορά τόσο πολύ ώρα με την μπάλα στα χέρια, ένεκα της απουσίας του Καλάθη. Πόσες φορές ενήργησε σε τέτοιες καταστάσεις στα προηγούμενα παιχνίδια (3 στο Προολυμπιακό και 1 φιλικό); Καμία! Δεν είχε πάρει μέχρι το ματς με τους Σέρβους ούτε μία κατοχή απομόνωσης.

Αυτό το νούμερο φυσικά και είναι ακραίο. Έχει όμως την εξήγησή του, μιας και ο Γιάννης δεν ήταν στο 100% του στο ΣΕΦ, παίζοντας συντηρητικά μετά την αποχή του. Στη Λιλ είναι δεδομένο πως θα πάρει περισσότερο την μπάλα στα χέρια του, όμως η μέχρι τώρα προσέγγιση του Σπανούλη κάνει εμφανές πως δε θέλει να επιτρέψει στις αντίπαλες ομάδες να στήσουν το τείχος μπροστά από τον σούπερ σταρ του.

Οι εκτελέσεις του Αντετοκούνμπο με τη Σερβία

  • Iso: 8 πόντους/7 κατοχές
  • Κοψίματα: 4 πόντοι/2 κατοχές
  • Catch n’ drive: 1 πόντο/2 κατοχές
  • Transition: 3 πόντοι/2 κατοχές

Η διαφορετική χρησιμοποίηση του Αντετοκούνμπο από τον Σπανούλη

Κρατάμε ως δεδομένο πως το δείγμα ήταν μικρό στο Προολυμπιακό, μιας και μιλάμε για τρία παιχνίδια, βγάζοντας έξω τα φιλικά. Ο Βασίλης Σπανούλης προσπάθησε να τον τροφοδοτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στη ρακέτα, εκεί που φυσικά είναι ακατανίκητος.

Και ο Αντετοκούνμπο για πρώτη φορά στην Εθνική λειτούργησε τόσο πολύ χωρίς να έχει την μπάλα στα χέρια του. Εκτελώντας ως roller το pick n’ roll, όπως βλέπουμε και μέσω του HudlInstat. Με 2.7 πόντους ανά 2 κατοχές στα τρία παιχνίδια του Προολυμπιακού, ο Γιάννης εκμεταλλεύτηκε τη δημιουργία των συμπαικτών του. Πόσες τέτοιες φάσεις τελείωνε στην τελευταία του συμμετοχή με την Εθνική, στο περασμένο EuroBasket του 2022;

Η απάντηση είναι κάτι λιγότερο από τις μισές, 0.7 δηλαδή, σκοράροντας 1.1 πόντους. Μένει πλέον να φανεί αν αυτή η συνθήκη παραμείνει και στη Λιλ, αφού όπως απορρέει από τη λογική, στις κρίσιμες στιγμές ο Γιάννης θα θέλει να αναλάβει την ευθύνη.

Για την ιστορία, στο Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ, σκόραρε 25 φορές εντός παιδιάς. Από αυτές, οι 14 προήλθαν από ασίστ και οι υπόλοιπες 11 μέσω δικής του προσωπικής φάσης, με τους Καλάθη και Γουόκαπ εννοείται να τον τροφοδοτούν περισσότερο από κάθε άλλον.

*Το shot chart του Αντετοκούνμπο στο Προολυμπιακό

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα