Ολυμπιακοί Αγώνες Μπάσκετ 2024: Με τέτοιο Ντουράντ μετά από 3 μήνες και ΛεΜπρόν superman, απλά δεν έχει νόημα!

Ολυμπιακοί Αγώνες Μπάσκετ 2024: Με τέτοιο Ντουράντ μετά από 3 μήνες και ΛεΜπρόν superman, απλά δεν έχει νόημα!

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας περίμενε μεγαλύτερη αντίσταση από την Σερβία κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, όταν «γυαλίζουν» τόσο πολύ τα μάτια των δύο πιο «μπαρουτοκαπνισμένων» Αμερικανών και ο Κερ έχει την πολυτέλεια να αφήσει στον πάγκο τον Τέϊτουμ, η συζήτηση τελειώνει!

Αν δεν λαμβάναμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν τo πρόσφατo τεστ προετοιμασίας ανάμεσα στις δύο ομάδες, στο Άμπου Ντάμπι, το οποίο βρήκε την Αμερική να πραγματοποιεί την καλύτερη εφετινή της εμφάνιση στα φιλικά παιχνίδια (ρεκόρ 5-0), παίζοντας τρομερή άμυνα στα πρώτα 15 λεπτά του δευτέρου μέρους (τελικό σκορ 105-79), θα ήταν περισσότερο λόγω της Σερβίας και λιγότερο λόγω των Αμερικανών επαγγελματιών του ΝΒΑ.

Βλέπετε, η απόφαση του Νίκολα Γιόκιτς να παίξει υπό τις οδηγίες ενός 74χρονου προπονητή σαν τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, ο οποίος έχει πεπαλαιωμένη φιλοσοφία και δεν βρίσκεται κοντά στον σύγχρονο αθλητή αλλά και το «παρών» του Βασίλιε Μίτσιτς, μετά από μία δύσκολη σεζόν, περνούσαν το μήνυμα ότι οι Σέρβοι θα πάνε στην Γαλλία για να «κυνηγήσουν» την κορυφή.

Και ίσως να μην ήθελαν να «ξυπνήσουν» τους Αμερικανούς για το πόσο μπορούν να τους απειλήσουν, πριν καν γίνει το πρώτο τζάμπολ του ολυμπιακού τουρνουά στην Λιλ! Η αλήθεια που «ξεδιπλώθηκε» στο παρκέ του “Pierre Mauroy”, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική και δεν είχε να κάνει τόσο με το αποτέλεσμα, όσο με την εικόνα του πολυαναμενόμενου ντέρμπι για τον 3ο όμιλο της 1ης φάσης.

Οι «ορλόβι» έκαναν απλά το λάθος να προηγηθούν με 10-2 στο τρίτο λεπτό, με το «μαμούνι» που λέγεται Αλέκσα Αβράμοβιτς να κλέβει μία φορά το πορτοφόλι του Χόλιντεϊ και με 6 πόντους στο πρώτο δίλεπτο, να μπαίνει στην... μπούκα των παικτών του Στιβ Κερ.

Τα δύο τρίποντα του Μπούκερ και ο επιθετικός «οίστρος» του ασταμάτητου ΛεΜπρόν διατήρησαν την “Dream Team” σε απόσταση αναπνοής, όσο ο Γιόκιτς έκοβε έραβε και βρισκόταν παντού σε άμυνα κι επίθεση και φυσικά, μέχρι εκείνο το σημείο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η είσοδος του Ντουράντ, στο 8ο λεπτό, θα ήταν το λεγόμενο turning point του ματς!

Ως γνωστόν ο 35χρονος δύο φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ και κάτοχος τριών χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων με την Team USA (Λονδίνο, Ρίο ντε Τζανέϊρο και Τόκιο), είχε να πατήσει παρκέ σε επίσημο ή φιλικό παιχνίδι, σχεδόν 3 μήνες και προερχόταν από έναν ύπουλο τραυματισμό στην γάμπα, στον οποίο υπέστη και υποτροπή!

Με τρία τρίποντα σε ισάριθμα λεπτά συμμετοχής, ο superstar των Φίνιξ Σανς βοήθησε την ομάδα του να τρέξει ένα σερί 13 αναπάντητων πόντων και να μετατρέψει το -6 σε +7, ενώ με την συμπλήρωση πέντε λεπτών στον αγωνιστικό χώρο και πριν δώσει την θέση του στον συμπαίκτη του στους «ήλιους» από την Αριζόνα, είχε προλάβει να φτάσει ξεκούραστα και χωρίς να ιδρώσει, στους 12 πόντους με 4/4 σουτ πίσω από τα 6,75!

Ήταν τόσο αριστουργηματική η απόδοση του “KD”, που η απόσυρσή του στον πάγκο λες και έκανε... μάγια στους συμπαίκτες που επαναπαύτηκαν και ξανάνιωσαν την ανάσα της παρέας του 3 φορές MVP του ΝΒΑ, σέντερ των Νάγκετς. Ο “Joker” έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του σε άμυνα, επίθεση και δημιουργία και βοήθησε την Σερβία να πλησιάσει στο καλάθι, αναγκάζοντας και τον Κερ να σηκώσει ξανά τον Ντουράντ.

Οι δύο τους συνεργάστηκαν τρία χρόνια στους Γουόριορς και κατέκτησαν μαζί δύο δαχτυλίδια, οπότε ο γεννημένος στον Λίβανο, 58χρονος τεχνικός με τα συνολικά 9 πρωταθλήματα σαν παίκτης και προπονητής, ήξερε πολύ καλά για ποιον λόγο, πριν την προθέρμανση, αποφάσισε να ενημερώσει τον Τζέισον Τέιτουμ ότι δεν θα τον χρησιμοποιήσει καθόλου στο πρώτο παιχνίδι των Ολυμπιακών Αγώνων!

Προσοχή, δεν μιλάμε για κάποιον τυχαίο, αλλά για τον χρυσό ολυμπιονίκη του Τόκιο και εφετινό πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Μπόστον Σέλτικς, αλλά κυρίως για έναν παίκτη που τις τρεις τελευταίες σεζόν έχει επιλεγεί στην πρώτη καλύτερη πεντάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος.

Ωστόσο, ο Κερ ήξερε ότι ο Ντουράντ χρειαζόταν να παίξει για να βρει ρυθμό και όχι να μπει σταδιακά στο rotation, παίζοντας τρία τρίλεπτα, βάσει και της απουσίας του από όλα τα φιλικά και από τις περισσότερες προπονήσεις του training camp! Και οι 23 πόντοι που σκόραρε με 8/9 σουτ σε 17 λεπτά, αποδεικνύουν τον λόγο του αληθές!

Και φυσικά ο 14 φορές All Star δεν τον διέψευσε, δείχνοντας σε όλον τον μπασκετικό κόσμο του πλανήτη ότι είναι ο μεγαλύτερος εν ενεργεία σκόρερ του κόσμου και μακράν ο μοναδικός, με τόσο μεγάλη ευχέρεια και ευκολία στο να φορτώνει με πόντους τα καλάθια!

Αν στο ρεσιτάλ του Ντουράντ, προσθέσουμε το μονίμως γυαλισμένο μάτι του «βασιλιά», ο οποίος λίγους μήνες πριν γίνει 40 χρονών, παίζει σαν 25, καθώς επίσης και την αδιανόητη διαφορά ταχύτητας, αθλητικότητας κι έκρηξης που έχουν όλοι οι παίκτες της Εθνικής Αμερικής από τους αντιπάλους του, τότε αντιλαμβάνεστε ότι η εφετινή μάχη του ολυμπιακού τουρνουά στην Γαλλία, δείχνει άνιση!

Δεν λέω, ηρωική και συγκινητική η προσπάθεια του Γιόκιτς, που όσο ήταν στο παρκέ το σκορ ήταν ισόπαλο, με αποτέλεσμα το τελικό 84-110 να διαμορφωθεί από το επιμέρους 3-29 των Αμερικανών όταν ο “Jokerήταν στον πάγκο, ωστόσο, παρακολουθώντας τουλάχιστον από μία φορά όλες τις ομάδες στην Λιλ, δεν βλέπω πως οι Αμερικανοί μπορούν να χάσουν. Ενδεχομένως μόνο αν στον τελικό βγάλουν τον χειρότερο τους εαυτό, αλλά κι αυτό υπό συζήτηση!

Από την άποψη ότι η κακή τους βραδιά θα έχει εφαρμογή κυρίως στην επίθεση, γιατί η προσπάθεια στην άμυνα αποκλείεται να είναι απούσα. Και όταν αυτοί οι υπεραθλητές προσπαθούν, τότε μοιραία τα πράγματα γίνονται από πολύ δύσκολα έως απαγορευτικά.

Αν κάποιες ομάδες μπορούν να τους δυσκολέψουν, αυτές είναι κυρίως η Γερμανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, ακριβώς επειδή στηρίζονται σε αρκετούς παίκτες, που είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τον ρυθμό και την ένταση που παίζεται το παιχνίδι στο ΝΒΑ, αλλά δεν ξέρω σε πόση διάρκεια μπορεί να γίνει αυτό.

Σύμφωνα με όσα έχω δει, πολύ απογοητευτική παρουσιάζεται έως τώρα η Γαλλία, που δεν έχει δημιουργό και βασίζεται αποκλειστικά στα αθλητικά προσόντα των παικτών της και κυρίως στον «εξωγήινα» προικισμένο Βίκτορ Γουεμπανιαμά, ο οποίος καθιστά κάθε μονομαχία άδικη για τον εκάστοτε προσωπικό του αντίπαλο.

Υγ.: Ας μην υποτιμήσει κανείς το Νότιο Σουδάν, που ανέτρεψε διψήφια διαφορά απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο και νίκησε πεντακάθαρα και κάτι μου λέει, ότι μετά την Αμερική στο φιλικό του Λονδίνου, θα βάλει δύσκολα και στους Σέρβους!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!