MundoBasket 2023, Εθνική Μπάσκετ: Τελικά, πόσο καλά σούταρε η Ελλάδα από το τρίποντο;

MundoBasket 2023, Εθνική Μπάσκετ: Τελικά, πόσο καλά σούταρε η Ελλάδα από το τρίποντο;

Δημήτρης Οικονόμου
Παπαπέτρου Εθνική Μπάσκετ MundoBasket

bet365

Οι υποχρεώσεις της Εθνικής ολοκληρώνονται στο MundoBasket 2023. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ρίχνει αναλυτική ματιά στο... τρίποντο και εξετάζει αν η Ελλάδα πέρασε πάνω από τον πήχη. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Η Εθνική ετοιμάζεται να αγωνιστεί για τελευταία φορά στη μεγάλη σκηνή του MundoBasket, θέλοντας να αποχαιρετήσει με νίκη τις Φιλιππίνες. Η κόντρα απέναντι στο Μαυροβούνιο θα δείξει, με βάση και το ποσοστό με το οποίο θα κλείσει από την περίμετρο, πού θα κάτσει η μπίλια όσον αφορά τα σουτ.

Άλλωστε η συζήτηση γύρω από το τρίποντο για την Εθνική, είναι παραδοσιακό συνοδευτικό σε κάθε μεγάλη διοργάνωση για αυτήν την ομάδα. Ωστόσο σε αυτό το MundoBasket, το τρίποντο δεν αποδείχθηκε πρόβλημα, με την ομάδα τελικά να φτάνει εκεί ακριβώς που μπορούσε, μιας και οι απουσίες την αποδεκάτισαν.

Το φινάλε, με μία αναμέτρηση να απομένει, τη βρίσκει στο 33.9% (40/118) από την περίμετρο. Ποσοστό που σίγουρα δεν είναι το καλύτερο της διοργάνωσης αλλά δεν αποτελεί και πληγή για μια ομάδα που στην ουσία έχει μόλις έναν σουτέρ στο ρόστερ της. Με δύο αστερίσκους φυσικά. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ματς κόντρα στο Μαυροβούνιο που δεν έχει διεξαχθεί, όμως ένεκα της απουσίας κινήτρου μπορεί να ελευθερώσει τα χέρια. Ο δεύτερος με το μικρό δείγμα των τεσσάρων αγώνων που όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω επηρεάζει αρκετά.

1
Τα τρίποντα της Εθνικής στα τέσσερα παιχνίδια του MundoBasket

Κρατήστε το παραπάνω shot chart καθώς δεν είναι τυχαίο. Το μοναδικό σημείο που η ομάδα μέτρησε μικρότερο ποσοστό του 35% τοποθετείται στις αριστερές 45 μοίρες. Η εξήγηση έχει να κάνει με την ευκολία που σουτάρουν οι Γουόκαπ και Λαρεντζάκης πηγαίνοντας δεξιά. Στον πρώτο άλλωστε οι Λιθουανοί προσπάθησαν να αποκόψουν τελείως τον δεξί διάδρομο, στέλνοντάς τον στο αριστερό του χέρι. Οι δυο παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν εντυπωσιακά πράγματα από το τρίποντο, αλλά στο συγκεκριμένο κομμάτι του γηπέδου μέτρησαν αθροιστικά 2/15 τρίποντα!

shot chart
Τα τρίποντα των Λαρεντζάκη, Γουόκαπ στο MundoBasket

Η απουσία του iso

Αν παρατηρήσουμε ακόμα πιο διεξοδικά τα σουτ που πήρε η Ελλάδα στη διοργάνωση, θα διαπιστώσουμε σημαντικά πράγματα όσον αφορά τον χαρακτήρα αυτής της ομάδας. Αρχικά δεν πρόκειται για κοινό μυστικό το γεγονός ότι στην ομάδα δεν υπήρχε παίκτης iso. Τα περισσότερα των σουτ προέκυπταν είτε μετά τις δράσεις του pick n’ roll, κυρίως με τον Γουόκαπ που δημιουργούσε για τον εαυτό του, είτε με την κυκλοφορία της μπάλας.

Οι χειριστές της Ελλάδας σούταραν 14 φορές μετά το pick n’ roll, με 6/14 εύστοχα σουτ. Αριθμός μικρός για τέσσερα παιχνίδια αλλά και δείγμα των χαρακτηριστικών που έχουν τα γκαρντ αυτής της ομάδας. Μάλιστα τα 7 από αυτά τα σουτ πήρε ο Γουόκαπ (3/7), σε ένα στοιχείο που δεν αποτελεί το καλύτερό του στο παιχνίδι, αλλά χρειάστηκε να το κάνει με την ice αντιμετώπιση των ψηλών και το under που έπαιζαν οι αντίπαλοί του. Προσθέτοντας σε αυτά τα 5 σουτ (2/5) από iso, τα οποία προέκυψαν περισσότερο από ανάγκη και κόλλημα, η Εθνική σούταρε μόλις 19 φορές με προσωπικές φάσεις των γκαρντ της, με 8/19.

Η Εθνική έβαλε τα σουτ που έπρεπε

Τα τουρνουά της FIBA έχουν πάντοτε μία περίεργη ιδιομορφία. Παίκτες κάνουν το step up, ενώ άλλοι δεν μπορούν να καταθέσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον Παπανικολάου, του οποίου τα σουτ δεν μπήκαν. Σε μία διοργάνωση το πολύ δύο εβδομάδων με μικρό volume στο δείγμα, μπορεί να δούμε ακραίες μεταβολές σε σχέση με τις δυνατότητες των παικτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Εθνική αποτελεί ο Νικ Καλάθης που πάντοτε σουτάρει καλά μετά από ντρίπλα στα μεγάλα ραντεβού. Κάπως έτσι οι παίκτες του Ιτούδη έφτασαν να σουτάρουν με ένα αρκετά καλό ποσοστό από το τρίποντο σε catch n’ shoot καταστάσεις. Σουτ δηλαδή στατικά, που πρέπει να μπουν για να ανοίξουν και τις αντίπαλες άμυνες.

Η Ελλάδα σούταρε 23/66 τέτοια τρίποντα, δηλαδή ποσοστιαία 34.8%. Όπως είπαμε και παραπάνω διόλου άσχημο και με εξηγήσεις. Σαφώς θα μπορούσε να πάρει κάτι καλύτερο από τον Παπανικολάου που μέτρησε 1/11 σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά ο αρχηγός προσέφερε σε όλους τους υπόλοιπους τομείς και για άλλη μια φορά ανέλαβε την ευθύνη.

Το ποσοστό, όμως, διατηρήθηκε ψηλά καθώς άλλοι διεθνείς ακολούθησαν το… παράδειγμα Νικ Καλάθης. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου λόγου χάρη έκανε step up σε σουτ που δεν είχε συνηθίσει να παίρνει όλη την περσινή σεζόν στην Παρτίζαν. Με τον αστερίσκο του Μαυροβουνίου, ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού σούταρε 6/10 catch n’ shoot τρίποντα, εκτοξεύοντας τον δικό του μέσο όρο αλλά και αυτόν της ομάδας. Σε τρίποντα μάλιστα δύσκολα και με το βάρος του «πρέπει», όπως αυτά με τη Νέα Ζηλανδία...

Τα catch n’ shoot τρίποντα της Ελλάδας στο MundoBasket 2023

  • Λούντζης: 1/7
  • Παπανικολάου: 1/11
  • Λαρεντζάκης: 3/9
  • Παπαπέτρου: 6/10
  • Ρογκαβόπουλος: 4/12
  • Μωραΐτης: 1/3
  • Γουόκαπ: 5/9
  • Μποχωρίδης: 1/2
  • Θ. Αντετοκούνμπο: 1/3
shot chart
Τα catch n' shoot τρίποντα της Ελλάδας στο MundoBasket

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα