MundoBasket 2023, Ολυμπιακός: Ο έλεγχος των διεθνών

Δημήτρης Οικονόμου
Τόμας Γουόκαπ Γιαννούλης Λαρεντζάκης
Το MundoBasket 2023 ολοκληρώθηκε για πέντε από τους έξι διεθνείς του Ολυμπιακού και το Gazzetta ελέγχει τα πεπραγμένα τους με τη βοήθεια του Hudlinstat. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Το MundoBasket 2023 μπαίνει στο τελικό βιράζ. Η Εθνική μπορεί να αποχαιρέτησε μετά την παρουσία της στη φάση των «16» τη διοργάνωση, όμως η συνέχεια προμηνύεται συναρπαστική, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί και τα ζευγάρια των προημιτελικών. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός θα βρει μονάχα έναν διεθνή, τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ο Σέρβος αποτελεί τον μοναδικό παίκτη από το ρόστερ των «ερυθρολεύκων» που θα συνεχίσει στη διοργάνωση, αφού οι υπόλοιποι πέντε σταμάτησαν σε διαφορετικά σημεία. Ο Μουστάφα Φαλ δεν κατάφερε να μπει στη δεύτερη φάση με τη Γαλλία, αγωνιζόμενος για τις θέσεις 17-32, ενώ οι Λούντζης, Γουόκαπ, Λαρεντζάκης και Παπανικολάου αποκλείστηκαν μαζί με την Ελλάδα στους «16» και έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Οπότε, με τον αστερίσκο του Σέρβου σέντερ, ο οποίος πλέον καλείται να τα βάλει με το δίδυμο των Βαλαντσιούνας και Μοτιεγιούνας, μπορούμε να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στα πεπραγμένα των παικτών του Ολυμπιακού.

Τόμας Γουόκαπ: 30.5 λεπτά, 12.8 πόντοι, 7.2 ασίστ, 2.8 ριμπάουντ

Για τον Γουόκαπ μπορούν να μιλήσουν οι αριθμοί και όσα έκανε στο παρκέ. Ο νατουραλιζέ της Εθνικής κατέληξε να είναι ο μοναδικός δημιουργός αυτού του επιπέδου και ανταποκρίθηκε άψογα στον ρόλο του, αναλαμβάνοντας και έξτρα ευθύνες. Δημιουργικά ήταν αυτός που έπρεπε με 7.2 ασίστ και μόλις 1.6 λάθη αλλά την υπέρβαση την πραγματοποίησε στις δικές του εκτελέσεις, όπως είδαμε από τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια. Τη διοργάνωση την ολοκλήρωσε με USG% 20.9%, με την μπάλα να περνά διαρκώς από τα χέρια του στο μεγαλύτερο μέρος της παρουσίας του στην πεντάδα.

Ο Γουόκαπ οργάνωσε, εκτέλεσε στατικά σουτ (15 πόντους σε 9 κατοχές με catch n’ shoot), αλλά και μερικά μετά από ντρίπλα (2.8/6 2π., 2.2/5.2 3π.) και ήταν πάντοτε παρών στην πίεση πάνω στην μπάλα, καταγράφοντας για τη στατιστική του 1.4 κλεψίματα. Μάλιστα η όλη διαδικασία του leadership, των ευθυνών όσον αφορά την επίθεση όπου πέραν από floor general έγινε και ο go to guy, θυμίζοντας τον εαυτό του στη Γερμανία και τη Λούντβιχσμπουργκ, ενδεχομένως τον ανεβάσει και άλλο επίπεδο μέσα στη σεζόν με τον Ολυμπιακό!

shot chart
Το shot chart του Γουόκαπ στο MundoBasket

Μιχάλης Λούντζης: 11.5 λεπτά, 4 πόντοι, 1.8 ασίστ, 2.2 ριμπάουντ

Ο έτερος γκαρντ των Πειραιωτών, ο Μιχάλης Λούντζης ήταν επίσης starter δίπλα στον Γουόκαπ. Ωστόσο η αστοχία του από το τρίποντο στη διοργάνωση (2/11) ανάγκασε τον Ιτούδη να τον… θυσιάσει παρόλο που είχε περισσότερες παραστάσεις από τους υπόλοιπους γκαρντ.

Ο Λούντζης προσέφερε τα στοιχεία για τα οποία είναι γνωστός, δηλαδή μέγεθος στο ριμπάουντ, πίεση στην μπάλα και δημιούργησε στο μέτρο του δυνατού, αλλά στον ρόλο του δεύτερου γκαρντ δίπλα στον Γουόκαπ οι αποστάσεις κάπως… κόλλησαν.

shot chart
Το shot chart του Λούντζη στο MundoBasket

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: 21.6 λεπτά, 12.6 πόντοι, 1.6 ασίστ, 1.6 ριμπάουντ

Για την Εθνική τα στοιχεία του Γιαννούλη Λαρεντζάκη ήταν υπερχρήσιμα. Ο περιφερειακός του Ολυμπιακού έχει τη δυνατότητα, ίσως και περισσότερο από κάθε άλλον να βάλει με προσωπική φάση την μπάλα στο καλάθι από το ρόστερ των 11 που έφτασε να αγωνίζεται στη Mall of Asia Arena. Κάτι που έκανε στο ματς με την Ιορδανία και κυρίως κόντρα σε Νέα Ζηλανδία αλλά στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στους Λθουανούς, για τον «τελικό» πρόκρισης στους «8».

Στο δίποντο μέτρησε 54.5% (2.4/4.4), ενώ από την περίμετρο 31% (1.8/5.8), ολοκληρώνοντας τη διοργάνωση με 55.1% True Shooting (τρίποντα, δίποντα, βολές). Ωστόσο ένας τραυματισμός στο πρώτο μέρος δεν του επέτρεψε να είναι ο ίδιος και η Εθνική τελικά παραδόθηκε στην ανώτερη «Λιέτουβα».

shot chart
Το shot chart του Λαρεντζάκη στο MundoBasket

Κώστας Παπανικολάου: 25.6 λεπτά, 7 πόντοι, 2 ασίστ, 3.6 ριμπάουντ

Για τον αρχηγό του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας δε χρειάζεται να πει κανείς κάτι.

Την πιο σκληρή κριτική την έκανε ο ίδιος στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας μετά το φινάλε του παιχνιδιού απέναντι στη Λιθουανία ότι δεν είχε βοηθήσει όσο θα έπρεπε.

Τα συνηθισμένα του σποτ σουτ δεν μπήκαν και έφτασε να μετράει 1/17 τρίποντα, προτού καταλήξει με 4/22 αλλά και 10/14 δίποντα, δίπλα στα 3.6 ριμπάουντ, τις 2 ασίστ και το 1 κλέψιμό του. Άπαντες, ακόμα και ο ίδιος, συμφωνούν πως τα σουτ δεν μπήκαν, όμως ο τρόπος που ηγήθηκε της ομάδας, η παρέα που δημιουργήθηκε με εκείνον αρχηγό, η θυσία του κορμιού του στην αναμέτρηση με τη Νέα Ζηλανδία και η ομιλία στην οποία αναφέρθηκε ο Παπαπέτρου, συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αντιπροσωπεύει ως παίκτης.

shot chart
Το shot chart του Παπανικολάου στο MundoBasket

Μουστάφα Φαλ: 11.5 λεπτά, 2 πόντοι, 1 ασίστ, 1.5 ριμπάουντ

Τον Γάλλο σέντερ του Ολυμπιακού είναι δύσκολο να τον κρίνεις υπό το πρίσμα της Εθνικής του. Και αυτό γιατί ο Κολέ δεν τον εμπιστεύτηκε τόσο στα δύο πρώτα παιχνίδια, που οι «τρικολόρ» είχαν και κίνητρο για πρόκριση. Ο Φαλ αγωνίστηκε για 2’40’’ κόντρα στον Καναδά, 5’27’’ με τη Λετονία και έπειτα ήρθαν τα προβλήματα των Γάλλων στην επιφάνεια, μαζί με τον αποκλεισμό.

Στα δύο παιχνίδια για τους αγώνες κατάταξης, ο Φαλ βρέθηκε στο παρκέ κυρίως για να μη χάσει και τον ρυθμό του, έχοντας καλή παρουσία με το Ιράν. Το MundoBasket για αυτόν έκλεισε με μέσο όρο 2 πόντων σε λιγότερο από 12 λεπτά, αλλά στην ουσία δεν μπορεί να κριθεί.

shot chart
Το shot chart του Φαλ στο MundoBasket

Και έτσι, με τον αστερίσκο του Μιλουτίνοφ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει σταδιακά άπαντες μαζί του για την προετοιμασία της ομάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» άλλωστε έχουν ήδη αρχίσει το χτίσιμο της νέας σεζόν, ενώ το χθεσινό (3/9) φιλικό προπονητικού χαρακτήρα με το Λαύριο δε διεξήχθη.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.