Εθνική μπάσκετ: Όλη η αλήθεια για τον Γιάννη
Η επικοινωνία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι μία δύσκολη υπόθεση, στα όρια του αδύνατου, αφού το κινητό τηλέφωνο του σούπερ σταρ είναι συνήθως παρατημένο και ανενεργό. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και πολύ σκάλισμα για να μάθω τη δική του αλήθεια σχετικά με όσα συνέβησαν –και όσα…δεν συνέβησαν- το παράξενο καλοκαίρι του 2023. Όταν επιτέλους άνοιξε ο δίαυλος της επικοινωνίας, θέλησα να λύσω τις ίδιες απορίες που έχετε και εσείς.
Γιατί ο Γιάννης έμεινε αόρατος όλο το καλοκαίρι αντί να σταθεί δίπλα στην Εθνική ομάδα; Τι ακριβώς τον ενοχλησε και τον έκανε να στραβώσει; Υπάρχει πρόβλημα με την Ομοσπονδία ή με τον (απερχόμενο) προπονητή; Γιατί καθυστέρησε τόσο η επέμβαση στο γόνατό του; Τι σκοπεύει να κάνει το καλοκαίρι του 2024; Θα πρέπει να τον θεωρούμε ακόμη εραστή της «επίσημης αγαπημένης» ή μήπως οφείλουμε να βάλουμε αστερίσκο; Πότε θα τον ξαναδούμε ντυμένο στα μπλε; Να κλείσουμε δωμάτιο στο Παρίσι κοντά στο Μπερσί, όπου θα γίνει το Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ, ή να προτιμήσουμε κανένα Ρολάν Γκαρός;
Όλες οι απαντήσεις υπάρχουν στις 24 παραγράφους που ακολουθούν, λίγο φίρδην μίγδην ομολογώ. Δεν έχω τη δικαιοδοσία να κλείσω τις φράσεις σε εισαγωγικά και να τις βάλω στο στόμα του. Ο αναγνώστης όμως μπορεί να θεωρήσει ότι αυτά που θα διαβάσει παρακάτω είναι η άποψη του Γιάννη Αντετοκούνμπο για όσα έγιναν το τελευταίο πεντάμηνο, από το τέλος της σεζόν του ΝΒΑ μέχρι την αποχώρησή του από το προσκήνιο και τους αγώνες της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ της Μανίλα.
Εάν σας φαίνεται κουραστικό το «σεντόνι», κρατήστε μόνο το σημαντικότερο απ’ όλα. Ο Γιάννης σκοπεύει να παίξει στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2024 «βρέξει χιονίσει», «ακόμα και με ένα πόδι» που λέει ο λόγος (και ο ίδιος). Πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε την αλήθεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο:
1. Ο Γιάννης είχε υποσχεθεί εξαρχής ότι η τελική απόφασή του για συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ της Μανίλα επρόκειτο να ανακοινωθεί από τον ίδιο το αργότερο 10 μέρες πριν το τζάμπολ. «Θα το τραβήξουμε μέχρι τότε», έλεγε. «Αλλά όχι περισσότερο, ώστε να μπορεί να προετοιμαστεί η ομάδα χωρίς Αντετοκούνμπο, αν δεν μπορέσω να παίξω». Και πράγματι, η σχετική ανάρτησή του είδε το φως της δημοσιότητας στις 11 Αυγούστου. Το πρώτο ματς της Εθνικής, με την Ιορδανία, έγινε στις 26 του μήνα.
2. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Γιάννης μετρούσε τις μέρες και σκεφτόταν να ταξιδέψει στις Φιλιππίνες ως ανενεργός 12ος παίκτης, ελπίζοντας να προλάβει τον πιθανό προημιτελικό με τη Σερβία στις 5 Σεπτεμβρίου, σχεδόν τρεις μήνες μετά την αρθροσκόπησή του. «Είναι βατό το πρόγραμμα, τους έχουμε αυτούς, μπορούν τα παιδιά και χωρίς εμένα να φτάσουν ως την οχτάδα», έλεγε, μελετώντας την αγκύλη.
3. Όταν πάρθηκε η τελική απόφαση, αρκετοί παίκτες της Εθνικής ομάδας πήγαν καλεσμένοι στο σπίτι του Γιάννη για φαγητό (όχι για πρώτη φορά) και έμαθαν τα καθέκαστα από τα χείλη του. Στον στενό κύκλο του ανήκουν οι σχεδόν συνομήλικοι Λαρεντζάκης, Αγραβάνης και μερικοί άλλοι. Ενημερώθηκαν επίσης οι προπονητές της Εθνικής ομάδας και η Ομοσπονδία. Ο Νίκος Ζήσης ήταν «δωμάτιο» με τον Γιάννη το 2014, όταν οι δυό τους συνυπήρξαν στην Εθνική ομάδα.
4. Παρ’ όλο που δεν υπήρξε μέριμνα για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την αποθεραπεία του, οι άνθρωποι του Γιάννη αρνούνται ότι προέκυψε έλλειμμα επικοινωνίας και ότι ο ίδιος «δεν έβγαινε στο τηλέφωνο». Όλες οι επαφές γίνονταν εξαρχής μέσω του Έλληνα μάνατζέρ του, Γιώργου Πάνου, και όχι απ’ ευθείας με τον Γιάννη. Ο Γιάννης δεν απαντάει ποτέ στις τηλεφωνικές κλήσεις. Το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί εξαρχής («θα σας πω οριστικά δέκα μέρες πριν») τηρήθηκε με το παραπάνω.
5. Ο Γιάννης δεν θεωρούσε τον εαυτό του ενεργό μέλος της ομάδας, εφ’ όσον ήταν τραυματίας και ανήμπορος να παίξει. Δεν του αρέσει να τραβάει την προσοχή και να γίνεται περισπασμός όταν δεν αγωνίζεται. Θεωρεί ότι έτσι εκπέμπει «λάθος μήνυμα». Σε ορισμένους παίκτες τηλεφώνησε και εξήγησε ότι δεν του αρέσει ο ρόλος του συμβόλου, του τοτέμ ή του εμψυχωτή. Τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης (αλλά και κάποιων μέσα στην ομάδα) τη θεωρεί «φορολογία» που άξιζε να πληρωθεί, αν και τον στενοχώρησε. Δεν τον ενδιαφέρει το φαίνεσθαι. Προτίμησε να πληρώσει το «φόρο», παρά να ρυθμίσει το χρέος στην εφορία της κοινής γνώμης! Ο Γιάννης βλέπει και διαβάζει όλα όσα γράφονται στα ελληνικά μέσα.
6. Μόνο με την πλήρη απουσία και με τα κατεβασμένα ρολά μπορεί ο Γιάννης να διαχειριστεί ψυχολογικά την αδυναμία συμμετοχής λόγω τραυματισμού. Δεν έκανε το καλό στα μάτια των τρίτων, αλλά έκανε το –κατά τον ίδιο- σωστό. Τους αγώνες της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ και φυσικά τους φιλικούς δεν τους παρακολούθησε καν. Την εξέλιξη και τις λεπτομέρειες τις μάθαινε μέσω SMS από φίλους και μέλη της οικογένειάς του.
7. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει προσωπικό πρόβλημα με κανέναν απολύτως μέσα στην Ομοσπονδία μπάσκετ, παρά την εμφανή προσπάθεια της ΕΟΚ να εκμεταλλευτεί και εμπορικά το όνομά του. Μάλιστα οι σημερινές σχέσεις με την ιεραρχία της Εθνικής είναι καλύτερες απ’ ότι στα χρόνια του Βασιλακόπουλου. Η αύρα που εισπράττει ο Γιάννης από την Ομοσπονδία είναι θετική, παρά τις προφανείς ελλείψεις. Η σχέση με τους Μιλγουόκι Μπακς μοιάζει καλύτερη από ποτέ.
8. Τον Γιάννη τον ενοχλούν πολύ οι άναρθρες κραυγές των ακροδεξιών που τον εχθρεύονται (π.χ. όταν υπενθυμίζει ότι γεννήθηκε Νιγηριανός), αλλά ταυτόχρονα τον πεισμώνουν. «Εγώ θα παίζω στην Εθνική όχι μόνο για το 90 τοις εκατό, αλλά και για αυτό το 5-10 τοις εκατό που με βρίζει», λέει στους δικούς του. «Θα το καταλάβεις ότι παίζω και για σένα που μου έστηνες ενέδρες και με κυνηγούσες στα λεωφορεία; Δεν γίνεται αυτοί οι τύποι να μου στερήσουν το χαμόγελο».
9. Η μοναδική οδηγία των Μπακς όσο ο Γιάννης ήταν υγιής ήταν να μη χρησιμοποιηθεί σε back to back αγώνες. Τέτοιοι υπήρχαν στο τουρνουά «Ακρόπολις» και στο περυσινό Ευρωμπάσκετ, αλλά όχι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μανίλα. Εκεί θα έπαιζε κανονικά σε όλα τα ματς. Μάλιστα ο ίδιος είχε μελετήσει και τις διασταυρώσεις. «Να το δούμε», έλεγε μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά πιστεύουν ότι …θα του έστριβε αν πήγαινε στις Φιλιππίνες όπως ο Πορζίνγκις και περιοριζόταν εκεί σε ρόλο θεατή.
10. Στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2024 ο Γιάννης –εφ’ όσον είναι υγιής- θα είναι παρών βρέξει-χιονίσει και μάλιστα δηλώνει ανυπόμονος και αποφασισμένος. Παρά τα φαινομενα, η φράση «θέλω να παίζω μέχρι τα 40 μου στην Εθνική και δεν θα σταματήσω μέχρι να πάρω μετάλλιο» ακούστηκε κάμποσες φορές από τα χείλη του και φέτος το καλοκαίρι. Το ίδιο και η φράση «I’m fucking stubborn», είμαι γ*μημένα πεισματάρης.
11. Οι ημερομηνίες των Προολυμπιακών τουρνουά του ερχόμενου καλοκαιριού (2-7 Ιουλίου) έχουν δουλευτεί και από την Ελληνική Ομοσπονδία, με το βλέμμα στη συμμετοχή του Γιάννη. Το στοίχημα ήταν να γίνουν τα τουρνουά το αργότερο δυνατό. Ακόμα και αν οι Μπακς φτάσουν ως τον έβδομο τελικό, το κενό που ακολουθεί είναι μίνιμουμ 9 ημέρες. Τα πλέι-οφ του ΝΒΑ δεν γίνεται να τραβήξουν παραπέρα από τις 23 Ιουνίου 2024.
12. Η πιθανή διεξαγωγή ενός Προολυμπιακού τουρνουά στην Αθήνα μπορεί να οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του Γιάννη και την πανστρατιά, αφού πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες πρόκρισης με όλους τους πιθανούς τρόπους. Η Ομοσπονδία θα πιέσει έντονα την Πολιτεία προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης. Το όνειρο του Γιάννη είναι να κρατήσει την ελληνική σημαία στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιο, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ
13. Ο Γιάννης σκόπευε να παίξει και στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2021 στη Βικτόρια του Καναδά, εάν το επέτρεπαν οι ημερομηνίες έστω οριακά, π.χ. με αποκλεισμό των Μιλγουόκι Μπακς στον β’ γύρο των πλέι-οφ του ΝΒΑ. Τελικά οι Μπακς κατέκτησαν το πρωτάθλημα εκείνο το καλοκαίρι και έμειναν ενεργοί μέχρι τις 20 Ιουλίου, ενώ το Προολυμπιακό είχε ολοκληρωθεί 16 μέρες νωρίτερα.
14. Η απουσία του λόγω τραυματισμού σε ένα φετινό ματς πλέι-οφ με το Μαϊάμι βάρεσε καμπανάκι. «Για πρώτη φορά δεν μπορώ να κάνω στο γήπεδο αυτά που κάνω συνήθως. Πρέπει να μπω στο χειρουργείο και φοβάμαι», έλεγε μετά. Το πρόβλημα στο γόνατο είναι χρόνιο λόγω σωματοδομής, όπως και το αντίστοιχο του Κώστα. Τις επόμενες εβδομάδες χρειάστηκε να εξεταστεί και να μαζέψει γνώμες από γιατρούς όχι μόνο των Μπακς, αλλά και του ΝΒΑ. Αλλά δεν ανοίγεις εύκολα ένα γόνατο 200 εκατομμυρίων. Η τελική απόφαση και η επιλογή γιατρού καθυστέρησε βάσει πρωτοκόλλου. Αρχικά ο Γιάννης ήθελε να αποφύγει το νυστέρι. Έβλεπε όμως από τις εξετάσεις ότι το τραύμα χειροτέρευε.
15. Ο Γιάννης έπαιζε με πόνους στο γόνατο τα τελευταία 5-6 χρόνια. «Ωχ, τα ξαναλέμε το 2023», είπαν δικοί του άνθρωποι όταν είδαν το πόδι του να γυρίζει άσχημα σε εκείνο το ματς με την Ατλάντα. Η συσσωρευμένη καταπόνηση τον έστειλε φέτος στο χειρουργείο. Ήταν η πρώτη φορά που το σώμα του παρέδωσε το πνεύμα. Καλά καλά, ο Γιάννης δεν μπορούσε ούτε να πηδήξει. Όταν αποφάσισε αυθόρμητα να καρφώσει στο ίδιο καλάθι όπου έπαιζε μικρός ο Χακίμ Ολάζουον στο ταξίδι του στη Νιγηρία, έφυγε για το ξενοδοχείο με το πόδι πρησμένο.
16. «Θα περπατήσεις ξανά σε τρεις μήνες», του είπε ο γιατρός μετά το χειρουργείο. Ο ίδιος αγνόησε την εντολή και σηκώθηκε και βγήκε από το νοσοκομείο περπατώντας. «Εγώ δεν θα φύγω από εδώ μέσα με πατερίτσες», είπε. Τώρα αισθάνεται απόλυτα καλά σωματικά και ανυπομονεί για τη νέα σεζόν.
17. Ούτε με τον Δημήτρη Ιτούδη υπάρχει προσωπικό πρόβλημα. Ο μέχρι προ τινος Ομοσπονδιακός ενοχλήθηκε το 2022 όταν είδε «φυτευτό» προπονητή των Μπακς στην Εθνική ομάδα (Τζος Οπενχάιμερ), αλλά το πρόβλημα εξομαλύνθηκε χάρη και στη μεσολάβηση του Γιώργου Πάνου. Η λύση που βρέθηκε ήταν να μεταφερθεί εν μέρει η συνεργασία στο Μιλγουόκι, όπου ταξίδεψαν για απόκτηση τεχνογνωσίας κάμποσα στέλεχη της Εθνικής (γυμναστές κ.α.). Οι Έλληνες διεθνείς επωφελούνται από τη βοήθεια των μελών των Μπακς (φυσιοθεραπευτές κλπ) καθώς και από τα προφανή παράπλευρα οφέλη.
18. Κάποιος που κατηγόρησε πέρυσι τον Γιάννη ότι «πιστόλιασε» το φιλικό με την Τουρκία στο ΟΑΚΑ βρήκε τον μπελά του. Ο Γιάννης δεν δέχεται να τον αμφισβητούν όταν λέει ότι δεν μπορεί να παίξει. Και θυμώνει πολύ.
19. Το 2015 υπήρχε οδηγία για συντηρητική αντιμετώπιση του τραυματισμένου ποδιού του, αλλά ο Γιάννης δεν ήθελε να παίξει φρεναριστός. «Του λέω να βγει και δεν βγαίνει», έλεγε ο Κώστας Μίσσας μετά το φιλικό με το Μαυροβούνιο. Σε μία προπόνηση ο Γιάννης κάρφωσε τη μπάλα με μανία μπροστά σε συμπαίκτη που τον πείραζε, οπότε ο τελευταίος έφυγε φουρκισμένος από το γήπεδο.
20. Ο Γιάννης φέρει βαρέως τη μέτρια απόδοσή του στο Μουντομπάσκετ του 2019 στην Κίνα και πολύ λιγότερο την περυσινή στο Ευρωμπάσκετ του Μιλάνου και Βερολίνου. Εκεί, πιστεύει, τα έδωσε όλα. Τη ανθρώπινη δυσαρέσκεια που ορισμένες φορές προκαλείται από την εκτυφλωτική παρουσία του (και από τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά) ο ίδιος τη θεωρεί δημιουργική. Ό,τι πεισμώνει τους συμπαίκτες του και τους κάνει καλύτερους, το θεωρεί ευπρόσδεκτο.
21. Το καλοκαίρι του 2022 ο Γιάννης έμενε στο ΟΑΚΑ μετά το τέλος των προπονήσεων της Εθνικής Ανδρών και γυμναζόταν μαζί με τις μικρότερες Εθνικές ομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετείχε και στο «διπλό» της Εφήβων ή της Νέων. Ο αστικός θρύλος λέει ότι δέχθηκε και κάποια πολύ σκληρά μαρκαρίσματα, που σε τρίτους προκάλεσαν πανικό και ενόχληση.
22. Την ελληνοποίηση του Τόμας Γουόκαπ ο Γιάννης την πληροφορήθηκε –και την ενέκρινε άτυπα- προτού τη μάθει ο ίδιος ο Γουόκαπ ή ο Ολυμπιακός. Ο Γιάννης ρωτάει συχνά για το έμψυχο δυναμικό των Εθνικών ομάδων και για τους πιτσιρικάδες που έρχονται από πίσω. «Έχουμε κανέναν σουτέρ; Πώς πάει ο Αβδάλας;»
23. Το τηλεφώνημα της ΚΑΕ Ολυμπιακός σχετικά με τη βραδιά του Βασίλη Σπανούλη βρήκε τον Γιάννη στο μαιευτήριο και τη Μαράια ετοιμόγεννη. Οι δυό άνδρες μίλησαν τηλεφωνικά την παραμονή του αγώνα, στη διάρκεια της δεξίωσης, και ακολούθησε η σχετική ανάρτηση του Γιάννη στο Instagram. Η μεταξύ τους σχέση είναι πολύ καλή και άλλωστε ο Γιάννης είχε στείλει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα τη μέρα που ο Σπανούλης κατέρριψε το ρεκόρ της Euroleague στις ασίστ.
24. Η ανάρτηση που έδειχνε έναν λύκο πληγωμένο από βέλη στην πλάτη προς το τέλος του καλοκαιριού ήταν ενδεικτική της ψυχικής του κατάστασης: «Δέχομαι αγόγγυστα τα βέλη και συνεχίζω τον δρόμο μου», ήταν το μήνυμα. Δεν του αρέσει να κουβαλάει κανέναν στην πλάτη του, προτιμάει να γίνεται παράδειγμα στην πράξη και να παίρνει την ευθύνη του αποτελέσματος.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.