Εθνική ομάδα: Ζητούμενο η υγεία και ο... σεβασμός

Εθνική ομάδα: Ζητούμενο η υγεία και ο... σεβασμός

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Εθνική ομάδα: Ζητούμενο η υγεία και ο... σεβασμός

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τον «διαστημικό» Γιάννη Αντετοκούνμπο και εξηγεί ότι εάν η Εθνική μας είναι πλήρης στο Eurobasket και έχει δίκαιη αντιμετώπιση από τους διαιτητές, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτε όσον αφορά μια μεγάλη διάκριση.

Το σίγουρο είναι ότι οι φίλοι της πορτοκαλί μπάλας θα «χόρτασανε» μπάσκετ στην αναμέτρηση της Εθνικής μας κόντρα στη Σερβία στο Βελιγράδι.
Οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Νίκολα Γιόκιτς δικαιολόγησαν στον απόλυτο βαθμό τις προσδοκίες για την μεταξύ τους «τιτανομαχία» και πρόσφεραν μια μοναδική παράσταση η οποία θα μνημονεύεται για πολύ καιρό ακόμα. Ο μεν Γιάννης «ξύπνησε» μνήμες.... Γκάλη, ο δε Γιόκιτς έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν χρειάζεται να είσαι αθλητικός για να παίξεις μπάσκετ υψηλού επιπέδου.

Και όχι, μην σκεφτείτε ότι κάνω ιεροσυλία τοποθετώντας τ' όνομα του «Greek Freak» δίπλα από αυτό του «γκάνγκστερ». Όμως η πρώτη μου και αυθόρμητη αντίδραση όταν το κοντέρ του Αντετοκούνμπο «έγραψε» 40 πόντους και χωρίς να συμβουλευτώ τα κιτάπια μου, ήταν η εξής: «Σίγουρα ο πρώτος με 40άρα μετά τον Γκάλη». Και πράγματι. Ένα γρήγορο «check» στο αρχείο και ήρθε η επιβεβαίωση. Από το μακρινό 1989 και ένα ματς για τα Προκριματικά του Eurobasket της Ρώμης κόντρα στη Βουλγαρία είχαμε να δούμε 40+ πόντους από κάποιον παίκτη της Εθνικής ομάδας.

Μπορεί στην ατμόσφαιρα της «Stark Arena» να δονούσε η ιαχή «MVP» για τον «Joker» αλλά στα δικά μας αυτιά ο πολυτιμότερος παίκτης είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ, αυτομάτως η Εθνική μας ανεβαίνει πολλά επίπεδα. Γνωρίζουν όλοι σε ποια χέρια πρέπει να πάει η μπάλα: «Money in the bank» όπως λένε και στο ΝΒΑ. Πραγματικά από την εποχή του τεράστιου Νίκου Γκάλη είχαμε να νιώσουμε τέτοια σιγουριά.

Διαιτησία από εποχές... Στάνκοβιτς

Άλλωστε μετά και το φιλικό με την Ισπανία στο ΟΑΚΑ όπου ο Γιάννης είχε κάνει το πρώτο ρεκόρ των 31 πόντων, το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό όλων είναι ότι αποτελεί ζήτημα χρόνου να το «σπάσει» και να φτάσει τη 40άρα. Και να που έγινε μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Μόνο που ο Γιάννης «γεμίζει» το παρκέ και όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας. Δεν είναι μόνο ότι θα αποτελέσει την «σίγουρη λύση» στην επίθεση, αλλά χάρη στα αθλητικά του προσόντα, το μέγεθός του, την ικανότητά του και φυσικά την εμπειρία του, είναι ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά και στην άμυνα.

 

Και κάτι ακόμα. Είχα γράψει τις προάλλες ότι εάν και εφόσον ο Γιάννης βάζει τις βολές καθώς θα κληθεί να στηθεί πολλές φορές στη «γραμμή της φιλανθρωπίας», τότε η Εθνική δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ναι, αλλά να σουτάρουν και άλλοι βολές. Όχι μόνο αυτός. Έτσι; Στο Βελιγράδι έγινε το εξής σπάνιο. Η Εθνική μας είχε 10/14 βολές, ΟΛΕΣ διά χειρός του Αντετοκούνμπο. Ε, αν αυτό δεν είναι περίεργο, τότε τι είναι; Και δεν θέλω να σκέφτομαι ότι η Εθνική μας θα έχει τέτοια αντιμετώπιση από τους διαιτητές και στο Eurobasket.

Δεν λέω. Ματσάρα στο Βελιγράδι, αλλά κάπου... ώπα. Οι τρεις ανεκδιήγητοι διαιτητές τα έκαναν μαντάρα. Μάλλον να το θέσω καλύτερα. Σφύριξαν ξεκάθαρα έδρα και μάλιστα σε κραυγαλέες φάσεις. Σαν μην σεβάστηκαν καθόλου την ελληνική ομάδα και έδιναν... άλλα αντ' άλλων. Τα δικά μου δικά μου για τους Σέρβους και τα δικά σου, πάλι δικά μου! Δεν είναι υπερβολή εάν πούμε ότι οι απίθανοι Ματσόνι (Ιταλός), Λίσζκα (Πολωνός) και Καστίγιο (Ισπανός) σφύριξαν 70-30.

Το θέμα είναι να μην επαναληφθούν ανάλογες διαιτησίες και στο ερχόμενο Eurobasket. Η Εθνική μας πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό. Δεν λέω να παίρνει τα... σπόρια ή να έχει τα σφυρίγματα με το μέρος της, αλλά να υπάρχουν ίδια μέτρα και σταθμά. Πραγματικά από τις εποχές του αείμνηστου Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς είχαμε να δούμε τέτοια διαιτησία σε ματς Ελλάδας-Σερβίας (ή Γιουγκοσλαβίας). Ξεχνάει κανείς τον ημιτελικό του '98 στην Αθήνα;

Καλό το «παράθυρο» με τους σταρ, αλλά...

Από εκεί και πέρα το σημαντικότερο όλων για την Εθνική μας είναι η υγεία. Δεν μας έφτανε τα προβλήματα των Παπαγιάννη και Παπαπέτρου, ήρθαν να προστεθούν και αυτά των Κώστα Αντετοκούνμπο και Σλούκα. Εδώ που τα λέμε εάν δεν αποχωρούσε τραυματίας στην 2η περίοδο, ίσως και να βλέπαμε άλλο ματς στη συνέχεια. Ειδικά εάν ο Σλούκας (έστω και στην μέτρια βραδιά του εκτελεστικά) ήταν στο παρκέ στα τελευταία λεπτά. Ο Καλάθης δεν βρέθηκε στη βραδιά του και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων έλειψε το καθαρό μυαλό του Σλούκα. Πάντα θα το έχει ανάγκη η Εθνική μας.

Ας ελπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δύο παίκτες στα γόνατά τους να μην είναι σοβαρά και να μην τεθεί καν θέμα συμμετοχής στο Eurobasket. Δεν είναι καιρός τώρα για άλλα προβλήματα. Άλλωστε έχουμε πει από τη πρώτη ημέρα της προετοιμασίας. Αν η Εθνική μας είναι υγιής και πλήρης, τότε θα έχει όλα τα φόντα να διεκδικήσει τη μεγάλη διάκριση.

Και εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Ήταν τόσο αναγκαία τα προκριματικά λίγες ημέρες πριν από μια μεγάλη διοργάνωση όπως είναι το Eurobasket; Και δεν το λέω μόνο για τα δικά μας προβλήματα. Δείτε και τις άλλες ομάδες: Σενγκέλια, Μίτσιτς, Γιουλ, Σατοράνσκι, Σρούντερ... Δεν λέω ωραίο να μπορεί να δει κάποιος όλους τους παικταράδες μαζεμένους σε ένα παράθυρο. Όμως δεν ήταν και αναγκαίο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...