Κιλιάν Μπαπέ, έτσι δεν θα γίνεις ποτέ Χάαλαντ

Κιλιάν Μπαπέ, έτσι δεν θα γίνεις ποτέ Χάαλαντ

Αλέξανδρος Λοθάνο Αλέξανδρος Λοθάνο
Κιλιάν Μπαπέ, έτσι δεν θα γίνεις ποτέ Χάαλαντ

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για το ρίσκο του Κιλιάν Μπαπέ με την παραμονή του στη Παρί Σεν Ζερμέν που προς το παρόν δεν αποδίδει και τις… τρικλοποδιές που βάζει ο ίδιος ο Γάλλος σταρ, στην μάχη με τον Έρλινγκ Χάαλαντ για τον θρόνο του νέου βασιλιά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Τους χωρίζουν 19 μήνες στην ληξιαρχική πράξη γέννησης (Δεκέμβριος του 1998 ο Κιλιάν Μπαπέ, Ιούλιος του 2000 ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ) και, αυτή την στιγμή, πολλά γκολ σε υψηλότερο επίπεδο και θετικές εντυπώσεις υπέρ του νεαρότερου Νορβηγού, σε σχέση με τον Γάλλο.

Ο Χάαλαντ, σωστά καθοδηγούμενος από τον μακαρίτη πλέον Μίνο Ραϊόλα, τον πατέρα του Αλφ Ίνγκε και την διάδοχο του Ραϊόλα στο μάνατζμεντ, δικηγόρο Ραφαέλα Πιμέντα, είναι απόλυτα αφοσιωμένος στην ποδοσφαιρική του καριέρα και κάνει τα ορθά βήματα.

Στα χρόνια που έκανε το ξεπέταγμά του, απασχόλησε μόνο μια φορά για εξωαγωνιστικούς λόγους, για μια βραδινή του έξοδο (και όχι κάτι τρομερό), ενώ το θέμα των μεταγραφών του, παρ’ ότι σε κάθε παράθυρο γίνεται χαμός για χάρη του, είναι όλα προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Από τη Μόλντε στη Ζάλτσμπουργκ που είναι εξπέρ στην εύρεση, ανάδειξη και προώθηση σούπερ ταλέντων (Χάαλαντ, Πάτσον Ντάκα, Καρίμ Αντεγέμι, Ντόμινικ Σόμποσλαϊ, Νταγιό Ουπαμεκανό και πάει λέγοντας). Από τη Ζάλτσμπουργκ στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ομάδα παρόμοιας φιλοσοφίας και επιτυχημένης εφαρμογής της, αλλά σε υψηλότερο επίπεδο.

 

Από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ στη Μάντσεστερ Σίτι, την καλύτερη ομάδα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου την τελευταία πενταετία και βάλε (Premier League), στην οποία ο Νορβηγός προσαρμόζεται και αποδίδει σε έναν… εξωγήινο βαθμό. Πλέον το ερώτημα δεν είναι αν θα σπάσει όλα τα ρεκόρ, αλλά πότε θα τα σπάσει!

Και από τη Μάντσεστερ Σίτι, σε βάθος διετίας – τριετίας, πιθανότατα να επιλέξει ένα «τζάκι» πρώτης γραμμής, με την Ρεάλ Μαδρίτης να έχει τον πρώτο λόγο για να πάρει έναν παίκτη που θα μπορεί να καλύψει επάξια το κενό του Καρίμ Μπενζεμά. Κάθε βήμα προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Κινδυνεύει να τα διαλύσει όλα

Την ίδια ώρα, ο Μπαπέ ναι μεν δεν έχει δώσει δικαιώματα για την εξωγηπεδική του ζωή (είναι 100% άψογος επαγγελματίας), αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το περιβάλλον του δεν τον συμβουλεύει σωστά, απασχολεί περισσότερο με τα θέματα συμβολαίου από τα αγωνιστικά και ο ίδιος έχει μπει σε ένα πολύ επικίνδυνο τριπάκι, να θεωρεί εαυτόν πάνω από την ομάδα.

Κάτι, βεβαίως, για το οποίο «βοήθησε» με την στάση της και η Παρί Σεν Ζερμέν, στο θέμα της ανανέωσης του, τάζοντάς του (όπως αποδείχθηκε) λαγούς με πετραχήλια για να πει «no» στη Ρεάλ Μαδρίτης και να παραμείνει στην Πόλη του Φωτός.

Τον περασμένο Μάιο, όταν αποφάσισε να μην πάει στη πόλη όπου τον περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες και έτοιμοι να τον κάνουν τον νέο απόλυτο «galactico» (Ρεάλ Μαδρίτης), αλλά να παραμείνει στο… χωριό (Παρί Σεν Ζερμέν), είχα γράψει για τα ρίσκα που παίρνει ο 23χρονος επιθετικός με την παραμονή του στο «Παρκ ντε Πρενς».

Και, προτού καν συμπληρωθεί ένα εξάμηνο, ο Μπαπέ φέρεται μετανιωμένος για την απόφασή του. Γιατί; Επειδή δεν ήθελε τον Νεϊμάρ στην ομάδα και αυτός παρέμεινε. Επειδή δεν νιώθει ότι είναι ο απόλυτος ηγέτης όπως του είχαν υποσχεθεί ότι θα είναι. Επειδή το γαλλικό πρωτάθλημα δεν έχει καμία σχέση (ούτε προβολή) με το αγγλικό ή το ισπανικό. Επειδή δεν αποκτήθηκε ένας σέντερ φορ παγκόσμιας κλάσης που θα του επιτρέπει να παίζει στα άκρα όπως προτιμάει να κάνει και δεν μπορεί, κάνοντας δημόσια παράπονα επ’ αυτού.

Και πλέον, από δικούς του λάθος χειρισμούς (όπως παραδέχεται στο στενό του περιβάλλον), βρίσκεται σε ένα «χρυσό» αδιέξοδο όπου ο τραπεζικός του λογαριασμός μεγαλώνει συνεχώς, την ώρα όμως που μειώνεται η επιδραστικότητά του μέσα στο γήπεδο και ενδεχομένως η απόλυτα αφοσιωμένη δίψα του να παλέψει με τον Χάαλαντ για τον θρόνο του νέου βασιλιά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μετά την… εκθρόνιση των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Μπαπέ είναι καταπληκτικός παίκτης, με απίστευτα ταχυδυναμική, τρομερή εκτελεστική ικανότητα και αρετές για να παίξει σε διάφορες θέσεις, τρελαίνοντας κάθε αντίπαλη άμυνα. Ως πακέτο δείχνει πιο ολοκληρωμένο από αυτό του Χάαλαντ. Και, βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι το 2018, σε ηλικία 19 ετών, ήταν καθοριστικός για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Γαλλία.

Ο Νορβηγός, όμως, σε αντίθεση με τον Γάλλο, καθοδηγείται πολύ πιο σωστά από το περιβάλλον του, δουλεύει για να βελτιώνει τις αδυναμίες του, σέβεται θέσεις και πρόσωπα, σκύβει το κεφάλι και προσπαθεί να κάνει όσο καλύτερα μπορεί την δουλειά για την οποία (χρυσό)πληρώνεται: Να βάζει γκολ. Είναι δεδομένο ότι αν συνεχίσει έτσι, θα αφήσει εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τους αριθμούς του. Όχι απαραιτήτως και με το θέαμα που θα προσφέρει, αλλά ποιος νοιάζεται;

Εποχή στο ποδόσφαιρο αφήνει και μπορεί να αφήσει στη συνέχεια και ο Μπαπέ. Αρκεί, όμως, να θέσει τις σωστές προτεραιότητες στην καριέρα του, να κατανοήσει ότι και με σεβασμό μπορεί να γίνει πρώτος μεταξύ ίσων, να κάνει πιο σωστές επιλογές (από κάθε άποψη). Και, κυρίως, να μην ξεχάσει ποτέ ότι το ποδόσφαιρο, πάνω απ’ όλα και όλους, είναι ομαδικό άθλημα. Μην ξεχάσουμε και αυτά (τα λίγα) που ξέρουμε, αγαπητέ Κιλιάν...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...