Ρόδρι, μια ωδή από σάρκα και οστά στον Πεπ Γκουαρδιόλα

Ρόδρι, μια ωδή από σάρκα και οστά στον Πεπ Γκουαρδιόλα

Ρόδρι, μια ωδή από σάρκα και οστά στον Πεπ Γκουαρδιόλα

bet365

Ο «χρυσός» σκόρερ του τελικού του Champions League είναι ένα κομπιούτερ με πόδια που τελειοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο βγάζει το καπέλο και στους δύο.

Η μόνιμη επωδός των haters του Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν ότι δεν μπορούσε να κατακτήσει το Champions League χωρίς τον Λιονέλ Μέσι στην ομάδα του. Αυτό καταρρίφθηκε οριστικά το βράδυ του Σαββάτου (11/06), με την ιστορική νίκη της Μάντσεστερ Σίτι επί της Ίντερ στην Κωνταντινούπολη.

Οι haters υποστήριζαν επίσης ότι ο Καταλανός δεν τα είχε καταφέρει μακριά από τη Μπαρτσελόνα (καταρρίφθηκε επίσης) και, τώρα που πλέον το πέτυχε, θα λένε/γράφουν ότι χρειάστηκε να ξοδέψει δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές για να πάρει ξανά την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Εάν τα χρήματα ήταν το παν, βεβαίως, η Παρί Σεν Ζερμέν θα είχε ήδη ένα – δύο Champions League στην συλλογή της. Αντ’ αυτού, αλλάζοντας συνεχώς προπονητές, ρόστερ και φιλοσοφία, έχει μόλις έναν τελικό και αυτόν χαμένο.

Ο Τζουσέπ Γκουαρδιόλα Σάλα δεν είναι ο κορυφαίος προπονητής της σύγχρονης εποχής επειδή έχει κατακτήσει 35 τίτλους σε 15 χρόνια καριέρας και είναι πίσω μόνο από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος είχε σταματήσει τα 49, αλλά σε 39.

 

Ούτε επειδή έφτασε τα τρία Champions League, όσα και ο Ζινεντίν Ζιντάν με τον Μπομπ Πέισλι, όντας μόλις ένα μακριά από τον πρώτο της σχετικής λίστας, τον μέχρι πρότινος κακό του δαίμονα στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, Κάρλο Αντσελότι.

Ο Γκουαρδιόλα είναι ο κορυφαίος της εποχής του για την επιδραστικότητα στο ποδόσφαιρο. Για τις καινοτομίες που συνεχώς εισάγει σε διατάξεις, συστήματα, τακτική προσέγγιση, αλλά και για το πόσο βελτιώνει τους ποδοσφαιριστές του.

Επί εποχής του, ο Λιονέλ Μέσι έκανε τα καλύτερα και πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του, εξελίσοντας σε (σχεδόν) απόλυτο βαθμό και άλλες πτυχές του παιχνιδιού του, πέραν της ασύλληπτης εκτελεστικής δεινότητας. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Επί εποχής του, ο Φίλιπ Λαμ μετατράπηκε στην Μπάγερν Μονάχου σε έναν πιο ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή και ο Τζόσουα Κίμιχ εξελίχθηκε σε έναν άξιο διάδοχό του, τόσο στους Βαυαρούς, όσο και στην Εθνική Γερμανίας. Και πάλι τυχαίο; Μπα…

Στην Μάντσεστερ Σίτι, όποιος ποδοσφαιριστής έχει συνεργαστεί μαζί του έχει εξελιχθεί, αλλά στο τωρινό ρόστερ τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγμα είναι ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο Τζον Στόουνς και, βεβαίως, ο Ρόδρι.

«Τελειώνω νεκρός τους αγώνες»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Pais» και στον καλό φίλο και συνάδελφο, Λαντισλάο Μονίνιο, ο «χρυσός» σκόρερ του σαββατιάτικου τελικού είχε παραδεχθεί ότι «τελειώνω νεκρός τους αγώνες στην Σίτι», εξαιτίας της πολλής, αθόρυβης αλλά πολύτιμης δουλειάς που κάνει σε κάθε ματς.

Όταν έφτασε στην Σίτι το 2019 προερχόμενος από την Ατλέτικο Μαδρίτης, το έκανε επειδή ο Ντιέγκο Σιμεόνε δεν του έδειχνε την εμπιστοσύνη που ο ίδιος ένιωθε ότι άξιζε, αλλά και γιατί ήταν μια προσωπική εισήγηση του Γκουαρδιόλα, ο οποίος έβλεπε στο πρόσωπό του τον δικό του Σέρχιο Μπουσκέτς και γι’ αυτό άναψε το πράσινο φως στο να δοθούν 62 εκατομμύρια ευρώ.

Με κάθε σεβασμό στον κορυφαίο ίσως αμυντικό μέσο στον κόσμο την τελευταία 15ετία, ο Ρόδρι εξελίσσεται σε μια ακόμα πιο βελτιωμένη μορφή του «Μπούσι», αφού στην εξαιρετική τεχνική και τοποθέτησή του, προστίθενται τα δυναμικά (και όχι ανούσια) τρεξίματα, το εξαιρετικό ψηλό του παιχνίδι και, εσχάτως, τα καλά τελειώματα κοντά στην περιοχή.

Ένα δικό του γκολ (τι γκολ, γκολάρα) με το κακό (;) του πόδι, το αριστερό, κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, άνοιξε τον δρόμο για τον θρίαμβο με 3-0 επί των Βαυαρών και, ουσιαστικά, την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League.

No social media, no tattoos. Ε και;

Ο Ρόδρι, μια σπάνια περίπτωση ποδοσφαιριστή χωρίς social media (!), με την μπλούζα πάντα μέσα στο σορτσάκι και το ίδιο κούρεμα από τότε που ήταν εννέα ετών, ευχαριστεί δημόσια τον Σιμεόνε και θεωρεί ότι του έμαθε πολλά, παρ’ ότι δεν πόνταρε 100% επάνω του.

Όταν μιλάει για τον Γκουαρδιόλα, όμως, σχεδόν του τρέχουν τα... σάλια. «Είναι πολύ διδακτικός. Υπήρξε αμυντικός μέσος και μπορεί να σε βοηθήσει, αλλά το κάνει και με έναν επιθετικό ή έναν ακραίο μπακ. Διαβάζει πολύ εύκολα το ποδόσφαιρο και καταλαβαίνει τι αποφάσεις πρέπει να πάρει από μόνος του ένας ποδοσφαιριστής» λέει χαρακτηριστικά ο έχων πτυχίο Διοίκησης και Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, το οποίο έβγαλε διαβάζοντας παράλληλα με την ποδοσφαρική του καριέρα.

Στην αρχή, ζορίστηκε στην Σίτι γιατί έπρεπε να βγει από την (βαρύτατη) σκιά του Φερναντίνιο και, συν τοις άλλοις, να μάθει να κάνει πάντα την κατάλληλη κίνηση στο κατάλληλο χρονικό σημείο, γνωρίζοντας ότι ένα δικό του λάθος θα μπορούσε να αφήσει εκτεθειμένη την άμυνα της ομάδας του.

Δούλεψε πολύ σκληρά, καθοδηγήθηκε σωστά από τον προπονητή του, ο οποίος του έδειξε πως «πρέπει να κατευθύνω περισσότερο το παιχνίδι, να ξέρω ποιες στιγμές να βγαίνω μπροστά και ποιες να κάθομαι πίσω. Με βοήθησε πολύ».

Ο ίδιος ο Γκουαρδιόλα, ο οποίος έτρεξε να τον αγκαλιάσει μετά το τελευταίο σφύριγμα του Σιμόν Μαρτσίνιακ, πίνει νερό (σαμπάνια πλέον) στο όνομά του. «Ο Ρόδρι δεν έχει τατουάζ, ούτε πίρσινγκ και τα μαλλιά του δεν είναι παρδαλά. Είναι ο τέλειος μέσος» έχει πει για τον 26χρονο Ισπανό, λόγια που έχει χρησιμοποιήσει μόνο για έναν ακόμα μεγάλο της ίδιας σχολής: Τον τεράστιο Αντρές Ινιέστα.

Θαυμαστής του Ζιντάν όσο μεγάλωνε, έμαθε από τα δώδεκά του να διαβάζει τακτικά το παιχνίδι (όπως θυμάται ο τότε προπονητής του, Φραν Αλκόι) και, λόγω θέσης, άρχισε να ρουφάει σαν σφουγγάρι τις κινήσεις του Μπουσκέτς και του Τσάμπι Αλόνσο, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς.

Όπως εξηγεί ο εξαίρετος Μαρτί Περαρνάου στο υποδειγματικό «Herr Pep» για την πρώτη σεζόν του Γκουαρδιόλα στη Μπάγερν, ο Πεπ πάντα κοιτάει πιο πέρα και, προτού καν τελειώσει μια σεζόν, σκέφτεται ήδη τι μπορεί να αλλάξει την επόμενη για να κάνει ακόμα καλύτερη την ομάδα του.

Η φετινή Σίτι άγγιξε το τέλειο στα αποτελέσματα και τις επιτυχίες της, αλλά σαφέστατα έχει περιθώρια βελτίωσης. Αυτό που, εκτός απροόπτου, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε… τρίχα ο Γκουαρδιόλα, είναι ο ρόλος και η επιδραστικότητα του Ρόδρι στο παιχνίδι των Πολιτών.

Για παίκτες όπως αυτόν, άλλωστε, υπάρχει μια πολύ ωραία ποδοσφαιρική φράση που τους χαρακτηρίζει: «Αν δεις τον αγώνα, δεν στέκεσαι στον Ρόδρι. Αν, όμως, σταθείς στον Ρόδρι, θα έχεις δει όλο τον αγώνα».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...