Αν ο ουρανός είναι έτοιμος τ' αστέρια θα φανούν

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Αν ο ουρανός είναι έτοιμος τ' αστέρια θα φανούν

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τα «πρέπει» του Παναθηναϊκού απόψε στο «Βελοντρόμ» και τις πιθανότητες να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στα.... παλιά, τα ωραία.

Αμορός και Τρεζόρ για τους παλαιότερους, των 80's. Μπολί και Ζαν Πιερ Παπέν. Κρις Γουόντλ και Φαμπρίτσιο Ραβανέλι. Αδελφοί Αγιού.

Ντεσάν, Πιρές, Μπλαν, Ντρογκμπά, Ζινιάκ, Ντεσαγί, Μπαρτέζ.

Αθπιλικουέτα, Παγέ, Μπεν Αρφά, Βαλμπουενά, Νασρί, Ριμπερί, Μπραντάο για τους νεότερους. Ναι, και Ομπαμεγιάνγκ πλέον. Και ασφαλώς Τζιμπρίλ Σισέ: ίσως ο μοναδικός «σύνδεσμος» μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Μαρσέιγ.

Μια απλή αναφορά σε κάποιους από τους δεκάδες σπουδαίους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα της δημοφιλέστερης γαλλικής ομάδας δείχνει «κάτι» από την τεράστια εμβέλειά της. Τουλάχιστον μέχρι τα τελευταία χρόνια της ΠΣΖ, η «Ολιμπίκ» ή «OM» για τους Γάλλους, ήταν η Νο1 ομάδα σε οπαδούς.

Πρωταθλήματα, Κύπελλα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, τελικοί Κυπέλλου UEFA, μια από τις ομορφότερες και πιο σκληρές ευρωπαϊκές έδρες... Είχε αντιμετωπίσει την ΑΕΚ, συναντήθηκε εν συνεχεία τρεις φορές με τον Ολυμπιακό, έπαιξε και με τον ΠΑΟΚ, τη... συμπλήρωσε την τετράδα εφέτος.

Εναν από τους ιστορικότερους συλλόγους της Ευρώπης καλείται να αποκλείσει σήμερα ο Παναθηναϊκός. Στην ονομασία του πρώτου σωματείου αποδιδόταν φόρος τιμής στους Φωκαείς, τους Ελληνες αποίκους από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας που ίδρυσαν τη Μασσαλία πριν από 27 αιώνες, ενώ η λέξη «Ολιμπίκ» στην ονομασία του νέου σωματείου παρέπεμπε στο νεογέννητο τότε ολυμπιακό κίνημα και στον απόηχο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν γίνει στην Αθήνα τρία χρόνια πριν από την ίδρυσή της.

Τα παρατσούκλια της Μαρσέιγ παραμένουν και σήμερα τα ίδια:«Φωκαείς» («Les Phocéens») και «Ολυμπιακοί» («Les Olympiens»), ενώ η λευκή φανέλα της παραπέμπει στις αντίστοιχου χρώματος εμφανίσεις των αθλητών στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εχουν αλλάξει τα πάντα από τότε, όμως η ιστορικότητα των δύο σημερινών αντιπάλων παραμένει αναλλοίωτη. Και η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League αυτό που θα τους ομορφύνει τη ζωή. Μια... βασανισμένη την τελευταία δεκαετία ζωή: συμπτωματικά το τελευταίο πρωτάθλημα Μαρσέιγ και Παναθηναϊκός το κατέκτησαν το 2010! Ηρθε η κάμψη, ήρθε και η ανάκαμψη τα τελευταία δυο – τρία χρόνια για αμφότερους. Μα, ασφαλώς, το πλήγμα για τους Γάλλους θα είναι πολύ πιο βαρύ αν απόψε αποκλειστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε προκριματική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από το 7/7 που μετρούν μέχρι σήμερα.

Για να συμβεί αυτό, υπάρχουν πια αρκετές προϋποθέσεις

  • Το 1-0 του πρώτου αγώνα.
  • Τα πάμπολλα αγωνιστικά προβλήματα των Γάλλων σε όλες τις γραμμές που φάνηκαν και εναντίον της Ρεμς.
  • Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας και η «χημεία» του Παναθηναϊκού συγκριτικά με τους Μαρσεγέζους που ψάχνουν την ταυτότητά τους.
  • Οι πολύ περισσότερες αξιόπιστες διαθέσιμες επιλογές του Τριφυλλιού σε όλες τις γραμμές συγκριτικά με την περυσινή σεζόν.

Ομως από την άλλη πλευρά ας μην ξεχνάμε πως...

  • Ο Παναθηναϊκός είναι άπειρος και «άγουρος» πια σε «ευρωπαϊκές» διοργανώσεις και δη σε τόσο «σκληρές» έδρες.
  • Η ποιότητα επτά – οκτώ παικτών της Μαρσέιγ αρκεί σε ορισμένες στιγμές με αντιπάλους επιπέδου Παναθηναϊκού.
  • Το 1-0 παρέχει πλεονέκτημα, αλλά πολύ «εύθραυστο» για τους Πράσινους.
  • Αν τον υποτίμησε μία φορά, δεν θα το... διαπράξει και πάλι με αυτοκτονικές τάσεις η γηπεδούχος.

Ο Γιοβάνοβιτς που είναι «καθηγητής» στις συνεντεύξεις Τύπου (ποτέ, μα ποτέ δεν είναι «αδιάφορα» όσα λέει, σπανίως όμως αναφέρει και όσα ακριβώς σκέφτεται), τα είπε ξεκάθαρα χθες.

  • 1.«Αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση θα πρέπει να σκοράρουμε».
  • 2. «Κάναμε ένα καλό ματς στην Αθήνα επειδή ελέγξαμε τον ρυθμό. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και αύριο γιατί αυτό είναι μονόδρομος για μας».
  • 3.«Το θέμα είναι ποια από τις δύο ομάδες θα ελέγξει το παιχνίδι για περισσότερη ώρα. Όταν ο αντίπαλος έχει την μπάλα θα πρέπει να είμαστε κόμπακτ, ενώ όταν θα έχουμε εμείς την μπάλα θα πρέπει να είμαστε πιο απειλητικοί σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι».

Ο Παναθηναϊκός δεν θα μπει για να γίνει σάκος του μποξ. Αλλωστε, δεν μπορεί αυτός ο Παναθηναϊκός να πιεστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από αυτή την ανέτοιμη Μαρσέιγ. Μπορεί όμως ένα – δυο τρίλεπτα πίεσης, δυο – τρεις στιγμές, να γύρουν την πλάστιγγα υπέρ της. Κατοχή μπάλας, κυκλοφορία, αποφυγή ατομικών («χαζών») ατομικών σφαλμάτων, ενέργεια, αντοχές, προσφορά από τις αλλαγές, ευστοχία: όλα θα παίξουν το ρόλο τους. Οσο υψηλότερος ο βαθμός σ' αυτές τις παραμέτρους, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για ένα αναπάντεχο, ονειρώδες και old school ταξίδι στ' αστέρια για τον Παναθηναϊκό, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τον πολυμετοχικό της σεζόν 2010-2011.

«Οταν παίζεις σε τέτοια γήπεδα σου προκαλεί την αίσθηση ότι είσαι μεγάλη ομάδα και σε αναγκάζει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου. Όλα αυτά είναι εμπειρίες, θα πρέπει να ζήσουμε μ' αυτές και εύχομαι στο μέλλον να έχουμε ακόμα περισσότερες»: αντί επιλόγου, τα πιο σημαντικά και ουσιαστικά χθεσινά λόγια του Γιοβάνοβιτς.

Μαζί του ο Παναθηναϊκός έγινε και πάλι «δημιουργός εμπειριών». Κύπελλο, νίκες σε ντέρμπι, όμορφο ποδόσφαιρο την πρώτη χρονιά - διεκδίκηση πρωταθλήματος, γεμάτο γήπεδο ξανά τη δεύτερη σεζόν – Panathinaikos την τρίτη σεζόν, με συμμετοχή σε ομίλους τουλάχιστον του Europa League. Κι αν τα καταφέρει σήμερα, μπορεί να γίνει και ένας bon vivant με αστεράτο σεντόνι στο ΟΑΚΑ. Ετσι, για να θυμηθεί τα ωραία, τα παλιά...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...