Πόσα Champions League έχει η Μπαρτσελόνα;

Άρτεμις Κλεφτάκη
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

bet365

Το Champions League έχει επιστρέψει και η Μπαρτσελόνα είναι εδώ για το ταξίδι στα αστέρια. Είναι η 4η πιο επιτυχημένη ομάδα στον θεσμό, όμως έχει να χαρεί την ευτυχία μία δεκαετία.

Το ξεκίνημα της Μπαρτσελόνα στο νέο Champions League δεν ήταν το ιδανικό, με τους Μπλαουγκράνα να ηττώνται στη Γαλλία κόντρα στη Μονακό με 2-1. Παρά το ότι αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο από το 10ο λεπτό, η ομάδα του Χάνσι Φλικ ήταν ανταγωνιστική, αλλά δεν κατάφερε να φύγει έστω με τον βαθμό.

Στη La Liga, η αρχή της είναι εντυπωσιακή και ελπιδοφόρα. Κάτι, που οι Καταλανοί ευελπιστούν να συμβεί και στη συνέχεια του Champions League για να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται. Άλλωστε, πάει καιρός από την τελευταία τους επιτυχία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Συγκεκριμένα, το 2015 κατέκτησαν για τελευταία φορά το τρόπαιο, όταν και έραψαν το 5ο αστέρι στη φανέλα τους.

Ο Κούμαν την έστειλε στον θρόνο για πρώτη φορά

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1991/1992, την τελευταία προτού αλλάξει μορφή και μετονομαστεί σε Champions League. Η ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ βρισκόταν τότε στο απόγειό της και θα έδινε τη μάχη της στον τελικό του «Wembley» απέναντι στην ιταλική Σαμπντόρια.

Με διαδοχικές νίκες επί των Χάνσα Ρόστοκ και Καϊζερσλάουτερν, η Μπαρτσελόνα πέρασε και από τον όμιλο με Σπάρτα Πράγας, Μπενφίκα και Ντιναμό Κιέβου. Στο Λονδίνο, όλα έδειχναν πως το ματς με την Σαμπντόρια θα κρινόταν στα πέναλτι, όμως ο Κούμαν είχε διαφορετική γνώμη. Το δικό του γκολ από εκτέλεση φάουλ στο 112' έφερε το πρώτο Champions League στους Καταλανούς της τρομερής ομάδας των Εουσέμπιο, Στόιτσκοφ, Κούμαν, Λάουντρουπ και, του μετέπειτα επιτυχημένου της προπονητή, Γκουαρδιόλα, μεταξύ άλλων.

Το αποκορύφωμα της εποχής Ράικαρντ και το δεύτερο Champions League

Η δεύτερη κατάκτηση Champions League ήρθε με έναν άλλο Ολλανδό προπονητή στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, τον Φρανκ Ράικαρντ. Έχοντας κατακτήσει το δύο back to back πρωταθλήματα, η Μπαρτσελόνα βρέθηκε τον Μάιο του 2006 στον τελικό του «Stade de France» απέναντι στην Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ.

Ο δρόμος μέχρι τον τελικό δεν ήταν εύκολος από τη φάση των ομίλων και μετά. Εκεί, οι Μπλαουγκράνα τερμάτισαν πρώτοι με 16 βαθμούς σε έναν όμιλο με Βέρντερ Βρέμης, Ουντινέζε και Παναθηναϊκό. Η Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο αποδείχθηκε δύσκολη πρόκληση, όπως και η Μπενφίκα στα προημιτελικά. Ωστόσο, η Μπαρτσελόνα «πάτησε» και την πανίσχυρη Μίλαν στον ημιτελικό για να έρθει το τελευταίο εμπόδιο, η Άρσεναλ.

Και οι δύο είχαν φτάσει στον τελικό ούσες αήττητες στη διοργάνωση και προμηνύονταν ένας συναρπαστικός τελικός, με τους Gunners από την άλλη να «διψούν» για το τρόπαιο. Παρότι ο Λέμαν αποβλήθηκε μόλις στο 18ο λεπτό, η Άρσεναλ προηγήθηκε με την κεφαλιά του Κάμπελ. Ο Ανρί αποδείχθηκε... μοιραίος με τις ευκαιρίες που έχασε και η Άρσεναλ το πλήρωσε. Ο Ετό στο 76' και ο Μπελέτι πέντε λεπτά μετά ανέτρεψαν το ματς και το τελικό 2-1 έδωσε το τρόπαιο στους Μπλαουγκράνα.

Το déjà vu με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ

Το 2009 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της, με την Μπαρτσελόνα να κατακτά το τρεμπλ εκείνη τη σεζόν έχοντας, κατά πολλούς, μία από τις καλύτερες ομάδες που είδε ποτέ το ποδοσφαιρικό κοινό. Αυτή τη φορά, ο Ανρί θα γευόταν το «νέκταρ» υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Για να βρεθεί στον τελικό του «Ολίμπικο» απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, έπρεπε να περάσει από πολλά κύματα. Αρχικά, τερμάτισε 1η στον όμιλο με Σπόρτινγκ, Σαχτάρ και Βασιλεία, προτού προσπεράσει τη Λυών με το συνολικό 6-3 στο φάση των «16». Η Μπάγερν Μονάχου υποκλίθηκε και... γονάτισε στο «Camp Nou», ενώ το υπέροχο γκολ του Ινιέστα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» απέναντι στην Τσέλσι, της έδωσε την πρόκριση στον τελικό.

Εκεί, η κάτοχος του τίτλου Γιουνάιτεντ, είδε το άστρο του Μέσι να λάμπει και τον Ρονάλντο να αποχωρεί με σκυμμένο το κεφάλι. Η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε νωρίς με το γκολ του Ετό στο 10ο λεπτό και ενώ ήταν πιο απειλητική χρειάστηκε να έρθει το 70ό λεπτό για να πετύχει και δεύτερο τέρμα, αυτή τη φορά με τον Μέσι να νικάει με άπιαστη κεφαλιά τον Φαν ντερ Σαρ για το 2-0.

Το 2011, η ιστορία επαναλήφθηκε αυτή τη φορά μέσα στο... σπίτι των Άγγλων, πέρασε από την Άρσεναλ στους «16», στη συνέχεια από Σαχτάρ και Ρεάλ Μαδρίτης, στο μεγάλο ντέρμπι των ημιτελικών, προτού Γκουαρδιόλα και Φέργκιουσον διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους. Και πάλι, ο Ισπανός ήταν αυτός που πανηγύρισε. Το γκολ του Πέδρο ήρθε να ισοφαρίσει ο Ρούνεϊ, όμως η χαρά δεν κράτησε για πολύ. Στο δεύτερο ημίχρονο, Μέσι και Νταβίντ Βίγια «καθάρισαν» το ματς για την Μπαρτσελόνα που με το τελικό 3-1 σήκωσε την βαρύτιμη κούπα.

Μία δεκαετία από το τελευταίο Champions League

Η πέμπτη και τελευταία, ως τώρα, κατάκτηση Champions League για την Μπαρτσελόνα ήρθε πριν από δέκα περίπου χρόνια. Αυτή τη φορά, με τον Λουίς Ενρίκε στον πάγκο της, θα νικούσε την Γιουβέντους στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου και θα έφτανε στο τρεμπλ της σεζόν 2014/2015.

Τα ματς του ομίλου απέναντι σε Παρί Σεν Ζερμέν, Άγιαξ και ΑΠΟΕΛ αποδείχθηκαν εύκολη υπόθεση. Η Μπαρτσελόνα απέκλεισε τη Σίτι του Πελεγκρίνι στους «16», όπως και την Παρί, την οποία ξανασυνάντησε στους «8» και διέλυσε με συνολικό σκορ 5-1, ενώ στα ημιτελικά πέταξε εκτός την Μπάγερν Μονάχου του άλλοτε... δικού της Γκουαρδιόλα.

Ο τελικός με αντίπαλο τη Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι ήταν το αποκορύφωμα μίας εκπληκτικής σεζόν. Ο Ράκιτις άνοιξε το σκορ μόλις στο 4' και παρά την ισοφάριση του Μοράτα στο 55', οι Μπλαουγκράνα πήραν εκ νέου προβάδισμα στο 68' με τον Σουάρες. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε στις καθυστερήσεις ο Νεϊμάρ (3-1), με τον Τσάβι να σηκώνει το τρόπαιο στην τελευταία του εμφάνιση με τη φανέλα της Μπάρτσα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα