Euro 2020: Το αβαντάζ του πρώτου στα πέναλτι, η πρόταση του Πικέ και η συζήτηση για την αλλαγή του format (vids)

Euro 2020: Το αβαντάζ του πρώτου στα πέναλτι, η πρόταση του Πικέ και η συζήτηση για την αλλαγή του format (vids)
Τα τέσσερα ματς του Euro που οδηγήθηκαν στα πέναλτι πήγαν στην ομάδα που εκτέλεσε πρώτη, επιβεβαιώνοντας το στατιστικό αβαντάζ και τροφοδοτώντας εκ νέου τη συζήτηση για αλλαγή του format.

Η Ιταλία είναι εδώ και λίγες ώρες η νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς νίκησε 3-2 στα πέναλτι την Αγγλία στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» και κατέκτησε το Euro. Και αυτό το ματς, όπως και τα τρία προηγούμενα της διοργάνωσης που ολοκληρώθηκε και κρίθηκαν στη διαδικασία αυτή βρήκαν νικήτρια την ομάδα που εκτέλεσε πρώτη.

Άλλωστε, αποδεικνύεται και στατιστικά με βάση τα αποτελέσματα προσφάτων μελετών ότι η ομάδα που εκτελεί πρώτη έχει 60% πιθανότητες να πανηγυρίσει στο τέλος. Μήπως δεν είναι απλή τύχη; Το ποσοστό αυτό εξήχθη μέσα από τη μελέτη του Ισπανού, Ιγνάθιο Παλάθιος-Ουέρτα, ο οποίος συγκέντρωσε δεδομένα από εκατοντάδες εκτελέσεις πέναλτι.

Δεν είναι μόνον ένας «αστικός μύθος» ή μια θεωρία συνωμοσιολογίας, αλλά κάτι που προκύπτει επιστημονικά και έχει να κάνει με το ψυχολογικό αβαντάζ και την πίεση - αντίστοιχα - που δημιουργούνται.

Το ποσοστό στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που μόλις ολοκληρώθηκε δεν ήταν απλά κοντά στο 60%. Ήταν το απόλυτο 100% για την ομάδα που εκτέλεσε πρώτη. Ξεκινώντας από την πρώτη χρονικά αναμέτρηση, η Ελβετία απέκλεισε τη Γαλλία με 5-4 στις 28 Ιουνίου στο Βουκουρέστι με τον Μάριο Γκαβράνοβιτς να εκτελεί πρώτος και να ευστοχεί. Και οι υπόλοιποι τέσσερις Ελβετοί ευστόχησαν, μοιραίος ήταν ο Κιλιάν Μπαπέ.

 

Στη δεύτερη χρονικά αναμέτρηση, στις 2 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη για τα προημιτελικά, η Ισπανία άφησε εκτός την Ελβετία με 3-1 πέναλτι. Αυτή ήταν και η πρώτη από τις δύο φορές που η ομάδα που εκτέλεσε πρώτη πήρε το ματς, αλλά ο παίκτης της που εκτέλεσε πρώτος δεν σκόραρε (Μπουσκέτς). Βέβαια οι Ελβετοί δεν φάνηκαν τόσο εύστοχοι όσο στο Βουκουρέστι κόντρα στους Μπλε, καθώς Σερ, Ακάντζι και Βάργκας δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον Ουνάι Σιμόν.

Στο τρίτο ματς, στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου για τα ημιτελικά, η Ιταλία νίκησε στα πέναλτι τη Ρόχα και πήρε το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό. Με τον Τζόρτζιο Κιελίνι να κάνει πλάκα και... mind game στον Τζόρντι Άλμπα, η Σκουάντρα Ατζούρα έλαχε να εκτελέσει πρώτη. Ο Σιμόν απέκρουσε το πέναλτι του Λοκατέλι, αλλά ο Ντάνι Όλμο δεν κατάφερε να νικήσει τον Ντοναρούμα και ουσιαστικά μετά τις δύο πρώτες εκτελέσεις δεν δημιουργήθηκε πλεονέκτημα. Μπελότι, Μπονούτσι, Μπερναρντέσκι και Ζορζίνιο έστειλαν την μπάλα στα δίχτυα, το ίδιο και ο Μορένο με τον Τιάγκο Αλκάνταρα. Όχι όμως και ο Μοράτα.

Ο τελικός της Κυριακής ήταν το τέταρτο και τελευταίο ματς που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Η Ιταλία εκτέλεσε πέναλτι, ο Μπεράρντι ευστόχησε και... τελικά η Σκουάντρα Ατζούρα πανηγύρισε το δεύτερό της Euro.

H πρόταση του Πικέ

Η συζήτηση για την αλλαγή του format AB-AB-AB-AB-AB όπου Α και Β οι αντίστοιχες ομάδες έχει ξεκινήσει. Ξεκίνησε περισσότερο από τους Ισπανούς που... έψαξαν να βρουν εκεί το φταίξιμο για τον αποκλεισμό τους.

Ο γνωστός για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα και τις ανατρεπτικές του προτάσεις, Ζεράρ Πικέ, πρότεινε άλλο format. Η εκτέλεση των πέναλτι με βάση το σκεπτικό του Καταλανού κεντρικού αμυντικού της Μπαρτσελόνα πρέπει να γίνεται ως εξής: A-BB-AA-BB-AA-B σε μορφή... τένις.

Οι προηγούμενες δοκιμές

Έχει δοκιμαστεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν; Ασφαλώς! Στο Κομιούνιτι Σιλντ του 2017 ανάμεσα στην Άρσεναλ και την Τσέλσι. Οι Μπλε του Λονδίνου εκτέλεσαν πρώτοι, αλλά το τρόπαιο πήγε στην Άρσεναλ! Αλλά και σε Μουντιάλ Κ20 με την Ουρουγουάη να προκρίνεται επί της Πορτογαλίας, η οποία στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Βενεζουέλα.

Η FIFA εφάρμοσε τότε το format ΑΒΒΑ με σκοπό «οι δύο ομάδες να φτάνουν υπό ίσες συνθήκες στην τελευταία εκτέλεση» και να «υπάρχει ισορροπία στην πίεση που ασκείται». Μέχρι εκεί όμως. Ούτε η παγκόσμια, ούτε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προχώρησαν σε αλλαγή του format.

 

 

EURO Τελευταία Νέα