Τελικός EURO 2024: Τα δέκα key points από την πορεία της Ισπανίας

Τελικός EURO 2024: Τα δέκα key points από την πορεία της Ισπανίας

Άρτεμις Κλεφτάκη
Ispania
Η Ισπανία έφτασε στον τελικό του EURO 2024 και ονειρεύεται τον τίτλο δείχνοντας σε όλους το ποιόν της. Τι μάθαμε, όμως, από την εξαιρετική πορεία των Ισπανών;

Η φετινή εκδοχή της εθνικής Ισπανίας στο EURO 2024 είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Οι Ισπανοί αισίως -και δικαίως- βρίσκονται στον τελικό, εκεί όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Αγγλία.

Με την ανατροπή που σημείωσε στον ημιτελικό απέναντι στη Γαλλία, η ομάδα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε «κλείδωσε» μία θέση για τον τελικό της 14ης Ιουλίου και φιλοδοξεί να σηκώσει ξανά ένα μεγάλο τρόπαιο, μετά το EURO 2012.

Πήρε το «χρυσό» εισιτήριο δείχνοντας σε ακόμη ένα ματς ότι πρόκειται για την πιο καλή και αποτελεσματική ομάδα της φετινής διοργάνωσης.

Από την πρεμιέρα της με την Κροατία έως και τον «θρίαμβο» με τους Γάλλους, ας δούμε τι μάθαμε για την μία από τις δύο φιναλίστ του EURO 2024.

Ομάδα από ατσάλι που αρνείται να χάσει

Σε έναν ομολογουμένως δύσκολο όμιλο με την κάτοχο Ιταλία, την πάντα μαχητική Κροατία και την ψυχωμένη Αλβανία, η Ισπανία έδειξε ποιος είναι το… αφεντικό κάνοντας το 3/3, ούσα η μοναδική ομάδα που πέτυχε το απόλυτο.

Στα νοκ-άουτ, δεν πτοήθηκε όταν η έκπληξη του τουρνουά Γεωργία προηγήθηκε νωρίς, φέροντας το ματς «τούμπα» για να φτάσει στο τελικό 4-1. Με την οικοδέσποινα Γερμανία, το γκολ του Βιρτς την… πάγωσε λίγο πριν τη λήξη του 90λέπτου, ωστόσο δεν άφησε το μομέντουμ, που ήταν ξεκάθαρα υπέρ των Γερμανών, να την επηρεάσει παραπάνω. Και στο τέλος, απάντησε με τον ίδιο τρόπο, στην εκπνοή της παράτασης, αφήνοντας το σύνολο του Γιούλιαν Νάγκελσμαν εκτός συνέχειας.

Για να φτάσουμε στο ματς με τη Γαλλία, όπου η Ισπανία δεν λιγοψύχησε όταν οι Τρικολόρ άνοιξαν το σκορ μόλις στο 9’ με τον Κολό Μουανί, αλλά απεναντίας άλλαξαν άρδην τόσο την εικόνα, όσο και το αποτέλεσμα του αγώνα.

Μια καλοκουρδισμένη μηχανή με συνέπεια και σοβαρότητα

Η συνέπεια χαρακτηρίζει το σύνολο του Ντε Λα Φουέντε από την πρώτη αγωνιστική των ομίλων. Ξεπέρασε στο ρελαντί το εμπόδιο της τρίτης του κόσμου Κροατίας, ενώ παρά το ισχνό 1-0 ήταν καλύτερη της Ιταλίας υποτάσσοντας την κάτοχο του προηγούμενου EURO.

Με την Αλβανία έκανε το χρέος της (1-0) για να γίνει στη συνέχεια «δήμιος» της οικοδέσποινας Γερμανίας, αλλά και της δευτεραθλήτριας κόσμου Γαλλίας.

Ο απολογισμός; Έξι νίκες, 13 γκολ υπέρ (κανένα εξ αυτών από την άσπρη βούλα) και τρία γκολ παθητικό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ωραίο ποδόσφαιρο και, το πιο σημαντικό, αποτελεσματικότητα.

Ο ιστορικός Λαμίν Γιαμάλ κι ένα γκολ για πρωτοσέλιδο ποδοσφαιρικού κόμικ

Δεν έχει κλείσει καν τα 17 έτη. Για την ακρίβεια, το προσεχές Σάββατο έχει τα γενέθλιά του. Κι όμως, ο Λαμίν Γιαμάλ είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του EURO 2024 κι ένας από τους λόγους που η Ισπανία βρίσκεται στον τελικό.

Δραστήριος και επιδραστικός για την ομάδα του, μετρώντας τρεις ασίστ, ενώ από το βράδυ της Τρίτης (09/07) σημείωσε ένα καθοριστικό και αριστουργηματικό γκολ, δίνοντας το σύνθημα της ανατροπής.

Αλήθεια, τι απάντηση να έβρισκε ο Μενιάν σε αυτό το σουτ; Ο Γιαμάλ έλαβε το χρίσμα του νεότερου παίκτη που σκοράρει σε EURO ή Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που ούτε ο θρυλικός Πελέ είχε κατορθώσει σε τόσο νεαρή ηλικία.

Το ηχηρό «παρών» του Ντάνι Όλμο

Είναι η ήρεμη δύναμη της Ισπανίας και μάλλον ένας παίκτης υποτιμημένος για αυτά που έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να προσφέρει. Ο Ντάνι Όλμο, με τρία γκολ και δύο ασίστ, είναι μέχρι στιγμής ο πρώτος στη σχετική λίστα των πρώτων σκόρερ της διοργάνωσης.

Πάτησε «γκάζι» στα νοκ-άουτ, βρίσκοντας δίχτυα και στις αναμετρήσεις της Ισπανίας. Έβαλε το κερασάκι στην τούρτα απέναντι στη Γεωργία, άνοιξε το σκορ στον προημιτελικό με τη Γερμανία και πέτυχε το καθοριστικό δεύτερο γκολ των Ισπανών με τους Γάλλους, φέρνοντας την μαζί και την πρόκριση.

Οι αριθμοί του δείχνουν ότι η συνεισφορά του με συνολικά 5 γκολ και ασίστ είναι η καλύτερη από Ισπανό παίκτη σε μεγάλο τουρνουά μετά τον Νταβίντ Σίλβα στο EURO 2012. Καθόλου άσχημα για τον Όλμο.

Ο ενθουσιασμός των Γιαμάλ και Γουίλιαμς που μας… ξεσήκωσε

Έχουν αφήσει ήδη το δικό τους στίγμα στο EURO 2024. Οι Λαμίν Γιαμάλ και Νίκο Γουίλιαμς, 16 και 21 ετών αντίστοιχα, είναι κάτι σαν ποδοσφαιρικά «αδέρφια» που έχουν ξεσηκώσει άπαντες με τον τρόπο παιχνιδιού τους.

Ντριμπλαδόροι, ζωηροί, τολμηροί, σωστοί επαγγελματίες. Το έδειξαν εξάλλου κατά τη διάρκεια της σεζόν με τις ομάδες τους, Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ Μπιλμπάο. Δύο εξτρέμ που «απογειώνουν» την επίθεση της Ισπανίας, προσφέρουν θέαμα και αποτελούν πονοκέφαλο για τις αντίπαλες άμυνες.

Με 30 και 29 ντρίμπλες έκαστος, ο Γιαμάλ και ο Γουίλιαμς «ζαλίζουν» όποιον βρουν απέναντί τους. Είναι το ταλέντο, είναι και ο ενθουσιασμός του νεαρού της ηλικίας τους. Πάντως, έχουν τον δικό τους τρόπο για να ξεσηκώνουν τα πλήθη.

Ο Ντε Λα Φουέντε πάει να το σηκώσει (ξανά) με κάποια... ίδια παιδιά

Τα εύσημα πάνε, φυσικά, και στον Λουίς Ντε Λα Φουέντε, αφού η επιλογή της τελικής αποστολής, αλλά και το βλέπουμε από την Ισπανία σε αυτό το EURO, πρόκειται για δικό του δημιούργημα.

Ο Ισπανός βρίσκεται στον πάγκο της Ισπανίας από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν και αντικατέστησε τον Λουίς Ενρίκε. Το περασμένο καλοκαίρι, οδήγηση την «Ρόχα» στην κατάκτηση του Nations League, επικρατώντας στον τελικά της Κροατίας με 5-4 στα πέναλτι, με μία ομάδα που απάρτιζαν πολλοί από όσους βρίσκονται στην αποστολή του EURO 2024.

Αυτή, πάντως, δεν ήταν η πρώτη του επιτυχία με την Εθνική. Ο Ντε Λα Φουέντε είχε πανηγυρίσει με την U19 της Ισπανίας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2015, ενώ το ίδιο έκανε και με την U21 το 2019, έχοντας στο ρόστερ τον Όλμο, τον Ογιαρθάμπαλ, τον Ρουίθ και τον Μερίνο, μεταξύ άλλων.

Κοινός παρονομαστής των δύο αυτών κατακτήσεων; Ότι είχε αποκλείσει τη Γαλλία στην ημιτελική φάση, όπως έγινε και στο EURO 2024. Οιωνός; Μένει να φανεί, εάν ο Ντε Λα Φουέντε το επαναλάβει.

Ο υιός Μερίνο μιμήθηκε τον πατέρα με τον ίδιο πανηγυρισμό, στο ίδιο γήπεδο

Μιας και αναφέρθηκε το όνομα του Μικέλ Μερίνο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το «χρυσό» γκολ του που… ξέρανε τη Γερμανία στην προηγούμενη φάση. Ο Νόιερ έμεινε να κοιτάει την πορεία της μπάλας στην καρφωτή κεφαλιά του Ισπανού που σηκώθηκε ψηλότερα από όλους στη σέντρα του Όλμο, δίνοντας τη λύση στο 119’.

Ποιο ήταν το πιο εντυπωσιακό της ιστορίας; Ότι το 1991, 33 χρόνια πριν, ο πατέρας του, Άνχελ Μερίνο, είχε σκοράρει στο ίδιο γήπεδο (την MHPArena της Στουτγκάρδης), σε μία αναμέτρηση της Οσασούνα με την Στουτγκάρδη για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Πανηγυρίζοντας με τον τρόπο που είδαμε να κάνει και ο γιος του. Ο Μικέλ μιμήθηκε τον πατέρα του, «χόρεψε» με το σημαιάκι του κόρνερ, διατηρώντας αυτή την ιδιαίτερη οικογενειακή παράδοση!

Η κληρονομιά της Ισπανίας «τρομάζει»

Το σύνολο του Ντε Λα Φουέντε αποτελείται κυρίως από νέα παιδιά, από παίκτες που έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Γιαμάλ (προσεχώς 17 ετών), Γκάβι (19), Πέδρι και Γουίλιαμς (21), Τόρες (24), Όλμο (26), Ρουίθ και Ρόδρι (28).

Με τα πεπραγμένα όλων έως τώρα, οι Ισπανοί έχουν σίγουρα έναν παραπάνω λόγο να χαμογελούν και να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία για το τι μπορεί να προσφέρει η «χρυσή» αυτή γενιά στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Και, στον αντίποδα, οι αντίπαλοί της καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν ξανά με μία σοβαρή, ταλαντούχα και αξιότατη ομάδα.

Μην τους προκαλείτε, γιατί «δαγκώνουν»

Ο Αντριάν Ραμπιό μάλλον βιάστηκε να μιλήσει και να επικρίνει τον Γιαμάλ πριν τον ημιτελικό και τελικά το πλήρωσε με «βαρύ» τρόπο.

Ο Γάλλος είχε δηλώσει πως ο 16χρονος Ισπανός θα χρειαστεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα για να φτάσει στον τελικό η χώρα του. Και ο Γιαμάλ τον διέψευσε πλήρως, δίνοντας την απάντησή του στο γήπεδο. Με… θύμα τον ίδιο τον Ραμπιό, που στη φάση της ισοφάρισης, έδωσε στο wοnderkind της Μπαρτσελόνα τον χώρο για να σουτάρει όπως ακριβώς ήθελε.

Κατανοητό το ξέσπασμα του μικρού στην κάμερα μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Μπορεί να το σηκώσει και να γίνει η μοναδική με 4 κατακτήσεις

Ό,τι έχουμε δει έως τώρα από την Ισπανία επιβεβαιώνει και τον πιο δύσπιστο ότι πρόκειται για την καλύτερη ομάδα του EURO 2024, η οποία παίζει το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο και δικαίως έχει φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Το μόνο που απομένει είναι να πιει και το «νέκταρ» της επιτυχίας. Εάν τα καταφέρει, θα γίνει η μοναδική ομάδα με 4 κατακτήσεις EURO, αφού τώρα έχει τρεις, όσες μετράει και η Γερμανία. Προσδεθείτε για τον τελικό με την Αγγλία!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

 

 

EURO Τελευταία Νέα