Τελικός EURO 2024: Δέκα πράγματα που μάθαμε από την πορεία της Αγγλίας

Ολλανδία - Αγγλία, EURO 2024
Η Αγγλία βρίσκεται στον τελικό του EURO 2024 και, απέναντι στην Ισπανία, θα προσπαθήσει να φέρει το τρόπαιο στο... σπίτι. Τι μάθαμε, όμως, από την πορεία των Τριών Λιονταριών προς τον τελικό του Βερολίνου;

Από την Κορνουάλη μέχρι το Νορθάμπερλαντ, οι Άγγλοι πανηγύρισαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την πρόκριση της χώρας τους στον τελικό του EURO 2024.

Η Αγγλία αμφισβητήθηκε πολύ, κατακρίθηκε ακόμη περισσότερο, ωστόσο δηλώνει ξανά «παρούσα» σε τελικό, για δεύτερο συνεχόμενο EURO. Ξεκίνησε νωθρά, συνέχισε στο ίδιο τέμπο, χωρίς να εντυπωσιάζει και να πείθει.

Κι όμως, είχε τον τρόπο της και τις δικές της στιγμές που την έφεραν τελικά μέχρι το τέλος της διαδρομής. Από την πρεμιέρα με τη Σερβία, έως και την ανατροπή απέναντι στην Ολλανδία, ας δούμε τι είδαμε και τι… μάθαμε από την παρουσία των Τριών Λιονταριών στο φετινό EURO.

Μέτριο ποδόσφαιρο, αλλά πορεία μέχρι τον τελικό

Με μόλις δύο γκολ στη φάση των ομίλων, η Αγγλία συγκέντρωσε πέντε βαθμούς τερματίζοντας πρώτη. Η κορυφή, ωστόσο, μόνο με καλό ποδόσφαιρο δεν συνδυάστηκε.

 

Πολύ άγχος κόντρα στη Σερβία, αλλά νίκη με 1-0. Δεύτερο ματς με τη Δανία ξανά προβληματική, με τον «κεραυνό» του Χιούλμαντ να της στερεί τη νίκη. Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε απέναντι στη Σλοβενία, με το 0-0 να φέρνει και πάλι γκρίνια στο «Νησί».

Εκ του αποτελέσματος η ομάδα του Σάουθγκεϊτ δικαιώθηκε και με μόλις ένα γκολ παθητικό πέρασε στους «16». Οι δύσπιστοι δεν είχαν πειστεί ακόμη. Βάσει εμφανίσεων, δικαίως.

Τύχη, ανθεκτικότητα, σωσίβιο σωτηρίας στο 90’ επί 3

Πολλοί θα περίμεναν μία διαφορετική Αγγλία στη νοκ-άουτ φάση. Ωστόσο, η εικόνα της ομάδας έδειχνε να έχει «κολλήσει», όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια.

Βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού απέναντι στους αξιόμαχους Σλοβάκους που κρατούσαν τη νίκη μέχρι το 95’. Τότε, μίλησε ο Τζουντ Μπέλινγχαμ. Το τρομερό ψαλιδάκι του έδωσε ανάσα ζωής στους Άγγλους που αναστήθηκαν πλήρως με το γκολ του Κέιν στην παράταση.

Στους «8», η Ελβετία «πάγωσε» τα Τρία Λιοντάρια 15’ πριν τη λήξη, όμως εκείνα… βρυχήθηκαν στο 80’ με τον Σάκα. Η τύχη ήταν μαζί τους στα πέναλτι, έκαναν το απόλυτο 5/5 και χάρη στο σκονάκι του Πίκφορντ βρέθηκαν στον ημιτελικό.

Οι ανατροπές «τρίτωσαν» απέναντι στην Ολλανδία, με τον Όλι Γουότκινς να υπογράφει με σεντεφορίσιο τρόπο την πρόκριση στον τελικό. Η Αγγλία άντεξε, έδειξε χαρακτήρα και τώρα απομένει να το… φέρει σπίτι!

Ο… φευγάτος Σάουθγκεϊτ την οδήγησε ξανά σε τελικό

Και τι δεν έχει ακούσει ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και δη από τον βρετανικό Τύπο. Κι όμως, με αυτόν στο τιμόνι η Αγγλία φτάνει στον δεύτερο συνεχόμενο τελικό σε EURO.

Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 μέχρι το EURO 2024, τα Τρία Λιοντάρια μετρούν δύο παρουσίες σε τελικό, μία καλή πορεία στο Κατάρ (αποκλείστηκαν στα προημιτελικά) και τον ημιτελικό του 2018 με την Κροατία.

Καθόλου άσχημα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι από το 1966, και τη μοναδική κατάκτηση μεγάλου τροπαίου της χώρας, η Αγγλία δεν είχε παραστεί καν σε τελικό, μέχρι το EURO 2020. Φέτος, θέλει να κατορθώσει ό,τι άφησε ανεκπλήρωτο τρία χρόνια πριν.

Γουότκινς: Τέσσερις επαφές, ένα γκολ, ένας τελικός

Ο Όλι Γουότκινς έχει τη δική του στιγμή δόξας σε αυτή τη διοργάνωση. Μόλις 29 λεπτά έχει αγωνιστεί και δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Σάουθγκεϊτ εκτός του ματς με τη Δανία.

Αντικατέστησε τον Χάρι Κέιν εννιά λεπτά πριν το φινάλε του ημιτελικού και μετατράπηκε σε «λυτρωτή» για την Αγγλία. Γκολ σεντεφορίσιο, απόρροια μιας γεμάτης σεζόν με 27 γκολ και 13 ασίστ με τη φανέλα της Άστον Βίλα.

Το 2021, είχε σκοράρει στο ντεμπούτο του με το εθνόσημο απέναντι στο Σαν Μαρίνο, σε ματς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Το βράδυ της Τετάρτης (10/07), σημείωσε το πιο σημαντικό της καριέρας του. Μέχρι το επόμενο.

Η εξιλέωση του Σάκα από τα «φαντάσματα» με την Ιταλία

Πριν φτάσει στον ημιτελικό, η Αγγλία ξεπέρασε το εμπόδιο της Ελβετίας. Δεν λιποψύχησε στο γκολ του Εμπολό, ο Μπουκάγιο Σάκα μίλησε την κατάλληλη στιγμή με μία από τις αγαπημένες του κινήσεις.

Εκτέλεσε τον Ζόμερ στέλνοντας το ματς στην παράταση. Τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι, εκεί όπου ο παίκτης της Άρσεναλ ευστόχησε παίρνοντας την δική του «εκδίκηση» για το χαμένο πέναλτι κόντρα στην Ιταλία, στον τελικό του EURO 2020.

Μένει μία τελευταία πράξη και δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο. Αλλά, αυτή τη φορά, για καλό.

«Παρών» και ο Κέιν, όπως πάντα…

Ίσως κάποιοι να περίμεναν περισσότερα γκολ από τον αρχηγό της Αγγλίας σε αυτή τη διοργάνωση. Ωστόσο, ο Χάρι Κέιν έχει βγει μπροστά στις δύσκολες στιγμές, εκεί όπου η μπάλα «έκαιγε».

Το έκανε απέναντι στη Σλοβακία για τους «16» για να ακολουθήσει το γκολ της ισοφάρισης με τους Οράνιε στον ημιτελικό. Ήταν ψύχραιμος από το σημείο του πέναλτι και με μία άπιαστη εκτέλεση, έκανε αυτό που έπρεπε.

Παράλληλα, ο Κέιν έγινε ο πρώτος σκόρερ των EURO σε νοκ-άουτ παιχνίδια, απαριθμώντας έξι γκολ, περισσότερα από κάθε άλλον. Άλλο ένα ρεκόρ για αυτή τη «μηχανή» των γκολ.

Το ψαλιδάκι του Μπέλιγχαμ που... έσωσε στην Αγγλία

Ωστόσο, η Αγγλία δεν θα είχε φτάσει ποτέ στον τελικό, εάν δεν περνούσε αρχικά από το εμπόδιο της Σλοβακίας.

Για τη φάση των «16», οι αξιόμαχοι Σλοβάκοι έβαλαν δύσκολα στο σύνολο του Σάουθγκεϊτ και κρατούσαν στα χέρια τους μία απίθανη πρόκριση. Όλα αυτά, μέχρι το 5ο λεπτό των καθυστερήσεων. Τότε, «μίλησε» ο Τζουντ Μπέλιγχαμ που με ένα ασύλληπτο ψαλιδάκι έδωσε «ανάσα ζωής» στην Αγγλία.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μπέλιγχαμ «χτύπησε» στις καθυστερήσεις, καθώς το έχει κάνει άλλες τέσσερις φορές την περασμένη σεζόν με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Όλα τους καθοριστικά, νικηφόρα, τα δύο εκ των οποίων στα ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα.

Να το κάνουν όπως η Εθνική Γυναικών, που το έχει… φέρει σπίτι

Η Εθνική Γυναικών της Αγγλίας έχει αρχίσει να γίνεται φόβητρο και να βρίσκεται ψηλά στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στερέωμα.

Οι Γυναίκες, μέσα σε δύο χρόνια, έχουν συμμετάσχει σε ισάριθμους τελικούς μεγάλων διοργανώσεων. Πέρυσι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ηττήθηκαν από την Ισπανία στον τελικό.

Ωστόσο, έναν χρόνο νωρίτερα, είχαν ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας το EURO 2022, μετά το νικηφόρο 2-1 επί της Γερμανίας στον τελικό.

Τώρα, είναι η σειρά των αντρών να καταφέρουν ό,τι άφησαν ημιτελές στο προηγούμενο EURO, ακολουθώντας τις Λέαινες και το παράδειγμά τους.

Τρέλα, ξύλο, χιούμορ, όλα πέρα για πέρα… αγγλικά

Αυτό δεν το μάθαμε, το ξέραμε ήδη και απλά επιβεβαιώθηκε (και) στο EURO 2024! Το ακραίο πάθος των Άγγλων οπαδών για την ομάδα τους, τους σπρώχνει συχνά στο να σκαρφιστούν τα πιο ευφάνταστα πράγματα.

Είδαμε πολλά και σε αυτό το EURO. Από τα συνθήματα σε Γερμανό αστυνομικό σωσία του Σάουθγκεϊτ, μέχρι το…μπάνιο στον «καταρράκτη» του «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ».

Ούτε το ξύλο θα μπορούσε να λείψει από το μενού. Ενδεικτικά είναι τα επεισόδια που προηγήθηκαν της αναμέτρησης με την Ολλανδία, με τους φιλάθλους των δύο ομάδων να πιάνονται στα χέρια και αρκετούς από αυτούς να τραυματίζονται.

Μήπως θα είναι γουρλίδικος ο πρώτος τελικός εκτός συνόρων;

Ο τρίτος τελικός που θα συμμετάσχει η Αγγλία, θα λάβει χώρα εκτός των αγγλικών συνόρων. Τόσο εκείνος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, όσο και αυτός του προηγούμενου EURO είχαν διεξαχθεί στο «σπίτι» τους, καθώς οι Άγγλοι ήταν οι οικοδεσπότες.

Μήπως τώρα θα είναι η τρίτη και φαρμακερή, μακριά από το «Νησί»;

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

 

 

EURO Τελευταία Νέα