Βαθμολογία UEFA: Οι μονομαχίες Ελλάδας – Ισραήλ δείχνουν πως δεν ήταν άδικο
Με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στη φάση των «16» του Europa Conference League, το πιθανότερο σενάριο είναι την προσεχή Πέμπτη να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις των ελληνικών στα Κύπελλα Ευρώπης για την αγωνιστική περίοδο 2023/24. Μακάρι, να διαψευστούμε, όμως σίγουρα ο τίτλος του φαβορί έχει περάσει πλέον στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ και στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, αντίστοιχα.
Μία σεζόν που ασφαλώς και έχει θετικό πρόσημο. Άλλωστε, τα πάντα στη ζωή είναι θέμα σύγκρισης. Και αν συγκρίνουμε την τρέχουσα σεζόν με τις προηγούμενες, υπάρχει εμφανής διαφορά. Οι 8600 βαθμοί που έχει καταφέρει ως τώρα να συγκεντρώσει η χώρα μας είναι η καλύτερη επίδοση της πενταετίας. Και μπορεί να υπάρχει η περίοδος 2021/22 όταν η Ελλάδα είχε μαζέψει 8000 βαθμούς, που δεν απέχουν και πολύ από την φετινή συγκομιδή, όμως υπάρχει και η σεζόν 2022/23. Τότε που όλες οι ελληνικές ομάδες κατάφεραν συνολικά να συγκεντρώσουν μόλις 2125 βαθμούς. Άρα, λοιπόν, θα παρατηρήσει και ο πλέον δύσπιστος μία ξεκάθαρη εικόνα βελτίωσης.
Ωραία, ως εδώ. Ποιος ήταν, όμως, ο στόχος; Να επιστρέψει η Ελλάδα σε μία από τις πρώτες 15 θέσεις της ειδικής βαθμολογίας της UEFA. Και ναι, η αλήθεια είναι πως χρειαζόταν να ανέβει ένα «βουνό» για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να τα καταφέρει. Όμως, τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί πριν την έναρξη της φάσης των ομίλων, ήταν πέρα για πέρα ελπιδοφόρα.
Τέσσερις ομάδες σε γκρουπ και όλα ανοιχτά για μία μακρά συνέχεια. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ούτε το ελάχιστο, δηλαδή, την κατάληψη της τρίτης θέσης στον όμιλό του Europa League που οδηγούσε στο Europa Conference League. Αποχαιρέτησαν την Ευρώπη πριν την διακοπή των Χριστουγέννων και πλέον η Ελλάδα εναπόθεσε όλες της τις ελπίδες σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.
Και εκεί που φάνηκε ο Ολυμπιακός να δημιουργεί προσδοκίες, ήρθε η Μακάμπι Τελ Αβίβ για να τον προσγειώσει ανώμαλα. Όσο για τους Θεσσαλονικείς, στο πρώτο τους ματς κόντρα στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ, δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την αξιοθαύμαστη πορεία τους, στη φάση των ομίλων της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Όλα τα παραπάνω, καθιστούν, πλέον, ουτοπικό σενάριο την επιστροφή της Ελλάδας στην πρώτη 15άδα της ειδικής βαθμολογίας της UEFA για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Και το ερώτημα που τίθεται μέσα από αυτές εδώ τις γραμμές, είναι αν υπάρχει κάποιος ποδοσφαιρόφιλος που να πιστεύει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αδικεί τα ελληνικά χρώματα.
Τούτη την ώρα, στην αμέσως ψηλότερη θέση, την 16η, βρίσκεται το Ισραήλ, που, φυσικά, ακόμα δεν γνωρίζει αν θα πετύχει τον στόχο για τον οποίο μεταξύ άλλων μονομαχεί και με την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στο κοντινό ή και πιο μακρινό, παρελθόν. Μέσα στη σεζόν που διανύουμε, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τρεις ελληνικές ομάδες να βρίσκουν απέναντί τους εκπροσώπους του Ισραήλ.
Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε καλά σε αυτήν την άτυπη κόντρα και παρά το γεγονός πως δυσκολεύτηκε στο πρώτο ματς απέναντι στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ το καλοκαίρι, στον επαναληπτικό εξασφάλισε την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.
Και κάπου εκεί, ήρθαν από πλευράς Ισραήλ, οι δύο παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας. Η Μακάμπι Χάιφα και η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η πρώτη, τέθηκε αντιμέτωπη με τον Παναθηναϊκό στον όμιλο του Europa League. Ήταν εμφανώς ανώτερη στο πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων στη Χάιφα, ακόμα και αν στο τέλος δεν επικράτησε. Όσο για το ματς της Λεωφόρου, παρουσιάστηκε απόλυτα έτοιμη για ένα σπουδαίο «διπλό» που της επέτρεψε να αφήσει πίσω της τους πράσινους και να συνεχίσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε η Μακάμπι Τελ Αβίβ να βρει απέναντί της τον Ολυμπιακό στη φάση των «16» του Europa Conference League και να πείσει και τον πλέον δύσπιστο πως δικαίως το Ισραήλ βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα. Να βάλουμε και μία έξτρα παράμετρο στα όσα αναλύσαμε; Το Ισραήλ είναι μία χώρα που από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται σε πόλεμο. Οι εκπρόσωποί του δίνουν τα «εντός έδρας» ματς τους σε ουδέτερο έδαφος και δεδομένα αυτό αποτελεί συγκριτικό μειονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.
Αδικείται, λοιπόν, η Ελλάδα από το ότι όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει εκτός 15άδας μέχρι και να πέσει η αυλαία της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου; Η απάντηση είναι αρνητική.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.