Παναθηναϊκός: Μπορεί να αποτελέσει το βαρόμετρο για την Ελλάδα

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Παναθηναϊκός: Μπορεί να αποτελέσει το βαρόμετρο για την Ελλάδα

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει την πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα μας στη βαθμολογία της UEFA, αν μείνει με δύο ομάδες στο League Stage και χωρίς ομάδα στο Conference και αν μετά το σοκ της ΑΕΚ με τη Νόα και τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τo Champions League, μείνει εκτός Ευρώπης και ο Παναθηναϊκός…

Αν για τη χώρα μας στις αναβαθμισμένες και με νέο φορμάτ ευρωπαϊκές διοργανώσεις του νέου τριετούς κύκλου το ζητούμενο ήταν να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι, τα πράγματα δεν εξελίσσονται ευνοϊκά, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα κρατάει την 15η θέση και βρίσκεται σε απόσταση βολής από την 14η Δανία στη βαθμολογία της UEFA...

Και δεν εξελίσσονται ευνοϊκά γιατί το περσινό 4/5 στους ομίλους δεν κατέστη δυνατό να γίνει 4/4 στο εφετινό League Stage των τριών διοργανώσεων, ενώ οι δεδομένες δυσκολίες του Παναθηναϊκού κόντρα σε Αγιαξ και Λανς είναι πιθανό να μην επιτρέψουν ούτε το 3/4 και να μείνουμε με δύο μόλις ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, πιθανότατα και τους δυο στο League Stage του Europa League.

Kαι αυτό θα είναι πρόβλημα… Αν για μία ακόμα σεζόν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη στηριχτεί μόνο σε δύο ομάδες θα είναι πρόβλημα… Η τελευταία σεζόν με ισορροπημένη συγκομιδή βαθμών ήταν η σεζόν 2018-19 με τρεις ομάδες στα ίδια επίπεδα (Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) και από εκεί και πέρα μία μικρή διαφοροποίηση πήγε να συμβεί πέρυσι.

Το ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα για τον ελληνικό συντελεστή στην UEFA θα είναι αν μείνουμε χωρίς ομάδα στο League Stage του Conference, στη διοργάνωση δηλαδή που την τελευταία τριετία έχει προσφέρει στη χώρα μας κοντά στο 70% του εθνικού συντελεστή. Με μια απλή ματιά στο ταμπλό των ομάδων που θα σχηματίσουν το 36άρι του εφετινού League Stage του Conference League μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πόσο πιο τραγικός γίνεται ο αποκλεισμός της ΑΕΚ από τη Νόα (και για την Ενωση κυρίως, αλλά και για την Ελλάδα) αλλά και πόσο μεγάλη ευκαιρία ανοίγεται μπροστά για τον Παναθηναϊκό, αν βεβαίως καταφέρει την υπέρβαση το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης κόντρα στη Λανς.

Με τα νέα δεδομένα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τη διεύρυνση του League Stage του Champions και Europa League σε 36 ομάδες από 32 και τη μη επικοινωνία των τριών διοργανώσεων μετά την προκριματική φάση, το Conference League γίνεται ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για ομάδες όπως οι ελληνικές, σε σχέση με την πρώτη του τριετία στη διάρκεια της οποίας είχαμε εκτός της θριαμβευτικής κατάκτησης του τροπαίου από τον Ολυμπιακό και δύο συμμετοχές του ΠΑΟΚ στην προημιτελική φάση!

Από εκεί και πέρα βεβαίως η Ελλάδα μετράει ήδη την πληγή του αποκλεισμού του ΠΑΟΚ από το Champions League (τέταρτη σερί διοργάνωση χωρίς ελληνική συμμετοχή) που γίνεται ακόμα πιο οδυνηρή ακριβώς λόγω των τεράστιων μπόνους συμμετοχής. Ο Δικέφαλος θα έδινε αυτόματα στη χώρα μας τους βαθμούς τριών νικών (6000 πόντους) μόνο με τη συμμετοχή του, ακόμα κι αν τερμάτιζε κάτω από την 24η θέση που δίνει πρόκριση… Και πάνω απ’ όλα τη δυνατότητα της πρόκρισης της ΑΕΚ στο League Stage του Conference, που απαιτούσε βεβαίως τρεις σερί προκρίσεις, αλλά κόντρα σε ομάδες όπως η Εσκάλδες, η Νόα και η Ρουζομπερόκ… Τρεις ομάδες που δεν είχαν καν εκπρόσωπο στις καλοκαιρινές κληρώσεις στη Νιόν…

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA, που αποτελεί τον μίνιμουμ στόχο, αλλά θα δεχτεί μεγάλη πίεση από την 16η Σκοτία που θα συνεχίσει εγγυημένα με τρεις ομάδες (Σέλτικ, Ρέιντζερς, Σεντ Μίρεν), δύσκολα με τέσσερις αφού η Κιλμάρνοκ έχει δύσκολο έργο απέναντι στην Κοπεγχάγη στα πλέι οφ του Conference. Από την άλλη πλευρά η Ελβετία έχει όπως η Ελλάδα δύο εγγυημένες θέσεις στο League Stage (με Γιουνγκ Μπόις και Λουγκάνο) και μπορεί και μία ακόμα ομάδα (πιο πιθανή η Σεντ Γκάλεν μετά το 0-0 με την Τράμπζονσπορ, πολύ πιο δύσκολα η Σερβέτ κόντρα στην Τσέλσι).

Σε σχέση με τις χώρες από το 11 έως το 14 (η 10η θέση είναι πολύ μακριά προς το παρόν με την Τουρκία και τους Τσέχους να συνεχίζουν πολύ δυνατά και να έχουν ανέβει στην 9η θέση) ο πιο προσιτός στόχος να προσπεράσουμε είναι πλέον το Ισραήλ παρά τη βαθμολογική μας διαφορά γιατί είναι η μόνη χώρα που έμεινε απρόσμενα μόνο με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο League Stage.

Ούτε κουβέντα για την Αυστρία που θα συνεχίσει με τέσσερις ομάδες (πιθανότατα με δύο στο Champions League, με τη Σάλτσμπουργκ να ακολουθεί την Στουρμ Γκρατς), δύσκολα για την 11η Νορβηγία που πιθανότατα θα συνεχίσει με τρεις ομάδες και θα παλέψουμε με τη Δανία που θα έχει Μίντιλαντ δεδομένα και πιθανότατα Κοπεγχάγη στο Conference.

H χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι οιωνοί θα γίνουν ξεκάθαρα ελπιδοφόροι μόνο αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να συνοδεύσει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ με συμμετοχή στο League Stage του Conference και την πρώτη ισχυρή πίεση θα την νιώσουμε το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης…

Γιατί; Πολύ απλά γιατί αν η Μπόντο Γκλιμτ από τη Νορβηγία, η Μίντιλαντ από τη Δανία, η Σάλτσμπουργκ από την Αυστρία, η Γιουνγκ Μπόις από την Ελβετία τσεκάρουν θέση στο League Stage του Champions League θα βιώσουμε στους συσχετισμούς της βαθμολογίας τις επιπτώσεις από τα σημαντικά αγωνιστικά μπόνους της πρώτης τη τάξη διοργάνωσης σε σχέση με τις άλλες δυο!

Όταν με άλλα λόγια προστεθεί το μίνιμουμ μπόνους των 6 πόντων (που ισοδυναμεί με τρεις έξτρα νίκες) που θα δώσουν στις χώρες τους και μπορεί να το κάνουν και μεγαλύτερο αν τελικά τερματίσουν κάποιες από αυτές πάνω από την 25η θέση της βαθμολογίας. Αντίστοιχο μπόνους για τις θέσεις 25-36 δεν υπάρχει σε Europa και Conference, ενώ είναι πολύ μικρότερα και για τις υπόλοιπες θέσεις της ενιαίας βαθμολογίας…

Αυτούς τους πόντους τους χάσαμε με τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τη Μάλμε, τη μεγάλη ευκαιρία της συμμετοχής στο Conference την ξόδεψε μάλλον εύκολα η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός μπορεί να αποτελέσει το ελληνικό βαρόμετρο αν καταφέρει να είναι η τρίτη ελληνική ομάδα στα νέα League Stages των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

@Photo credits: INTIME, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.