Το έχει ξανακάνει 4 φορές: Οι «τελικοί» ομίλων στους οποίους πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός

Το έχει ξανακάνει 4 φορές: Οι «τελικοί» ομίλων στους οποίους πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός

Οι «τελικοί» ομίλων στους οποίους στο τέλος πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός

bet365

Ο Παναθηναϊκός έχει το know how για να παίρνει αυτό που θέλει στις τελευταίες αγωνιστικές των ομίλων, αφού το έχει καταφέρει τέσσερις φορές σε έξι αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Πέμπτη την Μακάμπι Χάιφα στην Λεωφόρο για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του UEFA Europa League και κρατάει την... τύχη του στα χέρια του προκειμένου να αποφύγει την ήττα και να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή του συνέχεια στα νοκ άουτ του Conference League.

Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία των «πρασίνων» στην Ευρώπη, έχουν βρεθεί έξι φορές συνολικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τις πέντε σε ομίλους Champions League και την άλλη μία σε ομίλους Europa League. Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας τους να παίρνουν αυτό που χρειάζονται, όταν φτάνουν να παίζουν το μέλλον τους στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων μιας διοργάνωσης, είναι άκρως ικανοποιητικό, αφού τα έχουν καταφέρει τις τέσσερις από τις έξι φορές αυτές.

Και μάλιστα με αντιπάλους κατά πολύ πιο δυνατούς από την προσεχή αντίπαλό του, Μακάμπι Χάιφα σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές, όπως η Γιουβέντους, η Ρεάλ Μαδρίτης και οι Ρέιντζερς, ή τουλάχιστον ισάξιες, όπως η Ανόρθωση.

Η βραδιά του Πάουλο Σόουζα

panathinaikos_juventus

Η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός έπαιξε το ευρωπαϊκό του μέλλον στην τελευταία «στροφή» των ομίλων ήταν στην πρώτη φάση των ομίλων του Champions League την σεζόν 2000-2001. Τότε, πριν ξεκινήσει η τελευταία αγωνιστική οι «πράσινοι» βρίσκονταν στην τρίτη θέση του ομίλου τους με πέντε βαθμούς, μαζί με το τέταρτο Αμβούργο, κόντρα στο οποίο όμως είχαν μία ισοπαλία και μία νίκη και άρα υπερτερούσαν στην ισοβαθμία. Δεύτερη ήταν η Γιουβέντους με έξι βαθμούς και πρώτη η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια με εννιά.

Το «τριφύλλι» χρειαζόταν μία νίκη εναντίον της Γιουβέντους για να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση του Champions League ή ίδιο αποτέλεσμα με το Αμβούργο που υποδεχόταν την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στο άλλο ματς της βραδιάς προκειμένου να πάρει έστω το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Τελικά, ο Παναθηναϊκός πήρε το καλύτερο δυνατό, αφού μετά από μία μεγαλειώδη εμφάνιση κόντρα στους Ιταλούς, επικράτησε με 3-1, με την γκολάρα του Πάουλο Σόουζα, πρώην παίκτη της «Μεγάλης Κυρίας», με το μακρινό απευθείας φάουλ, η οποία έδωσε προβάδισμα στους «πράσινους» στο 7ο, να ξεχωρίζει και να έχει μείνει χαραγμένη στις μνήμες των φιλάθλων του αθηναϊκού κλαμπ.

Στην συνέχεια της διοργάνωσης αποκλείστηκε στην δεύτερη φάση των ομίλων τερματίζοντας ως τέταρτος έχοντας αντιπάλους όμάδες του επιπέδου της Βαλένθια, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Στουρμ Γκρατζ.

Όταν ο Παναθηναϊκός κοίταξε... στα μάτια την Ρεάλ Μαδρίτης

panathinaikos_real_madrid

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην δεύτερη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης την σεζόν 2001-2002 και στην 6η αγωνιστική τους έπρεπε να δώσει τον... υπέρ πάντων αγώνα για την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε καθαρίσει την... μπουγάδα όντας πρώτη με 15 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός ήταν δεύτερος με επτά, η Πόρτο τρίτη με τέσσερις και η Σπάρτα Πράγας τέταρτη με τρεις.

Οι «πράσινοι» έπρεπε ουσιαστικά να μην χάσουν από την Ρεάλ Μαδρίτης ή αλλιώς αν χάσουν, να μην κερδίσει η Πόρτο, αφού σε περίπτωση ισοβαθμίας θα υπερτερούσαν οι «δράκοι» στα μεταξύ τους παιχνίδια, επειδή είχαν μία ισοπαλία και μία νίκη εναντίον του «τριφυλλιού».

Ο Παναθηναϊκός δεν άφησε τίποτα στην τύχη του και φρόντισε να κάνει ο ίδιος την δουλειά προκειμένου να μην έχει να περιμένει τίποτα από τους Πορτογάλους. Η ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν κοίταξε στα μάτια την Ρεάλ Μαδρίτης στην Λεωφόρο αποσπώντας ισοπαλία με 2-2, παίρνοντας μάλιστα δύο φορές το προβάδισμα. Ο Λυμπερόπουλος άνοιξε το σκορ στο 9ο λεπτό, αλλά ο Μοριέντες ισοφάρισε στο 11'. Ο Γκούμας έδωσε εκ νέου προβάδισμα στον Παναθηναϊκό στο 64ο λεπτό, όμως ο Πορτίγιο ισοφάρισε για τους Μαδριλένους στο 80'. Ωστόσο, αυτό καθόλου δεν αποθάρρυνε τους «πράσινους», αφού με το αποτέλεσμα αυτό εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Μπαρτσελόνα, την οποία έφτασαν ένα σουτ μακριά από την αφήσουν εκτός, όμως τότε η μπάλα δεν έκανε το... χατίρι στον Γκόραν Βλάοβιτς, που ξάπλωσε αποκαμωμένος στο χορτάρι από την υπερπροσπάθεια και την απογοήτευση, όταν είδε το σουτ να καταλήγει ελάχιστα άουτ στις καθυστερήσεις του αγώνα, με το οποίο θα έκανε το 3-2 και θα «ξέρενε» τους Καταλανούς.

Η «άλωση» του Άιμπροξ

panathinaikos_rangers

Είναι η σεζόν 2003-2004. Ο Παναθηναϊκός έχει κληρωθεί στους ομίλους του Champions League κόντρα στις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Στουτγκάρδη και Ρέιντζερς και έχει φτάσει πριν την τελευταία στροφή να βρίσκεται τελευταίος μ' έναν βαθμό. Από πάνω του είναι η Ρέιντζερς με τέσσερις, με την οποία είχε αναδειχθεί 1-1 εντός έδρας και την αντιμετωπίζει στο τελευταίο ματς των ομίλων. Χρειάζεται μόνο νίκη, ώστε να την ισοφαρίσει σε βαθμούς και μετά να έχει το πλεονέκτημα της ισοβαθμίας για να πάρει την τρίτη θέση που οδηγούσε στο Κύπελλο UEFA.

Η ομάδα του Ιτζάκ Σουμ πήγε στο Άιμπροξ και επέστρεψε θριαμβεύτρια με το επιβλητικό 3-1, το οποίο ήρθε πολύ πιο δύσκολα απ' ότι παρουσίαζε το τελικό σκορ. Ο Μολς έδωσε προβάδισμα στους Σκωτσέζους μόλις στο 28ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε γρήγορα και ισοφάρισε με τον Ζουτάουτας στο 32'. Ο Μπασινάς έφερε την ολική ανατροπή με το γκολ που σημείωσε στο 62ο λεπτό και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έβαλε το... κερασάκι στην τούρτα με το τέρμα που πέτυχε στο 80' διαμορφώνοντας το τελικό 1-3.

Έτσι, οι «πράσινοι» πήραν το εισιτήριο για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, όπου έπεσαν πάνω στην γαλλική Οσέρ από την οποία αποκλείστηκαν, αφού ήρθαν ισόπαλοι 0-0 στην Γαλλία, αλλά έχασαν με 1-0 στην Λεωφόρο χάρη σε γκολ του Καλού στο 71ο λεπτό.

Η «σουτάρα» του... Τυπάρα που ολοκλήρωσε το «θαύμα»!

mantzios_karagounis_intime

Τη σεζόν 2008-2009 ο Παναθηναϊκός μετά από τις τρεις πρώτες αγωνιστικές του ομίλου στο Champions League έχει ένα βαθμό έχοντας ηττηθεί από την Ίντερ στην έδρα του με 2-0, από την Ανόρθωση στην Κύπρο με 3-1 και φέρνοντας ισοπαλία με την Βέρντερ Βρέμης 2-2 στο ΟΑΚΑ.

Ο αποκλεισμός θεωρούταν από πολλούς δεδομένος, όχι όμως για τον Χεν Τεν Κάτε και την ομάδα του. Στην 4η αγωνιστική ήρθε το τεράστιο διπλό με 3-0 μέσα στην Βρέμη, στην 5η το θρυλικό διπλό στο Μεάτσα με 1-0 κόντρα στην Ίντερ χάρη σε γκολ του Σαριέγκι κι έτσι την τελευταία αγωνιστική οι «πράσινοι» έφτασαν να είναι δεύτεροι με επτά βαθμούς, πίσω μόνο από την Ίντερ που είχε 8, και να απέχουν μία νίκη κόντρα στην Ανόρθωση των έξι βαθμών προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόκριση.

Τελικά όχι μόνο πήραν τη νίκη με 1-0 κόντρα στους Κύπριους χάρη σε γκολ του Γιώργου Καραγκούνη στο 69ο λεπτό, αλλά «τσέπωσαν» και την πρώτη θέση εκμεταλλευόμενοι την ήττα της Ίντερ από την Βέρντερ Βρέμης με 2-1. Ακολούθησε έπειτα ο αποκλεισμός από την Βιγιαρεάλ στους «16» της διοργάνωσης, μετά το 1-1 στο «Κεράμικα» και την ήττα με 2-1 στο ΟΑΚΑ.

Οι δύο αποτυχίες κόντρα σε Βέρντερ Βρέμης και Τότεναμ

mavrias_walker

Πάμε τώρα στις δύο φορές που οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να πάρουν αυτό που ήθελαν την τελευταία αγωνιστική για να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή τους συνέχεια. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 2005-2006, όταν συμμετείχαν στους ομίλους του Champions League, κόντρα σε Ουντινέζε, Μπαρτσελόνα και Βέρντερ Βρέμης. Το «τριφύλλι» βρισκόταν στην τέταρτη θέση με τέσσερις βαθμούς, όσους είχε και η Βέρντερ και απείχε τρεις από την δεύτερη Ουντινέζε που είχε επτά πριν την 6η και τελευταία αγωνιστική.

Η πρώτη θέση ήταν καπαρώνει από την Μπαρτσελόνα που είχε 13 βαθμούς και τελικά κέρδισε και την τελευταία αγωνιστική την Ουντινέζε αφήνοντάς την δεύτερη με επτά, όμως επειδή οι Ιταλοί είχαν κερδίσει δύο φορές τον Παναθηναϊκό, θα τον είχαν στην ισοβαθμία, ακόμα και να κέρδιζε. Κάπως έτσι οι «πράσινοι» είχαν ελπίδες μόνο για την τρίτη θέση που οδηγούσε στο Κύπελλο UEFA για το οποίο έπρεπε απλώς να μην χάσουν από την Βέρντερ, την οποία την είχαν κερδίσει με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Δυστυχώς αυτό αποδείχθηκε πολύ δύσκολο για το σύνολο του Αλμπέρτο Μαλεζάνι.

Όχι μόνο ηττήθηκε ο Παναθηναϊκός, αλλά δέχθηκε μάλιστα και πέντε γκολ, με το τελικό 5-1 να αφήσει αποκαρδιωμένους τους οπαδούς του και εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας την ομάδα. Τα τέρματα για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Μικού, Βαλντέζ (x2), Κλόουζε και Φρινγκς ενώ μείωσε ο Μόρις προσωρινά σε 4-1.

Η άλλη αποτυχημένη απόπειρα της τελευταίας αγωνιστικής είναι η πιο πρόσφατη απ' όλες όσες έχουμε ασχοληθεί στο κείμενο αυτό. Τη σεζόν 2012-2013 ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στους ομίλους του Europa League. Κληρώνεται απέναντι στις Λάτσιο, Τότεναμ και Μάριμπορ. Η ήττα από την Μάριμπορ στην Σλοβενία με 3-0 την πρώτη αγωνιστική έκανε το σενάριο της πρόκρισης να μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός για το «τριφύλλι». Ωστόσο, τελικά οι «πράσινοι» κατόρθωσαν μετά απ' αυτή τη γκέλα να φτάσουν στο σημείο να έχουν την δυνατότητα πρόκρισης, έστω κι αν έπρεπε να κερδίσουν μέσα στο γήπεδο της Τότεναμ για να συμβεί αυτό.

Η Λάτσιο ήταν πρώτη με εννιά βαθμούς, η Τότεναμ δεύτερη με επτά και ο Παναθηναϊκός καραδοκούσε στην τρίτη θέση με πέντε, την ώρα που η Μάριμπορ είχε τέσσερις όντας τελευταία, αλλά θα γνώριζε ήττα με 4-1 στην έδρα της την τελευταία αγωνιστική από την Λάτσιο, η οποία καπάρωσε έτσι την πρώτη θέση. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός ήξερε πως είχε την τύχη στα χέρια του αν κέρδιζε μέσα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», όμως αυτό ήταν κάθε άλλο παρά εύκολο, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη.

Τουλάχιστον οι «πράσινοι» έπεσαν... μαχόμενοι. Μπορεί ο Αντεμπαγιόρ να έκανε το 1-0 στο 28ο λεπτό, όμως ο Ζέκα απάντησε στο δεύτερο μέρος στο 54ο λεπτό αναπτερρώνοντας το ηθικό των φίλων του «τριφυλλιού» που είχαν συρρεύσει κατά εκατοντάδες στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για να στηρίξουν την ομάδα τους. Όμως, μέχρι εκεί έφτασε η άντίδραση του Παναθηναϊκού, αφού ο Καρνέζης με αυτογκόλ στο 76' και ο Ντεφόε έξι λεπτά αργότερα, έκαναν το 3-1 και καθάρισαν το παιχνίδι υπέρ των «Σπιρουνιών».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα