Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα πρωταθλήματα, τα συμβόλαια των παικτών και την πολυϊδιοκτησία!

Gazzetta team
Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα πρωταθλήματα, τα συμβόλαια των παικτών και την πολυϊδιοκτησία!

bet365

Ο δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στον τομέα Διεθνών Σπουδών Α.Π.Θ, Γεώργιος Πασβάτσης, εξηγεί μέσω του gazzetta.gr τον αντίκτυπο που έχει ο κορονοϊός στον επαγγελματικό αθλητικό αθλητισμό.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Το άρθρο του Γιώργου Ι. Πασβάτση στο gazzetta.gr:

«Ασθενεί» και ο επαγγελματικός αθλητισμός …

Η πανδημία του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, πλέον, έχει ως άμεσο αντίκτυπο και αποτέλεσμα την δημιουργία πολυποίκιλων αγωνιστικών και οικονομικών προβλημάτων και στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και ειδικότερα στα ομαδικά αθλήματα.

 

Σίγουρα, και εάν επικεντρωθούμε περισσότερο στα καθ΄ ημάς, τα πράγματα αναπόφευκτα διαφοροποιούνται ανάλογα με την δημοφιλία και τον βαθμό που ο επαγγελματισμός έχει διεισδύσει σε καθένα από αυτά.

Ξεκινώντας, λογικά, από τον ¨βασιλιά των σπορ¨ (ποδόσφαιρο) υπάρχει, κατ΄ αρχάς, μία εκπεφρασμένη άποψη και οιονεί ¨ντιρεκτίβα¨ από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του (U.E.F.A.) να ολοκληρωθούν, ει δυνατόν και επιτρέπουσας της κατάστασης της δημόσιας υγείας, τα εθνικά πρωταθλήματα το καλοκαίρι, ούτως ώστε να δοθεί και το εισιτήριο συμμετοχής των οικείων ομάδων τους στις αντίστοιχες διασυλλογικές διοργανώσεις της με κατά το δυνατόν δίκαια αγωνιστικά-βαθμολογικά κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (F.I.F.A.) εξέφρασε την άποψη ότι τα συμβόλαια των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που λήγουν την 30-6-2020 θα πρέπει να επεκταθούν χρονικά, ούτως ώστε να παρέχεται νομικά η δυνατότητα να αγωνιστούν με τους συλλόγους τους σε μια ενδεχόμενη επιμήκυνση της αγωνιστικής περιόδου το ερχόμενο καλοκαίρι για να ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές τους υποχρεώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ, στην ίδια λογική, ανακοινώθηκε επίσης και το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού αυτού, η οποία συνήθως ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. (βλ. αναλυτικότερα: https://www.football-academies.gr/koronoios-oi-neoi-kanonismoi-tis-fifa-gia-ta-symvolaia-kai-tis-metagrafikes-periodoys/)

Στο επίπεδο αυτό, πάντοτε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να συνυπολογίζεται στην παραπάνω άποψη το γεγονός ότι τα αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη που αφορούν το ποδόσφαιρο, σε επίπεδο κορυφής δυναμικότητας των ομάδων του, λόγω ακριβώς της δεδομένης λαοφιλίας του αυτής, είναι αναλογικά μεγαλύτερα (συμβάσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων-χορηγιών-διαφημίσεων, τόσο για επαγγελματικούς συλλόγους όσο και για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, με αντίστοιχες ρήτρες αποζημιώσεων που προβλέπονται σε αυτά) από τα αντίστοιχα του μπάσκετ, του βόλλεϋ και των υπόλοιπων αθλημάτων (υδατοσφαίριση-χειροσφαίριση) με τις αντίστοιχες διαφοροποιήσεις τους βέβαια, σε επίπεδο εξάπλωσης και δημοφιλίας αυτών, ανά ευρωπαϊκή χώρα.

Αναμένοντας, λοιπόν, πάντα και συνεκτιμώντας την εξέλιξη της νόσου αυτής, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και στην Ελλάδα γίνονται ζυμώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τα οικεία επαγγελματικά πρωταθλήματα (Superleague 1-2, Football League) όπου πολύ σημαντική παράμετρο αποτελούν τα, εκ των πραγμάτων, εκτιμώμενα μειωμένα έσοδα των επαγγελματικών ομάδων-εργοδοτών (για παράδειγμα, ενδεχόμενο τέλεσης αγώνων και κεκλεισμένων των θυρών) σε σχέση με τις ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις τους και προς τους ποδοσφαιριστές-εργαζομένους τους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγάλων συλλόγων ήδη έχουν γίνει βέβαια σχετικές συμφωνίες για περικοπές μισθών των ποδοσφαιριστών τους (Μπαρτσελόνα) ως προς εμάς, όμως, τα πράγματα βρίσκονται σε πρώϊμο στάδιο ακόμη, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων των εκπροσώπων της Superleague 1 υπάρχει πάντα και το ζήτημα-αγκάθι της αναδιάρθρωσης (αύξηση αριθμού συμμετεχουσών ομάδων-υποβιβασμός) χωρίς να παραλείπεται, βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα βαθμολογικών διαφοροποιήσεων και ανακατατάξεων, αναφορικά με την σοβαρή υφιστάμενη δικαστική εκκρεμότητα της αναμενόμενης τελεσίδικης απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Ε.Π.Ο., ως προς την γνωστή αντιδικία Π.Α.Ε. Ολυμπιακού-Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ.-Π.Α.Ε. Ξάνθης για ενδεχόμενο ζήτημα πολυϊδιοκτησίας.

Στον χώρο της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης τώρα, που αντιμετωπίζει ειδικά την παρούσα αγωνιστική περίοδο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι ειλημμένη η απόφαση των ιδιοκτητών των Κ.Α.Ε. για τερματισμό του πρωταθλήματος της Α1 στην παρούσα φάση του, πριν, δηλαδή, την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και των, εν συνεχεία αυτής, αγώνων κατάταξης (play-off) καθ΄ ότι ήδη πολλές ομάδες εμφάνιζαν αγωνιστικά προβλήματα που άπτονταν, βέβαια, της κακής οικονομικής τους κατάστασης κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου (Άρης-Π.Α.Ο.Κ-Πανιώνιος-Ιωνικός Νικαίας) και οι περισσότεροι αλλοδαποί παίκτες τους έχουν ήδη αναχωρήσει για τις πατρίδες τους.

Η μη συνέχιση του πρωταθλήματος, λοιπόν, θα αποτελέσει για όλες αυτές τις ομάδες μια γενναία ελάφρυνση του φετινού προϋπολογισμού τους, ωστόσο και εδώ τίθεται το νομικό ζήτημα αν και ποιες από τις συμφωνηθείσες απολαβές των παικτών τους θα πρέπει να τους καταβληθούν μετά την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας της νόσου και ήδη, εδώ, έχουν προχωρήσει οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ εργοδοτών (Ε.Σ.Α.Κ.Ε.) και εργαζομένων (Π.Σ.Α.Κ.) που απέχουν ακόμη, όμως, της μεταξύ τους οριστικής συμφωνίας.

Βέβαια, ανακύπτει και έτερο σοβαρό νομικό θέμα σε μία τέτοια ενδεχόμενη κεντρική συμφωνία, για το εάν και πώς μπορεί να δεσμεύσει αυτή καλαθοσφαιριστές/καλαθοσφαιρίστριες, που μπορεί, για τους δικούς τους λόγους, να επιμείνουν στην δικαστική διεκδίκηση των συμβατικώς συμφωνηθεισών, κατά περίπτωση, απολαβών τους, μη αποδεχόμενοι την όποια αυτή μείωση.

Τις όποιες οικονομικές διαφορές, σ΄ αυτήν την περίπτωση, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν οι οικείες διαιτητικές επιτροπές των θεσμοθετημένων οικείων επαγγελματικών πρωταθλημάτων σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλλεϋ, σε εθνικό επίπεδο.

Είναι, βέβαια, διάφορο το ζήτημα των πιο εύρωστων οικονομικά ομάδων (Κ.Α.Ε. Π.Α.Ο. – Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός) που εξαρτώνται οικονομικά, κυρίως από την συμμετοχή τους στις Ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις (Euroleague) και Basketball Champions League (Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.) και γι΄ αυτό το λόγο υποχρεούνται να διατηρούν σε ετοιμότητα όλο το αγωνιστικό δυναμικό τους, των ξένων παικτών τους συμπεριλαμβανομένων βέβαια.

Στην δε διοργάνωση του Basketball Champions League (BCL) λήφθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία [F.I.B.A.] μια πραγματικά καινοφανής απόφαση, να ολοκληρωθούν, δηλαδή, οι σχετικές αγωνιστικές υποχρεώσεις του, υπό την μορφή ενός Final-8, στην έδρα μιας εκ των συμμετεχουσών ομάδων, τον επόμενο Σεπτέμβριο (!) …για την ανάδειξη του πρωταθλητή, δοθέντος ότι, όπως ισχύει για όλα τα ομαδικά αυτά αθλήματα, μετά την επαναφορά της κανονικότητας ως προς τα θέματα υγείας, θα απαιτηθεί οπωσδήποτε και μια περίοδος μίνι προετοιμασίας των ομάδων, για την αποφυγή και πιθανών τραυματισμών των αθλητών/αθλητριών μετά το διάστημα αυτό αγωνιστικής απραξίας τους, η οποία θα επιμηκύνει ακόμη περισσότερο την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Αποτέλεσμα είναι να εγείρονται, έτσι, σοβαρές ενστάσεις ως προς την νόθευση της ¨αρχής του ανταγωνισμού¨, καθώς, με άλλες συνθέσεις θα τελειώσει η αγωνιστική χρονιά των ομάδων αυτών και με άλλες θα αρχίσει η επόμενη αγωνιστική περίοδος μετά την οικεία μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού … (!)

Επίσης, υπάρχει εδώ και η νομική ιδιαιτερότητα, για επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές και καλαθοσφαιρίστριες που κυρίως έχουν μεγάλες οικονομικά απολαβές και στις συμβάσεις τους με τις ομάδες που αγωνίζονται υφίσταται η ρήτρα της αποκλειστικής εκδίκασης των οικονομικών διαφορών τους από το Διαιτητικό Δικαστήριο της F.I.B.A. (B.A.T.).

Απομένει, λοιπόν, να φανεί, όταν ανακύψει τέτοιο ζήτημα ενώπιον του Β.Α.Τ., πώς θα ερμηνεύσει νομικά την ισχύουσα κατάσταση το Δικαστήριο αυτό και τί ποσά θα επιδικάσει, ενδεχομένως, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στις οικείες αυτές συμβάσεις, που δεν θα καταβληθούν, εν τέλει, στους παίκτες/παίκτριες, λόγω της δημιουργηθείσας παγκοσμίως κατάστασης εξαιτίας του κορονοϊού, διαμορφώνοντας έτσι και την σχετική νομολογία του.

Ακόμη πιο επιτακτικό αναφύεται το ζήτημα του ενδεχόμενου τερματισμού του πρωταθλήματος της Volleyleague στην παρούσα φάση, όπου τα οικονομικά προβλήματα και στον εν λόγω χώρο είχαν θέσει σε σοβαρή διακινδύνευση ακόμη και αυτή την έναρξή του την φετινή περίοδο.

Αποτέλεσμα αυτών, ήταν να ξεκινήσει εν τέλει το πρωτάθλημα περί τις αρχές Νοεμβρίου και με την συμμετοχή μόνον δέκα (10) ομάδων, μετά την αποχώρηση της Α.Ε.Κ., την συμμετοχή του Ηρακλή με μεγάλες δυσκολίες όσον προς την δημιουργία του ομάδας του και την ¨τυπική¨, όπως αποδείχθηκε, συμμετοχή του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, που απλά συμπλήρωσε την δεκάδα των συμμετεχουσών ομάδων και ήταν ουραγός εξ αρχής, χωρίς, ουσιαστικά, σοβαρή αγωνιστική παρουσία.

Επίσης, όμοιο πρόβλημα υφίσταται και στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της υδατοσφαίρισης και της χειροσφαίρισης, που είναι κατ΄ επίφαση μόνον ερασιτεχνικά, αλλά, τουλάχιστον σε επίπεδο αντίστοιχης Α1, λειτουργούν ¨εν τοις πράγμασι¨ ως επαγγελματικά, με μεγάλους προϋπολογισμούς από συλλόγους που συμμετέχουν και διακρίνονται σε Ευρωπαϊκά Κύπελλα [Ολυμπιακός/υδατοσφαίριση – Α.Ε.Κ.-Ολυμπιακός/χειροσφαίριση] και συμμετοχή, σ΄ αυτά, αλλοδαπών παικτών-παικτριών και προπονητών, έστω και αν τα αντίστοιχα οικονομικά τους δεδομένα είναι υποδεέστερα από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Και εδώ, λοιπόν, υπάρχει το πρόβλημα των αλλοδαπών αθλητών-αθλητριών που οι περισσότεροι έχουν αναχωρήσει για τις πατρίδες τους, με αβέβαιο το ενδεχόμενο της επιστροφής τους, κάτι που θα διαφοροποιήσει κατά πολύ το αγωνιστικό επίπεδο των συλλόγων τους, εάν τελικά τα πρωταθλήματά τους συνεχιστούν και ολοκληρωθούν χωρίς την αγωνιστική παρουσία τους.

Επιπρόσθετα δε, σε αυτά [βόλλεϋ-χάντμπολ-υδατοσφαίριση] θα υπάρχει και δεδομένη οικονομική στενότητα αντικατάστασής τους, με την μεταγραφή – έστω και κατ΄ εξαίρεση - άλλων αλλοδαπών παικτών/παικτριών, για το μικρό χρονικό διάστημα το οποίο θα απαιτείται για την ενδεχόμενη ολοκλήρωσή τους τελικά, λαμβανομένου υπ΄ όψη, ειδικότερα και του ότι για να δοθεί από την Οικεία Διεθνή Ομοσπονδία τους [C.E.V.-H.E.F.-FINA] η άδεια έκδοσης αθλητικού δελτίου τους από την οικεία Ελληνική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Π.Ε.-Ο.Χ.Ε.-Κ.Ο.Ε.) θα πρέπει να καταβληθούν, εκ νέου, από τις αντίστοιχες ομάδες τους, μεγάλα – για τα δεδομένα της παρούσας συγκυρίας – ποσά, κυμαινόμενα από 1.000€ έως και 2.700€! …

Ωστόσο, τουλάχιστον ως προς το χάντμπολ, υπάρχει και εδώ η εκπεφρασμένη άποψη της οικείας Διεθνούς Ομοσπονδίας (H.E.F.) να ολοκληρωθούν, ακόμη και με χρονική καθυστέρηση, τόσο τα εθνικά πρωταθλήματα, όσο και οι ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, έστω και με κάποια απαιτούμενη χρονική συρρίκνωση της διεξαγωγής τους, άποψη με την οποία έχει συνταχθεί ήδη και η οικεία εθνική Ομοσπονδία (Ο.Χ.Ε.).

Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, μη συνέχισης ή/και αναδιάρθρωσης των οικείων πρωταθλημάτων, ανακύπτει επίσης και το νομικό ζήτημα της απαιτούμενης νομοθετικής παρέμβασης από πλευράς του αρμόδιου Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με την μορφή κάποιας κανονιστικής πράξης (υπουργικής απόφασης) που θα επιτρέπει να ξεπεραστεί ασφαλώς, νομικά, το πρόβλημα της τροποποίησης των, κατά περίπτωση, υφιστάμενων κανονισμών διάρθρωσης, οργάνωσης και διεξαγωγής των πρωταθλημάτων και των οικείων προκηρύξεων αυτών από την εκάστοτε διοργανώτρια αρχή του οικείου πρωταθλήματος.

Κάτι που, βέβαια, δεν επιτρέπεται, υπό κανονικές συνθήκες, για προφανείς λόγους απαγόρευσης νόθευσης του ανταγωνισμού, μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου (αύξηση αριθμού συμμετεχουσών ομάδων-αριθμός υποβιβαζόμενων ομάδων) από τις οικείες αθλητικές ανώνυμες εταιρείες-τμήματα αμειβομένων αθλητών και ομοσπονδίες.

Εν κατακλείδι, θα ανακύψει το ακόλουθο νομικό ζήτημα, σε περίπτωση μη συναινετικής εύρεσης λύσης μεταξύ ομάδων και αθλητών-αθλητριών, για το ποσό που θα τους καταβληθεί σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις των σχετικών συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας τους: η μεν πλευρά των εργοδοτών-ομάδων θα υποστηρίξει προφανώς την συνδρομή του νομικού όρου της ¨ανωτέρας βίας¨, λόγω της ενσκύψασας αυτής πανδημίας του COVID-19 που ανέτρεψε άρδην τα οικονομικά τους δεδομένα και τα προβλεπόμενα έσοδά τους με την ενδεχόμενη μη ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων τους, η δε πλευρά των εργαζομένων-αθλητών/αθλητριών θα αντιτείνει ότι, κατά περίπτωση, παρέμεινε σε ετοιμότητα για την παροχή των συμβατικά συμφωνηθεισών αθλητικών τους υπηρεσιών και δεν θα πρέπει η εξαιρετική αυτή κατάσταση που δημιουργήθηκε στον χώρο τους να αποβεί τελικά επί οικονομική ζημία τους …

Κάτι τέτοιο ισχύει, έτι περισσότερο, για τους χαμηλά αμειβόμενους αθλητές-αθλήτριες του χώρου τους, αναλογικά δε και κατώτερων αγωνιστικά κατηγοριών (Α2-Β΄-Γ΄Εθνική) οι οποίοι, ακόμη και εάν τους δοθεί το προβλεφθέν νομοθετικά σχετικό επίδομα των 800€, αντιμετωπίζουν δεδομένα προβλήματα βιοπορισμού, συνυπολογιζομένου και του αδιαμφισβήτητου γεγονότος της ύπαρξης, ήδη, οφειλής δεδουλευμένων, τουλάχιστον από την φετινή αγωνιστική περίοδο, ως είθισται … σε πολλούς από τους εργαζόμενους-αθλητές/αθλήτριες σε όλα τα παραπάνω ομαδικά αθλήματα …

Εναπόκειται, λοιπόν, στον εκάστοτε Δικαστή (Διαιτητικές Επιτροπές-Πολιτικά Δικαστήρια-Β.Α.Τ. κλπ.) να εκτιμήσει τα, κατά περίπτωση, ανακύπτοντα, ενώπιόν του, πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης και να τάμει, κατά το δοκούν, την επίδικη διαφορά.

Ίδομεν λοιπόν …

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα