ΑΕΚ Λάρνακας - Ανόρθωση 1-0: Παράσταση «για ένα ρόλο» στην «Αρένα»

Η ΑΕΚ Λάρνακας, μετά από μια ολοκληρωτικά κυρίαρχη εμφάνιση, επικράτησε με 1-0 επί της προβληματικής Ανόρθωσης στην «Αρένα». Το γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο Φραν Σολ στο 13ο λεπτό του παιχνιδιού!

Η αναμέτρηση που ξεχώριζε από το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής της Cyprus League, ήταν σαφώς το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ Λάρνακας και Ανόρθωση στην «Αρένα»!

Ένα παιχνίδι με έντονο τον εξωγηπεδικό χαρακτήρα, μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν εντός της εβδομάδος με αφορμή την απαγόρευση παρουσίας φίλων της Ανόρθωσης από την ΚΟΠ. Ο πόλεμος ανακοινώσεων που ακολούθησε ανάμεσα στα δύο σωματεία σίγουρα κλιμάκωσε την ένταση και έδωσε μια άλλη «πνοή» στο σημερινό ματς.

Η υπεροχή που έκανε τη διαφορά

Με την έναρξη, η ομάδα του Χένινγκ Μπέργκ δεν άφησε περιθώρια στους φιλοξενούμενους, ασκώντας ασφυκτική πίεση σε όλα τα σημεία του γηπέδου. Οι παίκτες του Γιάννη Οκκά εμφάνισαν μεγάλη δυσκολία να απαλαχτούν από αυτό το πρέσινγκ, με αποτέλεσμα να «εγκλωβίζονται» στο αμυντικό της τρίτο στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης.

Στο 7ο λεπτό, ο Σολ κατέγραψε την πρώτη τελική για απόψε, όταν πλάσαρε έπειτα από κόψιμο του Εκπολό μέσα στη μεγάλη περιοχή, με τον Ζίβκοβιτς να μαζεύει με σχετική άνεση.

 

Ο Φραν Σολ, επέστεψε στο προσκήνιο μόλις πέντε λεπτά αργότερα, για να γράψει το όνομα του στον πίνακα τον σκόρερ. Στο 12' ο Ρόντεν πίεσε τον Αρτυματά κοντά στον χώρο του άξονα, με τον Κύπριο να μη σιγουρεύει την κατοχή χάνοντας την μπάλα. Ο Ρόντεν κουβάλησε μέχρι την αρχή της περιοχής, στη συνέχεια έδωσε αριστερά στον Μπρούνο Γκάμα, ο οποίος με την μια έστρωσε στον Ισπανό επιθετικό της ΑΕΚ. Ο Σολ με ένα ιδανικό πλασέ με το αριστερό, άνοιξε το σκορ στο ντέρμπι νικώντας τον πορτιέρε της Ανόρθωσης.

Δύσκολη συνθήκη για την ομάδα της Αμμοχώστου, που ακόμα και μετά το γεγονός πως έμεινε πίσω στο σκορ σχετικά νωρίς, δεν μπορούσε να βγάλει αντίδραση, να κρατήσει μπάλα και να απειλήσει έστω στο ελάχιστο τον αντίπαλό της.

Στο 23ο λεπτό ο Φραν Σολ πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, με τον βοηθό ορθώς να υποδεικνύει την φάση ως οφσάιντ. Ωστόσο, άλλο ένα καμπανάκι κινδύνου ήχησε για την «Κυρία»

Παρά την υπεροχή των Γηπεδούχων, μετά από ένα σημείο το παιχνίδι «φρενάρισε» ως προς την ασύστολη παραγωγή ευκαιριών και καλών προϋποθέσεων που βλέπαμε στα πρώτα 25 λεπτά.

Αυτή η «σιγή» κράτησε μέχρι το 45ο λεπτό όταν ο Αϊτόρ, βγήκε στα πλάγια, έδωσε στη κορυφή της περιοχής στον Ροντέν, ο οποίος σούταρε στην αριστερή γωνία με τον Ζίβκοβιτς να μαζέυει ξανά.

Το ημίχρονο έφθασε δίχως άλλες συγκινήσεις, με το στατιστικό που εντυπωσιάζει να είναι το 0 στις τελικές της Ανόρθωσης, έναντι των 8 που δημιούργησαν οι «Κιτρινοπράσινοι», με τον Οκκά να θέλει να διορθώσει πολλά στο χρόνο που είχε στην ανάπαυλα.

Η «δυστοκία» που δε τιμωρήθηκε

Η εικόνα στο δεύτερο μισό έπρεπε να είναι εξ' ολοκλήρου διαφορετική για την Ανόρθωση, η οποία είχε ανάγκη από πνοή στο παιχνίδι της. Η έναρξη στο δεύτερο μέρος, εμφάνισε μια άλλη «Κυρία», η οποία αναζητούσε μια καλή συνθήκη. Πολλάκις φάνηκε να υπερφορτώνει με παίκτες το κέντρο έτσι ώστε με να εκμεταλλευτεί υπέρ της αυτές τις υπεραριθμίες παικτών.

Το παιχνίδι κυλούσε δίχως καμία από τις δυο ομάδες να δημιουργεί καλές στιγμές. Η τακτική κυριαρχούσε. Η Ανόρθωση έμοιαζε να προσπαθεί να κοιμήσει κάπως τον ρυθμό και να χτυπήσει στη κόντρα όταν δε θα το περιμένει ο αντίπαλός της.

Στο 63' ο πρωταγωνιστής της σημερινής αναμέτρησης, ο Φραν Σολ, ξαναβρήκε δίχτυα έπειτα από πανέμορφο παράλληλο γύρισμα του Φαράζ. Ωστόσο για άλλη μια φορά το τέρμα ακυρώθηκε, με τον δημιουργό της φάσης να είναι εκτεθειμένος στη πρώτη πάσα.

Ένα λεπτό αργότερα ο ίδιος ποδοσφαιριστής έχασε μοναδική ευκαιρία να κάνει το 2-0. Έπειτα από πάσα στην πλάτη της άμυνας, έμεινε ανενόχλητος απέναντι στον Ζίβκοβιτς, δίχως να μπορεί να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Ακόμα η Ανόρθωση, δεν είχε κατορθώσει να απειλήσει με κανέναν τρόπο την εστία του Αθανασιάδη, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν πολύ. Στο 72ο λεπτό, για άλλη μια φορά ο Φαράζ δημιούργησε κίνδυνο, όταν πλάσαρε από αριστερά και πάλι με τον Σέρβο γκολκίπερ των φιλοξενουμένων να διώχνει πολύ εντυπωσιακά.

Λεπτό-λεπτό το διάστημα περνούσε, με το φινάλε να πλησιάζει ολοταχώς. Η ΑΕΚ ένιωθε μια πίεση, καθώς παρά το γεγονός ότι δημιουργούσε διαρκώς στιγμές, δεν μπορούσε να τις αξιοποιήσει, με την αστοχία να προκαλεί μια ελαφρά αμφιβολία.

Με το ρολόι να ξεπερνάει τα 82 λεπτά, ο Κίκο έβγαλε σέντρα, με τον Χρυσοστόμου να παίρνει την κεφαλιά η οποία κατέληξε ελάχιστα πάνω από την εστία του Αθανασιάδη. Αυτή ήταν και η πρώτη τελική της Ανόρθωσης, έπειτα από σχεδόν ένα ολόκληρο 90λεπτο.

Στο 90+5 η Ανόρθωση είχε μοναδική ευκαιρία με τον Κονσεϊσάο να πλασάρει εντυπωσιακά, και τον Αθανασιάδη να σώζει ακόμα πιο εντυπωσιακά με την μπάλα να καταλήγει σε κόρνερ. Μια επέμβαση που έσωσε την «παρτίδα» για τους Κιτρινοπράσινους.

Όμως, ο χρόνος είχε ήδη περάσει σε πολύ μεγάλο σημείο και ήταν πλέον σχεδόν αδύνατον να αλλάξει το αποτέλεσμα. Η προβληματική εμφάνιση της Ανόρθωσης στο μεγαλύτερο διάστημα, είχε ως σαφές αποτέλεσμα την ήττα της με 1-0. Η ΑΕΚ μπορεί να έχει ως παράπονο ότι το σκορ δεν διευρύνθηκε και άλλο με τις τόσες ευκαιρίες που σπατάλησε, ωστόσο οι τρεις πόντοι θα παραμείνουν «στο σακούλι της».

@Photo credits: SAVVIDES PRESS SPORTS PHOTOGRAPHERS LTD / NIKOS SAVVIDES

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Τελευταία Νέα