ΠΑΟΚ: Οι... κολλημένοι με την κούπα!

ΠΑΟΚ: Οι... κολλημένοι με την κούπα!

ΠΑΟΚ: Οι... κολλημένοι με την κούπα!

bet365

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να παίξει στον πέμπτο τελικό τα έξι τελευταία χρόνια και η χρυσή παρέα των Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Πασχαλάκη, Μπίσεσβαρ, Βαρέλα, ετοιμάζεται να προσθέσει ακόμη ένα τρόπαιο στη συλλογή της.

Προ ημερών ο Φερνάντο Βαρέλα είπε πως επιθυμεί έναν ακόμη τρόπαιο με τον ΠΑΟΚ. Το έκτο! Όχι μόνον για εκείνον, αλλά και για το «συνεταιράκι» του στο κέντρο της άμυνας, Χοσέ Άνχελ Κρέσπο.

Έχοντας έρθει το καλοκαίρι του 2016 σχεδόν ταυτόχρονα στην Τούμπα, το δίδυμο Βαρέλα-Κρέσπο, όχι απλά μετράει μόνο νίκες στους τέσσερις ισάριθμους τελικούς που έχει παίξει, αλλά δεν έχουν χάσει ούτε λεπτό από τους τέσσερις αγώνες!

Πολλές φορές σκέπτομαι πόσο ευλογημένοι είναι οι ποδοσφαιριστές. Ο,τι κι αν διακινείται παραέξω περί αυτών, πάντοτε έχει το ανεκτίμητο αβαντάζ ότι ο τελευταίος λόγος θα είναι ο δικός τους.

Ο όποιος Λουτσέσκου μπορεί να πει αυτά που θέλει, με τον τρόπο που θέλει, παίζοντας τα δικά του mind games, να μην πει κουβέντα για τον Κρέσπο, τον Βιεϊρίνια, τον Μπίσεσβαρ, τον Καντουρί, τον Πασχαλάκη. Το έσχατο όπλο της χρυσής φουρνιάς του ΠΑΟΚ, θα είναι, κάθε φορά, το ίδιο. Ένα γήπεδο και μία μπάλα. Το γήπεδο και η μπάλα θα τους δίνουν, την κάθε φορά, τη δυνατότητα να κάνει να φαίνονται όλα τα υπόλοιπα, εντελώς ασήμαντα.

βαρελα

Παράλληλα, η πείνα τους είναι, καταφανώς, ακόρεστη. Θέλουν κι αυτό το κύπελλο. Μια κλασική περίπτωση ευλογημένων ποδοσφαιριστών, που ευτύχησαν να κατακτήσουν τόσα τρόπαια, αλλά θέλουν κι αυτό το κύπελλο.

Τρεις δεκαετίες στην Τούμπα, ο Γιώργος Κούδας των εννιά τελικών δεν κατάφερε να κερδίσει παραπάνω από δύο κύπελλα. Το ίδιο και ο Σταύρος Σαράφης. Ο «Καίσαρας» των επτά τελικών θα βρίσκεται στο ΟΑΚΑ ως «πρεσβευτής» του «Δικεφάλου». Σε μια γωνιά θα καμαρώνει για το επιτεύγματα των σημερινών άσων του ΠΑΟΚ, αναγνωρίζοντάς τους, κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο, αλλά είναι μια πραγματικότητα: Η τωρινή ομάδα με τους συνεχόμενους τίτλους έχει ξεπεράσει τον μεγάλο ΠΑΟΚ της δικής του εποχής. Το υπέρτατο παράσημο της καταξίωσης. Εξάλλου στο ποδόσφαιρο η λεγόμενη λαϊκή συνείδηση είναι αυτή που σε κατατάσσει. Τον καθένα, εκεί που αξίζει. Παίξει δεν παίξει στον τελικό. Αρκεί να είναι «παρών».

Στον περσινό τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό οι «Διόσκουροι» του «Δικεφάλου» έφτασαν τις «τέσσερις στις τέσσερις» κατακτήσεις κυπέλλων. Απίστευτο. Μοναδικό. Ιστορικό. Κρέσπο και Βαρέλα, αυτομάτως, άφησαν πίσω τους Μπίσεσβαρ, Μάτος, Σάκχοφ, Κάνιας, Μαλεζά, Πέλκα, Πασχαλάκη, που μετρούν τρία κύπελλα, ενώ ξεπέρασαν σε συνολικό αριθμό τροπαίων (πέντε) τον Κώστα Ιωσηφίδη (2 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα) και μια σειρά ποδοσφαιριστών (Βιεϊρίνια, Πασχαλάκης, Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Μάτος, Μαλεζάς, Σάκχοφ, Πέλκας, Κάνιας, Πρίγιοβιτς και… Ουάρντα) που μετρούν από τέσσερα τρόπαια.

πασχ

Με το που τελείωσε ο τελικός το βλέμμα μου έπεσε πάνω στους δύο. Ήθελα να δω με ποιον τρόπο θα πανηγύρισαν το τέταρτο κύπελλο. Αγκαλιάστηκαν και άρχισαν να δείχνουν προς τις κάμερες με τα δάχτυλα των χεριών τους τον αριθμό «4».

Ο αθεόφοβος Φερνάντο κατέθεσε και μια πρόταση. «Έχουμε ένα πρωτάθλημα, τέσσερα κύπελλα, αν θέλετε περισσότερα, απλά περιμένετε την επόμενη χρονιά. Θα συμβεί ξανά», είπε. Βγήκε αληθινός. Πρόσθεσε και κάτι ακόμη. «Πρέπει να αλλάξτε το όνομα του Κυπέλλου σε Κρέσπο και Βαρέλα»! Μη νομίζετε ότι ο Άνχελ πήγε πίσω. «Εχω περισσότερες φωτογραφίες με το Κύπελλο παρά με την γυναίκα μου!», έγραψε στα social media.

Οι «ασπρόμαυροι» δεν είναι άμαθοι σε τέτοιες καταστάσεις και σε τέτοια παιχνίδια. Φτάνουν τους 22 τελικούς και παίζουν τον πέμπτο την τελευταία εξαετία μετρώντας το «τρία στα τρία» απέναντι στην ΑΕΚ και η περσινή κατάκτηση στον τελικό της καραντίνας με τον Ολυμπιακό.

κρεσπο

Συνολικά 164 ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί με την «ασπρόμαυρη» φανέλα στους 21 προηγούμενους τελικούς από το 1939 μέχρι και το 2021, με τον Γιώργο Κούδα να αριθμεί 9 τελικούς στα 70 ματς που έχει παίξει για το θεσμό, έτσι κι αλλιώς θα αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς της Ιστορίας του «Δικεφάλου» στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Βιεϊρίνια δεν έχει χάσει ποτέ σε τελικό

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια ετοιμάζεται να παίξει στον έβδομο τελικό της καριέρας του, θέλει να τον κερδίσει κι αυτόν, όπως έκανε και στους προηγούμενους έξι! Ο πρώτος ήρθε στα 16 του και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Under 17, με την Πορτογαλία του Ζοάο Μουτίνιο, του Μιγκελ Βελόσο και του Βιεϊρίνια να επικρατεί με 2-1 της Ισπανίας του Τσεσκ Φάμπρεγκας και του Νταβίντ Σίλβα.

Στον τελικό του Πορτογαλικού Σούπερ Καπ, το 2006, αγωνίστηκε βασικός με την Πόρτο απέναντι στη Βιτόρια Σετούμπαλ, μάλιστα ο Βιεϊρίνια πέτυχε το τρίτο γκολ των «Δράκων» και πήρε τον πρώτο συλλογικό τίτλο. Ακολούθησαν το κύπελλο και το Σούπερ Καπ στη Γερμανία με τη Βόλφσμπουργκ, ενώ επιστρέφοντας στην Ελλάδα κέρδισε τίτλους με τον ΠΑΟΚ, έχοντας καθοριστική συμβολή στους δύο τελικούς του 2018 και του 2021.

Τα τρία κύπελλα του Καντουρί με μηδέν λεπτά συμμετοχής!

καντουρι

Στην πρώτη του σεζόν ο Ομάρ Ελ Καντουρί κατέγραψε μόλις 21 συμμετοχές, με τον Λουτσέσκου να μη τον χρησιμοποιεί στον τελικό του 2018 κόντρα στην ΑΕΚ και κάπως έτσι ξεκινάει το… σερί των κερδισμένων τελικών για τον Μαροκινό χωρίς να έχει αγωνιστεί ούτε ένα λεπτό! Στην προσωπική συλλογή του υπάρχουν τρία μετάλλια από τις κατακτήσεις κυπέλλων με τον ΠΑΟΚ (2018, 2019, 2020), ωστόσο στο χορτάρι του ΟΑΚΑ δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό συμμετοχής για τον Ομάρ. Κάποιες σκόρπιες φωτογραφίες από τις προπονήσεις την παραμονή των τελικών. Ως εκεί…

Ο Λουτσέσκου τον έχασε και τη χρονιά του νταμπλ, λόγω μιας κάκωσης στον οπίσθιο μηριαίο, δηλαδή θλάση, δεν έπαιξε στον τελικό με την ΑΕΚ, ενώ ένας νέος μυϊκός τραυματισμός τον άφησε εκτός κι από τον περσινό τελικό με τον Ολυμπιακό.

Ο Πάμπλο Γκαρσία τον σήκωσε από νωρίς για ζέσταμα, ωστόσο ο Ομάρ… κάηκε και δεν μπήκε ποτέ να παίξει στον τελικό. Το μετάλλιο, πάντως, το πήρε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα