Ίβιτσα Ίβουσιτς: Από άσημος στον Ολυμπιακό, «καλεσμένος» στη γιορτή των... αστέρων του Μουντιάλ (vid)

Νότης Χάλαρης
Ίβιτσα Ίβουσιτς: Από άσημος στον Ολυμπιακό, «καλεσμένος» στη γιορτή των... αστέρων του Μουντιάλ (vid)

bet365

Στην Εθνική Κροατίας δεν τράβηξε μόνο ο Ντομαγκόι Βίντα τα ελληνικά... βλέμματα αλλά και ένας παλιός γνώριμος του Ολυμπιακού. Την τριάδα των τερματοφυλάκων συμπληρώνει ο Ίβιτσα Ίβουσιτς και το Gazzetta σας... θυμίζει το project των «ερυθρολεύκων» που δεν έπαιξε ούτε ένα λεπτό και τώρα θα είναι ανάμεσα στους αστέρες του Μουντιάλ

«Δεν κοιτάω την προσωπική μου θέση, δεν έχω προσωπικά όνειρα, βάζω πάνω από όλα την ομάδα. Αν πηγαίνει αυτή καλά, θα είμαι κι εγώ ευχαριστημένος», ήταν τα πρώτα λόγια του Ίβιτσα Ίβουσιτς όταν ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό τον Γενάρη του 2018, πλαισιώνοντας τους Σίλβιο Προτό και Λευτέρη Χουτετσιώτη.

Μία μεταγραφή που ήρθε από το... πουθενά και με τον ίδιο τρόπο ολοκληρώθηκε και η παρουσία του, τότε 23χρονου πορτιέρε. Ο Κροάτης τερματοφύλακας παρότι ήρθε με τις καλύτερες περγαμηνές, λόγω της παρουσίας του στις ακαδημίες τη Ίντερ δεν πήρε ποτέ την ευκαιρία του και η παραμονή του στο «λιμάνι» κράτησε για μόλις έξι μήνες.

οσφπ

Τι γίνεται όμως από το καλοκαίρι του 2018, όταν ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής μεταγράφηκε ως ελεύθερος στην Οσιγιέκ; Η απάντηση βρίσκεται πίσω από την κλήση του στην Εθνική Κροατίας για το ερχόμενο Μουντιάλ στο Κατάρ αλλά και την πρόταση της Νάπολι το περασμένο καλοκαίρι.

 

Το Gazzetta σας φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον 27χρονο τερματοφύλακα και σας «φρεσκάρει» τη μνήμη σχετικά με την παρουσία του στην Ελλάδα.

«Παιδί» της Ίντερ...

Γεννημένος στη Ριέκα της Κροατίας, ο Ίβιτσα Ίβουσιτς έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην τοπική ομάδα προτού, το 2009 πάρει τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στην Ίντερ ώστε να ενταχθεί στις ακαδημίες της σε ηλικία 14 ετών. Δεν ήταν απλώς μία στιγμή που γράφτηκε στο βιογραφικό του αλλά μία παρουσία έξι χρόνων (!) μέσα από την οποία πήρε εμπειρίες, λεπτά συμμετοχής αλλά ένα επαγγελματικό συμβόλαιο.

«Σημαίνει πολλά για έναν παίκτη να ανήκει εκεί ως γκολκίπερ. Ήμουν εκεί από τα 14 έως τα 20 μου, για έξι χρόνια και σημαίνει αυτό πολλά για έναν παίκτη. Συνέβαλε πολλά στην εξέλιξή μου», ήταν τα λόγια του για τον ιταλικό σύλλογο, με τον οποίο σημείωσε 22 συμμετοχές με την Primavera αλλά δεν έπαιξε ποτέ με την πρώτη ομάδα, παίζοντας ως δανεικός σε Πράτο (Γ' Ιταλίας) και Ίστρα (Α' Κροατίας). Με την δεύτερη, μάλιστα, είχε 44 συμμετοχές με απολογισμό εννιά clean sheets.

Η δύσκολη περίοδος στον Ολυμπιακό και η ευκαιρία που δεν πήρε...

Και φτάνουμε στον Γενάρη του 2018. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε μία πολύ ιδιαίτερη σεζόν, έχοντας αλλάξει τρία πρόσωπα στην άκρη του πάγκου (Χάσι, Λεμονής και Γκαρθία) μέχρι τότε ενώ είχε αποκλειστεί από την Ευρώπη στους ομίλους του Champions League. Ο Στέφανος Καπίνο είχε ενημερωθεί πως δεν θα συνεχίσει στην ομάδα και έτσι κάποιος έπρεπε να πλαισιώσει τους Προτό και Χουτετσιώτη.

Ο Ίβιτσα Ίβουσιτς ήταν ο εκλεκτός. Από το... πουθενά, ο 23χρονος πορτιέρε ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό με βλέμμα στο παρόν αλλά και το μέλλον βάση των περγαμηνών που τον ακολουθούσαν. Η κατάσταση στους «ερυθρολεύκους» γινόταν όλο και χειρότερη, μέχρι που η ελληνική ομάδα έχασε τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το κύπελλο στο τέλος της σεζόν.

οσφπ

Η κατάσταση ήταν δύσκολη κατά τη διάρκεια εκείνου του εξαμήνου και ο Ίβιτσα Ίβουσιτς δεν κατάφερε να πάρει ούτε λεπτό συμμετοχής. Το χειρότερο είναι πως έπεσε... θύμα της μεγάλης αλλαγής του ρόστερ το καλοκαίρι του 2018, όταν ανέλαβε ο Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Κροάτης πορτιέρε ήταν ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες (δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιό του) και έτσι επέλεξε να επιστρέψει στην Κροατία και συγκεκριμένα στην Οσιγιέκ.

οσφπ

Το ματς της «ζωής» του με τη Γαλλία, η Νάπολι και το... αεροπλάνο για Κατάρ!

Αν και στον Ολυμπιακό πέρασε και δεν... ακούμπησε, ο Ίβουσιτς δεν το έβαλε κάτω. Αντιθέτως, έβαλε ως στόχο να αρπάξει κάθε ευκαιρία που θα έδινε η Οσιγιέκ για να δείξει την αξία του και έτσι έγινε. Η πρώτη του σεζόν ήταν... εφιαλτική καθώς δεν έπαιξε σε κανένα παιχνίδι, ξυπνώντας μνήμες... Ολυμπιακού για τον νεαρό πορτιέρε. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Ντίνο Σκέντερ.

Ο Κροάτης προπονητής πίστεψε από την πρώτη στιγμή τον νεαρό πορτιέρε και από την πρώτη στιγμή στη σεζόν 2019/20, του έδωσε την ευκαιρία να δείξει την αξία του. Ο Ίβουσιτς δεν έχασε ξανά τη θέση του στο βασικό σχήμα και πλέον ο στόχος του ήταν μόνο προς τα... πάνω.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ανέβασε κατακόρυφα την αξία του και έπεισε τον Ζλάτκο Ντάλιτς να τον πάρει μαζί του στην Εθνική Κροατίας. Η δικαίωση ήρθε τον περασμένο Ιούνιο κόντρα στη Γαλλία για το UEFA Nations League, όπου οι Κροάτες πήραν μία άτυπη... εκδίκηση για τον χαμένο τελικό του Μουντιάλ το 2018, φεύγοντας με τη νίκη με 1-0.

Απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Ίβουσιτς, δεδομένου πως οι Γάλλοι μέτρησαν 17 σουτ στο παιχνίδι (!) με οκτώ από αυτά πάνω στην εστία. Και επειδή όλα είναι αλυσίδα... λίγες εβδομάδες μετά, η Νάπολι χτύπησε την πόρτα της Οσιγιέκ και έκανε πρόταση ύψους πέντε εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Παρά τις διαπραγματεύσεις, η κροατική ομάδα ήθελε να κρατήσει τον 27χρονο τερματοφύλακα και ο ίδιος ήθελε να μείνει για έναν λόγο.

Για να βρίσκεται στο ερχόμενο Μουντιάλ. Ο λόγος ήταν πως στην ιταλική ομάδα δεν θα είχε σίγουρη θέση βασικού, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε... κίνδυνο η κλήση του για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η δικαίωση ήρθε μέσα από τις 18 συμμετοχές που έχει φέτος με 24 γκολ και έξι clean sheets σε όλες τις διοργανώσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ανάμεσα στα πρόσωπα που θα βρεθούν στα γήπεδα του Κατάρ.

Καταλήγουμε στο πώς τα φέρνει η ποδοσφαιρική μοίρα... Ένα παιδί που στον Ολυμπιακό δεν φόρεσε ποτέ τα γάντια του σε επίσημο παιχνίδι, βρίσκεται πλέον στο ραντεβού των μεγάλων αστεριών για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ίβιτσα Ίβουσιτς εξελίχθηκε σε έναν αξιόλογο τερματοφύλακα και μετά το Μουντιάλ, ψάχνει το επόμενο βήμα του.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα