Εθνική Ελλάδος: Τα δεδομένα για το Path C F4 του Nations League που την ενδιαφέρουν ενόψει EURO 2024
- Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣ (Αγώνες-Βαθμοί)
- Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (Αγώνες-Βαθμοί)
- Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ (Αγώνες-Βαθμοί)
- Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (Αγώνες-Βαθμοί)
- Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ (Αγώνες-Βαθμοί)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκριματική φάση του ερχόμενου EURO που θα γίνει το 2024 στα γήπεδα της Γερμανίας και η Εθνική μας διεκδικεί την εκεί παρουσία της μέσω του ομίλου όπου και βρίσκεται αντιμέτωπη με τις Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Γιβραλτάρ. Εκ των πέντε οι δύο πρώτοι θα πάρουν τα ισάριθμα «εισιτήρια» και με γνώμονα πως οι «τρικολόρ» δεν το χάνουν (κακά τα ψέμματα, ξεκίνησαν άλλωστε με 5χ5), εμείς και οι «οράνιε»... μονομαχούμε για το άλλο.
Η ήττα του Αϊντχόβεν μας άφησε κάπως πίσω ίσως και γιατί μετά το 3-0 που χάσαμε δύσκολα θα «πάρουμε» τη μεταξύ μας ισοβαθμία, άρα με τέσσερις αγώνες να απομένουν για εμάς και πέντε για τους Ολλανδούς καλούμαστε να συγκεντρώσουμε μίνιμουμ ένα πόντο παραπάνω. Πάντως η αποστολή μας αν και δύσκολη βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων και της ποιότητας των διεθνών μας, πόσο δε αν στις 16 Οκτωβρίου κερδίσουμε την Ολλανδία στη Νέα Φιλαδέλφεια (εννοείται πάντως ότι αύριο κόντρα στο Γιβραλτάρ δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης).
Συγκεντρωτικά μέχρι το φινάλε του group το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα φιλοξενήσει το Γιβραλτάρ (10/9), την Ολλανδία (16/10) και τη Γαλλία (21/11), ενώ ενδιάμεσα θα παίξει στο Δουβλίνο (13/0). Οι «Οράνιε» από την πλευρά θα κοντραριστούν, κατά χρονική σειρά, με Ιρλανδία εκτός (10/9), Γαλλία εντός (13/0), Ελλάδα εκτός (16/10), Ιρλανδία εντός (18/11) και Γιβραλτάρ εκτός (21/11).
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣ (Αγώνες-Βαθμοί)
Γαλλία 5 15
Ολλανδία 3 6
Ελλάδα 4 6
Ιρλανδία 4 3
Γιβραλτάρ 4 0
Ωστόσο η «γαλανόλευκη» κέρδισε με το... σπαθί της και τη δεύτερη ευκαιρία για παρουσία στο EURO μέσω των Play-Offs του Nations League, όπου το περασμένο καλοκαίρι τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της και πήρε, παράλληλα, την άνοδο για την παραπάνω κατηγορία.
Με γνώμονα το τι έγινε τότε, θα υποδεχθεί αρχικά στις 21 Μαρτίου του 2024 την Τουρκία και εάν κερδίσει θα παίξει στις 26 του ίδιου μήνα και σε έδρα που θα προκύψει μετά από κλήρωση, με τον νικητή του Γεωργία-Καζακστάν. Οποιος επικρατήσει του τελικού θα πάρει το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Γερμανίας.
Ωστόσο και για τις άλλες ομάδες που μετέχουν στο Final Four του Path C ισχύει ό,τι και για την Ελλάδα. Δηλαδή εάν προκριθούν στο EURO 2024 μέσω του qualifying tournament τότε στη συγκεκριμένη σειρά των αγώνων θα τις αντικαταστήσουν οι δεύτερες των ομίλων τους στο NL, με την προϋπόθεση φυσικά πως εκείνες θα έχουν μείνει εκτός. Για παράδειγμα αν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεπεράσει το εμπόδιο της Ολλανδίας (η Γαλλία έχει ουσιαστικά «καπαρώσει» την πρωτιά) τότε τη θέση μας στα Play-Offs θα πάρει το Κόσοβο εφόσον αν αποκλειστεί κ.ο.κ. (σ.σ. στην προκειμένη περίπτωση αναμένεται να συμβεί).
Το χθεσινό (8/9) βράδυ λοιπόν στο Εσκεσεχίρ ο Οζγκούρ Γιλντιρίμ της Ρεν σημείωσε ένα γκολ που ίσως αλλάξει άρδην το υπάρχον status quo. Ο 21χρονος επιθετικός ισοφάρισε σε 1-1 για την Τουρκία στο 88' της αναμέτρησής της με την Αρμενία, αποτέλεσμα που έμεινε ως το τέλος και διατήρησε την Εθνική του στην κορυφή του 4ου ομίλου και στο «+3» και «+6» από Αρμενία, Ουαλία αντίστοιχα, έστω και με αγώνα παραπάνω.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (Αγώνες-Βαθμοί)
Τουρκία 5 10
Κροατία 3 7
Αρμενία 4 7
Ουαλία 4 4
Λετονία 4 0
Με το όχι και τόσο αφαιρετικό σκεπτικό πως η Κροατία διαθέτει την ποιότητα αλλά και τη βαθμολογική θέση να πάρει το ένα από τα δύο απευθείας «εισιτήρια» για τα γήπεδα της Γερμανίας (είναι στο «-3» από τους γείτονές μας αλλά με δύο παιχνίδι λιγότερα), αυτόματα η άλλη θέση παίζεται μεταξύ Τουρκίας, Αρμενίας, Ουαλίας και η πρώτη συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να την κατακτήσει.
Μέχρι το φινάλε θα παίξει σε Ουαλία, Κροατία και ενδιάμεσα θα υποδεχθεί τη Λετονία, ενώ «έχει» ήδη την ισοβαθμία με την Αρμενία (άρα βρίσκεται στο +4 από εκείνη) και της αρκεί να χάσει μέχρι ένα γκολ από την Ουαλία για να πάρει και τη συγκεκριμένη. Αρα το συγκρότημα του Στέφαν Κουντζ «παίζει» να τερματίσει στο Top 2 του ομίλου του.
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον η Εθνική μας δεν πετύχει κάτι αντίστοιχο στον δικό της, τότε στο δρόμο της θα βρεθεί η πρώτη επιλαχούσα εκείνου των Τούρκων στο Nations League που είναι το Λουξεμβούργο. Ωστόσο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του κρατιδίου λογίζεται ως η μεγάλη έκπληξη της προκριματικής φάσης του EURO.
Μετά το χθεσινό (8/9) 3-1 επί της Ισλανδίας «έπιασε» τη Σλοβακία στη 2η θέση του group, διεκδικεί ένα «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Γερμανίας και αν μάλιστα την κερδίσει στις 16 Οκτωβρίου που θα την υποδεχθεί, τότε θα πάρει και τη μεταξύ τους ισοβαθμία. Για την ιστορία πριν από αυτόν τον αγώνα θα παίξει με Πορτογαλία, Ισλανδία εκτός, ύστερα θα φιλοξενήσει τη Βοσνία και στο φινάλε θα αντιμετωπίσει το Λιχτενστάιν. Πάντως κακά τα ψέμματα παραμένει το αουτσάιντερ του ομίλου (οι Σλοβάκοι έχουν επίσης αγώνα με το Λιχτενστάιν), αλλά στην μπάλα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.
Εάν πάντως και το Λουξεμβούργο και η Τουρκία τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις των ομίλων τους και η Εθνική μας όχι, τότε στα ημιτελικά του F4 ή Play-Offs, όπου θέλετε πείτε τα, του Path C του Nations League θα φιλοξενήσουμε τα Νησιά Φερόε που δεν έχουν ρεαλιστικές/βάσιμες ελπίδες να κάνουν κάτι στην προκριματική φάση (ουραγοί στον όμιλο με Τσεχία, Αλβανία, Πολωνία, Μολδαβία).
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ (Αγώνες-Βαθμοί)
Πορτογαλία 5 15
Σλοβακία 5 10
Λουξεμβούργο 5 10
Βοσνία 5 6
Ισλανδία 5 3
Λιχτενστάιν 5 0
Πάμε όμως και στο άλλο ζευγάρι, όπου μακάρι να μην μας απασχολήσει και η Ελλάδα να πάρει μέσω της προκριματικής φάσης το «εισιτήριο» για το EURO.
Με βάση την εξέλιξη του Nations League στον άλλον ημιτελικό θα συγκρουστούν Γεωργία και Καζακστάν, πάντα με την προϋπόθεση πως θα μείνουν εκτός διοργάνωσης από το qualifying tournament.
Η πρώτη γνώρισε χθες «βαριά» ήττα με 7-1 από την Ισπανία και ναι μεν επί χάρτου διεκδικεί τη 2η θέση του ομίλου της (η πρώτη μοιάζει «καπαρωμένη» από τη Σκωτία), ωστόσο το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτέλεσε ουσιαστικά «ταφόπλακα» για τις όποιες σχετικές της βλέψεις.
Πλέον βρίσκεται, μαζί με τη Νορβηγία, στο «-2» και με αγώνα παραπάνω από τους δεύτερους «φούριας ρόχας», ενώ το παραπάνω σκορ αποκλείει ουσιαστικά το ενδεχόμενο να «πάρει» τη μεταξύ τους ισοβαθμία ακόμη και αν στο φινάλε του group κάνει την έκπληξη και κερδίσει στο Βαγιαδολίδ. Αρα η Γεωργία θα είναι, εκτός απρόοπτου, στο F4.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (Αγώνες-Βαθμοί)
Σκωτία 5 15
Ισπανία 3 6
Νορβηγία 4 4
Γεωργία 4 4
Κύπρος 4 0
Αντίθετα το Καζακστάν διατηρεί σχετικές ελπίδες πρόκρισης, αφού συμμετέχει σε έναν άκρως αμφίρροπο όμιλο με έξι Εθνικές όπου μετά από πέντε παιχνίδια συνολικά τέσσερις βρίσκονται «δυνατά» στο κόλπο και στοιβάζονται σε απόσταση μόλις τριών βαθμών.
Η ομάδα του Μαγκόμεντ Αντίεφ θα αντιμετωπίσει μέχρι το φινάλε και κατά χρονική σειρά τις Β. Ιρλανδία (αύριο, εντός), Δανία (14/10, εκτός), Φινλανδία (17/10, εκτός), Σαν Μαρίνο (17/11, εντός) και Σλοβενία (21/11, εκτός) και με γνώμονα το πρόγραμμά της όπου θα είναι φιλοξενούμενη των τριών άμεσων ανταγωνιστριών της, τότε δικαίως λογίζεται ως το αουτσάιντερ.
Εάν πάντως πάει κόντρα στα προγνωστικά και βρεθεί στο Top 2, τότε τη θέση της στον άλλον ημιτελικό θα πάρει το Αζερμπαϊτζάν που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ουραγό σε όμιλο με Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία, Εσθονία και δεν διατηρεί ελπίδες πρόκρισης.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ (Αγώνες-Βαθμοί)
Φινλανδία 5 12
Δανία 5 10
Σλοβενία 5 10
Καζακστάν 5 9
Β. Ιρλανδία 5 3
Σαν Μαρίνο 5 0
Ας κάνουμε μία ανακεφαλαίωση. Εάν η Εθνική μας δεν καταφέρει να τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου της - φυσικά και παραμένει στο «κόλπο», μπορεί και μακάρι να το πετύχει - τότε είναι πιθανό να αποφύγει την Τουρκία στα ημιτελικά του Final Four του Nations League και να κοντραριστεί με το Λουξεμβούργο ή ακόμη και τα Νησιά Φερόε. Από εκεί και πέρα στο άλλο ζευγάρι η Γεωργία φαίνεται πως έχει «εξασφαλισμένη» θέση, ενώ το Καζακστάν δύσκολα θα κάνει την έκπληξη. Εφόσον όμως τα καταφέρει το Αζερμπαϊτζάν θα δεχθεί ένα αναπάντεχο «δώρο».
Η προκριματική φάση θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, όμως ως αγώνες «κλειδιά» για τις ομάδες χαρακτηρίζονται εκείνοι του Οκτωβρίου. Σίγουρα όλοι είναι κρίσιμοι, όμως κακά τα ψέμματα για την Ελλάδα εκείνος με την Ολλανδία που θα διεξαχθεί τότε λογίζεται ως η «μισή πρόκριση», ενώ η Τουρκία από την πλευρά της θα φιλοξενηθεί τότε από την Κροατία και αμέσως μετά θα υποδεχθεί τη Λετονία.
Σε ενδεχόμενη συγκομιδή τεσσάρων πόντων θα «αγκαλιάσει» ακόμη και την πρωτιά του ομίλου, ενώ το Λουξεμβούργο που... παραμονεύει ως επιλαχών θα παίξει εκείνο διάστημα με Ισλανδία, Σλοβακία και αν κάνει έστω μία νίκη θα παραμείνει στο «κόλπο», αλλιώς θα πει επί της ουσίας «αντίο στα όνειρα».
Κάτι ανάλογο ισχύει, σε μεγάλο βαθμό, και για το Καζακστάν που θα φιλοξενηθεί σε Δανία, Φινλανδία - πρόκειται για ισάριθμους «τελικούς» - και σε περίπτωση που επιστρέψει στη βάση του με συγκομιδή 0-1 θα «ψαλιδιστούν» (ίσως και εκμηδενιστούν) οι σχετικές του ελπίδες.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.