Η 3η φορά του Ολυμπιακού, η αλλαγή σε…έξυπνη ομάδα και το γκολ με τις 19 πάσες!

Η 3η φορά του Ολυμπιακού, η αλλαγή σε…έξυπνη ομάδα και το γκολ με τις 19 πάσες!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος δίνει μέσα από το blog του στο gazzetta τη δική του διάσταση για τη χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού.

Αυτά θα γράψει η ιστορία για τις τρεις φορές στα 73 χρόνια που ο Ολυμπιακός σε ένα παιχνίδι του θα έκρινε ποιος εκ των Παναθηναϊκού κι ΑΕΚ θα έπαιρνε το πρωτάθλημα…

Ήταν 24 Ιουνίου 1960! Τελευταία αγωνιστική του πρώτου πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής! Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός! Ο Ολυμπιακός, επί προεδρίας του ιστορικού προέδρου του Γιώργου Ανδριανόπουλου, αδιάφορος βαθμολογικά, θα τερμάτιζε ούτως η, άλλως 3ος. Ο Παναθηναϊκός με νίκη θα ισοβαθμούσε στην κορυφή και θα έπαιζε μπαράζ τίτλου με την ΑΕΚ, εάν η ΑΕΚ έχανε από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Κι η ΑΕΚ έχασε! Κι ο Παναθηναϊκός κέρδισε μέσα στο παλιό Καραϊσκάκη με 1-4, με το 1-2 να γίνεται με αυτογκόλ και το 1-3 με πέναλτι. Και στέφθηκε πρωταθλητής νικώντας και την ΑΕΚ στο μπαράζ.

Ήταν 6 Ιουνίου 1993! Τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος! ΑΕΚ-Ολυμπιακός! Ο Ολυμπιακός, λίγους μήνες αφότου είχε αναλάβει την προεδρία του ο Σωκράτης Κόκκαλης, αδιάφορος βαθμολογικά, θα τερμάτιζε ούτως η, άλλως 3ος. Η ΑΕΚ με νίκη έπαιρνε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό, ακόμη κι αν ο Παναθηναϊκός κέρδιζε την Παναχαϊκή στο ουδέτερο Καραϊσκάκη! Κι η ΑΕΚ κέρδισε 3-1 στην παλιά Φιλαδέλφεια τον Ολυμπιακό, με δύο γκολ από πέναλτι. Και πήρε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό, που κι αυτός νίκησε 3-1 την Παναχαϊκή.

Ήταν 8 Μαίου 2023! Προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος! Ολυμπιακός-ΠΑΟ! Ο Ολυμπιακός, με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αδιάφορος βαθμολογικά, καθώς η 3η θέση θα παίζονταν στο παιχνίδι του με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα την τελευταία αγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός με νίκη θα στέφονταν πρωταθλητής, ακόμη κι αν η ΑΕΚ κέρδιζε τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Ο Ολυμπιακός, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, κέρδισε! Κι ο αντίπαλος του που καίγονταν για τη νίκη έχασε το πρωτάθλημα. Και το πήρε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ κερδίζοντας τον Άρη 2-1.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε για την τιμή του χθες το βράδυ! Δεν ήθελε να πάρει πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός μέσα στο Καραϊσκάκη. Ήθελε ο Ολυμπιακός να παίξει για το σήμα του, τον κόσμο του, τον εαυτό του.

Δεν χαρίστηκε ο Ολυμπιακός. Όπως ακριβώς δεν χαρίστηκε και στην έτερη διεκδικήτρια του τίτλου, την ΑΕΚ, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, υποχρεώνοντας την σε ισοπαλία 0-0 στη Φιλαδέλφεια. Θα μπορούσε και να χάσει από την ΑΕΚ, στα τελευταία λεπτά. Όπως θα μπορούσε και να μην κερδίσει τον Παναθηναϊκό, ακόμη και να έχανε, αν στο 0-0 ο Ντόη δεν έκανε εκείνη τη σωτήρια επέμβαση στο σουτ του Τσέριν από πολύ καλή θέση για γκολ. Αυτό, όμως, δεν θα άλλαζε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή ο Ολυμπιακός τα έπαιξε στο 100% και τα δύο παιχνίδια του, κάνοντας το καθήκον του απέναντι στο ίδιο το ποδόσφαιρο, που έτσι άλλωστε τον δικαίωσε με τα αποτελέσματα.

Ολυμπιακός-παίκτες-πανηγυρισμοί με Παναθηναϊκό

Ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη δεν χαρίζεται. Έλεγαν τόσα χρόνια ότι ο Άρης ήταν…παράρτημα του Ολυμπιακού. Κι όμως, τόσες φορές που βρέθηκαν αντιμέτωποι στο Κύπελλο, ποτέ ο Ολυμπιακός δεν του χαρίστηκε. Πάντοτε τον έβγαζε νοκ άουτ, παρότι ο ίδιος ο Ολυμπιακός είχε σε τρίτη μοίρα το Κύπελλο, ο δε Άρης πάντα ήθελε σαν τρελός την πρόκριση…

Τώρα, ο απερχόμενος τρις πρωταθλητής Ελλάδας πρέπει να πάει στην Τούμπα την Κυριακή να υπερασπιστεί την 3η θέση του στη βαθμολογία, περιμένοντας πλέον στη συνέχεια το αποτέλεσμα στον τελικό του Κυπέλλου για να δει αν θα παίξει το καλοκαίρι στο Γιουρόπα Λιγκ η, στο Κόνφερενς Λιγκ. Οι παίκτες του έχουν κάνει μία υπερπροσπάθεια Τετάρτη με Δευτέρα, πρέπει να ξεκουραστούν, να ανακτήσουν ενέργεια και να πάνε με το ίδιο πνεύμα μαχητών και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ανιγκό για δεύτερο στη σειρά ντέρμπι έδωσε ρεσιτάλ, βγάζοντας ένα άλλο εαυτό! Από εκεί που στα προηγούμενα παιχνίδια η ομάδα ήταν σαν να έπαιζε χωρίς προπονητή, τώρα την είδαμε και με την ΑΕΚ και με τον Παναθηναϊκό, να έχει τακτική, προσανατολισμό και τον ίδιο τον προπονητή να την κοουτσάρει μια χαρά. Με εύστοχες αλλαγές, την στιγμή που έπρεπε. Και με ενδιαφέρουσα και την ιδέα να βάλει στο τέλος από αριστερά και τον Ρέαμπτσιουκ και τον Ραμόν, ενώ όλοι θα περιμέναμε μέσα τον Μασούρα, όταν έβγαλε τον Φορτούνη.

Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη η εικόνα του προπονητή Ανιγκό σε αυτά τα δύο ντέρμπι. Ευτυχώς κατάλαβε, έστω καθυστερημένα, ότι με το να έπαιζε με 10άρι, με πρώην ποδοσφαιριστές, όπως ήταν εδώ και μήνες ο Χάμες η, με 39χρονους, όπως ο Βαλμπουενά, δεν οδηγούνταν πουθενά-η, μάλλον οδηγούνταν ο Ολυμπιακός στο να χάνει από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, με πέντε συνολικά γκολ…Κι αποφάσισε να κάνει πιο συμπαγή την ομάδα, να την «δέσει» στα χαφ με την παρουσία ενός εξτρά παίκτη, και δη με αθλητικά προσόντα (βλέπε Σαμασέκου). Και να που βλέπουμε έναν άλλο Ολυμπιακό, αν μη τι άλλο πιο συνεπή και σοβαρό.

Και πιο έξυπνο, θα πρόσθετα. Έναν Ολυμπιακό που δεν αφήνει τόσους πολλούς χώρους, που δεν δίνει τόσες πολλές ευκαιρίες στον αντίπαλο και που, παράλληλα, βρίσκει ο ίδιος χώρους, έστω κι αν χρειάζεται καμιά φορά να δίνει την μπάλα στον αντίπαλο να παίξει αυτός λίγο παραπάνω. Και που τον κτυπάει κι από τον άξονα με τον Φορτούνη να συγκλίνει, αλλά κι από τα πλάγια με τα μπακ που γίνονται εξτρέμ-χθες ο Ρόντινεϊ έβγαλε την ασίστ κι ο Ρέαμπτσιουκ το γκολ, στην τρίτη του παρακαλώ τελική στο παιχνίδι!

Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ με Παναθηναϊκό

Ο Όλεγκ ήταν μαζί με τον Ρόντινεϊ και τους Εμβιλά-Χουάνγκ οι τέσσερις κορυφαίοι του Ολυμπιακού, με τον Φορτούνη να κάνει πολλή δουλειά, να είναι μέσα σε όλες τις καλύτερες στιγμές της ομάδας, αλλά και να γυρίζει πίσω και να κόβει με τάκλιν τον αντίπαλο μπακ. Παρεμπιπτόντως, προς τι η έκπληξη για το γκολ του Ρέαμπτσιουκ; Πέρυσι δεν είχε σκοράρει τα νικητήρια γκολ του Ολυμπιακού στο 2-1 επί της Άντβερπ και στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη;

Μπράβο και στον Τζολάκη που κράτησε σε δεύτερη στη σειρά ντέρμπι το μηδέν και δη στο πρώτο του ever παιχνίδι του κατά του Ολυμπιακού! Έχοντας θετικούς τους στόπερ Παπασταθόπουλο, Ντόη και με πολλές βοήθειες στη μεσαία γραμμή τον Σαμασέκου. Μπράβο και στον Ελ Αράμπι που υπερέβαλε εαυτό στα 36 χρόνια του κάνοντας ένα πολύ μεστό ημίχρονο, στη θέση του πρώτου σκόρερ Μπακαμπού.

Ο Ανιγκό, ατυχώς, εξακολουθεί να κάνει ακόμη το ίδιο λάθος, να εμπιστεύεται σε ρόλο βασικού έξω δεξιά τον Μπιέλ, με συνέπεια ο Ολυμπιακός να μοιάζει γυμνός από εκεί. Με οποιονδήποτε άλλο παίκτη εκεί, τον Μασούρα, τον Βρουσάι, ενδεχομένως και τον Μπιτίκι, η ομάδα θα ήταν πιο επικίνδυνη επιθετικά, αλλά και πιο ασφαλής αμυντικά, καθώς ο Ισπανός είναι σε μία μόνιμη στασιμότητα μετριότητας και ελάχιστα βοηθάει.

Και κάτι άλλο: υπέροχη η ανάπτυξη του Ολυμπιακού στη φάση του μοναδικού γκολ! Ιδίως στο τέλος με Εμβιλά, Χουάνγκ, Ελ Αράμπι, Φορτούνη, Ρόντινεϊ. Να ξέρετε δε ότι από ένα ελεύθερο του Τζολάκη στο 66.29 η μπάλα ήταν για 57 ολόκληρα δευτερόλεπτα στα πόδια μόνο των «ερυθρόλευκων», που αντάλλαξαν 19 (!) πάσες, ώσπου ήρθε το γκολ στο 67.24…

Άσχετο (;): Τόσες ημέρες το είχα καταγράψει, ε; Ο Ολυμπιακός σε άδειο Καραϊσκάκη τα πάει καταπληκτικά, όσο δεν γίνεται, στα ντέρμπι σε σχέση με τα ντέρμπι που δίνει με τον κόσμο του στην εξέδρα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αναλυθεί όπως πρέπει. Γιατί γίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια κι εδώ και 20 παιχνίδια, ε;…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.