Παναθηναϊκός: Εμπιστοσύνη στην ομάδα των 78 βαθμών, ενίσχυση επίπεδου Champions League και πάνω απ' όλα στην ώρα της!

Παναθηναϊκός: Εμπιστοσύνη στην ομάδα των 78 βαθμών, ενίσχυση επίπεδου Champions League και πάνω απ' όλα στην ώρα της!

Παναθηναϊκός: Εμπιστοσύνη στην ομάδα των 78 βαθμών, ενίσχυση επίπεδου Champions League και πάνω απ' όλα στην ώρα της!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει την αξιολόγηση του υπάρχοντος ρόστερ, τις μεγάλες μεταγραφικές ανάγκες του Παναθηναϊκού αυτό το καλοκαίρι και την απαίτηση τα παθήματα να έχουν γίνει μαθήματα ώστε το «τριφύλλι» να είναι πανέτοιμο στα τέλη Ιουλίου.

Η επόμενη ημέρα ξημέρωσε. Δεν βρίσκει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή, γεγονός που αφήνει μια θεόπικρη γεύση για τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε. Πίκρα και μια αίσθηση απώλειας μίας τεράστιας ευκαιρίας βάσει των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές του χρόνου. Από την άλλη, το κλαμπ εκπλήρωσε τον ποδοσφαιρικό στόχο που είχε θέσει ο προπονητής πέρσι τέτοια εποχή, τερμάτισε στις δύο πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, διεκδίκησε τον τίτλο όντας πρώτος στις 30+ από τις 36 αγωνιστικές της Super League και επιστρέφει στα προκριματικά του Champions League μετά το 2015 και τις αναμετρήσεις με τη Μπριζ.

Συναισθηματικά η κατάληξη της σεζόν είναι μια «μαχαιριά» στη καρδιά, εντελώς ψυχρά και ποδοσφαιρικά, το πρότζεκτ έκανε ένα βήμα μπροστά, η πρόοδος ήταν ορατή σε όλα τα επίπεδα και η ζωή συνεχίζεται. Ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω για να διορθώσεις τα λάθη σου, η ζωή γενικότερα και το ποδόσφαιρο ειδικότερα τρέχουν μπροστά και ο Παναθηναϊκός καλείται να πάρει τις σωστές αποφάσεις αυτό το καλοκαίρι για να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος του χρόνου, ώστε να κατακτήσει το πρωτάθλημα και να πάει όσο το δυνατόν πιο μακριά στην Ευρώπη.

Αυτή η διετία με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο επανέφερε τις απαιτήσεις που έχουν όλοι από τον Παναθηναϊκό, στη κανονικότητα του μεγέθους του συλλόγου. Το «πάμε και όπου βγει» και το «όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα» μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, «κλειδώθηκε» μια για πάντα σε μια εποχή σκοτεινή, μίζερη, καταθλιπτική.

Από εδώ και στο εξής ο Παναθηναϊκός θα κρίνεται ως Παναθηναϊκός. Σε όλα τα επίπεδα. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν για κανέναν. Είτε αυτός είναι η διοίκηση, είτε ο προπονητής, είτε οι παίκτες, είτε τα στελέχη. Όπως πολύ σωστά το είπε και ο προπονητής «δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω και δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε βήμα πίσω». Το ιδανικό και το σωστό, βέβαια, θα ήταν να ακούσουμε πράγματα για την επόμενη ημέρα του κλαμπ αλλά και για όσα έγιναν στο φινάλε των play-offs, από τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη της ομάδας, τον Γιάννη Αλαφούζο, κάτι που εκτός απροόπτου θα συμβεί αυτή την εβδομάδα.

 

Από κει και πέρα και κατά την ταπεινή μας άποψη, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής ο Παναθηναϊκός, είναι τα ακόλουθα:

1) Να αξιολογήσει σωστά το έμψυχο δυναμικό του, μακριά από αποφάσεις της στιγμής ή συναισθηματισμούς. Ένα σύνολο που ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 78 βαθμούς, ένα σύνολο που ήταν πρώτο εννιά μήνες και «γκρεμίστηκε» από την κορυφή την προτελευταία αγωνιστική και μάλιστα με άδικο τρόπο, δεν μπορεί να είναι ένα κακό σύνολο. Ίσα-ίσα. Ο Παναθηναϊκός έχει δημιουργήσει καλές ομαδικές λειτουργίες αλλά όπως και σε περίπτωση που κατακτούσε το πρωτάθλημα, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει καλύτερος. Πολύ καλύτερος. Τόσο βελτιώνοντας την ομαδική συμπεριφορά στις διάφορες φάσεις του παιχνιδιού, όσο προσθέτοντας ποδοσφαιριστές με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά και ισχυρότερη προσωπικότητα.

Οι «πράσινοι» οφείλουν να δείξουν εμπιστοσύνη στην ομάδα των 78 βαθμών, ο «κορμός» και μάλιστα καλός υπάρχει και πάνω σε αυτόν θα πρέπει να βασιστεί για να διεκδικήσει τον πρώτο μεγάλο στόχο της σεζόν που δεν είναι άλλος από τα προκριματικά του Champions League.

2) Η εμπιστοσύνη σε αυτή την ομάδα, δεν σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει ανάγκη από σημαντική ενίσχυση. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μόνο μαύρο ή άσπρο, υπάρχει και το γκρι. Η ισορροπία. Καλός, λοιπόν, ο φετινός Παναθηναϊκός αλλά μπορεί, πρέπει και οφείλει να γίνει ακόμη καλύτερος, καθώς μπαίνει σε μια σεζόν με διαφορετικές απαιτήσεις. Πέρσι ξεκινούσε για το «1-2» και στα προκριματικά του Conference, φέτος θα ξεκινήσει για το «1» και στα προκριματικά του Champions League. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση του μπάτζετ. Τόσο του μεταγραφικού όσο και του συνολικού της ομάδας. Φέτος ο σύλλογος είχε το τέταρτο στην κατηγορία, του χρόνου θα πρέπει να είναι το τρίτο και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρώτο και το δεύτερο. Να κλείσει αυτή η «ψαλίδα», χωρίς βεβαίως να γίνουν «τρέλες». Πάντα με ισορροπία. Η διάθεση υπήρχε πέρσι, υπάρχει και φέτος, ώστε να γίνουν οικονομικές υπερβάσεις σε περιπτώσεις που το κρίνει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Από την εικόνα της ομάδας μέσα στη σεζόν, κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα και απολύτως ευδιάκριτα: Όπως η ανάγκη ενίσχυσης στη μεσαία γραμμή με ποδοσφαιριστές ποιοτικούς στη δημιουργία. Ο Μπερνάρντ δεν «βγήκε» ως «10», η τριπλέτα Ρούμπεν-Τσέριν-Κουρμπέλης είχε σκληράδα, ανθεκτικότητα, τακτική προσήλωση και έδωσε λύσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε αυτό που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός, ειδικά στο κομμάτι της παραγωγής από τον άξονα και του κάτι παραπάνω. Οπότε στη μεσαία γραμμή «φωνάζει» η ανάγκη ενίσχυσης με έναν βαρβάτο «6-8», καθώς τα χρόνια του Ρούμπεν περνούν και αν ο σύλλογος θέλει να κάνει upgrade πρέπει να τον λογίζει ως δεύτερη λύση.

Είναι εξίσου μεγάλη ανάγκη να φορέσει τα πράσινα και ένα «8-10» που θα αποτελεί σημείο αναφοράς. Ένας παίκτης «τύπου Πινέδα» ή «τύπου Λινγκρ», με το γκολ στο ρεπερτόριό του. Εκεί υστέρησε πολύ η μεσαία γραμμή της ομάδας φέτος. Κανείς δεν είχε το εύκολο γκολ. Παράλληλα, ο τρίτος εν δυνάμει βασικός στόπερ που δεν ήρθε πέρσι το καλοκαίρι(ο Μάγκνουσον κάλυψε το κενό του Βέλεθ) θα πρέπει να αποκτηθεί φέτος, υπερκαλύπτοντας το κενό είτε του Σάρλια είτε του Πούγγουρα, καθώς ένας εκ των δύο θα αποχωρήσει.

Κάτω από τα δοκάρια με Μπρινιόλι-Λοντίγκιν ο Παναθηναϊκός είναι καλυμμένος. Στους ακραίους μπακ η αποχώρηση του Πούχατς και το πρόβλημα του Γκάνεα, δημιουργεί ανάγκη ενίσχυσης με παίκτη ισοδύναμο του Χουάνκαρ ενώ στα δεξιά οι «πράσινοι» πρέπει να βρουν τον παίκτη εκείνο που θα δημιουργήσει δυνατό δίδυμο με τον Κώτσιρα.

Στους εξτρέμ με Μπερνάρντ, Παλάσιος, Μαντσίνι, Αϊτόρ και Βέρμπιτς υπάρχει και ποιότητα αλλά και ποσότητα, με τις απαιτήσεις να είναι ακόμη μεγαλύτερες όσον αφορά την εικόνα όλων (εξαίρεση ο Αϊτόρ λόγω του τραυματισμού) και κυρίως του Βέρμπιτς και του Μπερνάρντ. Οι πέντε εξτρέμ πρώτης γραμμής για μία απαιτητική σεζόν είναι το ιδανικό αλλά εδώ ίσως ο Παναθηναϊκός να ήθελε κάτι πιο «δυνατό», προχωρώντας σε μια προσθαφαίρεση, πάντα με κύριο άξονα το γκολ.

Στη κορυφή της επίθεσης Σπόραρ και Ιωαννίδης είναι ένα καλό δίδυμο και φυσικά θα πρέπει να προστεθεί και τρίτος φορ στο ρόστερ, ένας παίκτης που θα μπορεί να δώσει λύσεις και δεν θα είναι διακοσμητικός, γνωρίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να παλέψει πολύ για να φτάσει στη κορυφή της σχετικής «ιεραρχίας». Ο Γερεμέγεφ σύμφωνα με τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο στη Σουηδία (δεν μπορεί να κριθεί στον Λεβαδειακό) θα μπορούσε να είναι μια καλή τρίτη λύση στο ρόστερ.

3) Οι κινήσεις που θα τεθούν ως προτεραιότητες για την ομάδα και λογικά θα αφορούν την μεσαία γραμμή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου, όταν και το «τριφύλλι» θα αναχωρήσει για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Οι παίκτες που θα έρθουν για να ανεβάσουν επίπεδο τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια του προπονητή τουλάχιστον ένα μήνα πριν τα πρώτα παιχνίδια για τα προκριματικά του Champions League για να μπορέσει το «τριφύλλι» να αυξήσει τις πιθανότητες πρόκρισης.

Οτιδήποτε λιγότερο θα συνιστά ακόμη μία αποτυχημένη μεταγραφική περίοδο στο κομμάτι του timing. Το «τριφύλλι» την πάτησε πέρσι το καλοκαίρι, την πάτησε φέτος τον Ιανουάριο, την πλήρωσε πολύ ακριβά αυτή την αργοπορία, οπότε αν συμβεί το ίδιο θα μιλάμε για επαναλαμβανόμενο ποδοσφαιρικό «έγκλημα». Στα επόμενα σημειώματα θα επιμείνουμε πολύ στο κομμάτι της έγκαιρης υλοποίησης του μεταγραφικού σχεδιασμού γιατί πολύ απλά αυτό είναι και το σωστό και υπάρχουν πολύ πρόσφατα παθήματα που πρέπει να γίνουν μαθήματα.

4) Για να μπορέσει μεταγραφικά ο Παναθηναϊκός να είναι δυνατός και σε επιλογές αλλά και στο σωστό timing, θα πρέπει να βελτιώσει τις δομές, την οργάνωση και την λειτουργία του. Δεν το έκανε όλο αυτό το διάστημα και είναι λάθος. Χωρίς δυνατό τμήμα scouting θα έχεις πρόβλημα, όπως και είχε πρόβλημα. Απλά πράγματα είναι.

Ένας άνθρωπος δεν φτάνει, το ποδόσφαιρο προχωρά, εξελίσσεται, είναι κρίμα να μένει πίσω το «τριφύλλι». Εξαιτίας της έλλειψης όλων των παραπάνω την «πάτησε» ο σύλλογος σε δύο συνεχόμενες μεταγραφικής περιόδου και αυτή η αδυναμία του προπονητή να πάρει μια τελική απόφαση, θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει μηχανισμούς που θα οδηγούν στην λύση του προβλήματος και όχι στην διατήρησή του.

Συνοπτικά, ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε ένα πολύ κομβικό καλοκαίρι, στο οποίο διαθέτει πολύ καλό κορμό και με δυνατές μεταγραφικές κινήσεις θα ανέβει ακόμη περισσότερο επίπεδο. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Για κανέναν λόγο. Η διοίκηση, ο προπονητής, το επιτελείο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν σωστά την δουλειά, ώστε αυτή η έκδοση να γίνει πανίσχυρη, να διεκδικήσει την υπέρβαση με τους ομίλους του Champions League και να κατακτήσει το επόμενο πρωτάθλημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.