Οι mvp, οι θετικοί, οι «μέτριοι» και οι μεγάλες απογοητεύσεις του Παναθηναϊκού

Οι mvp, οι θετικοί, οι «μέτριοι» και οι μεγάλες απογοητεύσεις του Παναθηναϊκού

Οι mvp, οι θετικοί, οι «μέτριοι» και οι μεγάλες απογοητεύσεις του Παναθηναϊκού

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσους ξεχώρισαν στο φετινό Παναθηναϊκό, για εκείνους που στάθηκαν στο ύψος τους αλλά και για αυτούς που με την απόδοσή τους δεν έδωσαν στο «τριφύλλι» όσα θα έπρεπε και απογοήτευσαν.

Η φετινή πρωταθληματική πορεία του Παναθηναϊκού είχε ως απόλυτο «αρχιτέκτονα», τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η αξία, η δουλειά, τα όσα έχει κάνει αυτή την διετία ο Σέρβος τεχνικός στο «τριφύλλι», οδήγησαν το σύνολο σε μία υπερβατική πορεία και στη διατήρηση στη κορυφή μέχρι και τη προτελευταία αγωνιστική.

Ο Γιοβάνοβιτς αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο mvp της φετινής χρονιάς και από κει πέρα υπάρχουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι βγήκαν μπροστά, κάποιοι που ήταν θετικοί αλλά και εκείνοι που απογοήτευσαν. Για όλους αυτούς θα μιλήσουμε στο σημερινό σημείωμα.

Οι κορυφαίοι

Στο πρώτο, στο κορυφαίο σκαλί βρίσκονται τρεις ποδοσφαιριστές. Ο Αϊτόρ, Αλμπέρτο Μπρινιόλι και ο Φώτης Ιωαννίδης. Παίκτες που με την απόδοσή τους, τις ενέργειές τους, έδωσαν πολύτιμους βαθμούς.

Ο Ιταλός κίπερ ήταν καταπληκτικός, κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 21 από τα 34 ματς που ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, ολοκλήρωσε την σεζόν έχοντας 15 γκολ παθητικό σε τελικές ίσες με 21.32xConcededGoals, δηλαδή γλίτωσε την ομάδα του από 6.32 «σίγουρα» τέρματα. Υπερπολύτιμος με την μπάλα στα πόδια, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στα αποδυτήρια.

 

Δίπλα στον έμπειρο κίπερ; Ο Ιωαννίδης. Μπορεί οι αριθμοί του να μην είναι εντυπωσιακοί στο σκοράρισμα(7 τέρματα, τα 2 με πέναλτι και 4 ασίστ) αλλά εξελίχθηκε στον απόλυτο game changer της ομάδας και χάρισε νίκες και βαθμούς από «χρυσάφι». Είτε με ασίστ, είτε με κερδισμένα πέναλτι, είτε με γκολ. Βελτιώθηκε πολύ, έγινε σημαντικός, κέρδισε σε μεγάλο διάστημα την θέση του βασικού φορ και έκανε step up.

Από την σχετική λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Αϊτόρ. Ο Ισπανός εξτρέμ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στον πρώτο γύρο, ο πρώτος σκόρερ, ο πιο επιδραστικός παίκτης της ομάδας. Ο σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, τον έβαλε νοκ-άουτ και δημιούργησε πρόβλημα στον Παναθηναϊκό, το οποίο δεν λύθηκε ποτέ.

Οι θετικοί

Στο δεύτερο σκαλί; Περισσότεροι παίκτες που ο Παναθηναϊκός θα τους ήθελε δεδομένα στο πιο πάνω αλλά σίγουρα είχαν θετική παρουσία στο σύνολο της χρονιάς.

Πρώτος και καλύτερος ο Άνταμ Τσέριν που ήταν «αποκάλυψη». Αποκτήθηκε ως λύση ανάγκης, έγινε βασικός και αναντικατάστατος και είχε πολύ καλή παρουσία. Δίχως αμφιβολία αποτελεί την πιο επιτυχημένη κίνηση του προηγούμενο καλοκαιριού.

Έπειτα ο Χόρντουρ Μάγκνουσον και ο Μπαρτ Σένκεφελντ, ο Σβόνιμιρ Σάρλια, ο Δημήτρης Κουρμπέλης, ο Χουάνκαρ, ο Μαντσίνι που ήρθε τον Ιανουάριο και έδωσε λύσεις στη δημιουργία. Όσοι αναφέρθηκαν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στην παραπάνω κατηγορία αλλά ούτε και στην παρακάτω που... έρχεται.

Από αυτούς περίμενε περισσότερα

Το «τριφύλλι» περίμενε να πάρει περισσότερα από αρκετούς του παίκτες σε βάθος χρόνου. Από τον Γιάννη Κώτσιρα που κινήθηκε στη μετριότητα, τον Σεμπαστιάν Παλάσιος που είχε μόνο εκλάμψεις και αυτές κυρίως στον πρώτο γύρο.

Περίμενα περισσότερα από τον Άντρατζ Σπόραρ που δεν δικαιολόγησε το κόστος της απόκτησής του από την Σπόρτινγκ Λισαβώνας(3.5 εκατομμύρια ευρώ), από τον Ρούμπεν Πέρεθ που για μεγάλο διάστημα στο 2023 ήταν σκιά του εαυτού του και από τον Ένις Τσόκαϊ που αν και δεν έπαιξε πολύ, φαίνεται πως δεν διαθέτει το ποδοσφαιρικό υπόβαθρο να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από το να είναι ένας απλός ρολίστας.

Οι απογοητεύσεις

Πάμε και στις μεγάλες απογοητεύσεις. Από εκείνους που βάσει της αξίας και του συμβολαίου τους ο Παναθηναϊκός πήρε παρά μόνο ελάχιστα. Τα «μεγάλα» ονόματα του καλοκαιριού ήταν εκείνοι που πέρασαν κάτω από την πήχη στην πρώτη τους χρονιά στην Ελλάδα.

Όσο πιο μεγάλο το συμβόλαιο, τόσο μεγαλύτερες και οι απαιτήσεις. Ο Μπερνάρντ(που το πάλεψε περισσότερο) και ο Βέρμπιτς(που τον πήρε η κάτω βόλτα ψυχολογικά και αγωνιστικά) δεν κατάφεραν να δώσουν το κάτι παραπάνω, δεν έκαναν την διαφορά, δεν άλλαξαν επίπεδο την επίθεση του «τριφυλλιού».

Ο Βραζιλιάνος αν και σταθερά βασικός ολοκλήρωσε την σεζόν με 2 γκολ και 2 ασίστ, επιδόσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την οικονομική υπέρβαση που έγινε για να αποκτηθεί με 1.7 εκατομμύρια ευρώ φέτος και 2.5 του χρόνου. Aπό την άλλη, ο Σλοβένος δεν κατάφερε ποτέ να γίνει σημαντικό ''εργαλείο'' της ομάδας αν και στον πρώτο γύρο έδωσε κάποιους βαθμούς, όπως με την ασίστ στο παιχνίδι με τον Άρη και το γκολ κόντρα στον Λεβαδειακό. Καμία σχέση, βέβαια, με τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο.

Αμφότεροι δεν ''βγήκαν'', μπορεί να το κάνουν του χρόνου. Ποδόσφαιρο είναι, μιλάμε για ανθρώπους και όχι για ρομπότ. Και όταν δεν μιλάμε για ''λαχεία'' αλλά για ενγνωσμένης αξίας παίκτες, οι πιθανότητες να πάρεις πράγματα αν τους εμπιστευθείς, είναι περισσότερες. Φέτος, όμως, κινήθηκαν σε πολύ ρηχά νερά...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.