Ο Γκαμπιαντίνι, το μισό καλοκαίρι του ΠΑΟΚ

Ο Γκαμπιαντίνι, το μισό καλοκαίρι του ΠΑΟΚ

Ο Γκαμπιαντίνι, το μισό καλοκαίρι του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση στον ΠΑΟΚ και για μία από τις μεταγραφικές προσπάθειες που μπορεί να αλλάξει πολλά από τα δεδομένα.

Δυσκολεύτηκα να γράψω όπως ακριβώς δυσκολεύεται ο ΠΑΟΚ να κλείσει τις ανοικτές του υποθέσεις. Και αν δεν κλείνουν θέματα τι να γράψεις; Και η γκρίνια και η κλάψα έχουν κουράσει! Γι’ αυτό και πολλοί ΠΑΟΚτσήδες σταμάτησαν να γκρινιάζουν και έχουν φθάσει στο όριο της αδιαφορίας. Εννοείται ότι αυτό είναι το χειρότερο από όλα και θα έπρεπε ΗΔΗ να απασχολεί σοβαρά όλο τον οργανισμό.

Το θεωρείται υπερβολικό; Περιμένετε σε δέκα ημέρες από τις αρχές Ιουλίου που θα κυκλοφορήσουν τα διαρκείας και θα το αντιληφθείτε για τα καλά! Δεν το εύχομαι. Ελπίζω να πέσω έξω. Για να ισορροπήσω μεταξύ ρεαλισμού και απαισιοδοξίας, σκέφτομαι τρόπους και γεγονότα που θα με διαψεύσουν. Εκεί φθάσαμε…

Κατ’ αρχάς να τονίσω ότι ο χρόνος τελείωσε για τον ΠΑΟΚ. Δεν τελειώνει! Τελείωσε ήδη! Από εδώ και πέρα η πίεση που δημιουργείται μόνο κακό μπορεί να κάνει και να οδηγήσει σε πιο λανθασμένες αποφάσεις. Γι αυτό νομίζω ότι το κακό ήδη φαίνεται. Άλλο το 22 Μαΐου, άλλο το 30, άλλο το 10 Ιουνίου και άλλο το 19-20 Ιουνίου που φθάσαμε. Τώρα, στις 20 Ιουνίου που ξημερώνει. εκτιμώ και γνωρίζω ότι ο ΠΑΟΚ είναι σε πολύ δύσκολη φάση πίεσης για να φτιάξει την ομάδα του. Τι σημαίνει αυτό; Θα είμαι -όπως πάντα- συγκεκριμένος. Μέσα στον Μάιο ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης στην Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ είπε δημοσίως: «Πάμε σε αναβάθμιση του ρόστερ». Το ίδιο (μέσες άκρες) είπε σε εκπομπή οπαδών και ο σύμβουλος της ΠΑΕ Κυριάκος Κυριάκος. Λίγο μετά ο Γιώργος Σαββίδης στο εξαγριωμένο πλήθος που μαζεύτηκε στην Τούμπα μετά τον τελικό, είχε πει ότι θα κάνουμε 6-7 μεταγραφές. Πιο γενικό αυτό, μπροστά στη δέσμευση για ποιοτική αναβάθμιση.

Όσο περνάει ο χρόνος και ο ΠΑΟΚ πρέπει από τη μία να είναι έτοιμος για να προετοιμαστεί και από την άλλη να πετύχει την αναβάθμιση, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Κάθε ημέρα όλο και περισσότερο δυσκολεύει το σενάριο. Όσοι με παρακολουθούν γνωρίζουν ότι μου αρέσει να βλέπω μπροστά και να κάνω εκτιμήσεις για το μέλλον. Τις περασμένες ημέρες που όλοι ήθελαν ονόματα, εγώ ήμουν πιο ήσυχος γιατί… ονόματα υπήρχαν. Και τι έγινε όμως; Τώρα που όλοι ασχολούνται με τα ονόματα, εγώ δηλώνω πολύ ανήσυχος για την χρονική πίεση! Σήμερα, δεν γίνεται να μην ανησυχώ. Όχι επειδή… «έτσι γίνεται πάντα στον ΠΑΟΚ». Έτσι είναι η κατάσταση και πρέπει να τονιστεί με κάθε ρεαλισμό.

Ο ΠΑΟΚ έπαθε μεγάλο κακό χάνοντας από Ολυμπιακό και ΑΕΚ στο τέλος της σεζόν, αφού πέρα από πιθανότητες πρόκρισης σε όμιλο με τα λιγότερα ματς που θα έδινε, έχασε υπερπολύτιμο καλοκαιρινό χρόνο. Πρέπει -νωρίς- να βρει ποιοτικούς παίκτες και να τους πείσει να υπογράψουν καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις τους, χωρίς να περιμένουν άλλα ευρωπαϊκά club! Αυτές είναι εξ’ ορισμού δύσκολες εξισώσεις και ήδη έχει αποδειχθεί: Ο ΠΑΟΚ στις 20 Ιουνίου δεν έχει κλείσει ΚΑΝΕΝΑΝ τέτοιο στόχο.

Για ομάδα που ήξερε τα αγωνιστικά της προβλήματα και γνώριζε μήνες πριν ότι θα έπρεπε να κάνει την υπέρβαση στον φορ και στον χαφ, αλήθεια είναι ότι έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει παίκτες. Όχι για τις εντυπώσεις, αλλά για την ουσία. Γιατί όσο περνούν οι ημέρες, τόσο πιο δύσκολες γίνονται οι μεταγραφές, ειδικά για ομάδες που θα αρχίσουν να δίνουν τελικούς από τις 27 Ιουλίου και μετά.

Η μεταγραφή Γκαμπιαντίνι

Δεν το ανοίγω άλλο και πάω στην ουσία, σε ένα δικό μου συμπέρασμα γνωρίζοντας πολλές λεπτομέρειες για την κατάσταση που επικρατεί στον ΠΑΟΚ. Μετά από πολλή σκέψη και όπως εγώ βλέπω τα πράγματα, εκτιμώ ότι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ για τον Δικέφαλο του Βορρά αυτό το καλοκαίρι, θα παιχθούν από την μεταγραφική προσπάθεια απόκτησης του Γκαμπιαντίνι. Ανεβάζω τον πήχη γιατί πάντα υπάρχει περίπτωση αποτυχίας, αλλά δεν γίνεται αλλιώς…

Γιατί -κατά την άποψή μου- η μεταγραφή Γκαμπιαντίνι είναι τόσο σημαντική:

  • Γιατί ο 31χρονος είναι εξαιρετικός στη θέση του, ένας Ιταλός διεθνής, πολύ-πολύ επάνω από το μέσο όρο ποιότητας του ελληνικού πρωταθλήματος.
  • Γιατί είναι ακριβώς αυτό που λείπει από την ομάδα και ακριβώς αυτό που θέλει ο Λουτσέσκου.
  • Γιατί ως μεταγραφική διαδικασία ξεκίνησε και προχώρησε όπως θα έπρεπε. Υπήρχε σχέδιο και πλάνο υλοποίησης εδώ και πολύ καιρό.
  • Γιατί με την απόκτησή του ο ΠΑΟΚ περιορίζει κατά πολύ το περιθώριο λάθους στην πιο σημαντική του μεταγραφή για φέτος.
  • Πολύ απλά, είναι ο ορισμός της ποιοτικής αναβάθμισης για την οποία είχαν μιλήσει.
  • Ο Ιταλός θα δημιουργήσει τον ενθουσιασμό που είναι απαραίτητος, σε συνδυασμό όμως και με την ουσία.
  • Γιατί πολύ απλά, όταν ως Club κάνεις μία τέτοια μεταγραφική αρχή, ένα τέτοιο όνομα από μόνο του φέρνει και άλλα ονόματα. Σε «φτιάχνει» και από αυτή την πλευρά!

Έτσι το βλέπω! Η κατάσταση είναι πλέον πιεστική και αγχωτική, ο ΠΑΟΚ ξεκινάει μέσα στην εβδομάδα και τα μεταγραφικά του ΔΕΝ έχουν ξεκαθαρίσει. Του Νταλμπέρτ δεν είναι σίγουρο, ούτε των εξτρέμ. Στα αμυντικά χαφ η υπέρβαση δείχνει πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή και προσέξτε τι γίνεται: Η ομάδα μάλλον θα ξεκινήσει πιο αδύναμη απ’ ότι ήταν όταν τελείωσε αποτυχημένα την περασμένη σεζόν! Κάπως έτσι νιώθω ότι το ενδεχόμενο απόκτησης του Γκαμπιαντίνι το οποίο μέχρι τώρα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΠΑΟΚ το έχει χειριστεί αρκετά καλά δείχνοντας ότι θέλει να κάνει την μεγάλη υπέρβαση, μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως την ομάδα, την ΠΑΕ, τον προπονητή και όλο τον κόσμο. Ο ΠΑΟΚ αυτή την υπόθεση την έχει φέρει σε καλό σημείο και μακάρι να την κλείσει θετικά.

Δύσκολο είναι, έκπληξη πάει να γίνει αφού κανείς (και εγώ) δεν πίστευα ότι μπορεί ένας Ιταλός διεθνής να έρθει να παίξει σε εμάς, αλλά όταν τα λεφτά «μιλάνε» και του έχει παρουσιαστεί ένα σωστό πλάνο για τους στόχους και τη δυναμική της ομάδας, τότε όλα γίνονται. Για να δούμε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.