Ιδανική κλήρωση και τώρα πρέπει να ξαναγίνει Panathinaikos!
Να τα πούμε από την αρχή για να γλιτώσουμε τυχόν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις της ουσίας του κειμένου. Ας εξετάσουμε τα δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός έχει να αγωνιστεί σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 2016! Επτά ολόκληρα χρόνια από εκείνο τον όμιλο στο Europa League με Άγιαξ, Θέλτα, Σταντάρ Λιέγης, έχοντας αποκλείσει στα προκριματικά την ΑΙΚ και την Μπρόντμπι με τον Αντρέα Στραματσόνι στον πάγκο.
Στην ειδική βαθμολογία της UEFA βρίσκεται στον πάτο, έχοντας να κάνει νίκη σε γκρουπ από το 2012! Έντεκα χρόνια πίσω, ένα βράδυ του Νοέμβρη στο παγωμένο ΟΑΚΑ με τον Χουάν Ρότσα στη τεχνική ηγεσία, επικράτησε 1-0 επί της Μάριμπορ με πέναλτι του Βιτόλο και έπειτα το... χάος!
Από τις πορείες του 2009 και του 2010, στους «16» του Champions και του Europa League, ο Παναθηναϊκός εξαφανίστηκε από τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, παραμένοντας όλα αυτά τα χρόνια ο απόλυτος πρεσβευτής του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς κανείς δεν κατάφερε έστω και να πλησιάσει τις δικές του επιτυχίες και διακρίσεις.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, στο 2023 και με όλα τα παραπάνω δεδομένα, η ευκαιρία που έχει μπροστά του το «τριφύλλι» αυτό το καλοκαίρι είναι μοναδική. Για μια σειρά από λόγους.
- Επειδή με μία πρόκριση στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, εξασφαλίζει τον όμιλο του Europa και ένα σεβαστό οικονομικό ποσό για τα ταμεία του που μπορεί να φτάσει και τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
- Επειδή ο αντίπαλός του, η Ντνίπρο είναι μία ομάδα στα μέτρα του. Ένα σύνολο που ποιοτικά υπολείπεται σε σχέση με την Γκενκ που θα μπορούσε να πέσει στον δρόμο του. Ένας σύλλογος που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αγωνίζεται σε ουδέτερη έδρα(πέρσι έπαιξε στο Κόζιτσε της Σλοβακίας), χωρίς οπαδούς, με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Η δύναμη της έδρας στα προκριματικά είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την διαφορά της Γκενκ με την Ντνίπρο. Σε όλα τα επίπεδα.
Για να επέστρεφε, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα έπρεπε να κάνει μια μεγάλη υπέρβαση. Η ζωή του ποδοσφαίρου τα έφερε έτσι, ώστε, να μην χρειάζεται να κάνει μία τέτοια αλλά απλά το καθήκον του. Η Ντνίπρο είναι μια πολύ καλή ομάδα, διαθέτει έναν σπουδαίο σέντερ φορ(Ντόμπβικ) αλλά οι «πράσινοι» με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου, πήραν το Κύπελλο το 2022, πέρσι ήταν πρώτοι σε όλο το πρωτάθλημα διεκδικώντας τον τίτλο και αυτή η διετία επανέφερε τα στάνταρ του κανονικού Παναθηναϊκού. Αν μιλούσαμε για το «τριφύλλι» του 2021 ή του 2022, η Ντνίπρο ίσως να ήταν μια πολύ δύσκολη κλήρωση.
Ευτυχώς, όμως, μιλάμε για έναν κανονικό Παναθηναϊκό. Οπότε απέναντι στους Ουκρανούς που ιδρύθηκαν το 2015(SK Dnipro-1) μετά το «κανόνι» και τον υποβιβασμό της γνωστής Ντνίπρο που είχε αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός την σεζόν 2013-2014, απέναντι σε μία ομάδα χωρίς έδρα και ευρωπαϊκή παράδοση, το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρέπει να κάνει το καθήκον του και να πάρει το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο.
Η τύχη δεν του γύρισε την πλάτη και αυτό το καλοκαίρι, η κλήρωση του έφερε τον καλύτερο δυνατό αντίπαλο και ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να ξαναγίνει Panathinaikos, έχοντας στον πάγκο έναν προπονητή που είναι και μαθημένος αλλά και αρκετά αποτελεσματικός σε αυτές τις διαδικασίες.
Τα υπόλοιπα, για τα δυνατά και αδύναμα σημεία των Ουκρανών και τους παίκτες «κλειδιά», θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες.
Υ.Γ1: Αυτές οι νότες, αυτή η μουσική. Ο ύμνος του Champions League να συνδυάζεται με τον Παναθηναϊκό. Το χαρτάκι με το όνομα του συλλόγου και τα αστέρια πάνω σε αυτό. Ανατριχίλα. Κανονική ανατριχίλα και πόσo μπορεί να έχει λείψει σε όλο τον οργανισμό η παρουσία του «τριφυλλιού» στην Ευρώπη...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Λανουά: «Κάθε διαιτητής παίρνει κατά μέσο όρο 200 αποφάσεις σ' ένα ματς»
- Παναθηναϊκός: Η υπόθεση Μεϊτέ, η ανάγκη που παραμένει, η γενικότερη λειτουργία και ο επιθετικός
- Stoiximan Super League 1: Η πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη ως προέδρου της Λίγκας για νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο των «μικρομεσαίων»