Ιδανική κλήρωση και τώρα πρέπει να ξαναγίνει Panathinaikos!

Ιδανική κλήρωση και τώρα πρέπει να ξαναγίνει Panathinaikos!

Ιδανική κλήρωση και τώρα πρέπει να ξαναγίνει Panathinaikos!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το συναπάντημα του Παναθηναϊκού με την Ντνίπρο, το «πράσινο» καθήκον και εξηγεί γιατί οι Ουκρανοί αποτελούν τον ιδανικότερο αντίπαλο του «τριφυλλιού».

Να τα πούμε από την αρχή για να γλιτώσουμε τυχόν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις της ουσίας του κειμένου. Ας εξετάσουμε τα δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός έχει να αγωνιστεί σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το 2016! Επτά ολόκληρα χρόνια από εκείνο τον όμιλο στο Europa League με Άγιαξ, Θέλτα, Σταντάρ Λιέγης, έχοντας αποκλείσει στα προκριματικά την ΑΙΚ και την Μπρόντμπι με τον Αντρέα Στραματσόνι στον πάγκο.

Στην ειδική βαθμολογία της UEFA βρίσκεται στον πάτο, έχοντας να κάνει νίκη σε γκρουπ από το 2012! Έντεκα χρόνια πίσω, ένα βράδυ του Νοέμβρη στο παγωμένο ΟΑΚΑ με τον Χουάν Ρότσα στη τεχνική ηγεσία, επικράτησε 1-0 επί της Μάριμπορ με πέναλτι του Βιτόλο και έπειτα το... χάος!

Από τις πορείες του 2009 και του 2010, στους «16» του Champions και του Europa League, ο Παναθηναϊκός εξαφανίστηκε από τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, παραμένοντας όλα αυτά τα χρόνια ο απόλυτος πρεσβευτής του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς κανείς δεν κατάφερε έστω και να πλησιάσει τις δικές του επιτυχίες και διακρίσεις.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, στο 2023 και με όλα τα παραπάνω δεδομένα, η ευκαιρία που έχει μπροστά του το «τριφύλλι» αυτό το καλοκαίρι είναι μοναδική. Για μια σειρά από λόγους.

  • Επειδή με μία πρόκριση στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, εξασφαλίζει τον όμιλο του Europa και ένα σεβαστό οικονομικό ποσό για τα ταμεία του που μπορεί να φτάσει και τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
  • Επειδή ο αντίπαλός του, η Ντνίπρο είναι μία ομάδα στα μέτρα του. Ένα σύνολο που ποιοτικά υπολείπεται σε σχέση με την Γκενκ που θα μπορούσε να πέσει στον δρόμο του. Ένας σύλλογος που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αγωνίζεται σε ουδέτερη έδρα(πέρσι έπαιξε στο Κόζιτσε της Σλοβακίας), χωρίς οπαδούς, με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Η δύναμη της έδρας στα προκριματικά είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την διαφορά της Γκενκ με την Ντνίπρο. Σε όλα τα επίπεδα.

Για να επέστρεφε, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα έπρεπε να κάνει μια μεγάλη υπέρβαση. Η ζωή του ποδοσφαίρου τα έφερε έτσι, ώστε, να μην χρειάζεται να κάνει μία τέτοια αλλά απλά το καθήκον του. Η Ντνίπρο είναι μια πολύ καλή ομάδα, διαθέτει έναν σπουδαίο σέντερ φορ(Ντόμπβικ) αλλά οι «πράσινοι» με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου, πήραν το Κύπελλο το 2022, πέρσι ήταν πρώτοι σε όλο το πρωτάθλημα διεκδικώντας τον τίτλο και αυτή η διετία επανέφερε τα στάνταρ του κανονικού Παναθηναϊκού. Αν μιλούσαμε για το «τριφύλλι» του 2021 ή του 2022, η Ντνίπρο ίσως να ήταν μια πολύ δύσκολη κλήρωση.

Ευτυχώς, όμως, μιλάμε για έναν κανονικό Παναθηναϊκό. Οπότε απέναντι στους Ουκρανούς που ιδρύθηκαν το 2015(SK Dnipro-1) μετά το «κανόνι» και τον υποβιβασμό της γνωστής Ντνίπρο που είχε αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός την σεζόν 2013-2014, απέναντι σε μία ομάδα χωρίς έδρα και ευρωπαϊκή παράδοση, το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρέπει να κάνει το καθήκον του και να πάρει το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο.

Η τύχη δεν του γύρισε την πλάτη και αυτό το καλοκαίρι, η κλήρωση του έφερε τον καλύτερο δυνατό αντίπαλο και ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να ξαναγίνει Panathinaikos, έχοντας στον πάγκο έναν προπονητή που είναι και μαθημένος αλλά και αρκετά αποτελεσματικός σε αυτές τις διαδικασίες.

Τα υπόλοιπα, για τα δυνατά και αδύναμα σημεία των Ουκρανών και τους παίκτες «κλειδιά», θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες.

Υ.Γ1: Αυτές οι νότες, αυτή η μουσική. Ο ύμνος του Champions League να συνδυάζεται με τον Παναθηναϊκό. Το χαρτάκι με το όνομα του συλλόγου και τα αστέρια πάνω σε αυτό. Ανατριχίλα. Κανονική ανατριχίλα και πόσo μπορεί να έχει λείψει σε όλο τον οργανισμό η παρουσία του «τριφυλλιού» στην Ευρώπη...


@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.