Αρης: Ο Παλίκουτσα σχηματίζει την οπισθοφυλακή λίγο πριν αναλάβει τη βιτρίνα

Αρης: Ο Παλίκουτσα σχηματίζει την οπισθοφυλακή λίγο πριν αναλάβει τη βιτρίνα

Αρης: Ο Παλίκουτσα σχηματίζει την οπισθοφυλακή λίγο πριν αναλάβει τη βιτρίνα

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τις (μέχρι στιγμής) μεταγραφικές κινήσεις του Άρη οι οποίες υποδηλώνουν την πρόθεση δημιουργίας ομάδας από μηδενική βάση.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα απέφυγε την ανάλυση του αγωνιστικού σχεδίου του, πλέον όμως είναι ξεκάθαρο ότι αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ομάδας από μηδενική βάση. Αυτό υποδηλώνουν οι ενέργειες του, οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις. Καλά-καλά δεν έχει ασχοληθεί με τη βιτρίνα και ήδη υπάρχουν συμφωνίες με επτά ποδοσφαιριστές οι οποίοι βάσει αρχικού σχεδίου θα υποστηρίξουν τη φετινή προσπάθεια και προϊόντος του χρόνου θα αποδειχθεί αν μπορούν να αντέξουν το βάρος ηγετικού ρόλου. Αυτή η αίσθηση υποστηρίζεται και από τις ηλικίες των ποδοσφαιριστών καθώς ειδικά στην αμυντική γραμμή είναι ευδιάκριτη η μείωση του μέσου όρου ηλικίας!

Ο 22χρονος Αντώνης Αηδόνης έμαθε τα βασικά του αθλήματος σε μία από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές σχολές – όπως θεωρείται η γερμανική – αλλά στα βαθιά νερά δεν έχει κολυμπήσει. Ίσως ήταν ζήτημα συγκυριών υπό την έννοια ότι η Στουτγάρδη υιοθέτησε συνήθειες ελληνικής ομάδας σε επίπεδο εμπιστοσύνης σε πρόσωπα και καθώς αγκομαχούσε για την εξασφάλιση της παραμονής της στην Bundesliga, θα ήταν τρομερά ριψοκίνδυνο από την πλευρά της να του προσφέρει αγώνες. Ο Αηδόνης δεν έχει λειτουργήσει σε περιβάλλον εμπιστοσύνης ούτως ώστε να δείξει τι πραγματικά μπορεί να πετύχει. Ο Κροάτης τεχνικός διευθυντής του Άρη τον γνωρίζει καλά από τα χρόνια του στη Γερμανία, έβαλε τη σφραγίδα του σ’ αυτή τη συμφωνία, κυρίως όμως δεσμεύτηκε ότι θα (του) το δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη.

Ιεραρχικά, λίγο πιο πίσω βρίσκεται ο 20χρονος Κωνσταντίνος Χρυσόπουλος του οποίου το ταλέντο ξεχώρισε ο Παλίκουτσα και μάλιστα το εκθείασε στην επίσημη παρουσίασή του. Σε μεγάλο βαθμό δεσμεύτηκε για την παροχή ευκαιριών στον νεαρό κεντρικό αμυντικό γιατί θεωρεί ότι αποτελεί σπουδαίο project μέσα από το οποίο ο σύλλογος μπορεί να κερδίσει πολλά στο άμεσο μέλλον. Και από τη στιγμή που ο Άρης εμπιστεύτηκε τις γνώσεις και το ένστικτο ενός τεχνικού διευθυντή οφείλει να ακολουθήσει εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του. Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί προβλέπεται να έχουν υποστηρικτικό ρόλο πίσω από το δίδυμο των Φαμπιάνο-Μπράμπετς των οποίων η αξία είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο Ματαρίτα

Για να πάμε στα αμυντικά άκρα, ο Ρόναλντ Ματαρίτα αποκτήθηκε με σκοπό να υπηρετήσει τον ρόλο του βασικού αριστερού full back και σε αυτό το σχέδιο ο Βασίλης Ζαγαρίτης θα έχει αντίστοιχο υποστηρικτικό. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο αλλαγής αυτού του πλάνου στην περίπτωση που ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα φέρει εις πέρας μια τρομερά δύσκολη περίπτωση αριστερού full back τον οποίον προσπαθεί να φέρει στο «Κλ. Βικελίδης».

Ο Ζαγαρίτης στοιχειοθετεί ένα πρώτης τάξεως project με παραστάσεις μέσα από τον ιταλικό τρόπο δουλειάς και βάσει χαρακτηριστικών ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου μπακ. Πριν μετακομίσει στην Ιταλία για λογαριασμό της Πάρμα, η δημιουργικότητά του στο 1/3 του γηπέδου αποτελούσε το βασικό προσόν του. Στην Ιταλία δεν μέτρησε πολλά παιχνίδια (σ. σ. 24) αλλά βελτίωσε την αμυντική συμπεριφορά του. Είναι μια περίπτωση παίκτη με την οποία αξίζει τον κόπο. Στο δεξί άκρο, ο Βαλεντίνο Φατόρε στοιχειοθετεί αγωνιστικό στοίχημα λόγω περιορισμένων παραστάσεων του σε ομάδες στόχων.

Στα επιθετικά άκρα, κανείς εκ των Τζόναθαν Μενέντεζ, Κίκε Σαβέριο δεν ήρθε έχοντας τη θέση του βασικού στην… τσέπη του. Τα βιογραφικά των δύο ποδοσφαιριστών δεν είναι από αυτά που σε αναγκάζουν να πετάξεις τη σκούφια σου. Το ίδιο ίσχυε όμως και με τον Ματέο Γκαρσία όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη (καλοκαίρι 2018). Κανείς δεν πίστευε ότι ο Αργεντίνος θα εξελισσόταν σε πρώτο σκόρερ της ομάδας εκείνη τη σεζόν. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Λούις Πάλμα, οπότε είναι πιο φρόνιμο να βγουν συμπεράσματα βάσει της εικόνας του καθενός στο χορτάρι.

Αν και δεν συνηθίζω να σχηματίζω άποψη βάσει της χρηματιστηριακής αξίας του Transfermarkt, η αξία του Μενέντεζ ορίζεται στα 1.5 εκατ. ευρώ. Ίσως γιατί το 2021 η μεταγραφή του στη Salt Lake City είχε κοστίσει περί των 1.15 εκατ. δολαρίων. Ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία του Αργεντίνου είναι φανερό ότι το γκολ δεν εντάσσεται στις αγαπημένες συνήθειές του καθώς διακρίνεται περισσότερο για την ικανότητά του στον άνοιγμα των αμυνών.

Ο Σαβέριο

Για κάποιον λόγο η περίπτωση του Κίκε Σαβέριο μου φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Η συμπεριφορά του το καλοκαίρι του 2020 έδειξε έναν ποδοσφαιριστή με υψηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης. Τότε αρνήθηκε την πρόταση επέκτασης της συνεργασίας του με την Μπαρτσελόνα γιατί εκτίμησε ότι αγωνιζόμενος στη δεύτερη ομάδα της δεν είχε προοπτική εξέλιξης. Υπέγραψε στην Οσασούνα και πήγε δανεικός στην Ανδόρα του Ζεράρ Πικέ. Η πορεία του θα ήταν διαφορετική αν δεν προέκυπτε εκείνος ο σοβαρός τραυματισμός του και η επέμβαση στον αχίλλειο τένοντα τον Μάη του 2022, αγωνιζόμενος στην Πονφεραντίνα. Δεν μπορώ να τον κρίνω από το τετράμηνο στη Λα Κορούνια γιατί αντλώντας πληροφορίες από συναδέλφους που ασχολούνται με το ρεπορτάζ της Ντέπορ, η ισπανική ομάδα ήταν σε κατάσταση ανακατωσούρας, ο ίδιος μόλις είχε επιστρέψει από σοβαρό τραυματισμό και μπήκε σ’ ένα στιλ παιχνιδιού το οποίο δεν ταίριαζε στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του. «Ο Σαβέριο είναι παίκτης αντεπιθέσεων και η Ντέπορ έπαιζε με την μπάλα στα πόδια», μου είπε ένας εκ των Ισπανών συναδέλφων. Εν τέλει ο Ισπανός (με ρίζες από το Εκουαδόρ) είναι ποδοσφαιριστής ο οποίος φοίτησε στην περιβόητη «Μασία» κι αν για τον Άρη η περίπτωσή του στοιχειοθετεί στοίχημα, το ίδιο ισχύει και για τον ίδιο.

Η περίπτωση του Ντομαγκόι Πάβιτσιτς διαφέρει από τις παραπάνω γιατί ο Κροάτης μέσος έχε δοκιμαστεί στο υψηλό επίπεδο με τη φανέλα της Ριέκα. Η περσινή χρονιά του στην Τουρκία δεν ήταν καλή αλλά μεταξύ των λίγων μηνών στην Τουρκία και της πενταετίας στη Ριέκα, προσωπικά, δίνω μεγαλύτερη αξία στο δεύτερο κριτήριο αξιολόγησης. Η Κόνιασπορ πέρυσι σχημάτισε τον δικό της Πύργο της Βαβέλ με συνολικά είκοσι ξένους ποδοσφαιριστές. Παρασυρόμενη, προφανώς, από την εξαιρετική προπέρσινη σεζόν προσπάθησε να πετύχει το κάτι παραπάνω αλλά αυτό δεν εμπεριείχε ποδοσφαιρική λογική. Κάποιοι προσαρμόστηκαν, άλλοι όχι.

Εν τέλει, μέχρι στιγμής ο Άρης τελείωσε ή τελειώνει 7+1 μεταγραφές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Λευτέρη Χουτεσιώτη για τον ρόλο του δεύτερου τερματοφύλακα. Φαίνεται όμως ότι αυτές αφορούν περισσότερο την οπισθοφυλακή και λιγότερο τη βιτρίνα. Ρίχνοντας μια ματιά στο ρόστερ θα χρειαστεί δύο σέντερ φορ, ισάριθμούς αμυντικούς χαφ αλλά κι έναν βασικό εξτρέμ υπό την προϋπόθεση παραμονής του Λούις Πάλμα. Από αυτές τις πέντε κινήσεις που απομένουν, οι τέσσερις θα αφορούν τη βασική ενδεκάδα. Εκεί ήδη βρίσκονται οι Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Νταρίντα, Πάλμα, Οντουμπάτζο, Κουέστα από την περσινή ομάδα. Αυτός ο κύκλος εργασιών υποδηλώνει ότι τελικώς ο Παλίκουτσα φτιάχνει ομάδα από την αρχή…

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.