Ο Ουσεϊνού Μπα «πιο ψηλά» και το πρες του Ολυμπιακού που θέλει ακόμη πολλή δουλειά

Ο Ουσεϊνού Μπα «πιο ψηλά» και το πρες του Ολυμπιακού που θέλει ακόμη πολλή δουλειά

Ο Ουσεϊνού Μπα «πιο ψηλά» και το πρες του Ολυμπιακού που θέλει ακόμη πολλή δουλειά

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το νέο τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού, εστιάζοντας και σε ένα παίκτη του.

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της προετοιμασίας ότι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ήθελε να βάλει το στοιχείο της πίεσης ψηλά ως ένα από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

Στο δεύτερο φιλικό, με τη Νόρτζελαντ, είχαμε την ευκαιρία να διακρίνουμε την προσπάθεια του νέου προπονητή του Ολυμπιακού να παίξει η ομάδα πρεσάροντας πολλές φορές τον αντίπαλο από την αρχή κιόλας των επιθέσεων του, με την μπάλα δηλαδή στα πόδια του Δανού γκολκίπερ. Έτσι, είδαμε άλλοτε και τους έξι της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης να είναι κοντά στην αντίπαλη περιοχή, άλλοτε στους έξι να προστίθεται κι ο Ρόντινεϊ ως 7ος (!) κι άλλοτε να πρεσάρουν οι πέντε ψηλά, να είναι ο Χουάνγκ λίγο πιο πίσω κι ο Ουσεϊνού Μπα να μαρκάρει πιο ψηλά κι από εκεί που βρίσκονταν ο Κορεάτης!

Να σταθούμε λίγο στον Μπα, όμως, γιατί φαίνεται ότι ο Μαρτίνεθ έχει δουλέψει πάνω του και του έχει ζητήσει να κάνει κι άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, αυτό ακριβώς που σημείωσα παραπάνω, δηλαδή να παίζει πιο ψηλά από τον άλλο στόπερ, ενίοτε και στο άλλο μισό του γηπέδου, μαρκάροντας ψηλά. Υπάρχει μία χαρακτηριστική φάση στο τελευταίο φιλικό, που δεν την έχουμε ξαναδεί με τον Μπα: κάνει επίθεση ο Ολυμπιακός με πολλούς παίκτες, σεντράρει ο Ρόντινεϊ, διώχνει ο αντίπαλος στόπερ και το ριμπάουντ έξω από την περιοχή της Νόρτζελαντ το παίρνει ο…Μπα! Παίζει τόσο δηλαδή, που παίρνει την απόκρουση της άμυνας, και σουτάρει ο ίδιος για να σκοράρει-δεν ήταν καλό το σουτ, κοντραρίστηκε η μπάλα σε σώμα αμυνόμενου, αλλά η θέση στην οποία βλέπουμε τον Μπα, στα 30 μέτρα από την εστία του αντίπαλου, ήταν κάτι το πρωτοφανές.

Γενικά ο Αφρικάνος στόπερ βγάζει σε αυτό το ξεκίνημα της προετοιμασίας μία καλή εικόνα, είναι ξεκάθαρα ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός της ομάδας και έχει δημιουργήσει μία παρακαταθήκη: να είναι ο παρτενέρ του βασικού στόπερ που θα αποκτηθεί, αλλά και να είναι μέσα στην τριάδα των στόπερ ακόμη κι αν αποκτηθεί και δεύτερος στόπερ. Το θέμα, βέβαια, είναι να συνεχίσει έτσι ο Σενεγαλέζος στόπερ, γιατί ξέρουμε από το παρελθόν ότι πολλές φορές κάνει σούπερ τρίμηνα η, τετράμηνα και μετά τα χαλάει όλα, αρχίζοντας να κάνει πέναλτι, αυτογκόλ, χοντρά λάθη…

Σεϊντού Μπα

Παρεμπιπτόντως, ακόμη και σε αυτό το φιλικό, στο οποίο ήταν πολύ καλός, έχοντας εκτός των άλλων δύο σωτήριες επεμβάσεις, ο Μπα σε μία συρτή πάσα από τα πλάγια στο ξεκίνημα του αγώνα ρίσκαρε υπερβολικά όπως έβαλε το πόδι του και άλλος διαιτητής θα μπορούσε να πάει στο πέναλτι. Κι ακριβώς το ίδιο πράγμα έκανε κι ο Ρέτσος λίγο μετά! Υπήρξε δε και τρίτη φάση, με τον Ραμόν, που έχασε την εξωτερική από τον αντίπαλο εξτρέμ, και χρειάστηκε να βάλει το σώμα του για να τον σταματήσει, ρισκάροντας κι εκείνος πέναλτι! Μιλάμε λοιπόν για τέσσερις φάσεις στο όριο, τρεις αυτές κι εκείνη στην οποία δόθηκε το πέναλτι που έκανε ο Ρόντινεϊ. Δεν νομίζω να άρεσε στον Μαρτίνεθ το όλο σκηνικό.

Αυτό που άρεσε με τον Μπα, πέραν του διαφορετικού τρόπου παιχνιδιού του, με το να παίξει πολύ πιο ψηλά απ΄ ότι έπαιζε, είναι ότι βγάζει μία μεγαλύτερη ηρεμία στο παιχνίδι του, τόσο στην κυκλοφορία της μπάλας, όσο και στις επεμβάσεις του, κάτι που βοηθάει πολύ την ομάδα. Για παράδειγμα, μία επίθεση του Ολυμπιακού, που κατέληξε σε ένα άστοχο σουτ του Φορτούνη από καλή θέση, ξεκίνησε επειδή ο Μπα πήρε μία κεφαλιά σε μία βαθιά μπαλιά και δεν την έδιωξε την μπάλα στο…κουτουρού, αλλά είχε την ψυχραιμία να κάνει την απόκρουση με πάσα στον Χουάνγκ, ενώ τον έχουμε συνηθίσει, τον Μπα, να διώχνει με κεφαλιά την μπάλα στην καλύτερη στο αράουτ και στη χειρότερη πάνω σε αντίπαλο, σε τέτοιες περιπτώσεις…

Ρέαπτσιουκ

Τέλος πάντων, να συνεχίσω με το θέμα του πρες ψηλά που ζητάει επίμονα ο Μαρτίνεθ και να καταγράψω τη διαπίστωση ότι μόνο εύκολος δεν είναι αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, όπως το είδαμε και στο φιλικό με τη δευτεραθλήτρια Δανίας, που μπορεί να μην εντυπωσίασε, αλλά είναι μία καλοδουλεμένη ομάδα, η οποία συνήθως έσπαγε την πίεση του Ολυμπιακού και δη όχι με μεγάλη δυσκολία. Και σπάζοντας την πίεση, είχε τη δυνατότητα να ξεδιπλώνει επιθέσεις. Με τον Ρέαμπτσιουκ λ.χ. σε μία φάση να ζορίζεται πολύ να σταματήσει τους Δανούς.

Θέλει πολύ δουλειά για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να παίξει σωστά τόσο ψηλά. Χρειάζεται αφενός μεν σωστός συγχρονισμός στην πίεση, έτσι ώστε ο αντίπαλος να μην μπορεί να το διασπάει το πρες, αφετέρου δε πολύ σωστές θέσεις, αλλά και παίκτες με ταχύτητα για τις περιπτώσεις στις οποίες θα σπάσει ο αντίπαλος στην πίεση, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται εύκολα καταστάσεις ένας προς ένα για την άμυνα του Ολυμπιακού. Το πες ψηλά μπορεί να σου δώσει υπεροχή, μπορεί όμως να σου βγει και μπούμερανγκ.

Η ομάδα αυτή την στιγμή το προσπαθεί, αλλά πραγματικά βρίσκεται σε ένα σημείο που το λες στη μέση του εγχειρήματος. Είναι σαφές ότι θέλει να το βελτιώσει αρκετά ακόμη. Το καλό είναι ότι έχει περάσει στη φιλοσοφία των περισσότερων παικτών, το να πιέσουν και να κλέψουν. Μπορεί δηλαδή το πρεσάρισμα να μην είναι ακόμη όπως πρέπει συστηματικό, αλλά βλέπουμε ότι και τα τρία γκολ του Ολυμπιακού στα δύο φιλικά έχουν μπει από κλεψίματα των Βρουσάι, Φορτούνη και Καρβάλιο, δηλαδή των μεσοεπιθετικών.

Μασούρας

Υποδειγματικός σε αυτό το κομμάτι, στα κλεψίματα της μπάλας, είναι ο Μασούρας. Πάντα ήταν και παραμένει να είναι, όπως τον είδαμε και στο φιλικό με τους Δανούς, στο οποίο έκλεψε πέντε (!) φορές την μπάλα. Το κάνει φοβερά ο Μασού και είναι θέμα χρόνου, και θα με θυμηθείτε, να σκοράρει ο Ολυμπιακός από μία τέτοια φάση.

Το ζήτημα με τον Μασούρα, που ήταν ο μακράν καλύτερος παίκτης επιθετικά στο 1-1 με τη Νόρτζελαντ, είναι να δουλέψει πάνω στην αδυναμία του να χάνει ενίοτε εύκολα την μπάλα, το κοντρόλ και γενικά να είναι πιο ασφαλής με την μπάλα στα πόδια. Από μία τέτοια φάση δική του έφαγε ο Ολυμπιακός την αντεπίθεση και το γκολ στο πρώτο φιλικό με την Σλοβάτσκο και από άλλες δύο τέτοιες στιγμές στο δεύτερο φιλικό αναγκάστηκε ο Μασούρας τη μία φορά να κάνει φάουλ για κάρτα, ενώ την άλλη φορά οι Δανοί έβγαλαν επικίνδυνη επίθεση και χρειάστηκε να επέμβει σωτήρια ο Μπα.

Πρέπει να δουλέψει στην προπόνηση ο Μασούρας για να το φτιάξει κι αυτό.

Άσχετο: Δεν είναι ο (ελεύθερος) Μαρκ Μπάρτρα, ο κεντρικός αμυντικός στον οποίο βρίσκεται πολύ κοντά αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός. Αμφιβάλλω κι αν μιλάει ισπανικά…

Η φωτογραφία της ημέρας: πώς σπάει το συμβόλαιο του ο Μπακαμπού με την Αλ Νασρ; Είχαν βάλει οι δικηγόροι του κάποιες ρήτρες στη συμφωνία, που προέβλεπαν ότι σε περίπτωση που δεν πληρώνονταν έγκαιρα κάποιες δόσεις του θα είχε τη δυνατότητα να μείνει άμεσα ελεύθερος.

Μπακαμπού

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.