Wyscout-Παναθηναϊκός: Το αγωνιστικό προφίλ του Τιν Γεντβάι

Wyscout-Παναθηναϊκός: Το αγωνιστικό προφίλ του Τιν Γεντβάι

Wyscout-Παναθηναϊκός: Το αγωνιστικό προφίλ του Τιν Γεντβάι

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout σκιαγραφεί τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του Κροάτη στόπερ του Τριφυλλιού.

Ο Τιν Γεντβάι αποτελεί τον εκλεκτό του Παναθηναϊκό για την ενίσχυση στο κέντρο των μετόπισθεν, με τον Κροάτη κεντρικό αμυντικό να κλείνει το σίριαλ της απόκτησης στόπερ, δίνοντας στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς μία ακόμη λύση, εκτός από τους Μπαρτ Σένκεφελντ και Χόρντουρ Μάγκνουσον.

Ο 28χρονος στόπερ ως ένα wonderkid της προηγούμενης δεκαετίας δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες και να μακροημερεύσει στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και μετά την Λεβερκούζεν, ακολούθησε η Άουγκσμπουργκ, η Λοκομοτίβ Μόσχας και η Αλ Αίν.

\Ο 26 φορές διεθνής με την Εθνική Κροατίας(τελευταία συμμετοχή στις 7.10.2020 κόντρα στην Ελβετία) είναι ένας ποδοσφαιριστής με παραστάσεις και εμπειρίες από το πρωτάθλημα της Bundesliga(115 συμμετοχές), το Champions και το Europa League(22 συμμετοχές) και ήρθε γεμάτος εικόνες και παραστάσεις από τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο.

Το «βιογραφικό» φυσικά μπορεί να πει κάποια πράγματα για έναν ποδοσφαιριστή αλλά είναι σαφώς πιο σημαντικά τα χαρακτηριστικά του, αυτά που κάνει καλά στο χορτάρι και αυτά που δεν κάνει καλά, η συμβατότητά του με το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας, το αγωνιστικό του status πριν έρθει στο «τριφύλλι».

Με την βοήθεια του Wyscout θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε το αγωνιστικό προφίλ του 28χρονου άσου μέσα από παρακολούθηση παιχνιδιών, στοχευμένων βίντεο και data.

Οι θέσεις και τα χαρακτηριστικά

Ο Γεντβάι είναι ένας δεξιοπόδαρος στόπερ, ο οποίος σε αρκετά παιχνίδια της καριέρας του έχει αγωνιστεί και ως δεξιός μπακ(29%), έχοντας σαφέστατους αμυντικούς προσανατολισμούς και θα μπορούσε να «κουμπώσει» καλά στο 3-2-5 που εφαρμόζει ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον δεξιό μπακ να γίνεται δεξιός στόπερ σε φάση ανάπτυξης. Βλέπει τον κόσμο από τα 185 εκατοστά, η ταχύτητά του είναι σε καλά επίπεδα ενώ η δύναμη δεν αποτελεί ένα από τα δυνατά του στοιχεία.

gipedo

«Όπλο» στο build up, καλός τακτικά και στο «διάβασμα» των καταστάσεων

Το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίζει από μικρός και ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα για αυτό, είναι οι επαφές του με την μπάλα, οι σωστές, οι ποιοτικές αποφάσεις στο build up. Θυμίζει αρκετά τον Μάγκνουσον στο κομμάτι αυτό, ειδικά στα παιχνίδια όπου ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ανοίξει καλά οργανωμένες άμυνες, ο Γεντβάι μπορεί να αποτελέσει «όπλο», καθώς δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες και μέτρα με την μπάλα, όπως για παράδειγμα ο Σένκεφελντ που υστερεί σε αυτό τον τομέα.

Θα επιχειρήσει να παίξει και μπάλες στη πλάτη της άμυνας, είναι απόλυτα αξιόπιστος στις μεταβιβάσεις του. 85.1% συνολικά και 74.2% στις πάσες που προωθούν το παιχνίδι είναι οι αριθμοί που επιβεβαιώνουν αυτό που δείχνει πάνω στο χορτάρι.

Στο τακτικό κομμάτι είναι καλός, παίρνει αρκετά συχνά τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά τις καλύψεις που εμπεριέχονται στο manuel ενός στόπερ και διακρίνεται για το «διάβασμα» των καταστάσεων που μπορούν να προκύψουν στο παιχνίδι, «καθαρίζοντας» αρκετές φάσεις στους χώρους. Δεν είναι ο κεντρικός αμυντικός ο aggresive που θα πέσει με δύναμη να «καθαρίσει» την φάση, είναι πιο εγκεφαλικός, παίζει περισσότερο με το μυαλό και λιγότερο με τα φυσικά του χαρακτηριστικά.

γγγ

γγγ

«Θέματα» στο 1vs1

Στα αδύναμά του σημεία είναι η αποτελεσματικότητά του στο 1vs1. Ειδικά όταν ο επιθετικός πηγαίνει κατά πρόσωπο και δεν είναι με πλάτη.

Ο Γεντβάι δείχνει μια αδυναμία στο να περιορίσει τον αντίπαλό του, ειδικά όταν εκείνος προσπαθεί να τον περάσει με αλλαγή κατεύθυνσης. Δεν είναι το ίδιο καλός σε αυτό το κομμάτι, όσο στα υπόλοιπα που αφορούν τα αμυντικά του καθήκοντα.

Δεν έχει να κάνει με το κομμάτι της επιθετικότητας στο μαρκάρισμα, αν είναι soft ή αν θα μπορούσε να γίνει περισσότερο aggresive. Είναι θέμα αντίληψης και ικανότητας. Αυτό έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, το χορτάρι θα αποδείξει αν με την πράσινη φανέλα θα μπορέσει να γίνει πιο αποτελεσματικός.

Από κει και πέρα, με 54.2% κερδισμένες εναέριες μονομαχίες δεν μπορείς να πεις πως στον αέρα είναι ένα από τα δυνατά του σημεία.

Το συμπέρασμα

Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στο ρόστερ του έναν κεντρικό αμυντικό απόλυτα συμβατό με το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας, έναν στόπερ που ψάχνει την ομάδα που θα γίνει πρωταγωνιστής και θα νιώσει σημαντικός, θέλοντας να επιστρέψει στην Εθνική Κροατίας.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω στα δυνατά του σημεία είναι οι επαφές με την μπάλα και το «διάβασμα» του παιχνιδιού, όντας λιγότερο αποτελεσματικός σε καταστάσεις 1vs1 και στον αέρα. Στα συν του ότι έχει την δυνατότητα να παίξει και ως δεξιός μπακ σε ένα σύνολο που ο παίκτης σε αυτή την θέση γίνεται τρίτος στόπερ σε φάση ανάπτυξης του παιχνιδιού.

Τα υπόλοιπα, στο χορτάρι...


@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.