Ολυμπιακός: Γιατί το ερώτημα «Ορτέγα ή Κίνι» έχει εύκολη απάντηση

Ολυμπιακός: Γιατί το ερώτημα «Ορτέγα ή Κίνι» έχει εύκολη απάντηση

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Γιατί το ερώτημα «Ορτέγα ή Κίνι» έχει εύκολη απάντηση

bet365

Ο Κίνι είχε μία δύσκολη ευρωπαϊκή βραδιά με τη Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία όμως ασχέτως από τη συγκεκριμένη του εμφάνιση έχει δυσκολίες να παίζει αριστερά ως δεξιοπόδαρος τη στιγμή που είναι διαθέσιμος και ο Ορτέγα. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Φυσικά για εμάς που απλά γράφουμε και καταγράφουμε τις απόψεις μας, εδώ στο Gazzetta, είναι πιο εύκολες οι όποιες διαπιστώσεις από έναν προπονητή, που ζει καθημερινά την ομάδα του και τους παίκτες του και ξέρει και τα τι και τα πώς. Ωστόσο ο Κίνι μας έχει δείξει εδώ και καιρό ότι ως δεξιοπόδαρος ακραίος μπακ στα ματς που έχουν πιο πολλή ένταση και πιο μεγάλο συντελεστή δυσκολίας έχει προβλήματα στην αριστερή πλευρά. Παίζοντας σε αυτήν την πλευρά που υπό ένα πρίσμα είναι και μάλλον αρκετά άδικο να τον κρίνουμε σαν ήταν ένας κλασικός αριστερός μπακ καθώς παίζει στην... ανάποδη πλευρά και με ανάποδο πόδι.

Μεσοεπιθετικά ειδικά στο ξεκίνημα ο έμπειρος Κίνι μπορεί να έδινε - και όντως έδινε - κάποιες δημιουργικές και επιθετικές λύσεις όμως η συνέχεια δεν είναι ανάλογη. Προσωπικά βλέποντας την 11άδα με τη Μπάτσκα Τόπολα και τον Ορτέγα στον πάγκο μία απορία επί προσωπικού την είχα, ωστόσο ξανατονίζω πως ο εκάστοστε κόουτς και δη ο Μαρτίνεθ γνωρίζει πιο καλά από εμάς.

Για μένα η απάντηση στο ερώτημα Ορτέγα ή Κίνι σε τούτη τη στιγμή μοιάζει εύκολη. Μου δείχνει εύκολη με βάση την εικόνα που έχω σχηματίσει για τους δύο παίκτες θεωρώντας τον Ορτέγα καλύτερο ποδοσφαιριστή από τον συμπαίκτη του και γενικά και ειδικά για την αριστερή πλευρά.

Ο Αργεντίνος έχει αρχίσει να παίρνει το βάπτισμα του πυρός, να παίρνει γενικά αγωνιστικά τα πάνω του και να δείχνει πολύ καλά πράγματα σε μία θέση που είναι η φυσική του ενώ για τον Κίνι δεν είναι. Εξάλλου ο Φρανσίσκο Ορτέγα αποκτήθηκε με μία τέτοια προοπτική. Και είχαμε να κάνουμε και με έναν Κίνι που είχε δύσκολη βραδιά στη Σερβία και που τακτικά δεν τα κατάφερνε ιδιαίτερα καλά, μεταφέροντας έτσι έξτρα πίεση στους 2 στόπερ, τον Ντόι και τον Ρέτσο.

Ο Κίνι ως δεύτερη λύση κυρίως για καλύτερη διαχείριση του Ροντινέι

Ο Ισπανός είναι ένας παίκτης που σε 2ο ρόλο και σε συγκεκριμένου τύπου παιχνίδια μπορεί να δώσει βοήθειες. Να αποτελεί δηλαδή μία έξτρα και χρήσιμη αγωνιστικά λύση. Ήρθε στον Ολυμπιακό μαζί με τον συμπατριώτη του, τον Ιμπόρα, με ένα πλάνο να παίζει και στις 2 πλευρές αλλά είναι δεξιός μπακ.

Με δεδομένο ότι ο Ροντινέι δεξιά είναι ένας παίκτης που πολλές φορές παίζει στα... κόκκινα - και επειδή είναι και επιθετικογενής μπακ και επειδή παίζει με μεγάλη ένταση και με φοβερές ταχύτητες - και που γενικά χρειάζεται και τις... ανάσες του ο Κίνι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια. back up λύση. Μία λύση σε επίπεδο διαχείρισης και που θα έχει έτσι τη δυνατότητα να τοποθετηθεί ξανά δεξιά. Μην λησμονούμε πως για αριστερά υπάρχει και η λύση του Ομάρ Ρίτσαρντς όταν θα μπει πια σε κατάσταση φουλ αγωνιστικής δοκιμασίας ενώ και ο Γάλλος Μπιανκόν - όταν με το καλό μπει στο 100% με την πρώτη ομάδα - έχει και αυτός την ευχέρεια να συμβάλλει και εκεί και να βοηθήσει εάν χρειαστεί αγωνιζόμενος είτε δεξιά είτε αριστερά (σε ένα εκ των 2 άκρων της οπισθοφυλακής).

Ο Κίνι

Άρα σε βάθος χρόνου θα προκύψουν παραπάνω επιλογές ενώ στα άκρα της άμυνας έχουν χρησιμοποιηθεί γενικότερα και οι Ανδρούτσος και Βρουσάι. Πρακτικά βέβαια το αγωνιστικό πλάνο θα οδηγήσει στο να είναι οι Ροντινέι και Ορτέγα πρώτοι στην αγωνιστική ιεραρχία για τις θέσεις των δεξιού και αριστερού μπακ αντιστοίχως. Ο 24χρονος Ορτέγα φέτος έχει 6 συμμετοχές με 2 ασίστ και ειδικά στο 0-3 με τον ΠΑΣ ήταν πολύ καλός. Ο Ροντινέι στα δεξιά φέτος έχει 11 αγώνες και ο Κίνι έχει και αυτός 11 αγωνιστικές παρουσίες.

Οι δεξιοί μπακ ή οι παίκτες που παίζουν και εκεί

  • Ροντινέι
  • Κίνι
  • Μπιανκόν
  • Ανδρούτσος
  • Βρουσάι

Οι αριστεροί μπακ ή οι παίκτες που παίζουν και εκεί

  • Ορτέγα
  • Ομάρ Ρίτσαρντς
  • Κίνι
  • Μπιανκόν
@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.