Γιάννης Παπανικολάου: ο διεθνής στον οποίο η ΑΕΚ επένδυσε για επτά χρόνια και τον άφησε να φύγει...
Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό το πρόσφατο blog του Σταύρου Σουντουλίδη. Πάνω από 20 εκατομμύρια Ευρώ έχουν φέρει στον ΠΑΟΚ οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών που προήλθαν από την ακαδημία του, τα τελευταία εννέα χρόνια. Πραγματικά εντυπωσιακά όλα τα στοιχεία που παρέθεσε ο Σταύρος αργά το βράδυ της Τρίτης 24/8.
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του, το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκαν οι κλήσεις του Τζον Φαντ Σχιπ για τους προσεχείς αγώνες της εθνικής και ένα όνομα προκαλεί απορία ακόμα και σε ρεπόρτερ που καλύπτουν χρόνια το ρεπορτάζ της ΕΠΟ: Γιάννης Παπανικολάου, 22χρονος (18/11/1998) μέσος που αγωνίζεται στην πολωνική Ρακόβ. Ελάχιστοι τον γνώριζαν κι αυτοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν πληροφορήθηκαν την πρόσκλησή του.
Πώς σχετίζεται αυτό με τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ; Όχι, ο «Παπ» δεν θήτευσε εκεί, αλλά στην ΠΑΕ που αποτελεί το αντιδιαμετρικό παράδειγμα. Που αγνοεί συστηματικά τις ακαδημίες της και έφτασε εφέτος στο... Έβερεστ της απαξίωσης, καταργώντας το τμήμα Κ19.
Από τα 8 του χρόνια έως τα 15 ο Γιάννης Παπανικολάου ήταν στέλεχος των ακαδημιών της ΑΕΚ, όμως εκδιώχθηκε το 2014. Ανήκε στη γενιά πολύ καλών ποδοσφαιριστών όπως ο Πάντος, ο Καραπάνος, ο Ζολώτας, ο Πανουργιάς, στην ομάδα που είχε συγκροτήσει η ΑΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του 2010 με τον Γιώργο Παπακωστούλη υπεύθυνο του συγκεκριμένου τμήματος. Στη φωτογραφία που εξασφάλισε το Gazzetta.gr ο Παπανικολάου είναι πέμπτος από αριστερά, ακριβώς κάτω από το νυν γκολκίπερ της Β΄ ομάδας της ΑΕΚ, Βασίλη Χατζηεμμανουήλ.
Πόσο καλός ποδοσφαιριστής ήταν ο «Παπ», αποδείχθηκε αμέσως μετά την αποχώρησή του. Πήγε στις ακαδημίες του Πλατανιά (καθώς είχε οικογενειακούς δεσμούς με την Κρήτη) και μόλις τον είδαν ρωτούσαν πώς είναι δυνατό να έδιωξε η ΑΕΚ έναν παίκτη με τα δικά του ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έτσι, σε ηλικία 16 ετών έπαιξε αμέσως βασικός στο πρωτάθλημα K19 Super League της περιόδου 2014/15. Το καλοκαίρι του 2016 έγινε επαγγελματίας και τον Απρίλιο του 2017 πραγματοποίησε σε ηλικία 18 ετών και 5 μηνών το ντεμπούτο του στην επαγγελματική ομάδα. Μετά από 48 συμμετοχές, 5 γκολ, 5 ασίστ, το καλοκαίρι του 2019 πήγε στον Πανιώνιο όπου έπαιξε για μία σεζόν και ακολούθησε η Πολωνία και η Ρακόβ Τσεστόχοβα με την οποία κατέκτησε και τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, το κύπελλο Πολωνίας του 2021.
Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του από το ξεκίνημα της σεζόν, σε συνδυασμό με την απρόσμενη επιτυχία της Ρακόβ στο Conference League (απέκλεισε Ρούμπιν Καζάν, Σούντουβα και νίκησε τη Γάνδη στο πρώτο ματς των play off) ανάγκασαν τον Φαντ Σχιπ να στρέψει το βλέμμα πάνω του.
Για να προλάβουμε οποιαδήποτε σύγκριση, να διευκρινίσουμε κατηγορηματικά πως ο Παπανικολάου δεν είχε ποτέ την προοπτική του Τζόλη ή του Πέλκα. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής, όμως, που δούλευε ακατάπαυστα, βελτιωνόταν χρόνο με το χρόνο τόσο σωματοδομικά, όσο και σε θέματα τακτικής και που –σε τελική ανάλυση- η ΑΕΚ είχε επενδύσει πάνω του για 7,5 ολόκληρα χρόνια. Όμως τον άφησε να φύγει ελαφρά τη καρδία.
Εδώ και μία δεκαετία, υπήρξαν μόλις δύο παίκτες που έχουν αναδειχθεί από τα Σπάτα και θα μπορούσαν να αποφέρουν ικανοποιητικό ποσό σε περίπτωση πώλησης: ο Κώστας Γαλανόπουλος κι ο Μάριο Μιτάι. Προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα με διαφορά τεσσάρων ετών μεταξύ τους, το 2016 ο «Γαλανό», το 2020 ο Μιτάι. Όσοι γνωρίζουν από αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, ήξεραν εκ των προτέρων ότι μετά τον ελληνοαλβανό μπακ ακολουθούσε το... χάος. Η ακατανόητη (και μέχρι τώρα χωρίς καμία επίσημη αιτιολόγηση) διάλυση της Κ19 της ΑΕΚ με την αποδέσμευση 25 ποδοσφαιριστών γεννηθέντων το 2003 και το 2004 αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ανάμεσά τους θα υπάρχει κάποιος «Παπανικολάου».
Είναι απορίας άξιο γιατί στην ΑΕΚ δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια αφυπνιστικά το παράδειγμα ομάδων όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός (Ρέτσος), αλλά και του Παναθηναϊκού (Τζαβίδας, Βαγιαννίδης) ή ακόμα και του Παναιτωλικού ο οποίος καρπώθηκε σημαντικό ποσό από την πώληση του Τόλη Κωνσταντόπουλου στη Μπέρσοτ. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε σε παραδείγματα από τα προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, όπου η σωστή οργάνωση των ακαδημιών και η παραγωγική τους λειτουργία θεωρείται προϋπόθεση για οποιονδήποτε σύλλογο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.