Πόσο δίκιο έχει ο Φαν’τ Σχιπ…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Πόσο δίκιο έχει ο Φαν’τ Σχιπ…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το σοβαρό έλλειμμα ταυτότητας που διέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο και την αδυναμία του να κατανοήσει τι ακριβώς κάνουν οι ελληνικές ομάδες.

Οι περισσότεροι στο άκουσμα του σχολίου του ομοσπονδιακού τεχνικού για την έλλειψη Ελλήνων ποδοσφαιριστών στα παιχνίδια του Big 5 σχολίασαν με τον κλασικό ελληνικό τρόπο. «Αυτό σου φταίει ρε Φαντ’ Σχιπ…». Άλλη με ακόμη μεγαλύτερη αφέλεια και με πικρόχολο τρόπο σχολίασαν «τόσοι παίζουν στο εξωτερικό, διάλεξε από εκεί…», λες και αυτοί που παίζουν στο εξωτερικό δεν έπαιξαν πρώτα στην Ελλάδα, αλλά προσγειώθηκαν απευθείας στη Λίβερπουλ και τη Νόριτς.

Για εμένα όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Εθνικής ομάδας, με την οποία έτσι κι’ αλλιώς ουδείς ασχολείται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι μόνο πρόβλημα ότι ο Φαν’τ Σχιπ και ο όποιος ομοσπονδιακός τεχνικός, δεν έχει παίκτες ετοιμοπόλεμους διότι δεν αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά κυρίως των ίδιων των ομάδων από όποια πλευρά και να το δούμε. Και βέβαια είναι πρόβλημα και των οπαδών. Αν σήμερα ρωτήσεις τους περισσότερους φίλους του Ολυμπιακού θα σου πουν ότι στη βασική ενδεκάδα δεν πρέπει να παίζει ο Μασούρας και ο Μπουχαλάκης, οι μόνοι δύο δηλαδή που στην εποχή Μαρτίνς παίζουν σταθερά. Και φυσικά το ίδιο ισχύει για τους οπαδούς όλων των ελληνικών ομάδων. Στην ΑΕΚ δεν αντέχουν να βλέπουν Μάνταλο και Μπακάκη, στον Παναθηναϊκό χάρηκαν που δεν έπαιξε ο Χατζηγιοβάνης κ.ο.κ.

Αυτή η κουλτούρα που ξεκινάει από τις ίδιες τις ομάδες και φτάνει μέχρι τον κόσμο τους, δεν είναι τωρινή, είναι ετών ασφαλώς, αλλά όσο προχωρούν τα χρόνια η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Το ερώτημα όμως παραμένει αναπάντητο και η απορία μεγάλη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν δύο μεγάλους πρώτα και μετά και κάποιος θεωρητικά μικρότερους γιατί και εκεί το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ο Ολυμπιακός, ο οποίος είναι τα τελευταία χρόνια μακράν του δεύτερου η ομάδα που πουλάει καλύτερα και ακριβότερα τους ποδοσφαιριστές του, το κάνει σε μεγάλο ποσοστό με τους Ελληνες ποδοσφαιριστές. Από τον Σάμαρη και τον Μανωλά, μέχρι τον Τσιμίκα, ο Ολυμπιακός όποιον Ελληνα ποδοσφαιριστή προσέξει και του δώσει ευκαιρίες και τον βάλει να παίξει τον… μοσχοπουλάει. Ποιος ο λόγος λοιπόν να μην τον στηρίζει; Δεν παίζουν καλά οι Ελληνες ποδοσφαιριστές, δεν έχουν αξία στην διεθνή αγορά, δεν φέρνουν επιτυχίες και μεγάλα έσοδα στο club, δεν ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους, όταν έχουν την ευκαιρία να το κάνουν; Πραγματικά δεν βρίσκω την απάντηση.

 

Ο ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος δεν χρησιμοποίησε ούτε ως βασικό, ούτε ως αναπληρωματικό έναν Ελληνα ποδοσφαιριστή. Ούτε έναν για δείγμα. Και στα περισσότερα ματς αυτό θα συμβαίνει, ή άντε να παίζουν ένας ή δύο σε κάθε ματς. Μα το καλοκαίρι που ο ΠΑΟΚ έδωσε με σχεδόν 20 εκατ. ευρώ δύο Ελληνες παίκτες του στην Πρέμιερ Λιγκ να μην έχει Ελληνα στην ενδεκάδα του ούτε για δείγμα; Να μην συνεχίζει να ποντάρει στα παιδιά των ακαδημιών, οι οποίες μαζί με του Ολυμπιακού είναι με διαφορά οι καλύτερες στην Ελλάδα; Ξανασηκώνω τα χέρια ψηλά.

Αλλα ας αφήσουμε τους μεγάλους κι’ ας πάμε και στους μικρούς. Ο Βόλος την περασμένη σεζόν έκανε εξαιρετικό πρωτάθλημα και είχε ανάμεσα στους μεγάλους πρωταγωνιστές του, τον Νίνη, τον Μήτογλου και φυσικά τον Δουβίκα.

Τους δύο τελευταίους τους παραχώρησε και έβαλε στα ταμεία του περίπου 1 εκατ. ευρώ κι’ ας είχε μόνο το 50% των δικαιωμάτων του Δουβίκα. Και φέτος κάνει μεταγραφές μόνο ξένων παικτών επί της ουσίας και ξεκινά το πρωτάθλημα με έναν Ελληνα στην ενδεκάδα του.

Ο Αστέρας Τρίπολης που ως club λειτουργεί πολύ καλά και οργανωμένα, δεν δίνει επί της ουσίας σημασία στον Ελληνα παίκτη. Και για τον Μπακασέτα και για τον Δουβίκα άκουγες από τον ίδιο τον Αστέρα ότι είναι δύο πολύ ταλαντούχα παιδιά. Και τον έναν και τον άλλον δεν μπόρεσε να τους καθιερώσει ποτέ. Αν δεν τους είχε δανείσει σε Βόλο και Πανιώνιο αντίστοιχα μπορεί και να μην είχαν βγει ποτέ, γιατί πάντα στην Τρίπολη υπήρχε μπροστά τους, ένας Αργεντίνος, ένας Ισπανός, ένας άλλος…

Η μοναδική ελληνική ομάδα που προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια ο κορμός της να είναι πάντα ελληνικός και τουλάχιστον οι μισοί παίκτες του ρόστερ της κάθε χρόνο είναι Ελληνες, είναι ο Ατρόμητος. Καμία άλλη σε τέτοιο βαθμό δεν στηρίζει όχι ευκαιριακά για δύο τρία χρόνια επειδή βγήκε μία καλή φουρνιά, αλλά παραδοσιακά και διαχρονικά τους Ελληνες ποδοσφαιριστές.

Οσο για τις ακαδημίες των ομάδων ας μην το συζητήσουμε. Με μοναδική εξαίρεση τον Παναιτωλικό στην πρεμιέρα της φετινής Σούπερ Λιγκ που είχε και βασικούς και αναπληρωματικούς 7 παίκτες από τις ακαδημίες του, σε καμία άλλη ομάδα δεν συναντάς σε τέτοιο βαθμό παίκτες των ακαδημιών. Όταν μιλάμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι πραγματικά ανεξήγητο. Να το έχουν το πρόβλημα οι Αγγλοι που έχουν όσα λεφτά θέλουν για να αγοράσουν κάθε καλό ποδοσφαιριστή στον κόσμο να το καταλάβω, να το έχουμε εμείς στην Ελλάδα που για κάθε έναν Ελληνα που δεν παίζει, αγωνίζεται κάποιος ξένος που επτά στις δέκα φορές δεν έχει κανένα περιθώριο εξέλιξης, είναι ανεξήγητο και σίγουρα καθόλου συμφέρον σε όλα τα επίπεδα για τις ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.