ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μια τροχιοδεικτική βολή για μια ελπίδα δυνατή!

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μια τροχιοδεικτική βολή για μια ελπίδα δυνατή!

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τις παραμέτρους της σημερινής αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ, εστιάζοντας στις διαφορές και τις ομοιότητες δύο "υπό κατασκευή" ομάδων.

Δεν είναι από τα παιχνίδια που «διαβάζονται» εύκολα το σημερινό στο ΟΑΚΑ. Όχι επειδή είναι ντέρμπι μαζί με όλα τα παρελκόμενα κλισέ (που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα) για το πόσο απρόβλεπτες είναι τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Δεν «διαβάζεται» εύκολα, διότι και οι δυο αντίπαλοι είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Διότι πρόκειται για δυο καινούριες ομάδες οι οποίες ακόμα μαθαίνουν και «χτίζονται».

AEΚ και Παναθηναϊκός σκοντάφτουν, πέφτουν, βρίσκουν τη δύναμη για να σηκωθούν ξανά. Διορθώνουν κάποια λάθη τους, εμφανίζονται άλλα προβλήματα, οι (νέοι) προπονητές τους καθημερινά βλέπουν λειτουργίες που επιδέχονται μεγάλης βελτίωσης, είναι ολοφάνερα στη φάση της «ανακατασκευής», η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν. Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ δεν έχει εικόνα ομάδας η οποία με την σταθερότητά της θα διεκδικήσει τον τίτλο. Και ο Παναθηναϊκός έχει εικόνα ομάδας που απλώς θα διεκδικήσει μια θέση στην Ευρώπη.

Οι ομοιότητες δυο ομάδων που ακόμα «χτίζονται»


Ενώ φαίνονται διαφορετικές ομάδες, η αλήθεια είναι πως έχουν αρκετούς κοινούς παρονομαστές.

  • Είναι, επί παραδείγματι, δυο ομάδες των οποίων οι προπονητές επιζητούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταση και ενέργεια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του αγώνα. Στο «under construction» κι’ αυτό, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
  • Είναι δυο σύνολα με πολύ πιο χαρισματικούς παίκτες από τη μέση και μπροστά, όχι από τη μέση και πίσω.
  • Είναι ομάδες που έχουν πολλά αμυντικά θέματα να λύσουν. Για διαφορετικούς λόγους: η ΑΕΚ επειδή αρκετοί από τους αμυντικούς και αμυντικούς μέσους της δεν μπορούν βάσει ποιότητας και χαρακτηριστικών να υποστηρίξουν αυτό που θέλει να παρουσιάζει ο κόουτς Γιαννίκης. Ο Παναθηναϊκός διότι είναι μια ομάδα που του κάνουν 1 ευκαιρία/1 γκολ η Λαμία (Αραμπούλι) και ο Βόλος (Φερνάντες), παρολίγον και ο Παναιτωλικός (σουτ Καρέλη πάνω στον Μπρινιόλι).
  • Είναι ομάδες με πολλές πραγματικά καλές επιλογές στις πτέρυγές τους, με δυο καλούς φορ (απουσιάζει σήμερα ο Καρίμ) και με έμπειρους χαφ (Μάνταλος, Σιμάνσκι, Σιμόες – Βιγιαφάνιες, Μαουρίσιο, Ρουμπέν Πέρεθ). Λείπει ο άτυχος «Γαλανό», είναι διαθέσιμος ο Αλεξανδρόπουλος.

Εχουν και μια άλλη ομοιότητα και μια μεγάλη διαφορά: αμφότερες δεν έχουν πανηγυρίσει εφέτος ούτε σε ένα «μεγάλο» ματς (μια ισοπαλία ο Παναθηναϊκός στο Φάληρο, ήττες της Ενωσης από ΠΑΟΚ – Ολυμπιακό), αλλά η ΑΕΚ έχει «κερδίσει» τους φίλους της! Με τις όποιες γκρίνιες, μουρμούρες, αμφισβητήσεις, τους έχει φέρει πίσω κοντά της, γιατί οι οπαδοί της βλέπουν κάτι πολύ πιο όμορφο (εν μέρει και αποδοτικό) συγκριτικά με την περυσινή περίοδο και ταυτόχρονα μια ελκυστική προοπτική για πολλά καλύτερα στο μέλλον. Ο Παναθηναϊκός ακόμα αυτό δεν το έχει κατακτήσει. Αυτό που ήταν το πρώτο ζητούμενο για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς σύμφωνα με όσα είχε πει στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής του. Το προσπαθεί, αλλά δεν το έχει πετύχει. Διότι του λείπει η σταθερότητα (πρώτη φορά δυο σερί νίκες στο πρωτάθλημα επί Λαμίας – Παναιτωλικού!) και μια σπουδαία, «υπερβατική» νίκη σαν κι αυτή που ψάχνει σήμερα στο ΟΑΚΑ. Ασφαλώς του λείπει συγκριτικά με την Ενωση και η «κάψα»: η προσδοκία, η ελπίδα, το όραμα. Αυτό που μπορεί να δώσει μόνο η αλλαγή ιδιοκτησίας με έναν αξιόπιστο επενδυτή ή η κατασκευή του γηπέδου στον Βοτανικό…

Η ΑΕΚ θα πονέσει και θα πανηγυρίσει περισσότερο


Υπ΄αυτή την έννοια και απ’ αυτή την οπτική γωνία, η ήττα θα πληγώσει σήμερα περισσότερο την Ενωση, παρά τους Πράσινους. Ηττα σε… (φυσιο)λογικό πλαίσιο, δεν μιλάμε για τεσσάρες ή πεντάρες, διότι αυτές πονούν ανεπανόρθωτα τους πάντες! Οσο μεγαλύτερη η κάψα και η προσδοκία, τόσο μεγαλύτερος ο πόνος στην αποτυχία, τόσο μεγαλύτερος ο πανηγυρισμός στην επιτυχία! Μια ήττα θα απομακρύνει σήμερα την ΑΕΚ στο -9 από τον Ολυμπιακό κι εδώ που τα λέμε ακόμα και η ισοπαλία που θα τη στείλει στο -8 αποτυχία θα είναι. Για εκείνους που ονειρεύονται κούπα! Διότι στην πραγματικότητα ο εφικτός στόχος της Ενωσης εφέτος, μιας ομάδας με 9-10 καινούριους παίκτες στην ενδεκάδα της και με «φρέσκο» κόουτς, είναι η βελτίωση. Το κλείσιμο της απόστασης από τον Ολυμπιακό. Ωστε από του χρόνου με το καλό ει δυνατόν να μπει και ως ρεαλιστικός ο στόχος για πρωτάθλημα.

Από την άλλη πλευρά, μια νίκη για τον Παναθηναϊκό θα αποτελεί πιστοποίηση της μικρής, σταδιακής προόδου. Εχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό οι Πράσινοι τις τελευταίες 15 μέρες και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι πολλοί, διότι απλούστατα ο μέσος φίλαθλος δεν παρακολουθεί πλέον τόσο στενά το Τριφύλλι. Ο πήχης με αντιπάλους Λαμία – Παναιτωλικό – Βόλο είναι χαμηλός, όμως αυτό το 4-3-3 (αντί του 4-4-2), με έναν φορ και με τρεις μέσους δίνει στο Τριφύλλι τη δυνατότητα για καλύτερο έλεγχο του αγώνα, «προσφέρει» λιγότερες φάσεις στον αντίπαλο και βελτίωσε την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια διότι ένιωσαν περισσότεροι παίκτες ενεργοί και χρήσιμοι: Μακέντα, Βιγιαφάνιες, Μαουρίσιο που κάθονταν στον πάγκο δεν είναι μικρά παιδιά, έχουν και τις ιδιαιτερότητές τους…

Τι πρέπει να προσέξουν

Ο Παναθηναϊκός καλείται να προσέξει πάρα πολύ στο πρώτο ημίχρονο και να μην κοιτάξει καθόλου στον παραμορφωτικό φακό των γκολ του Ολυμπιακού και του ΠΑΣ στο… 1’ (Αγκιμπού Καμαρά/πέναλτι Μήτογλου στον Περέα): η ΑΕΚ «γύρισε» και τα δυο ματς τάχιστα και στα πρώτα 45λεπτα επί Γιαννίκη τρέχει σαν τρελή! Οι Πράσινοι δεν «γυρίζουν» εύκολα ματς (μόνο επί της Λαμίας, μετά από έναν εννιά μήνες έκαναν ανατροπή), δεν σκοράρουν εύκολα εκτός έδρας (ένα γκολ με τον Καρλίτος μέχρι το παιχνίδι με την ομάδα της Φθιώτιδας), αλλά αν βρουν χώρους μπορούν να τραυματίσουν την ΑΕΚ, η οποία επί Γιαννίκη δέχεται γκολ σε όλα τα ματς εκτός από το 3-0 εναντίον του Ατρομήτου.

Η ΑΕΚ καλείται να αξιοποιήσει την έδρα της και τον ενθουσιασμό της χωρίς να χάσει το μυαλό της. Να εγκλωβίσει τον Ρουμπέν Πέρεθ που είναι ο πιο κομβικός παίκτης δημιουργικά και ανασταλτικά (γι’αυτό και με Βιγιαφάνιες ή Μαουρίσιο επέρχεται καλύτερη ισορροπία στις ευθύνες), να χτυπήσει στο ευάλωτο κέντρο άμυνας του Τριφυλλιού (Βέλεθ – Σάρλια) και να προσέξει πολύ τη δεξιά της πτέρυγα και τη μεσαία γραμμή της, όπου οι Πράσινοι έχουν βελτιωθεί πολύ και πιθανότατα θα παρουσιάζουν κατά διαστήματα και μικρή ή μεγαλύτερη υπεραριθμία.

Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι βάσει απόδοσης και παρουσίας των δύο ομάδων δεν είναι καθοριστικό. Τίποτα δεν τελειώνει απόψε. Είναι όμως καθοριστικά τροχιοδεικτικό: θα φανεί… πού το πάνε. Θα δείξουν τον χαρακτήρα, το μέταλλο και το πώς αναδιαμορφώνεται βήμα – βήμα η ταυτότητά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι σ’ αυτό το πρωτάθλημα με τα τρομερά σκαμπανεβάσματα από όλους πλην Ολυμπιακού, αμφότεροι ηττήθηκαν πολύ εύκολα από τον ΠΑΟΚ, αλλά έβαλαν πολύ δύσκολα στον πρωταθλητή…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...