Αν ο Ολυμπιακός είναι κακός τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πρωτάθλημα
Τελευταίο ματς πρωταθλήματος για το 2021 και ο Πέδρο Μαρτίνς με τους παίκτες του περπάταγαν προς την φυσούνα στο «Καραϊσκάκης» ακούγοντας γιούχα. Δίκαια ή άδικα θα το εξετάσουμε αργότερα στο κείμενο. Συνέβη όμως. Φυσιολογικό θα πει κάποιος που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα (;) του ποδοσφαίρου (μιας και ο Ολυμπιακός ήταν όντως κακός στο δεύτερο ημίχρονο με τη Λαμία). Παράλογο αν φέρναμε κάποιο φίλαθλο της Σίτι ή της Μπάγερν και του δείχναμε τα δεδομένα. Τους αριθμούς.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν κλείνει το 2021 και:
- Είναι αήττητος στο πρωτάθλημα
- Εχει μόνο δύο ισοπαλίες (κι όμως η μία είναι από τον προτελευταίο Ατρόμητο)
- Είναι στο +11 από την ΑΕΚ (με ματς λιγότερο η «Ενωση» αλλά χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις)
- Είναι στο +13 από τον ΠΑΟΚ
- Είναι στο +18 από τον Παναθηναϊκό (επίσης με ματς λιγότερο, αλλά και χωρίς Ευρώπη)
- Συνεχίζει (τον Φεβρουάριο) στην Ευρώπη
- Εχει την ρεβάνς Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό
Πριν αναλύσουμε λοιπόν αν ο Ολυμπιακός είναι όντως κακός μπορούμε με «την απλή μέθοδο των τριών» να δημιουργήσουμε ένα ερώτημα. Ο κακός Ολυμπιακός έχει 41 βαθμούς σε 15 ματς με μόνο δύο ισοπαλίες. Ο καλός Ολυμπιακός πόσους βαθμούς θα είχε; Εδώ ο καθένας μπορεί να δώσει ό,τι απάντηση θέλει.
Επίσης αν συμφωνούν οι αντίπαλοί του, το (αντικειμενικό) κοινό, οι αναλυτές αλλά και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, πως η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι αυτή που μας είχε δείξει (κυρίως) πρόπερσι, αλλά και (σε κάποια διαστήματα) πέρσι τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πρόβλημα που δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε έναν Ιανουάριο, πιθανότατα ούτε μέσα σε ένα καλοκαίρι. Ναι, η ΑΕΚ δείχνει να έχει κάνει βήματα μπροστά σε σχέση με το ποια ήταν μετά την κατάκτηση του δικού της πρωταθλήματος. Δεδομένη αναβάθμιση του ρόστερ, σταθερά στην δεύτερη θέση και ουσιαστικά η μόνη «ζωντανή» διεκδικήτρια του τίτλου. Ομως είναι στο -11 (στο -8 αν νικήσει τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ) χωρίς την επιβάρυνση της Ευρώπης.
Για μένα το ερώτημα που δεν έχω απάντηση είναι το εξής: Εχει ανοίξει τόσο την ψαλίδα ο Ολυμπιακός, έχουν ρίξει τον πήχη οι ανταγωνιστές του ή συμβαίνουν και τα δύο τα ταυτόχρονα; Είναι ένα ερώτημα που για να έχουμε ένα, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές, συμπέρασμα θα πρέπει ν' αναλύσουμε τον κάθε σύλλογο ξεχωριστά. Που βρισκόταν, που βρίσκεται και αν υπάρχουν προοπτικές για το μέλλον. Οπου προοπτικές βάλτε ένα «κάρο» πράγματα. Ακαδημίες, σκάουτινγκ, διοίκηση, ρόστερ, βασικός κόρμος, μέσος όρος ηλικίας ομάδας, προπονητής, οργανόγραμμα, τεχνικοί διευθυντές, FFP, Ευρώπη.
Είναι τελικά κακός ο Ολυμπιακός;
Αν γινόταν στους περισσότερους αυτή η ερώτηση με τον όρο πως πρέπει να απαντήσουν μονολεκτικά, τότε το μεγαλύτερο ποσοστό θα έλεγε «ναι». Είμαι μέσα σε αυτούς. Ομως υπάρχουν και δικαιολογίες (τραυματισμοί) και λάθη (μεταγραφικές αστοχίες) και σημαντικά ποδοσφαιρικά στοιχεία (κούραση, διαχείριση προπονητή) που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ποια είναι αυτά;
- Ο Μαρτίνς έχασε τον Φορτούνη το καλοκαίρι με ρήξη χιαστών. Eπειδή με τους δύο χιαστούς ο κόσμος έχει ξεχάσει τι εστί Κώστας Φορτούνης θα σας υπενθυμίσουμε πως τη σεζόν 18/19 είχε 17 γκολ/16 ασίστ και την σεζόν 20/21 μετά τον πρώτο χιαστό του είχε 9 γκολ/13 ασίστ.
- Ο Βαλμπουένα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ίδια τρίτη σεζόν (αν και λογικά το ήξεραν στον Ολυμπιακό)
- Οι «καλές» μεταγραφές δεν του έχουν βγει για την ώρα. Ονιεκούρου (20 ματς, 1 γκολ, 1 ασίστ), Κουντε (19 ματς, 1 ασίστ), Καρμπόβνικ (6 ματς, 1 ασίστ), Ρόνι Λόπες (17 ματς, 2 γκολ, 2 ασίστ). Ο τελευταίος είναι αλήθεια πως στα τελευταία ματς έχει ανεβάσει την απόδοσή του.
- Ο Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός «έχασαν» τον καλύτερό τους στόπερ τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Ρούμπεν Σεμέδο με όλα όσα συνέβησαν τέθηκε εκτός ομάδας.
- Ο Μαντί Καμαρά είναι παρών-απών στο πρώτο μισό της σεζόν.
Στη δική μου κρίση όμως, ο Ολυμπιακός δεν είναι κακός με τα όσα έχει κάνει στην Ελλάδα φέτος (θυμίζω είναι αήττητη με μόνο δύο απώλειες), αλλά με τα όσα δεν έκανε στην Ευρώπη. Και δεν στέκομαι στην μη πρόκριση του στους ομίλους του Champions League (κάποια στιγμή θα γινόταν κι ένας αποκλεισμός στα προκριματικά έτσι όπως τα έχουμε κάνει ως ελληνικό ποδόσφαιρο), αλλά για το γεγονός πως δεν μπόρεσε να τερματίσει πρώτος στον όμιλό του στο Europa League. Ειδικά μετά το 2/2 (με Αντβέρπ και Φενέρ εκτός), ο καλός Ολυμπιακός θα έπαιρνε την πρωτιά και άρα την άμεση πρόκρισή του στους «16» του θεσμού.
Ναι, οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπαίνουν στα ματς όπως πρόπερσι και οι αντίπαλοί του να τρέμουν για διασυρμό στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ναι, ο Ολυμπιακός δίνει... δικαιώματα στους αντιπάλους να διεκδικούν βαθμό μέχρι τέλους. Παίζει τα περισσότερα ματς στο όριο. Ειδικά τα εντός.
- 1-0 με τον Ιωνικό
- 2-1 με τον Βόλο
- 1-0 με τον Αρη
- 1-0 με την Λαμία
Είναι η ίδια ομάδα που μέσα στο 2021 (ημερολογιακά) μόνο στο πρωτάθλημα έχει 38 ματς και από αυτά έχει νικήσει τα 31 (!) κι έχει χάσει μόνο τα 2. Είναι η ίδια ομάδα που για τρίτη σερί σεζόν θα ακουμπήσει τα 60 ματς. 59 το 19/20, 55 το 20/21 και ήδη 28 το 21/22. Σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας.
Πιθανολογώ το ξέρει και ο Μαρτίνς. Πως η ομάδα δεν... τραβάει. Παίζει με το κιβώτιο ταχυτήτων κολλημένο στη δευτέρα. Και γι' αυτό ο στόχος να είναι νίκες με κάθε τρόπο. Μέχρι και αν υπάρξει φορμάρισμα ομάδας.
Κλείνοντας το πρώτο μισό, ο Ολυμπιακός έφτιαξε διαφορές τίτλου με τις σταθερές αξίες του Ελ Αραμπί και Μασούρα με τον Αγκιμπού Καμαρά που το καλοκαίρι αποκτήθηκε για την Β' ομάδα (!) και τον Σισέ που τον Γενάρη είχε δοθεί δανεικός στην Σεντ Ετιέν! Και για να είμαι δίκαιος με την καλή απόδοση των Ρέαμπτσιουκ και Λαλά που δείχνουν να μαθαίνουν τον τρόπο παιχνιδιού του Μαρτίνς και να γίνονται σημαντικά μέλη της ομάδας.
Η απαίτηση που κάνει την διάφορα
Και για να μην αφήνουμε αναπάντητα ερωτήματα. Δίκαιη ή άδικη η γιούχα στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού; Εδώ λογικά οι απαντήσεις θα είναι στο 50-50. Για μένα άδικη γιατί καμία ομάδα στον κόσμο δεν υπογράφει συμβόλαια νικών και καλών εμφανίσεων. Πόσω μάλλον για την ομάδα του Μαρτίνς που 2.5 χρόνια μόνο νικάει στην Ελλάδα.
Ομως αυτή η γιούχα, αυτή η πίεση για το κάτι παραπάνω διατηρεί τον Ολυμπιακό στην κορυφή. Γιατί ο οργανισμός δεν τον αφήνει να... χαλαρώσει. Ναι είναι κλισέ το «δεν είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις σε αυτή», αλλά το βλέπετε πως είναι και πραγματικότητα. Η ΑΕΚ τώρα προσπαθεί να συνέλθει μετά το πρωτάθλημα το 2018, o ΠΑΟΚ θα πάει σε μεγάλη αναδιάρθρωση το καλοκαίρι μετά το πρωτάθλημα του 2019. Ο Ολυμπιακός το κατέκτησε το 2020, το έκανε ακόμα πιο εύκολο το 2021 και στην σεζόν που είναι «κακός» έχει φτιάξει διαφορές ασφαλείας. Κι αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για το ελληνικό πρωτάθλημα και τους ανταγωνιστές του και λιγότερο για τους «ερυθρόλευκους».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Μεντιλίμπαρ: Η διαδρομή του «Στρατηγού» του Ολυμπιακού από το 4-1 της Μακάμπι και το νέο συμβόλαιο έως το 4-1 επί της ΑΕΚ (vids)
- Πρόγραμμα τηλεόρασης: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Λίβερπουλ - Ρεάλ και όλα τα ματς Champions League
- Ολυμπιακός: Ευχάριστα νέα για Έσε και Τσικίνιο, «νοκ άουτ» για Στεάουα Ζέλσον και Κάρμο