Η «Ομικρον» μεταλάσσει το πρωτάθλημα, αλλά ο Παναθηναϊκός παραμένει η πιο φορμαρισμένη ομάδα

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Η «Ομικρον» μεταλάσσει το πρωτάθλημα, αλλά ο Παναθηναϊκός παραμένει η πιο φορμαρισμένη ομάδα

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον «ανθεκτικό» Παναθηναϊκό που έχει βρει νέους πρωταγωνιστές και για τη μετάλλαξη που θα πληγώσει βαριά όσες ομάδες δεν δώσουν τη σημασία που πρέπει.

Ηταν ματς ειδικών συνθηκών αυτό το Παναθηναϊκός - Αρης 2-0. Όπως θα είναι και όλα στο εξής, πιθανότατα για το επόμενο δίμηνο και βλέπουμε. Από τη μια πλευρά, απών ο πρώτος σκόρερ (Καρλίτος) και οι δυο εκ των τριών χαφ με τους οποίους ο Παναθηναϊκός άρχισε να χτίζει το βασισμένο στο 4-3-3 σερί του (Μαουρίσιο και Ρουπέν Πέρεθ).

Ναι, ήταν απόντες και ο Χατζηγιοβάνης με τον Μπουζούκη, αλλά δυστυχώς για αμφότερους έχουν χάσει τη θέση τους στην ενδεκάδα και εκτός απροόπτου θα τους βλέπουμε με άλλη φανέλα από το καλοκαίρι. Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού, συνεπώς, εντοπιζόταν χθες βασικά στη μεσαία γραμμή του. Και προϋπολογιζόταν ως πολύ σοβαρό, δεδομένου ότι ο Αλεξανδρόπουλος δεν είναι «εξάρι» και ο Λούντκβιστ δεν είχε αγωνιστεί ως βασικός για ενάμιση μήνα!

Μεγαλύτερες οι «πληγές» του Αρη


Τα προβλήματα του Ακη Μάντζιου ήταν μεγαλύτερα. Ο Αρης ταξίδεψε στην Αθήνα με πολύ μεγαλύτερες πληγές, σε όλα τα σημεία του «σώματός» του. Πληγή στην άμυνα η απουσία του Φαμπιάνο, η οποία μεγιστοποιήθηκε λόγω της αντικατάστασής του από τον «κατεψυγμένο» Μπεναλουάν που φέρει μερική ευθύνη σε αμφότερα γκολ, έδωσε πολλούς χώρους στον Μακέντα και ήταν πιθανότατα ο πιο προβληματικός παίκτης του Αρη στη Λεωφόρο. Πληγή στη μεσαία γραμμή όπου πλην Τζέγκο – Σάσα – Εντιαγέ δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές. Προσπάθησαν για κλεψίματα (αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος απειλής του Αρη μαζί με τις ατομικές προσπάθειες του Ιτούρμπε), ήταν μελετημένος ο Παναθηναϊκός, πάπαλα. «Πάπαλα» διότι ο Αρης από τη μέση και μπροστά δεν είχε… τίποτα. Δεν είχε Καμαρά, Μπρούνο Γκάμα, Ματέο Γκαρσία, Μαντσίνι. Nada σε δημιουργία, nada σε εκτέλεση! Μ’ αυτή την υπηρεσιακή ενδεκάδα θα μπορούσε να σκοράρει μόνο από λάθος του αντιπάλου, από κλέψιμο λόγω πίεσης σε Αλεξανδρόπουλο – Βιγιαφάνιες, από στατική φάση.


Τρομερό ατομικό λάθος ο Παναθηναϊκός δεν έκανε: ο Σάντσες ήταν θετικός, ο Χουάνκαρ σταθερός, Σένκεφελεντ – Βέλεθ έκαναν μια γκάφα (μαζί), στη φάση όπου ο Γιοάν Μπεναλουάν μπορούσε να σκοράρει με την κεφαλιά του στο 40’. Η μπάλα πήγε στο δοκάρι, ο Αρης έμεινε μέσα στο ματς λόγω της αστοχίας του Παναθηναϊκού που θα μπορούσε να έχει εύκολα το 2-0 από το πρώτο μέρος, το ματς «έσβησε» ουσιαστικά μετά τον τραυματισμό του Ιτούρμπε που στέρησε από τον Ακη Μάντζιο τη δυνατότητα να παίξει έστω 30 λεπτά με τον Μπερτόγλιο και τον Ουρουγουανό στην ενδεκάδα. Τυπικά το παιχνίδι τελείωσε στο 83’ με το γκολ του Αϊτόρ, που ήταν ο καλύτερος μαζί με τον MVP Παλάσιος και τον «σκύλο» Βιγιαφάνιες που έκοβε και έραβε στη μεσαία γραμμή, επιφορτισμένος αυτή τη φορά και με το ρόλο του «μπαμπά» του Αλεξανδρόπουλου, ώστε να αντεπεξέλθει ο Παναθηναϊκός στην πίεση του φιλοξενούμενου.


Δεν είναι ματς για να «πυροβολήσει» κάποιος τον Αρη. Αλίμονο! Επεσε πάνω στην πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος, αποδεκατισμένος από τη μέση και μπροστά, δίχως τον πιθανότατα καλύτερο στόπερ του εφετινού πρωταθλήματος. Πιέζεται και θα πιεστεί ακόμα περισσότερο για να βρει τη θέση που του αξίζει (στην εξάδα), είτε πάρει πίσω τους έξι βαθμούς από το CAS ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, είτε όχι. Είναι, όμως, παιχνίδι για το οποίο ο Παναθηναϊκός αξίζει την επιβράβευση.

Ο Παναθηναϊκός «κλειδώνει» τον αντίπαλο και αναδεικνύει νέους leaders


Για ακόμα μία φορά ο αντίπαλός του δεν δημιούργησε ευκαιρία σε ροή αγώνα! Όπως ο Ατρόμητος, ο Παναιτωλικός, ο ΠΑΣ. Εχουμε φτάσει στο σημείο να θυμόμαστε… απέξω τις ευκαιρίες και τα γκολ των αντιπάλων του από το ματς με τη Λαμία και έπειτα, διότι είναι ελάχιστα! Ακόμα μια φορά κράτησε το «μηδέν». Ακόμα μια φορά ήταν πνευματικά πιο έτοιμος από τον αντίπαλό του και κατέθεσε μεγαλύτερο πάθος και περισσότερες αντοχές. Όλα αυτά τα βλέπουμε σε όλα τα παιχνίδια εδώ και δύο μήνες με εξαίρεση το ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ, στο οποίο δέχθηκε γκολ και ευκαιρίες, δημιούργησε φάσεις, αλλά δεν σκόραρε. Είναι το μοναδικό ματς στο οποίο δεν έχει πανηγυρίσει το τελευταίο δίμηνο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι έχει λύσει το θέμα στην τελική προσπάθεια.


Μην τα ξαναλέμε: με το 4-3-3 ο Παναθηναϊκός «κλειδώνει» τον αντίπαλο, αλλά ο Καρλίτος έχει πετύχει λιγότερα γκολ από τον… Μαουρίσιο μ’ αυτή τη διάταξη, η οποία απλώς δεν ταιριάζει στον Ισπανό φορ. Όμως ο Παναθηναϊκός σ’ αυτό το ίδιο διάστημα παίρνει πολλά περισσότερα από βελτιωμένους παίκτες του και μια κομβική new entry: τον Μπαρτ Σένκεφελντ που δίνει οντότητα, ταυτότητα, προσωπικότητα στην άμυνά του και μεταδίδει ασφάλεια σε όλη την ομάδα του. Παλάσιος – Αϊτόρ – Βιγιαφάνιες είναι η τριάδα που έχει πάρει στις πλάτες της το Τριφύλλι μετά την αλλαγή σε 4-3-3, με σταθερά παραγωγικούς τον Χουάνκαρ και τον Μαουρίσιο που έλειψε χθες και δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει.

Η «Ομικρον» δημιουργεί νέες απαιτήσεις από παίκτες και ομάδες


Αυτό το… άγνωστο λόγω της «Ομικρον» έχει υποτιμηθεί από πολλούς, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα ισοβαρή με την αγωνιστική προετοιμασία της ομάδας κάθε μέρα! Είναι ισάξια για έναν παίκτη η προστασία του και η διαθεσιμότητά του στον προπονητή με την καλή απόδοσή του στον αγωνιστικό χώρο αυτές τις μέρες, αλλά οι περισσότερες ομάδες είτε δεν επενδύουν στην πρόληψη με χρήματα και «μασάζ» στους παίκτες, είτε απλώς αδυνατούν να μεταδώσουν στους ποδοσφαιριστές το μέγεθος της ευθύνης που τους αναλογεί. Ειδικά στον Παναθηναϊκό, που έχει έναν προπονητή «τρελό» και πολύ – πολύ προσεκτικό με τον κορονοϊό! Ειδικά στον Παναθηναϊκό που είναι η μοναδική ομάδα της Superleague 1 που δαπανά περίπου 2.500 ευρώ κάθε μέρα (δηλαδή 75.000 ευρώ το μήνα) για να κάνουν όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος κάθε μέρα μοριακά τεστ, εδώ και πέντε μήνες! Εχει τα στραβά του, αλλά έχει και τα καλά του ο Αλαφούζος και αυτά πρέπει να επισημαίνονται για να είμαστε δίκαιοι!

Η «Ομικρον» μεταλάσσει το πρωτάθλημα. Οποιος δεν το έχει πάρει χαμπάρι, θα το πληρώσει στο τέλος. Διότι συνέπεσε και με βαρύ πρόγραμμα, με διαδοχικά ματς, με πολύ απαιτητικές υποχρεώσεις, ειδικά για τους «μεγάλους» που συμμετέχουν και στο Κύπελλο! Τις επιπτώσεις της, τις είδαμε χθες κυρίως στον Αρη, ο οποίος έφυγε από τη Λεωφόρο χωρίς να δημιουργήσει φάση, καθώς απουσίαζαν σχεδόν όλοι οι δημιουργικοί και «εκτελεστές» μεσοεπιθετικοί του. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να παίζει ως «δεκάρι» ο Εντιαγέ, εξτρέμ ο Μάνος και σέντερ φορ ο Kριστιάν Λόπεθ που μετρούσε 26 λεπτά συμμετοχής μέχρι χθες.


Οποιες ομάδες μπορέσουν με την οργάνωση, τους μηχανισμούς τους, τα ιατρικά τιμ τους, την ατομική ευθύνη και το ατομικό…μυαλό που διαθέτει ο κάθε παίκτης τους να την ξεπεράσουν με λιγότερες απώλειες, θα είναι τελικά και οι πλέον ωφελημένες. Μα, ανεξάρτητα από τον κορονοϊό, είναι πασιφανές ότι ο Παναθηναϊκός, με δεύτερη σερί «βαριά» νίκη (ΠΑΣ Γιάννινα, Αρης) χωρίς να έχει πάρει τρίποντο σε ντέρμπι, οδεύει σταθερά σε πιο βατό μονοπάτι. Ζητούμενο παραμένει η αποτελεσματικότητά του μακριά από τη Λεωφόρο, όπου έχει πάρει μόλις μία νίκη, κι αυτή σε… ουδέτερο γήπεδο (Βόλος) εναντίον της Λαμίας…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...