Παναθηναϊκός: Οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς από την αρχή της σεζόν και οι δυο αγιάτρευτες «πληγές»
Hμιτελικός με τη Λαμία, μικρή ανάσα, άνω τελεία, Πάσχα. Ρεβάνς με δεύτερο ημιτελικό και αμέσως εκκίνηση του β΄γύρου των play offs. Αυτή είναι η σημερινή ζωή του Παναθηναϊκού. Μιας ομάδας που μοιάζει να έχει αγγίξει το peak της στο πιο καθοριστικό σημείο της σεζόν. Για να φτάσει έως εδώ, να διεκδικεί δύο στόχους μέσα Απριλίου, πέρασε από πολλές μεταλλάξεις και σκληρή, υπομονετική εκπαίδευση από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που - εδώ που τα λέμε - δεν ήταν και... άσφαλτος! Εκανε λάθη και μάλιστα πολλά, συνεχίζει να κάνει στο coaching αρκετά, αλλά τα αποτελέσματα της δουλειάς του επίμονου Σέρβου και του τιμ του, είναι εμφανή...
- Είχε «μάθει» εφέτος ο Παναθηναϊκός να παίζει μόνο παιχνίδι κατοχής, με καλή κυκλοφορία, προσπάθεια για κλεψίματα, σχετικά αργό τέμπο. Εμαθε να παίζει και με κόντρα επιθέσεις, έτσι «σμπαράλιασε» την ΑΕΚ στο 3-0 της Λεωφόρου, έτσι σκόραρε με τον Αϊτόρ και στα δύο ματς εναντίον ΠΑΟΚ (2-1) και Ολυμπιακού (1-0) στα play offs.
- «Εγερνε» μονόπλευρα για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αριστερή πτέρυγά του, με την τριάδα Χουάνκαρ – Βιγιαφάνιες – Αϊτόρ. Οταν προσαρμόστηκε ο Γκατσίνοβιτς, ο Παναθηναϊκός εκπαιδεύτηκε να «μοιράζει» τις επιθέσεις του και από δεξιά. Με Κώτσιρα (ή Σάντσεθ) – Γκατσίνοβιτς – Παλάσιος.
- Δεν μπορούσε να δημιουργήσει πολλές καθαρές ευκαιρίες σε σετ παιχνίδι απέναντι σε κλειστές άμυνες με εξαίρεση ορισμένα ματς στη Λεωφόρο: βρήκε τέσσερις καθαρές φάσεις στα Γιάννενα (0-0) και δέκα ευκαιρίες με ένα γκολ απέναντι στο «πούλμαν» της Λαμίας, στη Λεωφόρο (1-0).
Οι αλλαγές και στα πρόσωπα
Ολα αυτά συνιστούν μικρές ή μεγαλύτερες βελτιώσεις που έχει παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την εκκίνηση μιας σεζόν στην οποία αν το καλοσκεφτούμε έχει μόνο τρεις σταθερές! Μόνο τρεις! Τον Χουάνκαρ στο αριστερό άκρο, τον Φραν Βέλεθ στο κέντρο της άμυνας και τον Ρουμπέν Πέρεθ ως «εξάρι». Ολα τα υπόλοιπα, όλοι οι υπόλοιποι έχουν αλλάξει!
- Στην εστία έχει αλλάξει τρεις φορές βασικό κίπερ! Ξεκίνησε με τον Διούδη, άλλαξε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό λόγω της ίωσης του Ελληνα τερματοφύλακα (Μπρινιόλι), στα μέσα του β' γύρου επανέφερε τον Διούδη και τώρα, στην τελική ευθεία της σεζόν, πάει με τον Ιταλό βασικό σε play offs και Κύπελλο.
- Στο δεξί άκρο της άμυνας (λόγω και των απουσιών του Κώτσιρα κατά διαστήματα) χρησιμοποιήθηκε ως βασικός και ο Φακούντο Σάντσες, ενώ στο κέντρο της άμυνας μέχρι την επιστροφή του πολύτιμου Σένκεφελντ αγωνιζόταν ο φιλότιμος, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων Ζβόνιμιρ Σάρλια.
- Στη μεσαία γραμμή ο Γιοβάνοβιτς έχει αλλάξει... τους πάντες και τα πάντα μέχρι να κατασταλάξει στην τριάδα των Ρουμπέν – Βιγιαφάνιες – Γκατσίνοβιτς, η οποία καθιερώθηκε στον β΄ γύρο. Ξεκίνησε με βασικό τον Μαουρίσιο, εν συνεχεία τον τράβηξε στον πάγκο, πήρε κάποια ματς ως βασικός ο Αλεξανδρόπουλος, τελικά ευρέθη η τριάδα που ταιριάζει περισσότερο σ' αυτό που υποστηρίζει το πλάνο του Σέρβου τεχνικού.
- Στα άκρα της επίθεσης; Χαμός, μέχρι να μονιμοποιηθεί το δίδυμο Αϊτόρ – Παλάσιος που πήραν από το... χεράκι τον Παναθηναϊκό από την αρχή του β΄γύρου και τον οδήγησαν τουλάχιστον στα play offs. Ξεκίνησε με Βιτάλ – Αϊτόρ, συνέχισε με Βιτάλ – Χατζηγιοβάνη και Βιτάλ – Παλάσιος, μέχρι που βρήκε το καλύτερο ζευγάρι ανάλογα και με τους ακραίους μπακ που έχουν «πίσω» τους.
- Σέντερ φορ; Ξεκίνησε με τον Καρλίτος που είχε βάλει οκτώ γκολ στις πρώτες επτά αγωνιστικές (!), αλλά εν συνεχεία «κόλλησε» και πέτυχε μόνο ένα μέχρι σήμερα (χωρίς γκολ στο πρωτάθλημα το 2022!). Σχεδόν από την αρχή του δεύτερου γύρου εμπιστεύεται περισσότερο τον Φώτη Ιωαννίδη, από τον οποίο ο Παναθηναϊκός έχει πάρει μόνο τέσσερα γκολ: ο νεαρός βγαίνει πλέον από την ενδεκάδα μόνο όταν είναι τραυματίας ή λόγω ξεκούρασης και rotation.
- Aλλαξε και διάταξη δύο φορές: Ξεκίνησε με 4-2-3-1, συνέχισε για λίγα ματς με 4-4-2 και κατέληξε στο 4-3-3 από τη 10η αγωνιστική (Λαμία – Παναθηναϊκός 1-3 στο Βόλο) μέχρι και σήμερα: εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον «κανόνα» το 3-4-3 που αναγκαστικά επέλεξε στο 0-0 του «Κλεάνθης Βικελίδης» εναντίον του Αρη, όταν ο Παναθηναϊκός λόγω τραυματισμών και ίωσης, είχε ταξιδέψει αυθημερόν στη Θεσσαλονίκη, χωρίς δέκα παίκτες.
Γκολτζής και εκτός έδρας νίκες αγνοούνται
Τι δεν έχει «γιατρέψει» ακόμα ο Γιοβάνοβιτς εκτός από τη νοοτροπία λιγοστών παικτών; Το πρόβλημα στη θέση του σέντερ φορ και την εκτός έδρας απίστευτη δυσκολία του Παναθηναϊκού να πάρει βαθμούς τουλάχιστον σε ματς στα οποία είναι ανώτερος του αντιπάλου του. Το 0-0 με τον Αρη ήταν ματς ειδικών συνθηκών (κάτι σαν μονοήμερη «εκστρατεία» με εκπληκτική συσπείρωση στα αποδυτήρια) και το 0-0 στα Γιάννενα με τον ΠΑΣ ανέδειξε και πάλι την εκτός έδρας «αχίλλειο πτέρνα» του Τριφυλλιού. Την αδυναμία, δηλαδή, που χαρακτηρίζει από την αρχή του πρωταθλήματος μια ομάδα που στη Λεωφόρο μετράει 11-3-3 με 31-8 γκολ (έχει νικήσει τους πάντες εκτός από τον ΟΦΗ και τον Αστέρα), ενώ εκτός έδρας το κοντέρ έχει γράψει 4-3-7 με 14-15 γκολ (η σπουδαιότερη νίκη του είναι επί του... Ιωνικού, δεν έχει νικήσει καμία ομάδα από τος συμμετέχουσες στα play offs!).
Κι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα – με τον Αρη να έχει το «πάνω χέρι» στα play offs – από την εκτός έδρας επίδοση του Παναθηναϊκού δεν θα εξαρτηθεί μόνο η πρόκρισή του στον τελικό του Κυπέλλου, με τη ρεβάνς στη Λαμία. Αλλά και η τελική θέση του στα play offs, καθώς οι έξι βαθμοί (αν νικήσει εντός έδρας Αρη και ΠΑΣ Γιάννινα) δεν του αρκούν. Χρειάζεται και βαθμούς μακριά από τη Λεωφόρο. Και παίζει κατά σειρά σε ΟΑΚΑ, Φάληρο, Τούμπα. Μοιάζει λίγο δύσκολο ε; Γι' αυτό θα πρέπει, έστω την ύστατη ώρα στην τελική ευθεία, να αλλάξει ΚΑΙ σ' αυτό ο εφετινός Παναθηναϊκός προκειμένου να επιστρέψει στην Ευρώπη. Διότι, ναι, είναι στο καλύτερο momentum της σεζόν του, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει τίποτα...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.