Ολυμπιακός: Oι ευθύνες του Μαρτίνς, η «δύσκολη στιγμή» και η επόμενη μέρα
Πριν γίνει η οποιαδήποτε αναφορά στον Πέδρο Μαρτίνς θα πρέπει να θυμίσουμε πως ο Πορτογάλος έχει υπογράψει νέο, διετούς διάρκειας, συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και με πιο μεγάλη ρήτρα από το προηγούμενο! Σ' αυτή τη φάση όμως, στην τελική ευθεία της σεζόν (πάντα παίζουν ρόλο οι τελευταίες εντυπώσεις) ο Ολυμπιακός προβληματίζει με την εικόνα του, «έχασε» τον έναν στόχο μετά τον αποκλεισμό με τον ΠΑΟΚ και προέρχεται από σειρά πέντε αγώνων χωρίς νίκη. Η τελευταία νίκη του ήταν εναντίον του Άρη με 2-1, στις 13 Μαρτίου!
Μετά απ΄αυτό το τρίποντο με γκολ του Ελ Αραμπί στο 85' είχε στο πρωτάθλημα τις ισοπαλίες με ΠΑΣ Γιάννινα και ΑΕΚ (1-1 και στα δύο ματς) και την ήττα με 1-0 από τον Παναθηναϊκό. Στο δε Κύπελλο είχε το 0-0 και το 1-1 με τον ΠΑΟΚ. Συνολικά πέντε σερί αγώνες χωρίς νίκη. Όλα αυτά δημιουργούν έξτρα πίεση στο πρόσωπο του Πέδρο Μαρτίνς κι ας εξακολουθεί να παραμένει ως αφετηρία συζήτησης των προβλημάτων του φετινού Ολυμπιακού το πώς δομήθηκε το ρόστερ του το προηγούμενο καλοκαίρι. Ο ίδιος, άλλωστε, πριν από τον πρώτο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, είχε κάνει μια δήλωση που πέρασε μάλλον στα... ψιλά. Είχε πει ότι αυτή είναι από τις πλέον δύσκολες στιγμές του στον Ολυμπιακό από τότε που ήρθε το 2018. Παραδέχθηκε δε μετά τον αποκλεισμό πως χάθηκε ένας στόχος και η ευθύνη βαραίνει εκείνον. Νιώθει και εκείνος δηλαδή υπεύθυνος. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά φέτος που ο Μαρτίνς αναλαμβάνει προφορικά τη σχετική αγωνιστική ευθύνη...
Παρόλα αυτά γνωρίζει καλά και ο ίδιος πού ακουμπούν και μέχρι πού φτάνουν οι δικές του ευθύνες: και για τον αγωνιστικό / προπονητικό σχεδιασμό και για το ότι δεν βρίσκει σαφείς λύσεις στα προβλήματα του Ολυμπιακού και για την ψυχολογική και πνευματική ετοιμασία των παικτών στα ματς (ειδικά με δεδομένο πως ο Ολυμπιακός καιρό τώρα έχει σαφές βαθμολογικό προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος). Ενδεχομένως και με ορισμένες περιπτώσεις παικτών των οποίων η διαχείριση δεν ήταν η ενδεδειγμένη με αποτέλεσμα να χαθεί το... touch μαζί τους και η προσφορά τους να μην είναι η αναμενόμενη (Κούντε, Λόπες).
Σ' αυτά τα θέματα ακουμπά περισσότερο η δική του ευθύνη και λιγότερο στο σκέλος της διαμόρφωσης του ρόστερ. Το ρόστερ δεν το έχτισε μόνος του. Υπήρξαν κι άλλοι άνθρωποι που συναποφάσισαν (επί παραδείγματι ο Φρανσουά Μοντέστο και όχι μόνο), όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια... Από την άλλη, ο Μαρτίνς έχει ευθύνες και σε επίπεδο επιλογών παικτών προφανώς. Δικές του επιλογές ήταν ο Ελ Αραμπί και ο Χασάν, όμως από την άλλη πλευρά δικές του επιλογές ήταν και ο Πέπε και ο Ρέαμπτσιουκ.
Τα συν και τα πλην του Μαρτίνς
Από τη μια, λοιπόν, μιλάμε για έναν προπονητή που ξέρει καλά τον Ολυμπιακό. Που γνωρίζει τις συνθήκες, την πίεση, το περιβάλλον, τις απαιτήσεις και την ομάδα από το 2018 και μετά. Εναν προπονητή τον οποίο ο σύλλογος εμπιστεύτηκε και στήριξε στην πρώτη του σεζόν, όταν έχασε το πρωτάθλημα και αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τη Λαμία. Και δικαιώθηκε απόλυτα, δεδομένου ότι στην επόμενη διετία ο Ολυμπιακός έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο, κέρδισε 2/2 τίτλους, ανέδειξε και βελτίωσε παίκτες, ήταν ανταγωνιστικός στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από την άλλη, όμως, φέτος ο Πορτογάλος έχει... μουτζουρώσει την εικόνα του δείχνοντας να ξεμένει και αυτός από ιδέες και να μην του βγαίνουν οι σχεδιασμοί και οι επιλογές του σε πολλά ματς. Ακόμα και η αδυναμία του Ολυμπιακού να κρατήσει το υπέρ του σκορ είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με τον προπονητή. Ακόμα και η συμπεριφορά και η νοοτροπία των παικτών του στις στατικές φάσεις. Υπάρχουν βέβαια και ποδοσφαιριστές που έχουν εκθέσει αγωνιστικά τον προπονητή με την αρνητική παρουσία τους όπως οι Λαλά, Ρέαμπτσιουκ και ο Μαντί Καμαρά. Και αυτή η κατηγορία των παικτών - που τον εξέθεσαν αγωνιστικά αν και τους εμπιστεύθηκε - τον ανάγκασαν να περιορίσει για τα καλά τις επιλογές του ρόστερ και να φτάσει στο να έχει στις βασικές αλλαγές του τον 38άρη πλέον Βαλμπουενά.
Εδώ υπάρχει βέβαια και το εξής ερώτημα. Τι προβλέπει η επόμενη ημέρα; Η επόμενη ημέρα δείχνει πως υπάρχει αξιολόγηση και για τον προπονητή. Και φυσικά θα μετρήσει πώς θα κλείσει η σεζόν, διότι υπάρχει ακόμα «ανοιχτή» η μαθηματική διασφάλιση του τίτλου αλλά και ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (δύο ματς), τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ. Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, άπαντες πλέον κρίνονται!
Οι τρεις υποκατηγορίες σε ρόστερ με... θέματα
Εδώ βέβαια υπάρχει και το δεδομένο ζήτημα του ρόστερ με τρεις «υποκατηγορίες». Η πρώτη κατηγορία είναι οι «βασικοί» παίκτες. Παίζουν σερί ή... βρέξει / χιονίσει να το θέσουμε έτσι. Μέσα σε αυτό το γκρουπ των βασικών (13 με 14 παίκτες και όχι παραπάνω) υπάρχουν ορισμένοι που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού και αυτό φαίνεται στο γήπεδο όπως επί παραδείγματι οι Λαλά και Ρέαμπτσιουκ. Αυτός ο αριθμός παικτών έχει... φορτωθεί τόσο πολύ που δεν... αντέχει πια. Πιθανώς να είναι και μέσα στην υποομάδα αυτοί παίκτες που δεν μπορούν άλλο ή που ότι ήταν να δώσουν το έδωσαν.
Υπάρχει μία δεύτερη κατηγορία. Των παικτών που παίρνουν χρόνο συμμετοχής, αλλά ενδεχομένως όχι όσο θα ήθελαν. Κάποιους τους επηρεάζει περισσότερο αυτό το στοιχείο. Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία. Των πλήρως παροπλισμένων. που είτε είναι μεταγραφικές αστοχίες (Καρμπόβνικ, Ονιεκούρου κ.ά.) είτε έχουν τεθεί εκτός πλάνων όπως ο Ανδρούτσος. Με άλλα λόγια είναι ένα ρόστερ με πολλά ανοιχτά μέτωπα για τη νέα χρονιά...
Εάν θέλουμε να δούμε συμπερασματικά τη σεζόν, δύο μεταγραφές θεωρούνται επιτυχημένες. Του Βατσλίκ και του Αγκιμπού Καμαρά βάσει της εκπληκτικής παρουσίας του στο πρώτο μισό της σεζόν. Εάν, δε, ρίξουμε μια συνοπτική ματιά σε προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους θα διαπιστώσουμε πως επί Μαρτίνς σε καμία άλλη σεζόν δεν υπήρξε τόσο μεγάλη αστοχία στις μεταγραφές! Μόνο και μόνο τις κινήσεις των Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά, Χασάν, Εμβιλά αν θυμηθούμε, οι συγκρίσεις είναι... εύκολες.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.