Ολυμπιακός: Τα είδωλα του Ντε Σάνκτις, η αγάπη του για τη Ρόμα και το ατύχημα που δεν ξεχνάει

Ολυμπιακός: Τα είδωλα του Ντε Σάνκτις, η αγάπη του για τη Ρόμα και το ατύχημα που δεν ξεχνάει

Ολυμπιακός: Τα είδωλα του Ντε Σάνκτις, η αγάπη του για τη Ρόμα και το ατύχημα που δεν ξεχνάει

bet365

Ο Ντε Σάνκτις μεγάλωσε θέλοντας να μοιάσει στον Τζένγκα και τον Περούτσι, θήτευσε στο ποδοσφαιρικό σχολείο της αγαπημένης του Ρόμα και ετοιμάζεται για τη θητεία του στο Λιμάνι.

Στα 45 του χρόνια ο Μόργκαν Ντε Σάνκτις ετοιμάζεται για αλλαγή πορείας στην καριέρα του που θα τον φέρει από τη Ρώμη, την αιώνια πόλη, που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε ως παίκτης και ως στέλεχος στον Ολυμπιακό. Ο ύψους 1.90 μέτρων βετεράνος γκολκίπερ όμως έχει μία ιστορία πίσω του.

Έχοντας κατακτήσει τίτλους σε Ιταλία και Γαλλία ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία από τους μικρούς της Πεσκάρα. Έπαιξε ποδόσφαιρο σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Τουρκία. Με Ουντινέζε και Νάπολι είχε τα περισσότερα ματς στην καριέρα του όμως με τη Ρόμα των 84 συμμετοχών του δέθηκε πολύ και το δήλωνε με την πρώτη ευκαιρία που του δινόταν.

Ο ίδιος ο Ντε Σάνκτις είχε μιλήσει παλαιότερα στο επίσημο site της Ρόμα για τα παιδικά του είδωλα και την πορεία του. Τα είδωλα που είχε από μικρός σε μία χώρα, την Ιταλία, που έχει βγάλει τοπ γκολκίπερ. «Ο γκολκίπερ που θαύμαζα από παιδί ήταν ο Βάλτερ Τζένγκα. Ένας εξαιρετικός γκολκίπερ και μία δυνατή προσωπικότητα. Ήταν χαρισματικός και ήταν πρότυπο για μένα. Έπαιξα απέναντί του στη Serie B όταν ήταν στη Πάντοβα στο τέλος της καριέρας του.

Επίσης επηρεάστηκα πολύ από τον Άντζελο Περούτσι. Όταν πήγα στη Γιουβέντους ήμουν μόλις 20 ετών και είχα ακόμα πολλά να μάθω. Χρειαζόμουν δίπλα μου έναν έμπειρο γκολκίπερ. Ένας φανταστικός γκολκίπερ με τεχνική. Βλέποντάς τον τόσο ήρεμο πριν και μετά τα ματς πήρα βοήθεια. Μεγάλη βοήθεια», σημείωνε.

Ο συμπαίκτης που τον έχει βοηθήσει περισσότερο ήταν ο Νέλο Κούσιν. Θεωρεί πως τον βοήθησε πολύ ειδικά στο ξεκίνημα της καριέρας του. Δεν ξέχασε επίσης τον προπονητή του στην Πεσκάρα, τον Τζίνο Ντι Τσένζο.

Οι άνθρωποι που τον διαμόρφωσαν σε αυτό που έγινε μετά - όπως αναφέρει ο ίδιος - ήταν «οι γονείς μου. Δεν μπορώ να δω πέρα από τη μητέρα μου και τον πατέρα μου. Ότι είμαι το οφείλω σε αυτούς. Σε ηλικία 19 ετών γνώρισα τη γυναίκα, που καθόρισε τη ζωή μου, τη σύζυγό μου, με την οποία φτιάξαμε μία όμορφη οικογένεια. Είμαι ένας χαμογελαστός άνθρωπος και θεωρώ πως είμαι τυχερός με τόσο καλή και αξιαγάπητη οικογένεια. Είμαι τυχερός που έζησα σε ένα μέρος όπως η Ρώμη».

Ο ίδιος πριν βρεθεί στη Ρόμα για να παίξει ποδόσφαιρο είχε μιλήσει με αρκετό κόσμο. Τις επαφές του με την ομάδα τις έκανε με τους Βάλτερ Σαμπατίνι (άνθρωπος που επίσης έχει συνδεθεί για πόστο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός) και Μάουρο Μπαλντισόνι. Ο Ντε Σάντκις συμβουλεύτηκε τους Περότα, Σκάλα, Τότι, Ντε Ρόσι και Αντρεατσόλι. Όσο για τη Ρόμα; Ο Ντε Σάνκτις έλεγε πως ένιωθε το πάθος και τον δεσμό με την ομάδα από τη στιγμή που πήγε εκεί και ότι είχε τα χαρακτηριστικά που την ξεχώριζαν από άλλους συλλόγους. Παράλληλα κάθε φορά που τον ρωτούσαν ο βετεράνος γκολκίπερ δεν έκρυβε το μεγάλο δέσιμό του, την αγάπη του ή και τη λατρεία του για τη Ρόμα.

Το ατύχημα του 2021 που δεν ξεχνά και το χειρουργείο

Η αγαπημένη Ρώμη του Ντε Σάνκτις (όπου δεν ήταν τα πάντα ρόδινα κυρίως λόγω της θητείας του στη Νάπολι) όμως είχε και μία δύσκολη σελίδα για τον ίδιο. Τον Ιανουάριο του 2021 ενεπλάκη σε ατύχημα στη Ρώμη, όταν αναποδογύρισε το όχημά του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πλευρά και την πλάτη του. Χρειάστηκε εντατική αλλά και χειρουργείο για να του αφαιρέσουν τη σπλήνα, καθώς είχε υποστεί εσωτερική αιμορραγία. Ευτυχώς για εκείνον τα κατάφερε και στάθηκε πάλι στα πόδια του.

ΝΤΕ ΣΑΝΚΤΙΣ

Το background του μετά το ποδόσφαιρο, γιατί όχι προπονητής και η δήλωση αγάπης για τη Ρόμα

Ο Ντε Σάνκτις είχε φροντίσει από τη στιγμή που τελείωσε την καριέρα του το 2017 να εμπλακεί με το ποδόσφαιρο από άλλες θέσεις. Πήρε ειδικά μαθήματα για δίπλωμα UEFA έτσι ώστε να μπορεί να προπονεί από ομάδες Νέων έως τη Serie C. Επιπλέον έκανε μαθήματα για τη θέση του manager (διευθυντή) για να μπορεί να δουλέψει σε ομάδες στη Serie B και τη Serie A. Έχει πάρει τα διπλώματα UEFA B, UEFA A και UEFA Pro. Επίσης έχει αποκτήσει όλα τα εχέγγυα για αθλητικός διευθυντής και για επικεφαλής Ακαδημιών. Διάλεξε να εργαστεί στη Ρόμα ως στέλεχος για να αποχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2022. Εκτός από την παρουσία του εκεί ως παίκτης υπήρξε δύο χρόνια σε ρόλο team manager (διευθυντής ομάδας) και άλλα τρία ως διευθυντής στο αθλητικό της τμήμα.

Όταν αποχώρησε από τη Ρόμα ως στέλεχος ο Ντε Σάνκτις σχολίασε πως «νιώθω ότι είναι η σωστή στιγμή να προχωρήσω αλλά η Ρόμα θα έχει πάντα μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ένιωθα δεμένος συναισθηματικά με την ομάδα από την πρώτη μου σεζόν ως παίκτης και θέλω να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν σε αυτό το ταξίδι μου με την ομάδα. Εντός και εκτός γηπέδου».

Η δε συνεργασία του με ένα top class στέλεχος στη Ρόμα (όπου έχει συνυπάρξει ποδοσφαιρικά με Μανωλά, Χολέμπας και Τοροσίδη), όπως ο Τιάγκο Πίντο, του έδωσε μία έξτρα ώθηση αλλά και τον βοήθησε γενικότερα. Σε μία ομάδα, τη Ρόμα, που είχε τα προηγούμενα χρόνια ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος, τον Μόντσι και που φυσικά έχει προπονητή τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο ίδιος είχε εξηγήσει πως προτίμησε να μην επιλέξει τον δρόμο του προπονητή διότι θα ήταν ακόμα πιο αυστηρός και απαιτητικός. Ενώ εάν έχει μία επιτελική θέση μπορεί να οργανώνει πιο καλά τις σκέψεις και τα πλάνα του και γενικά την ατζέντα του για έναν σύλλογο: «Όταν είμαι πίσω από ένα γραφείο μπορώ να είμαι παθιασμένος και αφοσιωμένος με αυτό που κάνω. Όμως παράλληλα να σκέφτομαι το τι θα πω, να οργανώνω τις σκέψεις μου και να επωφελούμαι με το να έχω έναν προπονητή ως ένα... φίλτρο ή για... φιλτράρισμα (εννοεί για να περνάει πιο σωστά αυτά που θέλει σε επίπεδο εκφράσεων και σκέψεων)».

Με γυναίκα από τον τόπο του

Η σύντροφος της ζωής του, η Τζιοβάνα, προέρχεται από το Γκουαρντιαγκρέλε, μία ιταλική πόλη 90.000 κατοίκων. Από εκεί είναι και οι καταβολές του Ντε Σάνκτις, που έκανε οικογένεια με τη Τζιοβάνα με τις κόρες τους, Αναστασία και Σάρα. Το αγαπημένο τους τραγούδι (του ζευγαριού) είναι το L'emozione non ha voce (το συναίσθημα δεν έχει φωνή) του Ιταλού Αντριάνο Τσελεντάνο.

Ως παίκτης ο Ντε Σάντκις είχε προσωπικό αρχείο με βίντεο για να μελετά τους αντιπάλους του, συλλογή με T-shirts και αγαπημένους ηθοποιούς τον Νόρτον, τον Ρόμπινς και τον Φρίμαν αλλά και αγαπημένες ταινίες που έχουν εμπνευστεί από βιβλία του Στίβεν Κινγκ. Του αρέσει επίσης το καλό φαγητό με εδέσματα όπως το κεμπάμπ ή τα σουβλάκια Abruzzese. Δεν του αρέσει καθόλου το λεγόμενο fast food αλλά θα φάει ένα καλό γλυκό. Του αρέσουν επίσης η μουσική και ο χορός. Προφανώς βέβαια η... συστατική του επιστολή για τον Ολυμπιακό δεν έχει να κάνει με το τι του αρέσει. Έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά που εντόπισαν πάνω του στον πειραϊκό σύλλογο και πόσο θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα