ΠΑΟΚ: Το έκανε ξανά ο Λουτσέσκου, ο Σάντος, ο Δώνης, αλλά και ο Φερέιρα

ΠΑΟΚ: Το έκανε ξανά ο Λουτσέσκου, ο Σάντος, ο Δώνης, αλλά και ο Φερέιρα

ΠΑΟΚ: Το έκανε ξανά ο Λουτσέσκου, ο Σάντος, ο Δώνης, αλλά και ο Φερέιρα

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου θυμάται άλλους καλοκαιρινούς ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς του ΠΑΟΚ και καταγράφει πώς ο Δικέφαλος τελικά τους αξιοποίησε για να παρουσιάσει κάτι καλύτερο παίζοντας ένα ματς την εβδομάδα.

Ο ΠΑΟΚ και όλα τα μέλη του απέτυχαν φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη. Ο αποκλεισμός στον δεύτερο προκριματικό του Κόνφερενς θα τους στοιχειώνει και θα τους στιγματίζει αρνητικά για όλα τη χρονιά, ενώ δεν θα ξεχαστεί για πολλά χρόνια.

Ξεκινάω έτσι γιατί ξέρω καλά πόσο εύκολα παρεξηγούνται όλα αυτό το διάστημα, ειδικά στο διαδίκτυο όπου το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από άσχημο. Το διευκρινίζω λοιπόν γιατί θα αναφερθώ στην προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα και μαζί η πορεία της ομάδας του ΠΑΟΚ. Πώς λοιπόν μέσα από το μεγάλο κακό που αναμφισβήτητα βρήκε τον ΠΑΟΚ, μπορεί να προκύψει ένα θετικό; Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Μπορεί ο αποκλεισμός να αξιοποιηθεί έστω σε ένα πολύ-πολύ μικρό ποσοστό;

Ο Φερνάντο Σάντος στον πάγκο του ΠΑΟΚ

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

  • Το 2009 ο ΠΑΟΚ του Σάντος, με Ζαγοράκη και Βρύζα στην ηγεσία του, επέστρεφε μετά από χρόνια στην Ευρώπη. Αρχικά απέκλεισε τη Βαλερένγκα και μετά κληρώθηκε με τη Χέρενφειν του Σόλιντ. Πώς αποκλείστηκε με 1-1 εδώ και 0-0 στην Ολλανδία στο περίφημο ματς όπου ο Σάντος έπαιξε 4-3-3 με οκτάρι τον Γκαρσία, κανείς δεν κατάλαβε, μετά όμως η γκρίνια έφθασε σε τρομερά επίπεδα για όλους! Ο Σάντος δεν ήταν νέος, είχε βάλει βάσεις στην ομάδα του, αλλά ειδικά εκείνη τη χρονιά και στην εξέλιξή της, η ομάδα που παρουσίασε ήταν εξαιρετική. Έφτιαξε σύνολο με χαρακτήρα, με ποιότητα, που από κάποιο σημείο και μετά έκανε πρωταθλητισμό μετά από πολλά-πολλά χρόνια. Τον έχασε τον τίτλο μετά το ματς του Σπάθα στο Χαριλάου, αλλά στην πορεία ήταν τόσο δυνατός ο ΠΑΟΚ που κέρδισε πανηγυρικά τα πλέι οφ, ξεπέρασε και τον Ολυμπιακό και βγήκε δεύτερος, αλλά και στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
  • Το 2012 και πριν αναλάβει ο Ιβάν Σαββίδης, ο Βρύζας είχε εμπιστευθεί τη θέση του προπονητή στον Γιώργο Δώνη. Με πολύ μικρό μπάτζετ, με αναγκαστικές πωλήσεις (Σταφυλίδη, Μαλεζά) και πολλά νέα παιδιά από τις ακαδημίες, ξεκίνησε η σεζόν με μία πρόκριση επί της Ισραηλινής Μπνέι Γιεχούντα. Πριν τους ομίλους ήρθαν οι αγώνες με τη Ραπίντ Βιέννης. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε εδώ 2-1, έχασε στην Αυστρία 3-0 και…χαιρέτησε! Κι εκείνο τον οδυνηρό αποκλεισμό τον αξιοποίησε αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ. Ο Δώνης χωρίς πολλά μέσα και σε συνθήκες 100-0 από πλευρά διαιτησίας, κατάφερε να έχει την ομάδα δεύτερη με μικρή διαφορά από τον Ολυμπιακό, ενώ και στο τέλος παρέμενε δεύτερος, όσο κι αν το ρόστερ μπερδεύτηκε με τις πάμπολλες χειμερινές μεταγραφές. Μετά τον αποκλεισμό από το κύπελλο, έγινε ο χαμός, έφυγε ο Δώνης, αυτός ο ΠΑΟΚ όμως επικράτησε και πάλι στα πλέι οφ και σε μία τόσο παράξενη χρονιά κέρδιζε παρουσία σε προκριματικά Τσάμπιονς Ληγκ.
  • Νέος ευρωπαϊκός αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ το 2017, στις πρώτες ημέρες Λουτσέσκου. Ο Δικέφαλος είχε αποκλείσει την Ολυμπίκ Ντόνετσκ, μετά όμως ακολουθούσε η Έστερσουντ. Το 3-1 της Τούμπας ανατράπηκε στα βόρεια της Σουηδίας με εκείνο το απίστευτο 2-0 και ο χαμός που ακολούθησε σε επίπεδο εκνευρισμού ήταν μυθικός! Όσοι ήταν σε εκείνο το ΠΑΟΚ-Κέρκυρα μετά το ματς της Σουηδίας, θυμούνται…Μετά τον αποκλεισμό και ενώ ο Λουτσέσκου υπέφερε από πλευράς κριτικής και γενικής απαξίωσης, ζήτησε δυο μήνες για να φτιάξει και να παρουσιάσει τη δική του ομάδα! Τα κατάφερε με εκπληκτικό τρόπο και πολλές δοκιμασίες. Τότε όμως, έβαλε τις βάσεις για την πιο μεγάλη, επιτυχημένη και ιστορική ομάδα του ΠΑΟΚ που εμφανίστηκε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Ο ΠΑΟΚ έκανε πρωταθλητισμό και το 2018, το έχασε με τους μηδενισμούς της Τούμπας, πήρε πανηγυρικά το Κύπελλο, αλλά εκείνες οι βάσεις ήταν τόσο γερές που η ομάδα πετούσε για καιρό μετά… Φάνηκε το 2018-2019 με το νταμπλ, αλλά και αργότερα.
  • Διπλός και σοκαριατικός αποκλεισμός και το 2019. Τότε με Αμπέλ Φερέιρα που αρχικά έχασε στο Τσάμπιονς Λιγκ από τον Άγιαξ και τη σφαγή του Πόουσον, αλλά μετά αποκλείστηκε και στο Europa από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο Αμπέλ Φερέιρα διαχειρίστηκε καλά την ομάδα που παρέλαβε, συνέχισε το σερί, έκανε πρωταθλητισμό και τελικά έχασε την ηρεμία του μετά τον Ιανουάριο και τις δικαστικές περιπέτειες με την ΕΕΑ του Αυγενάκη, αλλά και τις αφαιρέσεις βαθμών που έπρεπε να διαχειριστεί. Και σε εκείνη την πολύ-πολύ δύσκολη χρονιά (δικαστήρια, θέμα Μίσιτς, κάρτες υγείας) ο ΠΑΟΚ τερμάτισε όσο καλύτερα μπορούσε και πάλι δεύτερος.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΦΕΤΟΣ

Τέσσερις καλοκαιρινοί αποκλεισμοί λοιπόν και τέσσερις καλές προσπάθειες του ΠΑΟΚ στις πορείες που ακολούθησαν στο πρωτάθλημα. Τηρουμένων των αναλογιών και τις τέσσερις φορές ο ΠΑΟΚ δούλεψε, αξιοποίησε το ένα ματς την εβδομάδα, παρουσίασε πολύ δυνατές ομάδες, έβαλε γερές αγωνιστικές βάσεις και πραγματοποίησε κανονικές πορείες πρωταθλητισμού. Στο τέλος από διάφορες συγκυρίες κέρδιζε τη δεύτερη θέση που τον οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

 

Και με Σάντος στην εκπληκτική πορεία του 2009-2010 και με Δώνη το 2012-2013 σε σεζόν που τελείωσε με τον Γιώργο Γεωργιάδη και το 2017-2018 την πρώτη χρονιά Λουτσέσκου που αξιοποίησε στο 100% τη συνθήκη με το ένα ματς την εβδομάδα, αλλά και μετά το 2019-2020 με Αμπέλ Φερέιρα που παρά τις τρομακτικές δυσκολίες ο ΠΑΟΚ κάτι πέτυχε. Το φοβερό είναι ότι ο ΠΑΟΚ και τα τέσσερα αυτά χρόνια μετά από ευρωπαϊκή αποτυχία έχανε και το Κύπελλο, αλλά έβγαινε δεύτερος και προκρινόταν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που υπάρχει και φέτος ως έπαθλο!

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πριν από το ματς με τη Σλάβια στην Τούμπα

Ναι, είναι αλήθεια ότι και το 2009 και το 2017 και το 2020, ο ΠΑΟΚ που αποκλείστηκε από την Ευρώπη είχε πολύ έμπειρο ρόστερ και σημαντικές προσωπικότητες μέσα στο γήπεδο που βοήθησαν στη διαχείριση της κρίσης, αλλά και στις βάσεις που μπήκαν στη συνέχεια. Αυτό ΔΕΝ το είχε ο Δώνης το 2012, αλλά και εκεί ο ΠΑΟΚ αξιοποίησε τον αποκλεισμό και έκανε πορεία στο πρωτάθλημα.

Κάτι τέτοιο είναι υποχρεωμένος να κάνει ΚΑΙ φέτος ο Λουτσέσκου. Η ομάδα αυτή τη στιγμή διανύει περίοδο κρίσης, η εσωστρέφεια είναι πολύ μεγάλη, υπάρχει αμφισβήτηση όπως και όλα τα άλλα χρόνια μετά από ανάλογες αποτυχίες, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι 100% υποχρεωμένος να αφήσει πίσω τον αποκλεισμό. Κατά κάποιο τρόπο να τον αξιοποιήσει τώρα που πρέπει να φτιάξει νέα ομάδα και με προετοιμασία για έναν αγώνα την εβδομάδα, να βάλει πολύ γερές βάσεις για να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο, να μάθει να κερδίζει, να κάνει σερί και πορεία πρωταθλητισμού. Προφανώς και ο ΠΑΟΚ του 2022 δεν έχει τόσες πολλές προσωπικότητες όπως το 2009, το 2017 και το 2019. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα αφού το βάρος του αποκλεισμού είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμο από τους νεαρούς, ίσως και ποιοτικά να υστερεί (προς το παρόν) αυτή η ομάδα σε σχέση με άλλες, όπως και να έχει όμως ο Λουτσέσκου έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Έχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ χρόνο για να δουλέψει. Είναι ικανός αυτό τον χρόνο να τον αξιοποιήσει και να πάρει από τον κάθε παίκτη 20-30% παραπάνω από ότι ο καθένας έδινε μέχρι τώρα. Το ξαναέγραψα: Αυτός ο χρόνος αποτελεί τον πιο μεγάλο σύμμαχο, ειδικά με τον συγκεκριμένο προπονητή, ΑΝ βέβαια συγκεντρωθεί στη δουλειά ξεχνώντας όσα πέρασαν. Αν αυτή την κατάσταση καταφέρει ο ΠΑΟΚ να την βοηθήσει και με λίγη παραπάνω ποιότητα (όπως και να το κάνουμε είναι απαραίτητη) τότε μπορεί να υπάρχει και πάλι αισιοδοξία για μια καλή πορεία που ταυτόχρονα θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας σπουδαίας ομάδας. Θα δούμε…

* Εφόσον ο ΠΑΟΚ βρίσκει λύση για την αποχώρηση του Λούκας Τέιλορ, μπορεί να βρει λύσεις για όλους και για όλα…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.