Αρης: Ο Μάνου Γκαρθία ενισχύει την αξία του playmaking
Όταν ο Άρης ολοκλήρωσε την ακριβότερη μεταγραφή στη σύγχρονη ιστορία του, ο Αλέξανδρος Λοθάνο σκιαγράφησε (εξαιρετικά) στο Gazzetta τον βραχύσωμο Ισπανό μέσο καταγράφοντας μερικά από τα tips της καριέρας του. Κεντρικός άξονας του κειμένου ήταν το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, αυτό καλλιέργησε τις υψηλές προσδοκίες και οδήγησε σε άτοπες συγκρίσεις σχηματίζοντας μια βαθιά λίμνη. Αυτή λίγο έλειψε να τον καταπιεί. Εκεί εμφανίστηκε ο Άρης σαν άλλος ούριος άνεμος και καθώς φύσηξε, τον βοήθησε να αλλάξει ρότα και να συνεχίσει αναζητώντας τη δική του Ιθάκη. Και μάλλον τη βρήκε αν και όλοι όσοι παρακολουθούν τις προπονήσεις του Άρη διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι αυτό που δείχνει στους αγώνες δεν συγκρίνεται με την ποιότητα που αναδύεται μέσα από την παρουσία του στις προπονήσεις. Ίδωμεν…
Ο Μάνου Γκαρθία είναι στην αρχή ενός ταξιδιού. Αυτό άρχισε υπέροχα γιατί προσφέρει κάτι που ο Άρης δεν είχε στο πρόσφατο παρελθόν. Την τέχνη του playmaking. Εξ’ όσων πέρασαν από τη μεσαία γραμμή του Άρη μόνο ο Χαβιέρ Ματίγια μπορούσε να την υπηρετήσει αλλά ο «El Mago» ήταν θιασώτης του παράλληλου ποδοσφαίρου, ιδανικός στην απεμπλοκή της μπάλας σε δύσκολες καταστάσεις και πολύ λιγότερο υποστηρικτής του κάθετου ποδοσφαίρου. Δεν διαθέτει τόσο έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ντρίμπλα του 24χρονου Ισπανού.
Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια
Ναι, μπορεί να γίνει και αυτό. Ειδικά στο ποδόσφαιρο… τι πιο σύνηθες να συμβεί γιατί η στατιστική δεν διαδραματίζει πάντα τον ρόλο του ισχυρού παράγοντα. Για παράδειγμα, οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν την προσφορά του Ισπανού μέσου και κυρίως δεν αναδεικνύουν τον τίτλο του MVP που αντικειμενικά του ανήκει. Αντλώντας βοήθεια από το Wyscout, το ποσοστό επιτυχίας στην πάσα μόλις που ξεπέρασε το 70% (25/35), ενώ το αντίστοιχο των πετυχημένων δράσεων του ήταν στο 52% (36/69). Καταγράφηκε ότι μόλις η μία από τις τέσσερις μεγάλες μπαλιές είχαν επιτυχία και δεν κέρδισε περισσότερες από επτά μονομαχίες καταγράφοντας ποσοστό επιτυχίας μόλις 33%. Αυτοί οι αριθμοί προφανώς δεν τον δικαιολογούν την ανάδειξή του σε πολυτιμότερο παίκτη του Άρη αλλά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα.
Όπως φαίνεται και στο γράφημα του Wyscout, ο Μάνου Γκαρθία υπηρέτησε με ευλάβεια το ρόλο του play maker επιβεβαιώνοντας παράλληλα μια άποψη που διατυπώθηκε από παλιούς προπονητές του. Λειτουργεί καλύτερα όταν αγωνίζεται δίπλα στον αμυντικό χαφ και θέλει πάντα να έχει την μπάλα στα πόδια του για να χτίσει το παιχνίδι της ομάδας του. Το έκανε σε εντονότερο βαθμό στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στη διάρκεια του οποίου πάτησε σε περισσότερους χώρους περιμετρικά της περιοχής του αντιπάλου. Προς αυτήν την κατεύθυνση τον βοήθησε αρκετά η αγωνιστική άνοδος των Νταμπό-Ντιόπ και κυρίως η εμφάνιση του δεύτερου έπειτα από το «μουδιασμένο» πρώτο μέρος. Και μετουσίωσε το παιχνίδι του μέσα από την ασίστ που έδωσε στον Λούις Πάλμα για το γκολ που σφράγισε την ανατροπή.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.