ΠΑΟΚ: Ο Κοτάρσκι θύμισε… Σούμπασιτς και έγινε ήρωας στην Κροατία! (vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Ο Κοτάρσκι θύμισε… Σούμπασιτς και έγινε ήρωας στην Κροατία! (vids)

bet365

Η φιγούρα και το όνομα του Ντόμινικ Κοτάρσκι έγιναν πρωτοσέλιδα, μετά την πρόκριση της εθνικής Ελπίδων της Κροατίας στην τελική φάση του EURO U-21, χάρη στις αποκρούσεις του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ.

Η απόκρουση του πέναλτι από τον Αντρέ Γκρέι στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης για κάποιους θεωρήθηκε τυχερή, έλα όμως που τίποτε στο ποδόσφαιρο δεν είναι τύχη. Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι το ξαναέκανε. Αυτή τη φορά με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο. Γιατί, τελικά, τίποτε δεν είναι τύχη, τις περισσότερες φορές χρειάζεται και τύχη, βεβαίως, αλλά και ικανότητα. Κάτι που ο μικρός δείχνει να έχει μπόλικη…

Ο 22χρονος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ έχει «κρύο αίμα». «Μεγαλώνει μαζί με τον ΠΑΟΚ», όπως είχαμε γράψει την επομένη του ντέρμπι. Το βλέπεις στο πρόσωπό του. Δεν αγχώνεται ή τουλάχιστον βρίσκει τον τρόπο να μη μας το δείχνει. Με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 6 βαθμούς Κελσίου χτες το βράδυ στη Δανία, απογειώθηκε και έπιασε δύο πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα» που στήθηκε στο γήπεδο της Βέιλε στον χθεσινό «τελικό» με έπαθλο ένα εισιτήριο για την τελική φάση του EURO U-21.

Ποιο είναι το μυστικό του; Ο ίδιος επιμένει να μην το αποκαλύπτει. Δεν το έκανε ούτε μετά την απόκρουση του πέναλτι στο clasico της Θεσσαλονίκης, ούτε πριν από λίγες ημέρες στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα FORZA. «Επόμενη ερώτηση, δεν αποκαλύπτω τα μυστικά μου», απάντησε όταν του τέθηκε το ερώτημα «όταν έχεις έναν απέναντί σου και ετοιμάζεται να εκτελέσει πέναλτι, τί σκέφτεσαι;».

Θύμισε στους Δανούς τον εφιάλτη του 2018

Για πολλές μέρες καλοκαίρι του 2018 η φιγούρα του Ντάνιελ Σούμπασιτς στοίχειωνε τα όνειρα των Δανών. Στις 18 Ιουλίου στην πόλη Νίζνι της Ρωσίας, η Κροατία και η Δανία αναμετρήθηκαν με φόντο την πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ. Το 1-1 της κανονικής διάρκειας δεν άλλαξε ούτε στην παράταση και το δράμα συνεχίστηκε στα πέναλτι, εκεί όπου ο Κροάτης τερματοφύλακας κατέστρεψε στην κυριολεξία τους Δανούς.

Ο Σούμπασιτς, που τότε αγωνιζόταν στη Μονακό και τώρα υπερασπίζεται την εστία της Χάιντουκ, απόκρουσε τρία πέναλτι! Το πρώτο από τον Έρικσεν. Το τέταρτο και το πέμπτο από τους Σόνε και Γιόργκενσεν, έτσι επέτρεψε στον Ιβάν Ράκιτιτς να σκοράρει το νικητήριο πέναλτι και να στείλει τους Κροάτες στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, Κροατία και Δανία συναντήθηκαν ξανά σε ένα κρίσιμο ματς, αλλά αυτή τη φορά αφορούσε τις μικρές εθνικές ομάδες. Οι ελπίδες της Κροατίας είχαν κερδίσει με 2-1 στον πρώτο αγώνα των play-off για την πρόκριση στην τελική φάση του EURO U-21, το ίδιο αποτέλεσμα έμεινε και στον δεύτερο αγώνα που έγινε το βράδυ της Τρίτης (27/9) στο Βέιλε, μετά τα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.

Στη διαδικασία των πέναλτι το πνεύμα του Ντανιέλ Σούμπασιτς ξύπνησε στον Ντόμινικ Κοτάρσκι, τον οποίο θα βλέπουν τώρα στα όνειρά τους οι Δανοί ποδοσφαιριστές! Οι τρεις πρώτες εκτελέσεις ήταν εύστοχες και για τις δύο ομάδες, ωστόσο μετά άρχισε το one man show του 22χρονου τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ.

Διάβασε σωστά τον Κρίστενσεν και απέκρουσε το σουτ του στην κάτω αριστερή γωνία, ωστόσο ο Ματάνοβιτς αστόχησε με τη σειρά του για την Κροατία. Το δράμα καλά κρατούσε, όσο η ομίχλη απειλούσε να καλύψει ολόκληρο το γήπεδο. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ είχαν ζήσει στο ίδιο γήπεδο πριν από πάρα πολλά χρόνια τον ίδιο εφιάλτη.

Το επόμενο πέναλτι ήταν εύστοχο και για τις δύο ομάδες για να φτάσουμε στη στιγμή που έκρινε τον νικητή. Ο Ρος σούταρε στην κάτω αριστερή γωνία και ο Κοτάρσκι πετάχτηκε με εντυπωσιακό τρόπο αποκρούοντας την μπάλα και στέλνοντας την Κροατία στην τελική φάση!

«Τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα, πάλεψαν για την εθνική ομάδα με όλη τους την καρδιά τους. Η ποιότητά τους δεν αμφισβητείται. Είναι τεράστια επιτυχία για το ποδόσφαιρο μας και τους ίδιους τους παίκτες. Θα ήμουν περήφανος ακόμα κι αν δεν πηγαίναμε στο Euro, αλλά δείξαμε σε όλη την προκριματική φάση ότι το αξίζαμε. Δεν ήταν εύκολο, αλλά είναι ακόμα πιο γλυκό που η πρόκριση ήρθε με αυτόν τον τρόπο», είπε μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής της Κροατίας, Ιγκόρ Μπίσκαν, γνωστός μας από το πέρασμα του ως ποδοσφαιριστής από τον Παναθηναϊκό.

Το EURO U-21 είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από τις 21 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου 2023 και θα διεξαχθεί σε πέντε πόλεις. Στη Ρουμανία, οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Βουκουρέστι και το Κλουζ, ενώ στη Γεωργία θα γίνουν στην Τιφλίδα, το Μπατούμι και το Κουτάισι.

Η κλήρωση της τελικής φάσης είναι προγραμματισμένη για τις 18 Οκτωβρίου στο Βουκουρέστι, και οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων η καθεμία.

Οι τρεις καλύτερες εθνικές ομάδες από το EURO U-21 θα προκριθούν απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα