VAR που αλλάζει σωστές αποφάσεις και μαθήματα SOS για τον ΠΑΟΚ!

VAR που αλλάζει σωστές αποφάσεις και μαθήματα SOS για τον ΠΑΟΚ!

bet365

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε για άλλη μία φορά τον Ολυμπιακό στην έδρα του! Όλες οι νίκες είναι σημαντικές και ιδιαίτερες, όλες κάτι ξεχωριστό έχουν, αυτή όμως δεν μπορεί να μην μείνει στη μνήμη για τον Τρεϊμάνις και τον Πινέιρο στο VAR που στέρησαν από τον Δικέφαλο έναν θρίαμβο με πολύ μεγάλο σκορ.

Καμία τοξικότητα! Καμία προσπάθεια για πολιτική και δημιουργία εντυπώσεων. Έτσι απλά και μόνο: «Είναι το διπλό Τρεϊμάνις» σαν το διπλό πέναλτι στον Ολιβέιρα! Σε φάση όπου δεν γίνεται να κάνεις λάθος, γιατί δεν είναι αμφισβητούμενο. Σε φάση όπου δίνεται κίτρινη κάρτα για την βιαιότητα της ανατροπής από τον Μπα, στη συνέχεια ο Τζολάκης κάνει κάτι ακόμη χειρότερο στον παίκτη του ΠΑΟΚ και όμως ο διαιτητής τα βλέπει (;) όλα στην οθόνη και αποφασίζει ότι… δεν είναι αυτό βλέπουμε! Ότι ο Ολιβέιρα έπεσε μόνος του; Έκανε θέατρο; Τόσο προκλητικά λανθασμένη απόφαση με VAR δεν έχουμε δει στα ελληνικά γήπεδα. Που αλλού θα την βλέπαμε όμως; Μόνο εκεί! Εκεί που ο ΠΑΟΚ κερδίζει πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλο, ανεξάρτητα από όσους προσπαθούν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα για το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση μετά και από αυτή την απόφαση σκάνδαλο, το VAR και για την ακρίβεια ο τρόπος που προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν γιατί προφανώς και η τεχνολογία δεν φταίει σε τίποτα, δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και μας επιστρέφει σε εποχές αναξιοπιστίας.

Αν δεν το καταλάβατε να το γράψω απλά: Το VAR μπήκε στα γήπεδα για να διορθώνει τα μεγάλα λάθη των διαιτητών. Χθες στο Καραϊσκάκη ο VAR ήρθε και με απίστευτο τρόπο άλλαξε μία σωστή και ξεκάθαρη απόφαση του διαιτητή σε μία πανεύκολη και πεντακάθαρη φάση με διπλή ανατροπή! Αυτό δεν το έχουμε ξαναζήσει και αν μη τι άλλο είναι από παράξενο έως ύποπτο, όπως και πολλά άλλα που τους τελευταίους μήνες γίνονται με τους ορισμούς των VAR.

Παρεμπιπτόντως, ο μόνος που μπορεί να απαντήσει στις δύο κρίσιμες ερωτήσεις που προέκυψαν χθες, είναι ο Ηλίας ο Σπάθας. Αρχικά, μια και σχολιάζει φάσεις, μπορεί να εξηγήσει τι έδωσε τελικά ο διαιτητής στο διπλό πέναλτι; Ήταν… τρία δευτερόλεπτα; Και τέλος… Γνωρίζει ο Σπάθας τι εννοούσαν στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την ανακοίνωσή τους;

Είμαι βέβαιος ότι αν οι παίκτες του ΠΑΟΚ που αγωνίζονταν είχαν τη δυνατότητα να δουν το ριπλέι και αντιλαμβάνονταν πώς πάνε να τους πάρουν τη νίκη μέσα από τα χέρια, αυτό το ματς δεν θα το έπαιρναν. Δεν ήταν απλό… λάθος αυτό για να το ξεπεράσεις έτσι απλά. Ο Λετονός έκανε και άλλα μικρά (με αποκορύφωμα το φάουλ στον Ίνγκασον στη φάση του Ελ Αραμπί) αλλά η συγκεκριμένη στιγμή είναι από εκείνες που σε βγάζουν από τα ρούχα σου. Παρολ’ αυτά ο ΠΑΟΚ κέρδισε άλλο ένα ματς στο Καραϊσκάκη και ξεχρέωσε τρεις από τους χαμένους βαθμούς των περασμένων αγωνιστικών.

 

Βαθμολογικά, αυτό το διπλό δεν σημαίνει κάτι άλλο! Σε ένα εξάποντο ματς, επέστρεψαν απλά τρεις πόντοι από εκείνους τους πέντε που ο ΠΑΟΚ έκανε δώρο κόντρα σε ΠΑΟ, ΟΦΗ και Λεβαδειακό.

Αγωνιστικά όμως και σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της χρονιάς όπου ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο, το χθεσινό μάθημα για τους πιτσιρικάδες του Λουτσέσκου μπορεί να ήταν και από τα πιο SOS της χρονιάς. Για να μην ξεγελιέται κανείς, ο ΠΑΟΚ τώρα προσπαθεί να φτιάξει ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι σε διαδικασία χτισίματος και θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να αποκτήσει ταυτότητα, πειθαρχία, οργάνωση στο παιχνίδι του, αυτοπεποίθηση και πάνω από όλα νοοτροπία νικητή. Δυστυχώς, υπάρχουν και ΠΑΟΚτσήδες που δεν αντιλαμβάνονται το νόημα της… δουλειάς και πιστεύουν ότι με τόσες αλλαγές και με τόσους πιτσιρικάδες μπορείς (λες και είναι παιχνιδομηχανή και όχι κανονικό ποδόσφαιρο) να κάνεις ομάδα από το έναν μήνα στον άλλο. Για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι πάντως και πολλοί Ολυμπιακοί πίστεψαν μετά από 3 αλλαγές προπονητή, 15 μεταγραφές το καλοκαίρι και άλλες 10 το φθινόπωρο, ότι υπάρχει περίπτωση να κάνουν ομάδα… Όπως και να έχει ο ΠΑΟΚ φτιάχνεται από τον καλύτερο προπονητή που θα μπορούσε να έχει και τέτοιες νίκες τονώνουν τους παίκτες του οι οποίοι οφείλουν να πιστεύουν στη δουλειά που κάνουν.

Πόσο απλά ΔΕΝ είναι τα πράγματα όταν φτιάχνεις ομάδα, φάνηκε χθες μετά το 0-1! Τι να γράψουμε τώρα; Υπέφερε ο ΠΑΟΚ και οι νεαροί του στην άμυνα! Το κέντρο δεν πέρασε η ομάδα. Πλάνο του Τζολάκη δεν είδαμε. Νομίζαμε ότι πήρε τον Ολιβέιρα και πήγαν για ψάρι στο λιμάνι…. Ο πανικός που επικράτησε επί 20-30 λεπτά δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητος. Ήταν συγκεκριμένοι οι λόγοι. Έτσι όπως είναι το ρόστερ, δεν μπορείς να αποφύγεις και τέτοιες περιόδους μέσα στα παιχνίδια. Απλά όταν κάτι το ζεις μία φορά, την επόμενη αναμένεται να είσαι και πιο υποψιασμένος.

Από εκεί και πέρα ήρθε η γκολάρα του Νάρεϊ! Τι έβαλε ο τύπος! Στον ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο οι περισσότεροι βλέπουν την εστία ένα ή δύο μέτρα! Ο Νάρεϊ δεν βλέπει τίποτα! Είναι σα να σουτάρει στο τέρμα του ράγκμπι! Και όμως, όλοι οι μπροστινοί του ΠΑΟΚ δεν έπιασαν υψηλά επίπεδα απόδοσης. Κακός ο Ολιβέιρα. Μέτριος ο Καντουρί που έχει πολύ υψηλότερα στάνταρ απόδοσης και ευτυχώς τα θυμήθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Μάλλον άφαντος ο Ντόουγκλας. Ευτυχώς χθες ο Λύρατζης έδειξε πόσο ξεχωριστός είναι, κράτησε και ανέβασε όλο τον ΠΑΟΚ (πάλι αλλαγή έγινε ο προσωπικός του αντίπαλος), ένας παίκτης προπόνησης που όταν δουλεύει κανονικά, εκτοξεύεται. Ήταν ο πολυτιμότερος του ΠΑΟΚ, σε αγώνα-μάθημα για όλους! Ακόμη και για εκείνους που επιχειρηματολογούν με ατάκες του στυλ… «ο Ολυμπιακός πήρε τον Χάμες και τον Μαρσέλο, άρα έχει ομαδάρα».

Κάπως έτσι ήρθε η νίκη με τον ΠΑΟΚ να μην είναι καλύτερος του αντιπάλου, αλλά δεν γίνεται να βγάλει και ένα πρωτάθλημα ολόκληρο με την αντίστροφη συνθήκη… Για να δούμε τώρα πότε (επιτέλους) θα κερδίσει και ένα ματς που θα είναι ανώτερος του αντιπάλου! Το επόμενο πάντως με τον Αστέρα θα είναι πιο δύσκολο από το χθεσινό.

* Ο Νέρι Καστίγιο έκανε μεγάλη δουλειά χωρίς να το ξέρει! Το σημειώσαμε από προχθές, ότι όταν προκαλείς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσηκώσεις τον αντίπαλο. Μαζί με τον Τρεϊμάνις, έμεινε και αυτός στην ιστορία για το συγκεκριμένο ντέρμπι.

* Τρεις πόντοι από εκείνους που αδικαιολογήτως χάθηκαν, έχουν ήδη επιστρέψει. Λείπουν άλλοι τρεις και πλησιάζει άλλη μία εξάποντη ευκαιρία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.