Παναθηναϊκός: Για να μην γίνει «Μονακό» ο Βόλος, δεν αρκούν οι 15.000 οπαδοί

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Για να μην γίνει «Μονακό» ο Βόλος, δεν αρκούν οι 15.000 οπαδοί

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του αγώνα του Παναθηναϊκού στο Βόλο και τη διαχείριση μιας αναμέτρησης σε καταπράσινο φόντο, αλλά με τελείως απρόβλεπτο σενάριο.

Πρώτο ματς του Παναθηναϊκού χωρίς τον Αϊτόρ που τραυματίστηκε και αποχώρησε στο ημίχρονο, 0-2 σχετικά εύκολα και με μπόλικο ξύλο στη Λαμία. Δεύτερο ματς χωρίς τον Αϊτόρ που μπήκε στο 79’ και «έκοψε» τον χιαστό του στο 81’, πάρα πολύ δύσκολη νίκη με γκολ του Σπόραρ στο 92’ εναντίον ενός συμπαγούς μέχρι το 60’, αλλά παθητικού εν συνεχεία, Αρη. Τρίτο, σήμερα στο Βόλο. Τρίτο και η κακή του μοίρα; Δύσκολο, όχι όμως και απίθανο. Και ο Ολυμπιακός με 9/9 υποδέχθηκε τη Μονακό, αλλά την έπαθε στα καλά καθούμενα! Κι ως γνωστόν σύμφωνα με τον αμφιτρύωνα Μπέο, ο Βόλος είναι το Μονακό της Ελλάδας…

Πέρα από την πλάκα, το ματς είναι unique για τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο διότι θα διεξαχθεί σε ατμόσφαιρα Λεωφόρου με έξτρα κίνητρα, έξτρα ενέργεια, αλλά και περισσότερη πίεση. Αλλά και διότι μ’ αυτό το Βόλο δεν ξέρεις τι σε περιμένει! Όχι επειδή είναι στην τρίτη θέση με νίκες επί της ΑΕΚ (1-0 εκτός έδρας), του Αρη (2-0 εντός έδρας), ισοπαλία με τον Ολυμπιακό (1-1 στο Φάληρο) και τρίποντα με ανατροπές επί Παναιτωλικού (3-2 από 2-0 στο Αγρίνιο) και Λεβαδειακού (2-1 από 0-1 εντός έδρας). Αλλά διότι είναι μια ομάδα της οποίας η φυσική κατάσταση και η μεσοεπιθετική εξάδα της (Τσοκάνης - Μπαριέντος στη μεσαία γραμμή και Ντέλετιτς, Mεθκίδα, Φερνάντες, Οζέγκοβιτς να αλλάζουν υπέροχα θέσεις σαν διαβολάκια) είναι επιπέδου Big -4! Ειδικά ο απρόβλεπτος μπαλαδόρος Φερνάντες που κάνει καταπληκτική σεζόν και εφέτος και ο δαιμόνιος Οζέγκοβιτς που είναι συνολικά πιο ολοκληρωμένος σέντερ φορ (κινήσεις με/δίχως τη μπάλα, ομαδικότητα, ευστοχία) και από τον Δουβίκα και από τον Φαν Φέερτ, είναι από τους κορυφαίους του πρωταθλήματος στη θέση τους εφέτος!

O Βόλος έχει πετύχει περισσότερα γκολ από τον Παναθηναϊκό εφέτος (16 έναντι 15), έχοντας παίξει και με τρεις από τους «μεγάλους». Είναι στην τρίτη θέση, πάει φουλ για play offs για να διεκδικήσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο (πέντε εφέτος!). Αλλαξε γρήγορα τον προπονητή του και προέρχεται από πέντε σερί νίκες. Εχει ηττηθεί μόνο από τον ΟΦΗ (1-0 εντός έδρας). Και το σημαντικότερο: μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα στυλ! Μπορεί να παίξει «στα ίσια» για 10λεπτα -15λεπτα τον οποιοδήποτε μεγάλο του αντίπαλο, μπορεί να παίξει «ταμπούρι» ψάχνοντας τον Οζέγκοβιτς και τον Ντέλετιτς στις αντεπιθέσεις ή τον Φερνάντες για να κάνει τα δικά του χτίζοντας αντεπιθέσεις από τη μεσαία γραμμή, μπορεί να αντεπεξέλθει και στις αντοχές του Παναθηναϊκού ο οποίος συνήθως «σκάει» τον αντίπαλό του μετά το 60’. Γι αυτό, άλλωστε και είναι πιθανότατα το Τριφύλλι (δεν το έχουμε ψάξει) η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη που δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο!

Σήμερα, όμως, η φάση είναι διαφορετική για τους Πράσινους. Ο Βόλος δεν είναι ούτε Λαμία, ούτε Ιωνικός, ούτε Λεβαδειακός. Αυτή τη στιγμή είναι ως ομάδα (όχι βάσει ταλέντου και ατομικής ικανότητας) σε καλύτερο επίπεδο από τον Αρη και τον ΠΑΟΚ. Θα αντιμετωπίσει, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός μια ομάδα που δεν θα «σκάσει» στο τελευταίο σκέλος του αγώνα, που θα ψάξει το γκολ μεθοδικά, που δεν έχει τίποτα απολύτως να χάσει παίζοντας εντός έδρας, με 15.000 οπαδούς υπέρ του αντιπάλου: πρωτόγνωρο, αλλά… οπαδούς ο ΝΠΣ πολλούς δεν έχει. Οπαδούς έχουν ο Ολυμπιακός και η Νίκη.

Ο Παλάσιος εναντίον του Μπαριέντος

Και τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο Παναθηναϊκός θα χάσει σήμερα τους πρώτους βαθμούς του; Όχι. Όλα αυτά προστιθέμενα στην απώλεια του Αϊτόρ, με την οποία πρέπει να μάθει να ζει ο πρωτοπόρος, συνθέτουν τον υψηλό βαθμό δυσκολίας ενός αγώνα, ο οποίος δεν είναι κερδισμένος εκ των προτέρων επειδή το «Πανθεσσαλικό» θα βαφτεί καταπράσινο. Το ματς θα το πάρουν - αν το πάρουν - οι παίκτες και ο Γιοβάνοβιτς. Όχι οι οπαδοί: αυτοί μπορούν να στηρίξουν, να φωνάξουν, να βοηθήσουν στα δύσκολα. Όχι να πάρουν το ματς.

«Συνταγές» επιτυχίας δεν υπάρχουν, κάθε παιχνίδι αποτελείται από διαφορετικούς συντελεστές. Εγώ, επί παραδείγματι, θα άφηνα στον πάγκο τον Μπερνάρ για να έχω μια ποιοτική αλλαγή μεσοεπιθετικά και θα έβαζα τον «πολεμιστή» Τσοκάι μαζί με Ρουμπέν και Τσέριν σε 4-3-3. Κάποιος άλλος θα έπαιζε 3-5-2 με τον Μπερνάρ πάλι στον πάγκο και έναν εκ των Βέρμπιτς - Παλάσιος πιο κοντά στον Σπόραρ, εφόσον Χουάνκαρ και Κώτσιρας μπορούν να υποστηρίξουν ικανοποιητικά το ρόλο του full back. Πολλά μπορεί να σκαρφιστεί κάποιος για να βρει τις ασίστ και τα γκολ του απίστευτου μέχρι την 7η αγωνιστική, Αϊτόρ. Εμείς, όμως, δεν είμαστε οι προπονητές. Δεν έχουμε την ευθύνη για την οποία άλλωστε πληρώνονται και αδρά. «Συνταγές» δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν «δρόμοι». Μονοπάτια. Μέθοδοι. Κι αν υπάρχει ένας δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός είναι αυτός με τον οποίο πορεύτηκε στο Ηράκλειο και στη Λαμία.

Δηλαδή, «αφεντικό» του ματς από την αρχή, σχετικά γρήγορο γκολ και διαχείριση της αναμέτρησης με στόχο το επίσης γρήγορο 2-0 για να τελειώσει το παιχνίδι. Εύκολο στα λόγια, πολύ δύσκολο στην πράξη. Αν, όμως, όντως καταφέρει ο Παναθηναϊκός να προηγηθεί στο πρώτο ημίχρονο, θα είναι απίθανη η ανατροπή. Διότι αμυντικά ο Βόλος έχει τα προβλήματά του σε αρκετά πεδία. Είχε και την τύχη σύμμαχο στα ματς με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον Αρη, τον Παναιτωλικό που είχε μείνει με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Καρέλη, τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Οσο ικανός κι αν είναι, δεν θα την έχει πάντα μαζί του...

Υ.Γ.1: Απόλυτα διαφωτιστική η συνέντευξη του Αμίρ Ρούζνιτς, μάνατζερ των τριών Σλοβένων του Παναθηναϊκού, στο Gazzetta για όσους δεν γνωρίζουν πώς γίνονται οι μεταγραφές στον Παναθηναϊκό. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα: "Ο Σπόραρ είναι φίλος με τον Βέρμπιτς και μου είπε «αν ο Βέρμπιτς υπογράψει στον Παναθηναϊκό, θα έρθω αμέσως και εγώ». Αυτό το είπα στον κ. Λιβαθηνό και τον κ. Βλάχο. Στον πρώτο πρότεινα τους παίκτες και με τον δεύτερο έκανα τις διαπραγματεύσεις. Εγώ πρότεινα τους Τσέριν και Σπόραρ, ο Παναθηναϊκός τους έδειξε στον Γιοβάνοβιτς και μέσα σε πέντε λεπτά (!) είχαμε ολοκληρώσει τη μεταγραφή του Τσέριν. Μετά ήρθε ο Σπόραρ και μετά ο Βέρμπιτς. Τονίζω πως ούτε ο Τσέριν, ούτε ο Σπόραρ ήταν μεταγραφικοί στόχοι. Μόνο ο Βέρμπιτς".

Υ.Γ 2. Εχουν αποβληθεί και ο Σάντσες και ο Χουάνκαρ τα προηγούμενα δύο χρόνια στο Βόλο. Η μοναδική έδρα στην οποία έχει συμβεί αυτό στον Παναθηναϊκό. Για να δούμε σήμερα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...