Η τελευταία «παγίδα» για τον Παναθηναϊκό και το ντέρμπι της... επίθεσης

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Η τελευταία «παγίδα» για τον Παναθηναϊκό και το ντέρμπι της... επίθεσης

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για την «πονηρή» για τον Παναθηναϊκό αναμέτρηση με τον Ατρόμητο και το ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» μεταξύ δυο ομάδων που είναι στα high τους, παρότι βρίσκονται ακόμα μακριά από τον «πρωταθλητή χειμώνα».

Φτάσαμε λοιπόν, στο τέλος του πρώτου γύρου! Απίστευτο ε; Κι' όμως αληθινό, ενόψει του πρώτου χειμερινού Μουντιάλ στην ιστορία. Απίστευτο κι όμως... παναθηναϊκό αυτό το 11-1-0. Ποιος να το φανταζόταν; Ποιος να το πίστευε στην εκκίνηση της σεζόν; Ουδείς; Εντός και εκτός Τριφυλλιού. Κι όμως, συνέβη. Φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου και ο Παναθηναϊκός είναι στο +16 από τον Αρη, στο +12 από τον ΠΑΟΚ, στο +10 από τον Ολυμπιακό και στο +6 από την ΑΕΚ που διαγράφει θαυμάσια πορεία έχοντας χάσει πέντε βαθμούς από το Βόλο και τον Αστέρα κι άλλους τρεις στη Λεωφόρο.

Εκμεταλλεύτηκε τις πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα της Ενωσης και την... αναζήτηση του Αλμέιδα στο πρώτο δίμηνο. Εκμεταλλεύτηκε το τρίμηνο αλαλούμ του Ολυμπιακού από τον Ιούλιο και την ανανέωση του ρόστερ του ΠΑΟΚ. Πήρε πολλά από Σπόραρ – Τσέριν και λιγότερα από Μάγκνουσον – Μπερνάρ - Βέρμπιτς, βασίστηκε και πάλι στους Παλάσιος – Αϊτόρ και στην ποδοσφαιρική ταυτότητα που τον έχρισε πέρυσι Κυπελλούχο. Και πρωταθλητή των... play offs. Τώρα, πια, μπορεί να αναδειχθεί και... κανονικός πρωταθλητής.

Νίκησε πανεύκολα (ΟΦΗ, Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία, Βόλο). Νίκησε δύσκολα (Ιωνικό, Αστέρα, Παναιτωλικό, Αρη). Νίκησε με ανατροπή τους Δικέφαλους. Στάθηκε τυχερός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ελέω Αβιλα. Και σήμερα έχει μπροστά του ένα τελευταίο εμπόδιο. «Μικρό» για πολλούς. Δεν είναι, όμως, έτσι. Ο Ατρόμητος δεν έχει καμία σχέση εφέτος με την περυσινή θλιβερή ομάδα που πάλευε πολύ καιρό για την αποφυγή του υποβιβασμού. Αμυντικά έχει τα θέματά του, αλλά μεσοεπιθετικά και ποιοτικούς παίκτες διαθέτει και πολλές επιλογές! Στην Τούμπα ηττήθηκε με εκπληκτικό σουτ του Ναρεϊ στο 96', στο Φάληρο ηττήθηκε 2-0 χωρίς να καταλογιστεί πέναλτι σε χέρι του Σισέ, στην «Αγιά – Σοφιά» με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό και αφού είχε χάσει τρεις καθαρές ευκαιρίες και είχε καταστρέψει πολλές αξιόλογες αντεπιθέσεις στην προτελευταία ή στην τελευταία πάσα.

Είναι ικανότατος ο Ατρόμητος στις αντεπιθέσεις, με τις κλειστές άμυνες έχει πρόβλημα. Και με τις ομάδες που παίζουν δυνατά! Γι' αυτό και ηττήθηκε από τον Λεβαδειακό, ενώ «ξεπάστρεψε» από το Κύπελλο τον Αστέρα με 3-1 στην Τρίπολη. Κιάρτανσον, Τζαβίδας, Ρομπάιγ, Κλωναρίδης, Μουνίθ, Ροτάριου, Εντερ Γκονζάλεθ, Ερλινγκμαρκ, Φριτζόνσον προσφέρουν λύσεις καλές στον κόουτς Κόουλμαν για τον οποίο οι απουσίες του Κουέν και του Σουάρεθ είναι κοστοβόρες. Οχι τόσο όσο του Παλάσιος και του Αϊτόρ ασφαλώς...

 

Ο Γιοβάνοβιτς πολύ θα ήθελε να έχει φρεσκάρει την ενδεκάδα του μεσοβδόμαδα, στο Αγρίνιο. Δεν τόλμησε να βάλει τον Βαγιαννίδη αντί του Παλάσιος, τον Σάρλια αντί του Μάγκνουσον, τον Γκάνεα αντί του Χουάνκαρ, τον Ιωαννίδη αντί του Σπόραρ. Ούτε καν τον Τσόκαϊ αντί του φανερά κουρασμένου Τσέριν, ο οποίος είχε απόδοση κάτω του μετρίου στο 1-1 με τον Ολυμπιακό. Kαι καλά έκανε! Ο Παναθηναϊκός δημιούργησε περισσότερα ΧGoals από την πεντάρα στο Βόλο (!!!), πήρε τη νίκη – φάρμακο στους πόνους που του προκάλεσε η χειρότερη εφετινή του εμφάνιση την προηγούμενη Κυριακή και πάει σήμερα πιθανότατα με την ίδια ενδεκάδα. Μια ενδεκάδα που αν είναι προσεκτική αμυντικά, δεν βιαστεί να «καθαρίσει» το ματς με ανυπομονησία/απροσεξία και αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα χτίσει, θα νικήσει. Ισως και εύκολα. Τρίποντο δεδομένο, όμως, δεν υπάρχει πριν από κανένα ματς! Κι ας έχει νικήσει όλους τους «μικρούς – μικρομεσαίους» ο Παναθηναϊκός τους τελευταίους εννιά μήνες στη Λεωφόρο (μετά, δηλαδή, από το 0-1 του Αστέρα τον Φεβρουάριο) χωρίς καν να δεχθεί γκολ! Σήμερα, άλλωστε οι παίκτες θα έχουν δυο έξτρα κίνητρα. Τις μίνι – διακοπές και το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΑΕΚ αμέσως μετά το δικό τους παιχνίδι.

Μιας και ο λόγος για το σημερινό ντέρμπι στο Γ. Καραϊσκάκης, είναι πολύ πιο κρίσιμο για τον Ολυμπιακό ο οποίος βήμα – βήμα προοδεύει με τον Μίτσελ στο τιμόνι. Του πήρε σχεδόν ένα μήνα, αλλά βρήκε και την ενδεκάδα και την... 16άδα του. Ηταν τυχερός που βρήκε στο διάβα του τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στα στερνά και όχι στα πρώτα του α' γύρου. Στη Λεωφόρο άξιζε τη νίκη βάσει απόδοσης, μα αμυντικά παραμένει αναξιόπιστος. Οπως είναι δομημένος αυτός ο Ολυμπιακός με το ρόστερ που είχε ενεργό και διαθέσιμο ο Μίτσελ στα τελευταία ματς, πρέπει να παίρνει τις νίκες βασιζόμενος στην παραγωγικότητά του. Στη δημιουργικότητά του, στην ποιότητα των μέσων, των εξτρέμ και των επιθετικών του. Δεν το κάνει όμως! Παρότι έχει αρχίσει να βρίσκει τη χημεία του από τη μέση και μπροστά. Γι' αυτό και ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο. Γι' αυτό και έχασε τη νίκη στη Λεωφόρο όπου ξόδεψε τουλάχιστον τρεις πεντακάθαρες ευκαιρίες. Ο Ολυμπιακός το «μηδέν» το κράτησε με τον Παναιτωλικό, τη Λαμία, το Λεβαδειακό. Δεν μπορεί εύκολα να κρατήσει χωρίς ευκαιρίες – και χωρίς γκολ – ομάδες του ανώτερου στρώματος του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μπορεί να πέσω έξω, αλλά έχω την εντύπωση πως αν ο στόχος του εναντίον της ΑΕΚ είναι να νικήσει με το «μηδέν» στην άμυνα, δύσκολα θα τα καταφέρει. Είναι... ελαφρώς το φαβορί σήμερα. Λόγω έδρας, αύρας, κινήτρων, μεσοεπιθετικής ποιότητας. Αλλά αν οι «μπροστινοί» είναι τόσο άστοχοι όσο στα τελευταία ματς, ο γηπεδούχος δύσκολα θα νικήσει. Η ΑΕΚ του Αλμέιδα είναι αυτή την περίοδο η ομάδα που καταθέτει περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με κάθε άλλη στη Superleague. H απουσία του Ελίασον είναι τρομερή από κάθε άποψη, αλλά ο Αμραμπατ δεν είναι... τυχαίος. Δεν είναι παικτάκος, δεν είναι «παιδάκι». Εχει πιο ελκυστική ποδοσφαιρική ταυτότητα αυτή τη στιγμή συγκριτικά με τον Ολυμπιακό η Ενωση, αλλά τα ντέρμπι τα κερδίζεις, δεν πας να προσφέρεις θέαμα. Αν ο Βίντα που επιστρέφει είναι στα καλά του θα έχει αυξημένες πιθανότητες για «Χ2». Aν δεν είναι απολύτως έτοιμος, θα μπορέσει να φύγει αήττητη μόνο αν σκοράρει στις φάσεις που σίγουρα θα δημιουργήσει. Σε κάθε περίπτωση πάμε για ένα σούπερ ντέρμπι, το πιο αμφίρροπο Ολυμπιακός – ΑΕΚ των τελευταίων ετών στο «Γ. Καραϊσκάκης», με παικταράδες στη μεσαία και στην επιθετική γραμμή αμφότερων των αντιπάλων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...