Η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και οι υπόλοιποι...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και οι υπόλοιποι...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου και όσα μας δίδαξε, για τις δυο ομάδες που ξεχωρίζουν, τις άλλες που είναι πίσω και έχει υστερόγραφα...

Εννοείται πως λατρεύω το Μουντιάλ, όπως φυσικά και τη τελική φάση του Euro, ωστόσο το Παγκόσμιο Κύπελλο σαφέστατα παραπάνω διότι μπαίνουν και ομάδες που το κάνουν πιο ελκυστικό στο μάτι και στο χορτάρι. Γενικά είναι το καλύτερο αθλητικό γεγονός για μένα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που όμοιοί τους δεν υπάρχουν και δεν τους ξεπερνάει απολύτως τίποτα. Δεν γίνεται όμως να με ικανοποιεί η ιδέα ότι διεξάγεται τώρα, στη μέση της σεζόν και των κανονικών πρωταθλημάτων, για τους λάθος λόγους. Επειδή προ ετών όταν ήταν να αναθέσει η FIFA τη διοργάνωση σε κάποια χώρα, οικονομικά βόλευε σε απόλυτο βαθμό, το Κατάρ όπου και... δόθηκε το μπαλάκι.

Υπάρχει στο Netflix μια ενδιαφέρουσα παραγωγή σε μορφή ντοκιμαντέρ για το γεγονός και γενικά για τη FIFA και τα πρόσωπά της να την παρακολουθήσετε. Εδώ, σε τούτο το χώρο, η κεντρική ιδέα για τον παραπάνω πρόλογο είναι άλλη. Αφού σημειώσω ότι με τόσες χαμένες ανθρώπινες ζωές θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί να ακυρωθεί η διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, να εξηγήσω πως ξεκινάω έτσι για να σημειώσω, πως δεν το περιμένω με ιδιαίτερη ζέση και ανυπομονησία. Διότι τούτη η περίοδος είναι για να παρακολουθείς το πρωτάθλημα της χώρας σου, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα μεγάλα παιχνίδια στις ευρωπαϊκές λίγκες!

Πρόκειται για μια διακοπή που θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε και κατά πόσο θα επηρεάσει -και με ποιον τρόπο- όλες τις ομάδες. Σαφέστατα είναι δίκαιο ότι ισχύουν τα ίδια δεδομένα για όλους, έχουν όλη την ίδια οδό να ακολουθήσουν, αλλά είναι λογικό κι επόμενο άλλες να επηρεαστούν περισσότερο και άλλες λιγότερο. Για μια νέα ομάδα σε επίπεδο δημιουργίας, προσώπων, αγωνιστικής φιλοσοφίας, νοοτροπίας και ταυτότητας, όπως είναι η ΑΕΚ, αναμενόμενα προκαλεί μεγαλύτερο άγχος για το πως θα επιστρέψει η ομάδα στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Ειδικά από τη στιγμή που η εικόνα της ήταν πολύ καλή σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα...

Κάτι που το πιστώνεται ο Ματίας Αλμέιδα και οι συνεργάτες του οι οποίοι, όπως όλοι οι προπονητές και οι συνεργάτες τους σε όλες τις ομάδες, καλούνται να έχουν την απάντηση στην ερώτηση: πως θα συνεχίσει από 'κει που σταμάτησε η ομάδα και την πρόοδό της ανεπηρέαστη από τη διακοπή... Δεν είναι εύκολο αφού είναι ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα, ή την Ευρώπη. Σίγουρα για την ΑΕΚ με την εικόνα που 'χει όλο αυτό το διάστημα, από το ματς με τον Βόλο κι έπειτα, δεν είναι καλό το timing της διακοπής! Μπορεί βέβαια και να μην επηρεαστεί η ομάδα, ή ακόμη και να τη δούμε καλύτερη από πριν, αλλά αυτό θα φανεί στο χορτάρι.

 

Οι προπονητές είναι η διαφορά για ΑΕΚ, ΠΑΟ και τους άλλους!

a

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου και με την επισήμανση ότι εστιάζουμε σε αυτόν και μόνο, διότι δεν είμαστε μελλοντολόγοι να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει ο δεύτερος και το μίνι πρωτάθλημα στο τέλος, μπορούμε να κάνουμε ένα σύντομο απολογιστικό κείμενο. Με τη δική μας σκέψη και... ματιά που σαφέστατα δεν είναι και η πλέον αντικειμενική συγκριτικά με τον πλέον αδιάφορο φίλαθλο και έναν άνθρωπο που δεν ασχολείται 24 ώρες το 24ωρο (με μεγάλη δόση υπερβολής) με την ΑΕΚ, ή τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Να εστιάσουμε κοινώς σε αυτόν τον πρώτο γύρο στην Ένωση και τους πρωτοπόρους «πράσινους», αφού είναι οι ομάδες που έχουν ξεχωρίσει και ακολουθούν οι υπόλοιπες...

Επί της ουσίας είναι η ΑΕΚ, επειδή είναι και το βασικό αντικείμενο ασχολίας του τύπου το κείμενο του οποίου διαβάζετε, αλλά και ο Παναθηναϊκός που είναι στην κορυφή, αήττητος και καλύτερος από τους αντιπάλους του, ανεξάρτητα με το αν κάποιος πιστεύει (ή όχι) ότι μπορεί να 'χει πάρει και ένα – δυο σφυρίγματα. Κάποιος θα πει μάλιστα ότι όλοι έχουν πάρει από τους πρώτους τέσσερις με πέντε της βαθμολογίας, όχι τα ίδια ίσως, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι πρώτη η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ελέω διαιτησίας, αν θα μπορούσε να ήταν πιο μαζεμένη η διαφορά από κάποια λάθη, ίσως, αλλά είναι άλλη κουβέντα και δεν χρειάζεται να γίνει τώρα. Άλλωστε δεν θα αλλάξει κάτι.

Οι «πράσινοι» ηγούνται της βαθμολογίας και αποδεικνύουν ότι έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που είναι απόλυτα διεκπεραιωτικός, κυνικός και δουλεύει με στόχο το αποτέλεσμα στο χορτάρι. Δεύτερη δικαιολογημένα είναι η ΑΕΚ η οποία στο μάτι, μετά τα πρώτα ματς, από τη στροφή στο Αγρίνιο και έπειτα πιο συγκεκριμένα, είναι ότι πιο ελκυστικό υπάρχει σε αγωνιστικό – ποδοσφαιρικό πρότζεκτ στο πρωτάθλημά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερη του Παναθηναϊκού. Όπως το γεγονός ότι ο Δικέφαλος μπορεί για κάποιους, φίλους της Ένωσης και αντιπάλους της, να παίζει το καλύτερο σε εικόνα και ομορφιά ποδόσφαιρο -στο μάτι επαναλαμβάνω αλλά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες- τούτη την περίοδο, δεν αναδεικνύει ως κακό, ή τυχερό τον Παναθηναϊκό.

Αυτές οι δυο ομάδες έχουν ξεχωρίσει και έχουν κοινό παρανομαστή άσχετα αν δεν έχουν κοινή αγωνιστική ταυτότητα και φιλοσοφία: τον τύπο που έχουν στον πάγκο τους. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από πέρυσι μας το απέδειξε, ο Ματίας Αλμέιδα φέτος και σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού αυτό που κατάφερε συνιστά επίτευγμα αν κρίνουμε από την ΑΕΚ που βλέπαμε την προηγούμενη τριετία. Οι αντίπαλοί τους δεν έχουν καταφέρει να δείξουν κάτι σοβαρό, ένα σχέδιο με αποτέλεσμα σε διάρκεια, μια σταθερή στο παιχνίδι τους. Δικαιολογημένα είναι μια και δυο ταχύτητες πίσω, τυχερές που δεν έχει ανοίξει τελείως η διαφορά με τις πρώτες δυο θέσεις (με την πρώτη είναι μεγάλο το -12 για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ) και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ένωση δεν πήρε ματς που έπρεπε για πλάκα να το κάνει με δεδομένη την εικόνα της σε αυτά (όπως στα δυο τελευταία εκτός έδρας που ισοπέδωσε Αστέρα και Ολυμπιακό και αντί για 6 βαθμούς πήρε μόλις 2)!

a

Υγ: Τα εξήγησε και τα είπε όπως ακριβώς είναι για την ομάδα του, αλλά και την ΑΕΚ, ο Εμβιλά του Ολυμπιακού. Ότι δεν είναι καλοί παραδέχτηκε, πως έπρεπε να αλλάξουν πολλά στη διάρκεια από το καλοκαίρι έως τώρα, να αφήσουν πάνω στο τραπέζι όλοι τους -είπε χαρακτηριστικά- ότι χρυφαφικό και πολυτελές διαθέτουν και να βγάλουν δουλειά και την ομάδα πάνω απ' όλα (έκφραση γαλλική είναι για όταν θέλουν να αναδείξουν ότι πρέπει να βγάλεις προσωπικότητα και δουλειά, με τις δάφνες των όσων έχεις πετύχει και κερδίσει πριν δεν πας πουθενά εννοεί). Τόνισε για το ματς πως ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να παίξει καλά γιατί δεν του το επέτρεψε ο αντίπαλος, «φυσικά και η πίεση της ΑΕΚ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ήταν καλύτεροι, δεν παίζουμε μόνοι μας», τόνισε χαρακτηριστικά και για τον Ολυμπιακό και τη βαθμολογική του θέση παράδεχτηκε ότι είναι αναμενόμενη. Ο προπονητής του Ολυμπιακού τα ίδια είπε αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα της ΑΕΚ του Αλμέιδα που όντως παίζει την καλύτερη, την πιο ελκυστική στο μάτι, μπάλα στην Ελλάδα, έχει παίκτες ποιοτικούς, προσωπικότητες και στο χορτάρι βγάζει σύγχρονο ποδόσφαιρο, με παίκτες με ρόλους, ένταση, υψηλή ποιότητα σε άμυνα (όπου έχει 9 ματς δίχως να δεχθεί τέρμα συνολικά και έχει παραβιαστεί η εστία της μία φορά περισσότερο από την πλέον δουλεμένη και καλή άμυνα στο πρωτάθλημα, αυτή του Παναθηναϊκού). Ας τα εμπεδώσουν τα λόγια τους τα... φερέφωνα που μικραίνουν τον Ολυμπιακό και λένε για διαιτησίες και γελοιοποιούνται!

Υγ2: Πολύ σημαντικό το γεγονός της προσθήκης και μάλιστα της άμεσης άφιξης του Πάολο Φερνάντες για την ΑΕΚ για το οποίο είχατε ενημερωθεί από το Gazzetta χαρακτηριστικά. Ο Ματίας Αλμέιδα θα έχει έναν πολύ σημαντικό ποδοσφαιριστή -μετά τον τραυματισμό του Ελίασον- κοντά του να τον δουλέψει όπως πρέπει και ειδικά στο μίνι στάδιο προτοιμασίας στην Ολλανδία. Εκεί θα καταφέρει να τον βάλει 100% στην ομάδα, να επισπεύσει την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα και να τον έχει έτοιμο για να μπει και να παίξει από την 1η Γενάρη του 2023 που θα 'χει δικαίωμα συμμετοχής.

Υγ3: Πόσο έλειψε ο Φαν Βέερτ στο προηγούμενο διάστημα και δη στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Αστέρα στην Τρίπολη δεν λέγεται. Θαρρώ όσοι είδαν στο διάστημα που έπαιξε με τον Ολυμπιακό τις επαφές του με την μπάλα, την κίνηση στο αντίπαλο κουτί δίχως αυτή και το τελείωμά του στη μισή φάση που τον βρήκαν από στατική μπάλα (το κόρνερ του Γκατσίνοβιτς) αντιλαμβάνονται τι ακριβώς εννοώ! Είναι το φορ περιοχής που χρειάζεται η ΑΕΚ στα ματς που μοιάζουν να στραβώνουν και μπορεί να δώσει πολλά από το 55΄ με 60΄ και μετά, τη στιγμή που δύναται να παίξει για πλάκα βασικός τοποθετημένος στην κορυφή της επίθεσης όταν απουσιάζει για κάποιον λόγο ο Λιβάι Γκαρσία. Στο δεύτερο γύρο αν είναι συνεπής και υγιής τότε θα δώσει πολλά στην ΑΕΚ και λύσεις στο σχέδιο του Ματίας Αλμέιδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...